Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 424
Здравейте ,   bouquet
Имам познат ,който иска да стане асистент в университета , но все още проучва за шансовете и възможностите които дават тази професия... Според вас дава ли добри шансове за израстване в кариерата , както в университета така и извън него ? Ако някои има по-преки наблюдения моля да сподели   bouquet
Разчитам на вас за едно рамо по въпроса ( от опит знам че в този форум има компетентни по всички въпроси )  Wink

# 1
 • Мнения: 2 242
Ако му се работи за чест и слава може да опита.
Сестра ми беше около две години такава и се отказа, поради мизерното заплащане.

# 2
 • Мнения: 7 221
Състудентка от университета веднага след завършването стана асистент вече близо 20 години продължава да е асистент. Ниска заплата-много свободно време.

# 3
 • Мнения: 1 310
Състудентка от университета веднага след завършването стана асистент вече близо 20 години продължава да е асистент. Ниска заплата-много свободно време.
Така е. Пълно щастие няма. Wink
Ако иска да се развива нагоре, трябва да пише научни трудове, да ги защитава и всичко това пак за чест и слава.  Peace

# 4
 • Мнения: 11 624
Не зависи ли в кой университет?

# 5
 • Мнения: 1 090
Много зависи от специалността и възможността чрез нея да се осигурят допълнителни доходи.

Имам приятел, който стана асистент към катедра "Счетоводство". Не помня след колко време стана старши асистент, доволен е от заплатата, има и представителни разходи за облекло към нея, голяма лятна ваканция и много свободно време целогодишно.  Mr. Green Най-големият му плюс е, че паралелно с асистентската си работа, има и счетоводна фирма. Започна сам, вече само контролира, а други вършат работата. Бизнесът му върви, все пак доста по-престижно е счетоводителят ти да преподава в университет, по-голямо е доверието в него. Отделно конкретният човек е изключителен професионалист. Имам много приятели счетоводители, но по счетоводни въпроси се допитвам само до него.

Ако иска да се развива нагоре, трябва да пише научни трудове, да ги защитава и всичко това пак за чест и слава.  Peace
За жалост само от научна работа не се живее. Когато се съчетае с бизнес, финансовите проблеми отпадат. Едновременно с това, респектът към преподавателите расте - едно е да слушаш лекции на теоретик, а съвсем различно - на теоретико-практик /когато става въпрос за икономически университет/. С всичките ми преподаватели от нашата катедра в университета, работехме като бизнес-консултанти във фирмата на един от тях. Никой не страдаше от безпаричие. Естествено доцентите бяха най-добре платени /професори нямаше Mr. Green/.

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 13:20 от Ванилия Канелска

# 6
 • София
 • Мнения: 1 782
Асистент не е професия.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 8 948
Зависи къде. Ниска заплата, много свободно време- със сигурност. Не познавам асистент, който да работи само това/ в т.ч и аз/, но  говоря за медицинските специалности.

# 8
 • Мнения: 300
Преди години ми предлагаха да стана асистент, после съм щяла да се развия до доцент, пък кой знае - можеше и професор да стана. Отказах, защото виждах на какво ниво са останали преподавателите ми.
Всичко зависи от човека, но ако си заобиколен от хора, тъпчещи на едно място, четящи лекции от преди 40 години, ползващи творческия си отпуск за отглеждане на кози и крави, а ти се опитваш да вървиш срещу вятъра, по-скоро ставаш черната неудобна овца и ако не намерят причина да те махнат, си аутсайдер.

ПП: Като цяло - доста негативно отношение към асистентите. Нека твоя познат сам вземе решение и ние не сме му определящи.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 944
То твоя познат трябва да е доктор, като за начало.  Mr. Green По новия закон.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 967
Ако асистентството е за хоби, може, ама за прехрана - забрави. Това занимание е по-скоро за престиж, за лично удовлетворение, но не и да се препитаваш. Поне за българските университети.
Мой приятел е асистент, заплащането, което е цитирал, беше смешно, под 5 лв./час.

# 11
 • Мнения: 1 424
Зависи къде. Ниска заплата, много свободно време- със сигурност. Не познавам асистент, който да работи само това/ в т.ч и аз/, но  говоря за медицинските специалности.
  bouquet  Благодаря че се влючи по темата.  А трудно ли ти е да съчетаваш работата и на друго място и в крайна сметка успяваш ли да докараш добър доход ( малко нахален въпрос...  Embarassed ) но и аз това му казах - че е престижно спор няма ,но с 500 лв живее ли се  Whistling

# 12
 • Варна
 • Мнения: 8 948
Зависи какво разбираш по трудно и добър доход Laughing Успявам да съчетавам, да. Засега.
И с 500лв- хич да не ми се оплаква Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт