Храни без глутен

  • 18 987
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 937
Тестове се правят в Университетските клиники във Варна и София. За деца до 18г. здравната каса ежемесечно отпуска нужното колиество специално безглутеново брашно. Ако някой се интересува повече това е темата за цьолиакията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483462.0

# 16
  • Мнения: 3 279
Много изчерпателно! Благодаря!

# 17
  • Мнения: 143
Скъпите безглутенови храна дават преди всичко гаранция, че не са обработвани в среда, "замърсена" с глутен. Затова са необходими при остри алергии.
Безглутеновото брашно, което съм виждала по магазините е смес от царевично и оризово. Ако човек не е алергичен, а примерно прави детоксикираща диета, може да си ги набави на доста по прилични цени поотделно. Разликата е само в добавения ксантан, който помага да не се рони хлябът. Продава се и у нас, макар че трудно се намира.
Макароните и фидето се заменят с оризови такива - китайски или тайландски примерно. Манджите се сгъстяват с нахутено, оризово, царевично, просено, елдено, амарантово брашно - изборът не е малък и вкусовете са разнообразни.
Не е лесно да се избягва глутенът, но не е и много трудно, особено в последно време, както е казала и Аз съм ваш'та леля.

# 18
  • Мнения: 572
Записвам се да чета за храните без глутен.
Наскоро и на мен ми откриха хашимото, но никой нищо не ми каза за храните без глутен..
та.. от интернет-пространството научих, че са вредни при проблеми със щитовидната жлеза - ще ви изчета, да видим ще науча ли нещо полезно
 Heart Eyes

# 19
  • Atlanta
  • Мнения: 207
Може би има зависимост. Миналата седмица на още две колежки с Хашимото като мен им откриха непоносимост към глутена.

# 20
  • Мнения: 2 275
 Hug
открих безглутенова диета в Ултраметаболизъм (има тема при диетите) и я правих за отслабване и ми хареса.Без алергии съм,но и сега ,от време на време,минавам на безглутеново хранене.Тук има много  рецепти и сайтове,но са на френски.Ако се интересувате ще ви дам линковете или ще ви преведа...
Много ми харесват палачинките с брашно от елда (и винаги солена гарнитура).За безглутеновият хляб е важно да се "забрави" да втасва 3-4 часа(е,трябва да се наглежда за да събирате тестото по пода Laughing).Брашното от елда има специфична миризма и за това се смесва с оризово,което е без вкус и мирис.Брашното от кестени е приятно сладникаво.
  bouquet

# 21
  • Мнения: 1 252
tania6 сподели за колко време , колко кг. свали?

# 22
  • Мнения: 2 275
 Hug
за 3 седмици 5 килограма,но бях мноооого и приятно изненадана,защото си хапвах наистина добре Laughing.Бях след Дюкан и наистина мислех,че няма да се отърва от последните 5-6 килограма.Доволна съм от резултата И добрите здравословни навици,които си създадох . Открих много нови "стари" храни като просо,елда,амарант и ръж и сега са ми вкусни и храните без месо (аз бях голям месоядец,сега съм  newsm78среден и дори малък).А сладкишите без брашно са Crazyнямам думи,трябва да ги опитате.
  bouquet

# 23
  • Мнения: 143
А сладкишите без брашно са Crazyнямам думи,трябва да ги опитате.
  bouquet

С удоволствие бих ги опитала, може ли да споделиш рецепти?! Мерси!  Hug

И аз правих безглутенова диета преди 1 година и свалих 4 кг за 2 месеца, а ядях доста, включително сладки неща. Единственият проблем е, че почти всичко трябва да си приготвяш сам вкъщи.   chef

# 24
  • София
  • Мнения: 481
Добре де, на две места виждам, че споменавате ръжта като безглутенова. Аз мисля, че се съдържа глутен в нея. Rolling Eyes

# 25
  • Мнения: 2 275
 Hug
da,ima gluten,no malko!
receptite:s udowolstwie,no po-kasno(problem s kirilicata)

# 26
  • Мнения: 24
Междудругото аз пък наскоро открих един хляб, който съдържа глутен и не съм яла никога нищо по-вкусно в живота си.
Разбирате ли, апартамента ни е на оживен булевард и ако не бърша прах всеки ден, се наслоява, прането прашлясва ако се застои, а уханието на газове е сравнимо с най-изтънчения френски парфюм.
В същото време тръбите във входа са поне 30 годишни и течащата вода е с недостижим вкус, аромат, а нерядко-и цвят.
И живеейки в тази негостоприемна, мръсна и смрадлива среда почти не се вълнувам дали има глутен в храната, или не.
Приятелят ми ме подкрепя в тази ми теза и си папаме глутен н килограм  Blush

# 27
  • Мнения: 2 937
Явно си щастлива в избора си, но не разбирам какво касае това   всички хора който четат тази тема.

# 28
  • Мнения: 24
Ами пиши ЛС и ще ти обясня, недей спами Wink
Тук си говорим за глутена и за това кой го яде, и кой-не, а не за това кой какво разбира.
Спорен ден!

# 29
  • Мнения: 2 937
Няма нужда да ми обясняваш, то е ясно. Темата е "Храни без глутен", а не кой го яде и кой - не. Сигурно го ядат около 98% от четящите тук, но не се хвалят  с това, защото за никого не е новина, пък и не е интересно.
Да спомена само, че глутен се съдържа в колбасите, готовата кайма, повечето царевични брашна и нишастета също го съдържат в малко количество, защото се правят от едни и същи машини с пшеничните. Глутен съдържат готовите сосове, сладоледи, плодови млека, готовите подправки и още доста неща, за които човек обикновено не предполага. Това обаче е важно само при някой болести, не и при обикновените диети.

Общи условия

Активация на акаунт