Турската кухня *4*

• 225 283
  • 761
  •   1
Отговори
# 240
Турските дюнери/на турски дьонер/ са без сос! В България дюнерите са масово арабски и нямат нищо общо с тези в Турция. Аз лично не ги харесвам.

angelina, явно си попаднала в някоя туристическа зона за дюнери. В чужбина масово се продават със сос, явно така се харесват.  Laughing

# 241
  • Казанлък of all places
Лек офф- в Анкара бяха без сос , между Анакара и Истанбул на една крайпътна станция ни питаха искаме ли сос, в Истанбул вече бяха със сос. Simple Smile
Но пък  откривам,че явно нашеето семейство сме пристрастени към дюнерите- детето тази сутрин на път за плуване ме питаше не мога ли да намеря рецептата за месо за дюнери, картофки за дюнери ....Simple Smile

# 242
Пробвай соса - много е добър.  Peace Peace

# 243
  • София
Зравейте на всички!
Предишните теми следях, но тази нещо съм я изпуснала.  Embarassed
Днес смятам да правя водния бюрек... купила съм си турски кори, но смятам да направя двойна доза, че в пакета са 4-5 кори, а рецептата е с две...
Преди да съм започнала искам да попитам някой правил ли го е? Хубав ли става по рецептата която е тук, в темата? Магданоза мисля да го заместя с праз  Crazy
Относно рецептата имам едно питане... цитирам я:

2 кори( yufka) продават се готови все едно домашно точени кори в Турция
2 яйца
4 с.л кисело мляко
1 ч.ч прясно мляко
1 к.ч олио
1/2 к.ч вода
150 гр сирене
1/2 връзка магданоз

В намазана тавичка се редят разделените на 3-4 парчета кори(тези кори са доста големи)
ред кори пръскаме с водичка малко(все пак цялото количество е 1/2 кафена чашка)
Прави се смес от олиотото, млякото и кислеото мляко +сол и се разлива върху кората и отгоре се посипва със сирене+магданоз и така се редуват кори+сместа. Пече се и това е

Кога се слагат яйцата?  Общо взето оттук разбитам, че се слага ред кора, малко вода, след това сместа с млякото и накрая плънката ... така ли???  newsm78 Моля за помощ мамите, които са я правили...  Praynig

# 244
anisunshine Аз съм я правила.
Смесваш всичко без сиренето и магданоза.
Общо взето моята тава е правоъгълна и нарязвам корите според големината. Понякога ми стига и само 1 кора, понякога кора и половина - 2.
Редиш кора, посипваш с малко водичка(може и да пропуснеш Wink не е фатално).
Слагаш част от плънката, после сирене и магданоз и пак кори и т.н.

Ето моя снимка:

Не знам какво ще стане ако се смени магданоз с праз.
Ще чакаме отзиви.  Party

# 245
  • Пазарджик/Лондон
Суха Мащерка , дали ще се получи с кори за баница?

# 246
  • София
Суха Мащерка благодаря за отговора... някак обаче не мога да си представя да напълня цяла тава само с една или две кори... колко пък да са големи????? Не са ли като нашите сърбиянка (по-дебеличките) от тях винаги съм си използвала цял пакет...

# 247
  • забравих си мисълта...
Суха Мащерка, за кръглите ли говориш? Те са може би 70-80 см в диаметър. Ако са от тях, наистина с две кори се пълни тавата.

# 248
Суха Мащерка благодаря за отговора... някак обаче не мога да си представя да напълня цяла тава само с една или две кори... колко пък да са големи????? Не са ли като нашите сърбиянка (по-дебеличките) от тях винаги съм си използвала цял пакет...

Големи са диаметъра е около 60-70-80 см

ето една снимка за да си представиш

С такава големина и моя правоъгълна тавичка за 5-6 реда ми стига 1-1.5 кори.

Сърбиянки не знам... не съм ползвала... Тези кори за които говоря са тънки все едно току-що разточени.

Аелис и с готови български кори за баница ще се получи. Може да  увеличиш количеството на течната плънка за да стане по-сочна.

# 249
  • Пазарджик/Лондон
Суха Мащерка , благодаря ти, ще го пробвам този бюрек непременно Hug.

# 250
Суха Мащерка, за кръглите ли говориш? Те са може би 70-80 см в диаметър. Ако са от тях, наистина с две кори се пълни тавата.

Да, писали сме по едно и също време.  Laughing

Аелис успех  Laughing

# 251
Аз пак да кажа, че Su böreği /водната баница/ не се прави с обикновени кори. Трябват специални за целта, които се заместват с яйца и брашно.  Peace

# 252
Здравейте!От къде купувате турските кори. Аз много съм търсила и не мога да си намеря.

# 253
  • София
Аз си ги взех  като бях на екскурзия в Инстанбул... тук не съм виждала.
Суха Мащерка моите кори са пак кръгли големи, но са дебели, не тънки, ще стане ли?

# 254
  • забравих си мисълта...
Благодаря ти, Суха Мащерка Hug, а аз нещо пак не схванах за яйцата. Кога се прибавят те и към кои продукти, към прясното и киселото мляко или?
Колкото до корите аз ги купувам тук от един турски магазин, имат много хубави неща, където другаде никъде ги няма. Марката, която аз предпочитам е Baktat. Продуктите им са изключително добри и качеството е отлично. Мисля, че фирмата се намира в Германия, но е турска. Не знам само, дали в България я има тази марка. Но ако я има, ви препоръчвам да я пробвате. Сигурна съм, че ще ви допадне.

Общи условия

Активация на акаунт