Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 195 581
  • 862
  •   1
Отговори
# 630
  • Ееей тук!
Happy2 баща ти може би има право  Confused На мен лркарИ са ми го казвали и аз все: "ама как без лекарства?!?!"  и все питам разпитвам...и....нищо! Майка се движи все още, много трудно но "мърда"  Sad сега откакто е в хоспис всеки ден е на вън, нещо от което беше лишена... Но аз  немога да се примиря с този вариант и обмислям какви ли не варианти, а в този ред на мисли да ви попитам вашите близки имат ли определена чужда помощ от ТЕЛК и ползвате ли личен асистент...  Rolling Eyes

# 631
Мама от около 2 седмици не си пие редовно лекарствата и е по-добре.  Направо си е адекватна.Мен много не ме познава но внуците ги знае... Днес си беше изброила пенсията от първият път вярно. Не знам какво да си мисля вече с тази терапия..

# 632
Ох, направо се обърквам като чета това за лекарствата...незнам вече какв да правим!
Слънчоглед, не сме ходили на ТЕЛК и няма асистент, основно татко  се грижи за нея.

# 633
Здравейте, относно лекарствата - при нас нещата стояха така - нито едно от лекарствата за тази коварна болест не ни подейства - точно обратното влошаваше нещата. Спрях всичко. В момента е на живото поддържащи лекарства за сърцето - само тях давам и малко хлорпротексен за да я успокояваме от време на време и да може да спи. Другите лекарства при нас не подействаха - при всеки е различно.
Майка ми в момента е в хосписа - не мога да кажа,че е идеално, но аз лично нямах друг избор. Успяха да я накарат поне да седне след операцията - но гълтателната способност е увредена на почти 90% и това само за 3 месеца след упойката. В момента тя е толкова слаба,че не знам дали има 40кг. Гледката е потресаваща. Храненето е направо мъка. Не може да гълта и се налага да я хранят почти през 15 минути цял ден.

Отвратителна болест.

# 634
Happy2, само искам да ти кажа, че Донецепт или Арисепт, както му е другото име е лекарство, което не се понася добре от хора с проблем с корема и сърцето. На тях се дава Мемантин-Аксура. Или там някакво производно на мемантина, защото те вече са 100 генерика. Баща ми е с две калцирани язви и аз не посмях навремето да давам Арисепт, та си останахме на Аксура. Говорих с моя позната, която работи в лаборатория и правят лекарства, тя ми каза-генериците винаги са омешани с други вещества, нищо че пише същия основен състав като на оригинала, затова ви препоръчвам горещо ако взимате нещо то да не е генерик, за да имате някакъв ефект изобщо от което и да е лекарство. Ще дадете повече пари, но ще видите ефект. Не казвам, че няма и хора, при които не се влияе, но ако нещо ще има ефект то трябва да е оригинал, а не генерик. Генерици са всички по-евтини версии на дадени лекарства, които да речем се произвеждат от български фармацевтични компании и здравната каса ги отпуска.

# 635
  • Варна
Искам да попитам Аксура или някое от производните й реимбурсира ли се от здравната каса? Също така четох за някакви комисии, които ги отпускат.. Баба ми се намира в Шумен и е болна от Алцхаймер, а ако трябва да се ходи до Варна няма как да стане това.. Моля ви за отговор..

# 636
ivka_smile съжалвам, че баба ти е болна от тази коварна болест. Баща ми също и той е от Шумен. Готова съм да ти помогна с каквото мога. Писах ти ЛС. Кураж и сили ти желая.

# 637
Майка е много зле с храненето. Някаква добавка за повишаване на апетита?

# 638
Кристин, Апетонина с пчелно млечице е за повишаване на апетита.Има на сироп и на капсули.

# 639
  Здравейте!
Потърсих тема за старческа деменция, не намерих и реших да питам в тази.
Как разбрахте, че са болни близките ви от Алцхаймер?
На втория ден от почивката си тръгнахме спешно, защото комшии ни се обаждаха два последователни дни, че мама не е добре. Досега бях "добра" и се съгласявах с ината й, че не е за прегледи при лекари (за други проблеми). Насила я заведохме. Минахме през всички. Ортопедът ни каза, че ситненето в ходенето е от настъпващата склероза. На искането ми за направление за психиатър (посъветва ме един близък, че старческата деменция в Александровска болница я тествали до каква степен е, а и ми се искаше да разговарям с психиатър/психолог за някаква превенция, а и аз как да се справя с това). Всички лекари (провинциален град) отказваха направление под претекст, че болестта  е нелечима и никакъв психиатър не е нужен. А, и тя (мама) била все още добре и да си пие редовно лекарствата за оросяване на мозъка. Тя е на 80 години. Мислех на другия ден да я доведа на психиатър на частен прием, ако ни приемат в Александровска, но спешно я доведохме за преглед и насрочване на операция на катаракта засега на лявото око, защото с него напълно не вижда. Вече бе минало времето за прием в Ал. б-ца и я върнах поради други причини, които усложняват цялата ситуация. Осигурих жена да й дава лекарствата, да не излиза от дома си и от лекарствата ли, от проблясъци ли, вече не излиза от къщи, и търся жена за гледане срещу заплащане.
  Молбата ми е - какво ще ме посъветвате? Praynig

# 640
ivka_smile Засега от касата май се поема само лекарството Немдатин. Ако не може да иде лично би трябвало да може да се дадат документите от близък на комислията във Варна. Това с комисиите е поредната гавра с болните, която сложиха от няколко години, но такава ни е системата...Също така искам да предупредя, че касата поема най-евтините лекарства и спестявате около 10-тина лв на опаковка (проверете колко е, за да сте сигурни), така че си направете първо сметка дали спестените пари си струват усилието, особено ако трябва да се пътува за целта и да се плащат пътни разноски.
Kristinnnnn, ние даваме фолиева киселина на таблетки, защото на баща ми му се появи анемия от лекарствата сигурно и оттам и апетит нямаше много. Мисля, че има известен ефект.
sabina_m, Най-добре си платете, ако ви е възможно. Тия истории как била неизлечима болестта и затова видиш ли да не правим нищо съм ги слушала многократно. Българските лекари си ги мързи много, това си е положението. Ако сам не си оправиш положението няма стар или млад, ще те пуснат в трета глуха. Ако можете нека й направят един скенер на глава на майка ти, защото другото са тестовете, но те не са най-обективното. После ако там излезе нещо отидете вече на тестове при психиатър или невропсихолог, но според мен ако имате изследването в ръка най-добре. За него може невролог да съдейства, но като чета явно няма да има кой да съдейства, а само ще ви мотат. Ако там се установи нещо ще почне лекарства и така...

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 19:04 от lovely

# 641
  Благодаря, lovely!

Стигнахме до извода, че трябва да побързаме с настаняването в старческия дом, който сме набелязали. Там има невролог и с него ще движа нещата за силно нарушената памет и говорене на измислици и страхове. Първият проблем засега ми е завеждането в старческия дом. Силната предубеденост на българина от това поколение, че старческият дом е нещо унизително, много влияе на децата им в такива моменти. А в държавата ни пък няма никаква система за помощ на такива хора.

# 642
 Благодаря, lovely!

Стигнахме до извода, че трябва да побързаме с настаняването в старческия дом, който сме набелязали. Там има невролог и с него ще движа нещата за силно нарушената памет и говорене на измислици и страхове. Първият проблем засега ми е завеждането в старческия дом. Силната предубеденост на българина от това поколение, че старческият дом е нещо унизително, много влияе на децата им в такива моменти. А в държавата ни пък няма никаква система за помощ на такива хора.
Е, ако трябва да си говорим честно има защо да е предубеден българина. Повечето старчески домове и хосписи не са нищо повече от квартира с наблъскани 5 легла в стая. Няма лекари, няма санитари. Аз съм чела много за домовете и съм търсила много и съм стигнала до извода, че почти всичко, което е под 1000 лева на месец е лишено от нужните условия за гледане на болни с деменции. Ако са с всичкия си добре-ще се облекат сами, ще се нахранят сами, ще отидат до тоалетната. Но това заболяване изисква изключително много грижи, по около 16 часа на ден. Надявам се, че вие сте избрали точното място спрямо нуждите на вашата майка. Но аз все пак си мисля, че ако наистина ви интересува дали тя има деменция е хубаво да й направите скенер преди настаняването в дома. Това разбира се е само мое лично мнение и не го налагам.

# 643
  • София
Момичета как и кога става преминаването на памперси? Майка все по-често се изпуска - на 2-3 дни. За сега е ок и без памперси, но се чудя колко бързо ще се влошава.
lovely, права си. Двата дома, които ми препоръчаха и са наистина добри са над 1000 - около 1300 - 1500. Не можем да си ги позволим. Евентуално 2 месеца през лятото, ако имат възможност да я приемат.

# 644
lovely, този, който ни препоръчаха, е наблизо и до родния ми град, и до София - между тях. Получихме и доказателство за това, че се грижат за тях от една колежка и снощи запазихме място. Цената е 800 лева. Дано всичко се получи и после да я водим на скенер и психиатър за деменцията. И втора операция на катаракта.

Лекси, не знам, в какво състояние е майка ти. Ако излиза навън, пробвай първо с дамски превръзки. Ако е у дома, ако е и на легло, започвай си с памперси. За това всеки трябва да си реши - от кога да им слага.

Общи условия

Активация на акаунт