Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 юли 2010, 12:27 ч.

Уред за кисело мляко

  • 150 868
  • 739
  •   1
Отговори
# 735
  • Балчик
  • Мнения: 7 851
Благодаря за бързия отговор Hug,на упътването пише,че минимума е 5 часа,дали за по-малко време ще се закваси?
Лятото ми се заквасва за 3-4 часа, зимата за 5-6. Към 4 час извади едно бурканче и погледни. Леко го разтръскваш, трябва да се е стегнало, в хладилника се стяга още. Прегрее ли се, пуска цвик.

# 736
  • sofiq
  • Мнения: 1 392
Отново благодаря за насоките bouquet.
Вчера направих втори опит като за закваска ползвах вече направеното домашно кисело мляко.Температурата този път я премерих с термометър,явно предния път млякото наистина е било по-топло.
Държах бурканчетата в уреда 5 часа този път(у дома е доста хладно по принцип) извадих ги и ги прибрах веднага в хладилника.

Доволна съм от резултата,стана по-гъсто от от първото и има съвсем малко цвик.Като обърна бурканчето надолу млякото не пада.



Друго се чудя,колко време е срока на годност на домашното мляко?

# 737
  • София
  • Мнения: 1 606
На колко градуса Ви беше млякото? Четох, че трябва да е 44-46.

# 738
  • sofiq
  • Мнения: 1 392
На колко градуса Ви беше млякото? Четох, че трябва да е 44-46.

На 40-41 градуса го подквасих последния път и стана много добре.

# 739
  • София
  • Мнения: 2 066
Аз мляко съм слагала да се кваси и по-студено, на стайна температура и дори от хладилника, като млякото и закваската са с една температура.
С парченца плодове няма да се получи. Като се сложат в началото, ще паднат на дъното на бурканчето и няма как да са равномерно в цялото бурканче.
Аз след като е подквасено и добре изстинало в хладилника го смесвам с плодове, ядки, семена. За подслаждане само мед, но ако се подслажда със захар, може да се подслади прясното мляко преди заквасването.
Издържа в хладилника, подквасвам веднъж седмично 8 или 10 бурканчета от 250 мл. и последните ги консумираме след 6-7 дни. Може и повече да издържат, но не са ми оставали.
Квася по 6 часа и веднага подреждам в хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт