Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как реагирате на забележки от чужди хора към детето ви?

 • 3 214
 • 41
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 1 735
На дъщеря ми въпреки,че е доста бойна и шумна,досега никой не и е правил забележки,защото аз и знам всичките реакции и винаги съм си на мястото и реагирам мигновенно с действие/извеждам я от площадката/ или със забележка.
Иначе смислена забележка не ми пречи да чуе и от друг човек,пък дано даже да има повече ефект от моите Wink
Злобни забележки,досега не съм чувала или поне в момента не си спомням.Нещо гледам да се абстрахирам вече от проблемите на детските площадки.
Всъщност сетих се за една злобна бабка на площадката,която издърпа играчка,която обаче не беше на внучето и и злобно съскаше на детето ми:-Ти като не си даваш играчките и разплакваш внучето ми....
В първия момент ми стана смешно и жалко,как може да има толкова злобни нищожества.После вече като разбрах,че е дърпала и взе играчка,която не е тяхна,а се оказа на наше приятелче ми стана гадно.Но нека детето ми разбере,че има и лоши хора,а не само мили и любезни.Можеше да реагирам и по-адекватно,но в първия момент не можах.По принцип съм миролюбив човек и простотиите гледам да ги подминавам.Във всички случаи на тази персона подобно поведение вече няма да и се размине безмълвно от моя страна.

# 31
 • Мнения: 3 696
Преценявам според случая дали забелжката е уместна.
За викането на детето - що да не си вика по градинкте като му е кеф. Сега дори когато съм с количка, ако някое дете вика и майката му казва да пази тишина заради нашето бебе, им казвам да не се притесняват. Ако някой иска бебето му да спи на тишина, ще го заведе на усамотено място, а не на детската площадка.
За играта с чуждите играчки - обяснява се на детето да пита преди да вземе чужда и ако му разрешат - ок, ако не - да не ги пипа и толкоз.  Peace Много са ми странни свидливи за играчки майки, баби и деца.  Laughing

# 32
 • София
 • Мнения: 424
Аз досега не съм чувала да правят забележка на дъщеря ми въпреки ,че не е от най послушните,но пък аз съм винаги до нея и не и позволявам волности.Разбира се ако чуя подобно нещо  в никакъв случай няма да си премълча.Аз лично съм правила забележка,но на майката не на детето,защото мисля че така е редно децата са си деца ние сме тези който носим отговорност за техните действия,но за съжаление много майки не го разбират.Всички ходим по градинките и знаем какви майки има седнали си някъде,а детето какво прави няма значение та дори и да го видят реакция никаква.А на тези които им пречи шума или че някой ще вземе нечия играчка да си държат децата в къщи.

# 33
 • Мнения: 3 550
Точно за това, което споменаваш не са му правили забележка. Случвало се е 1-2 пъти за други неща, които са недопустими и за мен. Тъй като са били основателни, подкрепям забележката и добавям нещо като: "Чу ли? Ще ме слушаш ли занапред? Не е ли по-добре аз да ти направя забележка, отколкото външен човек?" И постъпката повече не се повтаря.

# 34
 • Мнения: 2 026
аз пък вчера в парка за пореден път наблюдавах една майка, която не прави забележка на детето си (че дърпа и събаря друго дете, и то няколко пъти), а моли другите да му правят забележка, щото нея не я слушал  Thinking  давам го като пример за реакция към забележки от чужди хора...

Уча ги да отсвирват разни назидания от чужди възрастни. Че то, всеки може да си приказва каквото си иска! Има добронамерени хора, но има и такива, които не им мислят доброто, затова за мен е сто пъти по-добре детето да не обръща внимание на чуждите претенции. По-добре някоай да ги сметне за невъзпитани, отколкото да се научат да се предоверяват и да ги прилъгват. Всякакъв откачен народ се навъди. Тренирам ги от ранна възраст да имат учтиво, но твърдо държание или изобщо да не се впечатляват. В края на краищата, не мога винаги да съм до тях! Научени са, че хората, на които могат да имат доверие сме ние, най-близките им роднини и учителите им.

и аз бих искала да науча големият ми син да реагира така  Peace малкият засега го раздава непукист, но големият много се влияе, ако някой му кресне-вресне за нещо, веднага трепва и се свива... ако ти се пише, ще се радвам да напишеш повече по въпроса...

