Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 103

  • 89 273
  • 739
  •   1
Отговори
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 19:11 от Mimito

# 1
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Оформлението е на Пепи, аз просто обнових темата! Спорна работа на всички и мноооооооооого късмет!

# 2
  • Мнения: 3 861
Еееей като никога на първа страница да се наредя
Копирам си постинга от старата тема защото там я го видите, я не   Laughing


Здравейте сладурки!
Не съм чела назад, имам цяла тема да наваксвам, но бяхме на море, после по планините, а последните няколко дена правих една торта за много близки дечица, на кумовете ни. Тяхната история е много тежка, родиха се много недоносени  в края на 6-я месец, по 800 гр. и оттогава всеки ден благодаря на бог, че ги има и ги запази живи и здрави. Тортата им я направих с много мерак, беше огромна според моите представи за торта. Най-голямата, която съм правила досега, за 60 човека.

Така и не я премерих колко е тежка, но беше достатъчно за да НЕ МОГА да я нося сама. Носиха я двама мъже бях я поставила на една плоскост дървена и я мъкнеха от двете страни. Може би беше поне 15-на килограма, а може и повече, не мога да преценя.

Оцеля въпреки жегата и превозването на 30-на км.
Ето я, извинявам се за лошите снимки, не са ми изпратили хубавите, тези са с моя телефон, но нямах търпение да ви я покажа и да я коментирате защото вашето мнение ми е важно



в самия албум я има разработена отвсякъде

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31834667&id=1664382963

# 3
  • Мнения: 6 652
записвам се за да ви следя

# 4
  • Мнения: 1 271
Копривке, страхфотна е станала тортата  Hug  Party Да са ви живички и здравички дечицата и весел празник!!! Личи си, че с много любов си я правила!!! Ама като за 60 човека-леле   chef

Албенче, стискам палци за всичката работа, която имаш да свършиш, обаче да ти кажа, не се и съмнявам, че ще стане и то отлично   chef Сватбената ме впечтали неимоверно много  Hug

Атланта, ЧРД на детенце, страхотна торта пак е получило детето   bouquet

Кате, и трите тортички са сладурски, ама много ми хареса тази с басейна  Joy Сега не смея да я покажа на моите, че все такива ще искат  Joy Много е свежа тази със цветята, хареса ми, а топката, благодаря за формулата   bouquet

Патри, айде както се казва и по едно Куба Либре и сме готови  Joy Ама да и имам татуахето на кубинката   chef

# 5
  • Мнения: 3 861
Отговарям веднага на Фотка

Голямата торта, основата е на подложка 30/40, отвсякъде остана по 1-2 см. свободно пространство.
Блатовете са пандишпан. 2 обикновени пандишпана, 1 какаов и 1 с много лимонови корички. Кремът е муса на Танита, който ми остана малко течен защотобях разтворила желатина вповечко вода и ми разлигави крема. Оттам дойде големия зор. Много мек крем, тежки блатове и висока торта = на голямо разпльокване. Като се има предвид и факта, че отгоре ще има още 2 тежки торти, направо се бях вцепенила от ужас. Като височина долната част дойде 15 см. ей сега проверих с една линийка колко е била висока. Бях избичила хладилника на макс за да стяга кремовете и така я сглобявах може би 5-6 часа. слагам, стяга, следващия, стяга и така 4 блата с 3 пласта крем, дебели пластове крем. Тортата стана доста креместа и сочна. Започнах с бял блат, след него бял крем, след него ред банани, след него шоколадовия блат, после пак бял крем, после 200 гр. стафиди накиснати в ром, после пак бял блат, после целия шоколадов крем(бях си разделила количеството мус на бял и шоколадов) и накрая завърших с лимоновия пандишпан. Сиропът ми беше вода, захар и много ром. Все се притеснявах, че съм я пренапоила и няма да издържи на тежестта и ще се спльока, вчера като я опитах и се оказа, че е можело и още сироп да поеме.

Това за долната.

Двете коли са Медовик. Много подходящ според мен за 3измерни торти. Моделира се перфектно и държи. Бетон е.

Покритията са на долната гмм+шок. тесто(бяло), а колите чиста гмм.

Долната и Матю бяха боядисани предварително в бежово и после съм наслагвала цветове с четката, а МакКуин го покрих с бяла гмм и после боядисвах с гъба, четка и пръсти  Joy
Определено няма да повторя пак така. Червеното просто се плъзгаше и ставаше супер неравномерно. Накрая се ядосах и я направих така както дойде цвета, а на другия ден като беше изсъхнало червеното минах с четчица само видимите части на червеното отново зада ги изравня като цвят. Не стана перфекто, но предвид това на какви ивици беше преди това е супер.

