Турската кухня *4*

• 225 289
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Аз си ги взех  като бях на екскурзия в Инстанбул... тук не съм виждала.
Суха Мащерка моите кори са пак кръгли големи, но са дебели, не тънки, ще стане ли?

Не знам как ще стане с дебели кори наистина.

Venetta яйцата съм ги пропуснала в рецептата. Слагат се в плънката(кис. мляко, мляко, яйца и т.н)

И аз като имам път към Турция си купувам. В България не съм виждала, ако ми дотрябват си точа.
 Laughing Laughing Laughing

# 256
  • забравих си мисълта...
Суха Мащерка, благодаря ти.   bouquet

# 257
  • София
И аз благодаря, ще пробвам с тези, които имам пък да видим...  Hug

# 258
  • Западен парк
Добър вечер, дами!
Вчера сутринта изпробвах вашата рецепта за воден бюрек. Стана фантастичен и дори не ни стигна. Аз никога не съм правила никакви такива неща, свеки живее с нас и покрива всички нормативи за домашно приготвени баници, кексове и погачи. Та вчера по случай Бабинден реших да я изненадам като се прибере от работа. Успях да скрия за нея само едно парче, следващата събота пак ще правя. Купих "Дърпани кори на сач" от "Белла" и пак се получи. А тези кори които споменавате, само от Турция ли могат да се купят? Има ли по-подходящи от дърпаните за смяна? Защото подозирам, че успеха ми може да е случаен и втори път дане се получи.

# 259
  • София
Такааа... да докладвам... оказа се, че корите ми не са чак толкова дебели, колкото съм си мислела...  Laughing Както и да е, направих го с 4 кори и половина (естествено рецептата беше изпълнена х2). Получи се страхотен бюрек... всички адски го харесаха, изяде се веднага! Суха Мащерка благодаря още веднъж за рецептата и разясненията    bouquet  bouquet  bouquet
Ето и снимки:

# 260
  • забравих си мисълта...
Мммм, anisunshine,   невероятен бюрек. Комплименти!   bouquet

# 261
  • Истанбул
За класическия воден бьорек се използват специални кори=замесени с много яйца или купешки кори
Корите при приготвянето се потапят в гореща а после в съд със студена вода и така се редят в тавата.Има и един друг начин =след като се нареди баницата се запича за известно верме във фурната и върху тавата се излива един литър студена вода.Отново се слага във фурната.Даже и тук я имаше рецептата.

# 262
  • Пловдив
Направих бюрека с Одрински кори по рецептата на Ердинч и се получи. От тогава я правя няколко пъти и с Цариградски кори и пак става.И двата вида кори са препечени.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=518936.msg16561848;topicseen#msg16561848

# 263
Добър вечер, дами!
Вчера сутринта изпробвах вашата рецепта за воден бюрек. Стана фантастичен и дори не ни стигна. Аз никога не съм правила никакви такива неща, свеки живее с нас и покрива всички нормативи за домашно приготвени баници, кексове и погачи. Та вчера по случай Бабинден реших да я изненадам като се прибере от работа. Успях да скрия за нея само едно парче, следващата събота пак ще правя. Купих "Дърпани кори на сач" от "Белла" и пак се получи. А тези кори които споменавате, само от Турция ли могат да се купят? Има ли по-подходящи от дърпаните за смяна? Защото подозирам, че успеха ми може да е случаен и втори път дане се получи.

Корите за които говорим ги има в Турция, както каза Венета ги има и в Германия. Знам, че ги продават из турски магазини в Белгия, Холандия. Специфичното за тях е, че са като току-що точени. Това, че ти е харесала баницата с дърпаните кори - страхотно! Истинска къпана баница съм яла в Турция и е доста как да кажа вкусна  Mr. Green, но и щом на теб ти харесва, не виждам причина да не ползваш налични в момента кори  Grinning А тази рецепта дето я обсъждахме е малко ала "Фалшива къпана баница"  Laughing

anisunshine много хубава баница  Crazy

Забравих да си постна чорбата  Laughing Ezo bride soup или чорбата на булката Езо или чорбата/супата на снахата Езо  Laughing

# 264
  • близо под тепетата
Да ви питам-сега коя баница става по-добре : тази с чашката вода и пръскаш на корите или онази където наливаш литър на цялата тава? newsm78

Онзи ден видях как я правиха в Aslı börek на щанда им-голяма тава за бьорек, сложена върху огън и имаше 100%вода в тавата! виждаха се балончетата Peace
А преди съм пробвала тази с чашката вода и ръсенето, но полсвах обикновени кори, не от турските Rolling Eyes та коя се получава по-вкусна?

# 265
  • близо под тепетата
Ах и....все се каня да споделя една неприятна среща с турската кухня и ето дойде и този час

става ? за ей това нещо - şalgam suyu Sick шалгам

по-отвратително нещо не бях опитвала(сигурно няма и да опитам Laughing )

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 00:50 от magito1986

# 266
1. От обикновените, фабрични кори, които се продават в България турска баница не става.
2. От ръчно точените кори/вода+брашно+сол/, които се продават в Турция, България, Германия и т.н. къпана баница не става. Ако искате ги ръсете, мокрете, къпете, заливайте ги с вода, не става.
3. Къпаната баница се прави със специални кори /яйца, брашно, малко или без вода, сол/, подобно на лазанята. Корите се режат, потапят се във вряла, после студена вода, редят се в тава с доста масло между редовете, пече се на котлон от двете страни.
В домашни условия може да се направи с купени кори за водна баница, да се опече във фурна, да не се "къпят" корите /защото е голяма играчка/, а да се залее с вода по някое време и т.н.

http://www.uzmantv.com/su-boregi-nasil-yapilir

magito1986, туй дето се пени и си мислиш, че е вода е масло или там каквато мазнина са сложили. Wink Това питие е любимо на мъжа ми  Laughing Laughing

Домашните турски баници се правят тънки, наполовината на снимките на anisunshine. Причината е да могат да се изпичат добре корите, иначе остават сурови. Плънката варира между сирене и магданоз, кайма с лук и други подправки/понякога и чушка/ и картоф. Плънката се слага на 1 или 2 места.  

# 267
  • близо под тепетата
Е kaigi , душо, много си груба! Crossing Arms хах Hug  уби ми надеждата за къпана баница hahaha Joy щото днес точно обиколих 4 супермаркета и на всички кори пишеше su,un,tuz.... никъде не пишеше yumurta. Продават ли ги въобще....съвсем се отчаях ooooh! точно до нас има един yufkacı , ама силно ме съмнява да продават такива кори(не че съм питала Whistling )

# 268
Сори, душа, ама три страници никой не ще да чуе, що е водна баница /и понеже съм яхнала метлата тези дни/ Питай yufkacı, там ги правят или в по-големите супермаркети  Wink  su böreği yufkası var mı? попитай.

# 269
  • близо под тепетата
 Laughing забелязах аз в още 1 темичка  Joy 
то аз чух/прочетох/видях/опитах Crazy таз su böreği  ама все се надявах(м) на по-простичка рецепта, която да даде същия резултат като купешката Whistling  ясно-няма да ме огрее... Mr. Green
утре сутринта ще питам yufkacı-та, пък ако не-в Migros-a дай Боже да ми покажат къде са, като ги попитам на труски и ще си взема 2-3 кори за БГ. Още в неделя ще я врътна Laughing  chef
Все още не мога да свикна да питам в магазините "къде е това" или "онова" ooooh! пък и да ми отговорят няма много да им се сетя hahaha както и да е, отклоних се Laughing

Мерси много! Laughing  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт