Турската кухня *4*

• 225 297
  • 761
  •   1
Отговори
# 300
Суха мащерка, откъде си купи машинката за сърми в София?

Мол Сердика, на етаж -1(етажа на Пикадили). Магазина е Рино(домашни потреби) цена 6.90, Аз предполагам, че и в други магазини за домашни потреби го има.  Rolling Eyes

# 301
  • София
Пепеляшка - успяла си да запечаташ и предадеш невероятна красота и емоция от Турция!   bouquet
Но не трябва да се разглежда на празен стомах.

# 302

Мол Сердика, на етаж -1(етажа на Пикадили). Магазина е Рино(домашни потреби) цена 6.90, Аз предполагам, че и в други магазини за домашни потреби го има.  Rolling Eyes

Благодаря ти. Може и да има и по други магазини за домашни потреби, ама да не съм разбрала, че за това служи  Laughing. Ще проверя във Рино.

# 303
  • забравих си мисълта...
Суха мащерка, искам, да ти благодаря   bouquet за идеята за къпаната баница. Взех си от рецептата и´ това да напръсквам между корите с вода. Аз го направих с газирана минерална вода. Корите си ги купих вчера от един турски магазин, от дебелите са. Баницата стана вълшебно пухкава и вкусна. Благодаря ти за идеята. Иначе аз водата я прибавях все отгоре, а така се разпределя равномерно между корите. Малка подробност, но според мен, значителна за вкуса. Купих си и суров кадаиф, кога ще му дойде реда, не знам, а за локума се съмнявам дали ще успея, да го прибавя някъде, нападнаха го вече, то и аз също, да си призная.
Видях в този магазин и пишмане (мисля, че така се нарича), поправете ме ако не е. Би ли ми казал някой какъв му е вкусa и дали се консумира директно или трябва да го приготвя нещо. Прилича ми на захарен памук, но пак да попитам за вкуса и дали е необходимо допълнително да се приготвя нещо.
Да ви покажа и вкусната си баница, която може с пълно право да се нарече най-вкусната мързелива баница със сирене и яйца, която до сега са хапвали вкъщи. За мен за съжаление,(заради алергията) само малко залче.

P.S. Мързелива, защото я приготвих само за около 10-12 минути, а е невероятна на вкус.

# 304
  • Varna
ВЕНЧЕ,
Пишмание се казва, и си се хапва директно. Тъкмо миналата седмица ми донесоха от Мерсин едно страхотно Пишмание. А аз уж не обичах, ама го омААх. smile3508

И като гледам снимките на Венчето, със моите кори които МойтУ ВсичкУ по погрешка е купил, вместо тия по дебелите, баницата пак стана като на нейните снимки . Но аз този път сложих малко по малко водичка, може би заради това стана и по добра и във този вид....незнам. Но със дебелите кори трябва да се прави, определено.

# 305

Благодаря ти. Може и да има и по други магазини за домашни потреби, ама да не съм разбрала, че за това служи  Laughing. Ще проверя във Рино.

Ей, пък аз да влача машинката чак от Стамбул....Но не съм й свикнала още. В къщи много се тачат сармичките с лозов лист и все не стигат, та затова все се надявам с нея да ми е по-лесно. Но стават много тънки, уж има някакви степени, но...Тази от Бг също ли ги прави такива тънички? по заведенията също ги правят с машинки, а там са едни топчести, дебелички....как стават така?

# 306
Ей, пък аз да влача машинката чак от Стамбул....Но не съм й свикнала още. В къщи много се тачат сармичките с лозов лист и все не стигат, та затова все се надявам с нея да ми е по-лесно. Но стават много тънки, уж има някакви степени, но...Тази от Бг също ли ги прави такива тънички? по заведенията също ги правят с машинки, а там са едни топчести, дебелички....как стават така?

Да има степени за контролиране на дебелината, но аз пробвах само на най-тънкото, не знам как са другите степени  Embarassed

Venetta много се радвам, че ти хареса баницата   bouquet
Пишмание е много хубаво нещо(халва на конци, наподобява захарен памук, но е по стегнат)  Laughing яде се без друга обработка, макар че съм виждала да го поливат с разтопен шоколад  Laughing  Crazy

# 307
  • забравих си мисълта...
Суха Мащерка, много ти благодаря още веднъж.   bouquet Ще си купя тогава следващият път като пазарувам от този магазин,  но от бялото, защото има и едно кафеникаво.  Аз по принцип нищо кафяво не обичам, даже и шоколад.