Матю го боядисвах с мноооого разредена боя с вода с голяма рошава четка, на която потапях само връхчетата, избърсвах ги някъде и тогава мацотех съвсем леко, да изглежда като пръски, така процедирах и със синьото и зеленотопод ръждата. Конструкцията на крана на Матю я направих няколко дена по-рано от съхнеща маса и след това само я сглобих. Накрая целия Матю и основата нали играеше уж пустиня ги "дъстнах" с какао. Това ме навежда на мисълта, че тябва да инвестирам в прахообразни боички да си дъствам на воля  Grinning

# 6
  • Мнения: 1 271
Мимс, благодаря за темата   bouquet И аз се надявам Пепи да си почине добре, че доста работа и се събра преди морето  Sad

# 7
  • Мнения: 40
Аз пък направих първата си торта с покритие марципан варна - резултата беше отчайващ честно казано,не знам мисля да се пробвам да покрия с нещо друго,но като имам в предвид ,че това е препоръчано за начинаещи....явно ще съм от по- схванатите Mr. Green Нищо де,поне не ми липсва желание.....

# 8
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Mimito благодаря че пусна новата темичка - само моля те добави и линк към старата тема че 102 липсва.

Копривке тортата е станала трепач - ще ходя да гледам подробни снимки Simple Smile

patriyani дупето е страхотно - аз и циците помня - това е една от най-ефектните цици-торта която съм виждала.

Кате много хубави са станали всичките торти - честит празник на майчето ти.

Албенка както винаги страхотни торти успех с тежката програма която ти предстои - май ще ти трябва помощник скоро. А за сватбата не се притеснявай младоженците да му мислят Simple Smile

Руми тортата е чудна - браво.

6estja много си се потрудила пак и все хубави торти си направила.
 
Няма да се връщам по-назад с коментари но имаше страхотни торти в предната тема които не успях да спомена - браво момичета (а и доста впечатляващи първи опити видях - за тях още по-специално браво).

# 9
  • Мнения: 1 461
Мимито благодаря за темата  Hug На Пепи приятна почивка  Hug

Копривке много хубава е станала тортата , струва ми се трудоемка но ти си се справила отлично  Hug

zmen4o какво не се получи ,казвай да помагаме  Grinning

Краси стискаме пацли за сватбената торта  Praynig Peace

Atalanta  честит рожден ден на малката маймунка ,тортата е много весела а фигурката е много сладка

Катя (Сливен)  голяма производителност при теб , топката е станала чудесна аз лично не виждам фуги ,тортата с басейна е много идейна  Peace

patriyani  аз си спомням тортата с кубинските ц...ци , много хубаво сочно дупе си спретнала  Hug


леле Албенче колко много ти се е насъбрало ,да идваме ли да помагаме  Heart Eyes не забравяй че трябва и ти да си почиваш ,пожелавам ти успех  Hug


# 10
  • Мнения: 7 091
Записвам се и аз!

 Peace

# 11
  • Мнения: 634
Мими,благодаря за темата  bouquet
Доня копривке ,разногледа станах с тези коли #CrazyПоздравявам те сърдечно за красотата която си конструирала .Благодаря за обяснението което направи   love001Идеална е тортата.
Ето от мен една торта,която правих инпровизирано

ОТИВАМ ДА СИ ПРАВЯ ОРХИДЕИТЕ #Crazy

# 12
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Минавам набързо да благодаря за пожеланията. Видях зор с реденето на изправени блатове, ако някой знае трикове, да казва. Блата на Димитрана ми хареса, но ми идва малко сух на мене.

доня КОПРИВА, голям проект и много добро изпълнение. Браво!

Албенка, винаги с удоволствие гледам твои торти. Страхотна импровизация!

# 13
  • Мнения: 558
доня КОПРИВА , обожавам Маккуин - тортата изглежда страхотно, но не всички имаме регистрация във Фейкбук....

# 14
  • в семейството
  • Мнения: 400
Копривке, благодаря!   bouquet
Кажи моля те, не остана ли горния пласт на медовика малко сух. Нали отгоре си го измазала само с маслен крем?
Виждам, че Албенка ей така в почивките си спретва тортички  ooooh! . Спри се малко и почини. Нужни са ти сили за септември (нали тогава беше събитието?)   chef

Общи условия

Активация на акаунт