Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 195 537
  • 862
  •   1
Отговори
# 105
           Здравейте, ще ми се на всички ви да вдъхна малко сила и оптимизъм.Нали ние като сме спокойни и нашите   близки ще се чустват по-добре.А ние това искаме – те да са колкото може по-добре.
Бях писала преди време за безплатни консултаций организирани от Фондация "Състрадание  Алцхаймер България" Консултациите са от психолог и юрист. Ето тел.,на който можете да се запишете 0888663876.
Аз се срещнах с психоложката – доц. Балканска и съм очарована от нея.
Момичета, не се колебайте и се обадете  на психоложката, убедена съм, че една   среща  с не я
много, много ще ви помогне.
Спокойна вечер

Благодаря ти много, Liq_. А консултациите безплатни ли са наистина?

# 106
   Здравейте, на 16-ти  този месец ще има безплатни консултаций с юрист и психолог, организирани от " Състрадание  Алцхаймер България" Повече иформация за тази среща ще напиша  тези дни. 
 lovely, консултацийте наистина са безплатни.
Желая ви лека и спокойна вечер.

# 107
Благодаря ти отново Liq_! Ще звънна още утре на посочения телефон, за да се запиша за консултация Simple Smile

# 108
    Здравейте, срещата, за която писах по- рано, ще се проведе на 23.10.2013г.от 17.00 в зала Euro Cinema бул. "Александър Стамболийски" 17
     Ще се радвам да се видиме.
     От мене усмихнат ден

# 109
Здравейте!

Аз съм репортер в сутрешния блок на БНТ1 и същевременно внучка на болна от деменция жена.

С майка ми и всичките ми роднини се грижим вече 2 години за баба ми, която обаче с течение на времето и въпреки лекарствата не се подобрява, а напротив - влошава се.

При нас основната проблематика е, че тя не желае и напълно отказва да дойде в дома ни, за да живее с нас, а същевремнно тотално не се справя с грижите за себе си, губи се и живее в не добри условия.

И тя говори за "отиването вкъщи" където и да е това, а наскоро установихме, че съседи се възползват от състоянието й, че не заключва дома си, защото после не може да се отключи и те злоупотребяват с нея - взимат и храната, парите й и т.н.

Проучихме и варианта за настаняване в дома в Княжево, за частна грижа не може да става и дума, по финансови причини. Оказа се, че административния хаос е пълен, а ако някак си получиш подпис от дементно болен, че би искал да живее в дом, то там  - места няма.

Иска ми се да направя репортаж по въпроса, но сами се сещате, че е конфликт на интереси да тръбя за личен проблем чрез работата си.

Убедена съм обаче, че е важно да се подчертае какви недомислици има в закона за грижата за такива болни, за трудностите с лекарствата,  за невъзможността за същинска помощ за тях, заради тяхното противопоставяне и факта, че макар и болни и те имат своите "светли" моменти на осъзнаване и самостоятелност.

Много ще се радвам, ако някой се съгласи да разкаже проблемите си пред нашата камера, така като аз не мога да го направя за моята баба. Това може да помогне на много хора с подобен проблем, да алармира институциите и да даде кураж на тези, които тепърва тръгват по този нелек път.

Моля, ако някой иска да ми съдейства за репортаж, който няма да отнеме много време от и без това сложното ви ежедневие, да ми пише на лично.

Благодаря и успех с вашите близки.

ива

# 110
Някак,, за мен, това с репортаж на тази тема изглежда малко кауза пердута. Първо не съм сигурна за статута и по какъв закон се създават частните хосписи, какви документи се вадят, кой прави проверки и т.н. Това, за съжаление е типично по български, чувала съм, че е много доходоносно и много трудно за личен контрол. Покрай майка ми, минах по този път, но все пак беше преди 7-8 години - имам впредвид частните хосписи. Обиколихме няколко в околностите на София - мисля, че беше в Банкя, Драгалевци, Княжево, както и в самия град. Цените бяха различни, съобразно условията, но не и съобразно средните доходи за страната. В по-евтините видяхме нелицеприятни неща - легла, наредени в редица, като сардини, без специални дюшеци, против залежаването, естествено и съответната миризма. Говоря за тежък стадий, когато болните повече лежат, може би не си контролират физиологичните нужди. В крило просто за стари хора - беше приятно, поне на пръв поглед, по-скоро точно като старчески дом. В по-скъпите хосписи - условията са по-добри, има медицинско наблюдение, грижите - относително добри, защото не ги виждаш непрекъснато. Цената също беше добра - започна от 800 лв. и май за около 1 година стигна до 900 лв. на месец. Отделно си носиш лекарствата, някаква по-любима храна, плодове. Но тук идва въпросът - дали всичко това се дава на болния. За лекарствата - донякъде, може би, защото аз ги оставях на блистери, или цели кутии - например за 2 седмици, но тъй като бяха от профилактичен тип, биха могли да се ползват и от други, и т.н. - не мога да избягам от българската действителност за злоупотреби.... Мисля, че кремчетата и бананите отиваха в семействата на обслужващия персонал. Храната - в нашия случай - се носеще отвън - като кетъринг. Била съм няколко пъти по обяд - майка ми можеше да се храни сама, но нямаше зъби - протезата и убиваше и затова трябваше да яде мека кайма - натопено хлебче, супичка, попарка, кайма. Един ден отидох - ами обяда беше парче бяло пилешко месо в някакъв сос - ненарязано, а ножове не им даваха, освен това тя не можеше много добре да се справя с тези функции, т.е. явно е яла съвсем по-малко. То си и личеше. За съжаление не можех да ходя всеки ден, за да я храня. Но все пак като цяло условията бяха добри, но на висока цена.

