Червено цвекло

  • 35 103
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 835
"Селедка под шубьi" - бях я писала преди време - разкошна салата! става и с пушена някаква риба.

Друга лубима салата с Цвекло:
Настъргани сварени картофи, настъргано сварено цвекло, пасиран чесън, черен пипер, сол и майонеза! Пак е много вкусно!

# 16
  • Балчик
  • Мнения: 9 238
  chef Да, селедка под шубой е салатата на салатите !Е у нас е пушена скумрия под пухкава шуба, но пак е вкусно . Даже и с перла като няма друга риба е вкусно.

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Комбинира се добре с настъргани ябълки и моркови, с малко лимонов сок и зехтин става супер.


Наистина ще е добра комбинация, не бях се сетила за ябълка Whistling  Въпреки, че като правя сок от плодове - ябълка, банан, морков, грейфурт, задължително слагам и червено цвекло (антиоксидант).

Последна редакция: чт, 27 окт 2005, 11:50 от Миленика

# 18
  • Мнения: 5 140
Снощи си правих салатата на Анка Калпазанка,страхотна е.Сложих :цвеклото сварено,варени картофи,кис.краставички,яйце,стерилизирани гъбки(няколко),червен лук и бял воден,сол,лимон и малко оцет и олио.
Добре си похапнах,още ме държи. Laughing

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Какво трябва да знаем за червеното цвекло!

Бомба с витамини

Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата. Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

*В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия.

*Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.

*Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.

*Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

*Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.

*Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.  (Страхотна салата става от цвекло, ряпа и чесън )

*Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.

*Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

*Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.

*Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.


Цветна салата

Продукти:
 1 гл.червено цвекло
 1 гл.кромид лук
 2-3 картофа
 2-3 стръка пресен зелен лук
 2-3 кисели краставички
 2 моркова
 1/2 глава карфиол
 царевица
 грах
 броколи

За соса:
 1 кофичка кисело мляко
 2 с.л.майонеза
 сол
 черен пипер
 2 счукани скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Цвеклото се вари в подсолена вода и след като се обели се реже на кубчета.
Морковите и картофите също се варят в подсолена вода и се режат също на кубчета.
Карфиола, броколите се задушават в малко масло и сол.
Другите продукти се режат на малки кубчета и се слагат в общ съд.
Всичко се обърква добре.
ЦВЕТНАТА САЛАТА се залива със соса при поднасяне - изключителна красота и вкус!

# 20
  • Мнения: 2 123
Горещо ви препоръчвам нашата семейна супа Моро

цвекло, моркови, картофи, целина /плода/,шепа жълт фасул, връзка магданоз, 1 домат /обелен и пасиран;може и от ковсерва/,1/2 лимон
Продуктите нарязвате на ситни кубченца и варите докато морковите омекнат. През цялоо време лимонът както си е на половина си ври в супата. Овкусявате по ваш вкус, сол, черен пипер, вегета и задължително ситно нарязаната връзка магданоз.
Супата се сервира гореща, като във всяка купичка се добавя 1 с.л. сметана /ние я обичаме с повече/... по желание може да се сложи и лъжица настъргано бяло сирене и ли оцет.

Това наистина е витаминозна бомба и то много вкусна  chef!

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Борш с червено цвекло

Продукти:
- 1/2 кг телешко месо не много тлъсто,
- 3 средно големи моркова нарязани на ивици,
- 3 супени лъжици доматено пюре,
- 2 кафени чашки житен булгур,
- една глава червено цвекло колкото средно голяма ябълка,
- средно голяма глава лук - настърган на дребно.

Начин на приготвяне:
Слага се месото да ври. Прибавя се нарязания морков, лука, червеното цвекло нарязано с къдрав нож. Като ври всичко това се прибавя и доматеното пюре. Подправя се с черен пипер и киселина на вкус. Боршът се сервира бистър без подправяне с брашно.

# 22
  • Мнения: 3 356
Благодаря ви много  bouquet  bouquet  bouquet

# 23
  • Мнения: 1 290
КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО


ПРОДУКТИ:

2 глави червено цвекло
3-4 картофа
1 домат (или малко дом сок)
2-3 моркова
1 стрък праз
прясно мляко
копър
сол, чер пипер

Приготовление:
Във вряща подсолена вода се слагат нарязаните на дребно картофи, моркови и праз.
Към тях малко по-късно се добавя едната глава настърганите цвекло и домат.
Докато зеленчуците увират - другата глава цвекло се нарязва на кубчета и се запържва в краве масло.
Запържените парченца цвекло се прибавят към врящите зеленчуци.
Тенджарата се дърпа от котлона и всичко се пасира.
Добавя се прясно мляко, копър и черен пипер и се слага пак за малко да поври
когато супата е готова и леко поизстине може да се добави за разкош заквасена сметана (2-3 с.л.)

Супата се сервира с крутони

Да ви е сладко - аз много я обичам  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт