За бакшишите

• 22 967
  • 232
  •   1
Отговори
# 105
По принцип като оставяте ненормално висок бакшиш буквално ставате за смях... просто знам от първа ръка за какво иде реч "Мале скива ли го тоя/тая ненормалната къв бакшиш остави?! Хахаххах, хлопа му/й нещо, баси смеха" и тем подобни. Не че не се радват на бакшиша си от 10 лева за сметка от 5 например, но действително е смешно!

До сега сервитьорите винаги са реагирали така, камериерка е слизала специално да ми се похвали и с присмех да отбележи колко луди хора има..тъй че... иначе с кеф си прибра бакшиша, ама нали...

На мен лично са ми хвърляли на рецепция 50 лева от горе, за... нищо! Беше се повредила топлата вода, обадих се на техник, след 15 минути имаха такава, слезе един мутроподобен и ми ги хвърли за мерси... еми смешно ми стана, много смешно!

# 106
Аз никога лично не съм оставяла необосновано висок бакшиш освен 1 път и то беше на мой приятел сервитьор в пицария. Страхотно момче и обслужването на 6, как да не му оставиш. Иначе 15- 20% обикновено оставям.

# 107
  • Пловдив
Скоро попаднах на група във фейсбук МРАЗЯ ЦЪРВУЛИ КОИТО НЕ ОСТАВЯТ БАКШИШ ИЛИ СТОТИНКАДЖИЙТЕ..!!!
От тогава се чудя колко точно се очаква от нас "цървулите" да оставяме, не е уточнено там.
Мислите ли че ако обслужващия персонал има такова отношение към част от клиентите си, би могъл да се отнася по много по-ръзличен начин към тези които оставят достатъчно бакшиш?
Ние сме се ориентирали около 10% за ресторантите, за кафенетата давам разликата до кръглите левчета - абе "стотинкаджии" от всякъде  Wink

# 108
По принцип като оставяте ненормално висок бакшиш буквално ставате за смях... просто знам от първа ръка за какво иде реч "Мале скива ли го тоя/тая ненормалната къв бакшиш остави?! Хахаххах, хлопа му/й нещо, баси смеха" и тем подобни. Не че не се радват на бакшиша си от 10 лева за сметка от 5 например, но действително е смешно!

До сега сервитьорите винаги са реагирали така, камериерка е слизала специално да ми се похвали и с присмех да отбележи колко луди хора има..тъй че... иначе с кеф си прибра бакшиша, ама нали...

На мен лично са ми хвърляли на рецепция 50 лева от горе, за... нищо! Беше се повредила топлата вода, обадих се на техник, след 15 минути имаха такава, слезе един мутроподобен и ми ги хвърли за мерси... еми смешно ми стана, много смешно!

Е защо да е смешно? И на мен са ми оставяли много, по-скоро ми е ставала неудобно, отколкото смешно и не съм си позволявала да говоря така за клиент, колкото му "хлопа" дъската на клиента, дето е оставил повече пари, все пак в знак на уважение или каквото и да е, толкова е и прост и неуважителен обслужващия персонал с тия мисли. Ми честно не го разбирам това. 

# 109
Ами да, свидни са ми паричките, може би защото не са от бакшиши изкарани.
Защо си мислиш че изкараните пари от сервитьрство се харчат с лека ръка?Парите са си пари и за мен няма значение дали съм ги изкарала като тичам по цял ден да обслужвам клиенти,или седя в офиса на компютъра  

# 110
  • Ямбол
Ами да, свидни са ми паричките, може би защото не са от бакшиши изкарани.
Защо си мислиш че изкараните пари от сервитьрство се харчат с лека ръка?Парите са си пари и за мен няма значение дали съм ги изкарала като тичам по цял ден да обслужвам клиенти,или седя в офиса на компютъра  
Аз каквото си мисля го казах по-напред в темата. А то беше, че всеки според труда си и трудовия си договор получава заплата. Непонятно ми е защо за някои професии трябва да се дава над тази заплата и то не от работодателя.
Удобството на клиентите в заведенията не зависи само от сервитьорите, ама само те заслужават бакшиш.

# 111
  • Sofia
И се чудя също - отивам при личната, и съм доволна, защото ми обърна внимание. Но не върви някак да дадеш бакшиш  Confused
Вместо 2.30 лв., или колкото там е потребителска такса, оставяш 5 лв.да речем. Аз така правя  Peace

# 112

Е защо да е смешно? И на мен са ми оставяли много, по-скоро ми е ставала неудобно, отколкото смешно и не съм си позволявала да говоря така за клиент, колкото му "хлопа" дъската на клиента, дето е оставил повече пари, все пак в знак на уважение или каквото и да е, толкова е и прост и неуважителен обслужващия персонал с тия мисли. Ми честно не го разбирам това. 