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 07:59 от ray

# 35
 • Мнения: 796
Обществените места, в случая площадката не е за надвикване, нито за бой, а преди да се посегне към нещо чуждо трябва да се иска разрешение (взето без разрешение е кражба).
Сама правя забележка на детето си. При мен правилото е, прави каквото искаш, но не пречи на другите. Ако след предупреждение се повтори, го прибирам в къщи.
Пресен пример имам с едно арабско дете, което замерваше вчера детето ми с пясък и играчки. Естествено забележката на майката нямаше ефект, а и как да има, като детето знае че няма да последва наказание. Редовния проблем с арабските и турските деца е, че майките им са безхаберни и не наказват децата си, когато пречат на другите. Типичното за южняшката майка е да си затваря очите пред грешките на децата си и да ги вземе под закрилата си, ако някой им отправи основателна критика. Резултатите от този вид възпитание след това са очевадни.
Имаше едно немско дете, което се биеше и хапеше. Общинските служби задължиха майката да посещава терапия с детето.

# 36
 • Мнения: 2 026
рила, ти къде живееш?

# 37
 • Мнения: 5 940
По повод написаното от рила... Сестра ми доста пътува тази година, в различни европейски страни. Нейните впечатления са, че чуждестранните тригодишни били на нивото на българско дете на една година Laughing. Възможно е конкретни деца да са й направили впечатление, всъщност сигурна съм, че може би е така, но тя твърди, че това е общата картина. Разказва ми за няколко случаи, при които деца на видима възраст около три-четири години й взимат шишето с вода, понасят го нанякъде и пият от него. Ровят й в чантата, вадят , разглеждат, без никаква забележка от страна на майките. Действието се развива обикновено на летище, в метро и т.н
Аз съм убедена, че българите понякога прекаляват със забележките, виковете по децата, но и тези крайности ми се струват плашещи.
По темата -ако нещо съм се разсеяла и някой направи основателна забележка на сина ми, бих го подкрепила и обосновала пред детето необходимостта от такава от чужд човек. При неаргументирана, имам такива случаи с едно конкретно дете и родител, обяснявам пред майката  това, което наблюдавам - че измъкването от подобни ситуации, които за сина ми се случват само с конкретното дете, не става единствено със забележка към детето, което повече разбира и е по-толерантно, а трябва сериозно да се обмисли поведението, което предизвиква подобни на реакциите  на сина ми у всички останали деца.

# 38
 • Мнения: 4 454
Не ги приемам добре. Ако ще правят забележка, да кажат на мен. Аз ще реша дали да кажа на детето. Рядко се е случвало да създаде проблем. Може би не повече от 1-2 пъти до сега.
Ако ще му обясняват нещо може. Но целенасочено да му редят нещо за назидание..... Naughty

# 39
 • Бургас
 • Мнения: 10 388
Не ни се е случвало,но тя  моята дъщеря пита за всичко.Аз пък съм на друга вълна-как да и втълпя,че може да прави каквото и се иска в момента/знам на 100% че ще е в границите на разумното/.Ако все пак се случи със сигурност няма да се обърна срещу детето си публично.

# 40
 • Мнения: 10 140
Не ни се е случвало,но тя  моята дъщеря пита за всичко.

Само мога да мечтая за такова дете!Още повече са на абсолютно една и съща възраст със сина ми.Моят син съвсем нетърпеливо изслушва "инструкциите"и май повечето не ги чува когато  предстои игра.

# 41
 • Мнения: 911
По темата -ако нещо съм се разсеяла и някой направи основателна забележка на сина ми, бих го подкрепила и обосновала пред детето необходимостта от такава от чужд човек. При неаргументирана ...
  не го приемам за нормално.

Обикновено избягвам конфликта и ограничавам контактите с такива хора, докато ги прекратя. Малко крайно звучи, но не одобрявам поведение, което оправдава всяка постъпка на собственото си дете, а мачка чуждото. Трябва да има баланс и разум в действията на възрастните, за да вземат пример децата. Забелязвам обаче, че много майки не реагират на явната агресия на собствените си деца. Естествено, че в такъв случай трябва засегнатата страна да реагира.

Общи условия

Активация на акаунт