# 308
  • Varna
ПЕПЕЛЯШКА Hug
Да ти кажа, аз немога да го натъманя  тоя уред,да прави сърмичките по големички. Карам така, както е поставена на тая степен със която я купих. Но докато свикнеш да я използаш, трябва малко търпение. Важното е да и хванеш цаката Wink Иначе аз не носих само за мене навремето като я купувах. Ти със една си се отървала, ами аз при всяко ходене, все някоя позната ме моли да нося. А аз не мога да отказвам и нося ли нося,  поне по две,а то си е обмно нещо де, нищо, че е леко. Grinning Последният път, обаче минах метър, нямах молби Laughing

ВЕНЧЕ,
Чакам да кажеш дали ти се е усладило, Пишманието Wink Мъж ми го нарича, лапаш нещо, гълташ нищУ. Ама и той си хапваааа, не прощаваааа Laughing

# 309
Delte  Laughing това ми напомни на една от опаковките на пишмание (пишмание може да се тълкува и като дума произлизаша от пишман = съжаляващ) пишеше yiyen pişman yemeyen bin pişman (ако го опиташ ще съжаляваш(точно лапаш нещо гълташ нищо  Joy ), ако не опиташ ще съжаляваш 1000 пъти повече  Joy ) та така.
Иначе има различни видове, на мен ми харесва и с какао любимо също ми е и с шам-фъстък  Heart Eyes

# 310
  • ВАРНА
Имам питане за  Ичли кюфте

.Гледах клипа за направата му,но се ползва някакво брашно.Има ли у нас булгурено брашно?Ползвала съм единствено булгур,но той е доста едър и не става за това ястие.

# 311
  • Varna
СУХА МАЩЕРКО Hug
Съжалявам, че изхвърлих кутията, за да ти напиша марката. Вътре беше бяло и светло кремаво Пишманието и наистина много вкусно. Хапвала съм и друг път, ти знаеш, често ходя там, но не ми е било от любимите сладки, но това което ни донесе нашето приятелче от Мерсин, на следващият ден вече не съществуваше.  Наистина много вкусно- Лапаш нещо, гълташ нищо Joy

ИЛАНГ-ИЛАНГ,
Има и доста по ситнен булгур. Със него пробвала ли си?

# 312
  • Истанбул
Иланг=иланг има специален булгур за кюфтета=ситничък и се залива с гореща вода,похлупва се и набъбва.Köftelik bulgur

# 313
  • ВАРНА
Благодаря за информацията!Ще потърся по арабските магазини.

# 314
  • забравих си мисълта...

Момичета много сте лоши  Hug. Не оставяте човек на мира. То наистина пишман да стане човек. Да ви разкажа, дано поне ми съчувствате, но защо ли подозирам, че ще се смеете, както и да е, аз да си кажа. Така, след като ме заразихте с любопитство, какъв ли вкус има Pişmaniye-то, днес реших да си купя. Тъй като имах доста важни задачи да свърша, бях се облякла и подходящо. Подходящо за задачите, но не и да си хапна Pişmaniye.  Защо никой не ми каза, че човек като го вземе в ръка, просто се разпада. Та купих си аз нормално-бяло и едно с лешници. До тук супер, нетърпелива седнах в колата и веднага отворих едната кутия. В момента, в който го взех в ръка, то се разпадна. Бях облечена с яке, което има лисича кожа на ръкавите и не ми беше възможно да ям като хората, кожата ми пречеше. Почувствах се като щъркела в приказката за лисицата и щъркела. Така и аз безуспешно опитвах да си взема, но то се разпадаше и не ми беше възможно повече да го докосна. Е, наложи се да изтърпя до вкъщи. Добре че магазина не е далече. Много е вкусно Pişmaniye-то, но ужасно сладко. Иначе не съжалявам, че го опитах, пак ще купя, нищо че е толкова сладко . Wink

Общи условия

Активация на акаунт