Е..има си принципи някакви, никога прекалено големият бакшиш не е говорил добре за този, който го дава  Peace Виждат се едни такива мотиви... я да впечатлиш персонала, я да покажеш колко си заможен и всякакви такива. Определено не трябва да се прекалява... аз не бих желала да направя опит всичко да изпадне в транс от бездънните ми джобове, а всъщност да стана обект на присмех... Бакшиша варира от 10-20%, всичко друго е ненужно изхвърляне.

# 113
Те за т'ва лекарите те гледат само в ръцете, защото още от "онова" време сме ги научили все подаръченца да им носим...
Едно е благодарност, друго е излишна щедрост. С която много хора се надяват да си купят вниманието, което по принцип трябва да им се полага безплатно.
Особено мнение имам за бакшишите. Бакшиш мога да оставя на сервитьор и разни подобни, но на лекар, магазин, фризьор, козметик, продавач и т.н. - не. Освен, ако не са ми по-близки.

# 114
  • Стара Загора
И се чудя също - отивам при личната, и съм доволна, защото ми обърна внимание. Но не върви някак да дадеш бакшиш  Confused
Вместо 2.30 лв., или колкото там е потребителска такса, оставяш 5 лв.да речем. Аз така правя  Peace

А защо е нужно това? Личната получава пари за всеки пациент, от всеки взема потребителска такса
(обикновено без касов бон), как пък да не и заоставям и 100% бакшиш за това, че ми била обърнала внимание.  Shocked
Ми нали затова плащам всеки месец осигуровки, точно за да ми обърнат внимание. Колко го правят е друг въпрос, ама чак пък и бакшиши.
Ще ме прощават просто.  Mr. Green

# 115
Те за т'ва лекарите те гледат само в ръцете, защото още от "онова" време сме ги научили все подаръченца да им носим...
Едно е благодарност, друго е излишна щедрост. С която много хора се надяват да си купят вниманието, което по принцип трябва да им се полага безплатно.

Абсолютно... и аз се втрещих за потребителката такса, ама хора разни... Confused

# 116
Оставяли са ми много високи бакшиши, почти колкото сметката или дори повече (и то при големи сметки), ми не ми е ставало смешно. И хората не са го правили със задни мисли или с цел да ми спечелят вниманието.
Аз лично оставям винаги около 10 %. Изключение правят само случайте, в който сервитьорът сам си вземе бакшиша, закръгляйки сметката при връщане на ресто (т.е. катро не ми върне стотинките). Не си ги търся, но си взимам всичко останало, приемайки, че сам се е оценил.
Имам един фрапиращ случай от годините като сервитьорка, свързан с бакшиш: двама българи, мъж и жена, са седнали на по бира с мезе с германец. Последният плаща цялата сметка, аз му връщам рестото, той си прибира част от него и ми оставя около 4-5 лв. бакшиш на масата и си тръгва. Малко след него си тръгнаха и българите, като мъжът най-прилежно си сгъна и прира в джоба оставения ми бакшиш  Confused

# 117
Имам един фрапиращ случай от годините като сервитьорка, свързан с бакшиш: двама българи, мъж и жена, са седнали на по бира с мезе с германец. Последният плаща цялата сметка, аз му връщам рестото, той си прибира част от него и ми оставя около 4-5 лв. бакшиш на масата и си тръгва. Малко след него си тръгнаха и българите, като мъжът най-прилежно си сгъна и прира в джоба оставения ми бакшиш Confused

#Crazy Дори не знам как да го изкоментирам. Ужас!

# 118
  • Ямбол
....
Имам един фрапиращ случай от годините като сервитьорка, свързан с бакшиш: двама българи, мъж и жена, са седнали на по бира с мезе с германец. Последният плаща цялата сметка, аз му връщам рестото, той си прибира част от него и ми оставя около 4-5 лв. бакшиш на масата и си тръгва. Малко след него си тръгнаха и българите, като мъжът най-прилежно си сгъна и прира в джоба оставения ми бакшиш  Confused
Откъде си сигурна, че е било за теб бакшиш?
Много е възможно българите преди това да са му дали пари за сметката и германецът да е оставил за тях половината или там колкото се пада ресто, ако те са му дали повече.
Не рядко се е случвало това и в наша компания - например две двойки, които освен сметката си делим и рестото, но поради общата сметка плаща един.

# 119
Лиляна, пари, оставени в сметката, как се приемат? Ако бяха за тях, щеше да им ги даде преди да си тръгне. Повтарям, немецът плати цялата сметка.

Общи условия

Активация на акаунт