Турската кухня *4*

• 225 300
  • 761
  •   1
Отговори
# 315
  • В градината...
Оххх, това пишмание. Отварям и се надвесвам над кутията... А майка ми, когато ми изпратят пишмание от Турция, докопва кутията и .... то като наркотик

# 316
  • забравих си мисълта...
Да, но на мен никой не ми каза, че трябва да се надвеся, затова сега ще търпите критика Wink. Още се смея, като се сетя, как го взех и то се разпадна в ръката ми и се изсипа обратно в пакета, а аз гледах, но нямаше как да бръкна пак в пакета, че ръкава ми пречеше. Облизвах се, но нямаше как, трябваше да чакам да стигна до вкъщи.  hahaha  Joy

# 317
  • Истанбул
А пък за мен този артикул е още по =вкусен от пишманието.Характерен е за Кастамону.Сарай хелвасъ=малки ,но много вкусни ромбчета.

# 318
  • забравих си мисълта...
Аааа, Haksev, не! Повече никакви сладки неща. Няма да се подам, поне не скоро Wink. Иначе кори за баница, за баклава и локум, това няма начин да го откажа. Пък и в този магазин има толкова много неща, че не знам кое по-напред ще опитам. Simple Smile

# 319
Превъзнасяте се по пишманлието защото е  по- нестандартно.
Нищо като вкусови качества и направа ,ако се продаваше в БГ изобщо нямаше да прави впечатление.
Не може да се отрече сладкарското умение в Турция ,но хубаво е на място !!!!!!!!!!!!

# 320
  • Разград
haksev ,напълно съм съгласна с теб.Скоро опитах този вид халва и съм очарована.Прилича на пишманието,но някакси е по-нежно като структура и за мен е по-вкусно.Майка ми беше в Болу и от там ми я донесе.

# 321
  • В градината...
Уххх, и аз искам такава халва!!!!!

# 322
  • Истанбул
Фактически тази халва се прави с минимален брой продукти.Даже издирих рецептата и мога да я напиша тук ,обаче все още не съм я опитала.
600 гр брашно
250 грама маргарин или чисто масло
1 пакет пудра захар около 200 грама
1 пакет ванилия
В дълбока тенджера се запича на бавен огън брашното,не е нужно да се разбърква много често.Това се прави с цел да се избегне миризмата на сурово брашно.Като стане бежово на цвят се сваля от огъня и се слагат ванилията и маслото.Хубаво се разбърква с дървена лъжица и се прибавя и пудраеа захар,в текста се казва ,че трябва да се измеси с ръце,готовото твърдо тесто се слага в тепсия като се притиска силно към съда,поставя се в хладилника за няколко часа и след това се реже с остър нож.

# 323
  • В градината...
Ох, това ще се направи непременно, но аз прочетох друга рецепта, където пише, че май брашното се вари.
http://www.favorinet.net/yemek-tarifleri/426385-saray-helvasi.html
или бъркам?

# 324
  • Истанбул
Препича се  Peace

# 325
  • Пазарджик/Лондон
И на мен ми се дояде такава халва Rolling Eyes.Ако някой я направи - да сподели , че да я почвам и аз Wink.

# 326
  • В градината...
Мерси, haksev

# 327
Аз правя подобна халва....халва от брашно/un helvasi/....Много се обича от домочадието.... Peace

# 328
  • Пазарджик/Лондон
berina, а рецептата ти същата ли е като на haksev ?

# 329
Фактически тази халва се прави с минимален брой продукти.Даже издирих рецептата и мога да я напиша тук ,обаче все още не съм я опитала.
600 гр брашно
250 грама маргарин или чисто масло
1 пакет пудра захар около 200 грама
1 пакет ванилия
В дълбока тенджера се запича на бавен огън брашното,не е нужно да се разбърква много често.Това се прави с цел да се избегне миризмата на сурово брашно.Като стане бежово на цвят се сваля от огъня и се слагат ванилията и маслото.Хубаво се разбърква с дървена лъжица и се прибавя и пудраеа захар,в текста се казва ,че трябва да се измеси с ръце,готовото твърдо тесто се слага в тепсия като се притиска силно към съда,поставя се в хладилника за няколко часа и след това се реже с остър нож.

Това не е ли un helvasi(халва от брашно)  Embarassed баба ми правеше такава понякога слагаше и петмез(маджун) беше много вкусно  Crazy Crazy Crazy

Общи условия

Активация на акаунт