Тази година срещнах моя позната, която живее в чужбина и нейната майка била настанена в доста скъп дом-хоспис, също с тежка деменция. Цената беше около 2500 лв. на месец, но тя отделно плащаше на жена, която от време на време да ходи там, за да ги контролира. Явно и цената не е определяща, и това наистина си е печеливш бизнес, който използва ситуацията. Ние пробвахме и с жена, която живееше с майка ми, с малко грижи - да я заведе до тоалетна, да й сготви, да я нахрани - срещу около 400 лв. на месец, но и тя не издържа да бъде 24 часа непрекъснато с нея, и независимо, че и предложих 500 лв, че и подарявах разни неща - реши да си тръгне, но след това настъпиха други моменти, болница и след това - трябваше да бъде настанена в хоспис.

# 111
  Здравейте, отново, срещата няма да е от 17ч, а от 17,30часа.
  Спокойна вечер

# 112
Поздравление за темата!
Гледам,че е пусната дни след като загубих майка от тази коварна болест.

На всички,които гледат болни от Алцхаймер желая от сърце много сили! Hug

# 113

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” предоставя иновативни социални услуги за засегнатите от Алцхаймер и техните семейства във Варна, Софийска област. Услугите включват – консултация с юрист и психолог – експерт в областта на деменцията и болестта на Алцхаймер.

През септември 2013 г. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” стартира проект „Предоставяне на иновативни социални услуги за засегнатите от Алцхаймер и техните семейства в общността – мисията възможна“, финансиран от Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалнaтa политика. До края на 2013 г. услугите ще се предоставят в град Варна и Бухово и Кремиковци, софийска област и включват:

1. Психологически, социални и юридически консултации на лица, засегнати от болестта на Алцхаймер и техните семейства, с възможности за насочване към други специалисти

2. Оказване на подкрепа на човека, пряко ангажиран с грижите за болния с Алцхаймер – чрез индивидуални консултации за справяне със стреса и депресията

3. Съвети и консултиране на потребителите за ежедневната грижа за болния, за

съхраняване на автономността при съблюдаване на индивидуалните нужди на пациента. Консултиране за ефективно общуване с болния.

За контакти: В гр. Варна – на телефон: 0899 432 079; и на е-mail: compassion.alz@abv.bg

В Софийска област - Бухово и Кремиковци, се предоставят мобилни услуги/ по домовете/ Записвания ще се извършват на телефон: 0888 663876 и на е-mail: compassion.alz@abv.bg

http://www.alzheimerbulgaria.org/   

# 114
  • София
Здравейте!
С огромна мъка в сърцето и заседнала буца в гърлото се записвам в тази тема с надеждата да получа отговор на моите въпроси.Близка съм на жена болна от Алцхаймер и кой знае още от какво...Чела съм много,знам,че връщане няма...Развитието на болестта започна по класическия начин-объркване,разсеяност,невъзможност за запомняне на нови неща,загуба на памет,загуба на говор....В момента е на легло,не желае да става,дори не желае да сяда,за нея изцяло се грижи друг човек,няма задържане на физиологични нужди,хранят я в устата с пасирана храна,защото не иска да сдъвква храната,не говори.....Това е крайната фаза,нали?Трудно ми е да си представя как ще продължи това.Човекът,който се грижи за нея не желае чужда помощ,вярва,че тя ще се изправи на крака,ще се стабилизира.Не искам да мисля нищо лошо,но сякаш няма как да стане.Колко ли може така да издържи човек?Жената е много слаба и по цял ден спи...
Благодаря,че има къде да споделя тази моя мъка.Съчувствам на всички които имат нещастието да се сблъскат с това.

Последна редакция: ср, 20 ное 2013, 22:43 от mirri07

# 115
Да,това е крайната фаза.От тук нататък всеки ден е подарен!

# 116
  ЧЕСТИТА НОВАТА 2014г. Пожелавам  на всички  да  е по-добра, по-усмихната и по-успешна!!!

# 117
Ако някой от вас е давал на болен близък водорасли афа дали на аквасорс, дали на друг производител моля да сподели ефекта от действието им върху психиката на болния. Четох доста неща в нета и се интересувам за отзиви за тях относно действието им приалцхаймер и деменция

# 118
Честита Нова година!Нека тя донесе здраве, спокойствие и сила, за нас и близките ни!

bialopile,за съжаление аз не съм ги ползвала и нямам впечатления.

# 119
  Не съм  ползвала водораслите.Аз давам стволови клетки във вид на дражета. Много бих се рато, чисто двала, ако мога с някой да споделя някой неща, нуждая се от съвети в ежедневието, чисто от битов характер.Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт