Вятър духа, дъжд вали, Февруарчето усърдно все напред върви! (21)

• 22 843
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • София
 smile3507

Това дете три дена и три нощи само ме побърква.  1crib Вчера само разходката ме спаси, днес пак излизам.  cold

Ще пробвам и аз ябълковия кекс.  Peace

Моят мъж и той излиза в отпуск от понеделник. Как ще се оправим, хич не ми е ясно.  newsm77

Приятни събота и неделя!  bouquet

# 676
 Тази нощ беше меко казано ужасна newsm77
Тоя дребния се събуди с такъв рев, че по едно време си мислех,  че съседите ще извикат полиция!Едва ли има друго дете като моето, то бива инат, ама тва на нищо не прилича!Вярно, че рогато( козирог), но може ли по цял ден да се дере без сълзи!Всичко на сила!
А беше толкова добро дете #Crazy
Добре, че днес е събота и по ритуал отива до понеделник при майка ми thumbsup пък тя да му мисли.Който има внуци да си ги гледа hahaha

Приятен ден на всички!Аз чакам да се вдигне мъглата и излизаме.

# 677
  • offshore & overseas
Деска, питаш за ПЗ. Ще ти посоча първа част от една статия в блога на Бу, а ти сама ще си откриеш останалите (части). За да не повтарям онова, което Бу е представила доста добре, направо ще я цитирам по-долу:

Всичко ново е добре забравено старо…

Как са живели столетия наред нашите баби, прабаби и пра-пра-прабаби? Майката е трябвало да се грижи за семейство с поне 2-3 и повече деца и 2-4 възрастни, като наред с къщната работа, тя не рядко е работела и на полето. Дали е имала време и желание да готви специална бебешка храна за най-младия член на семейството? Не само, че не е имала, но такава мисъл надали изобщо й е хрумвала. Ако бебето е искало нещо от масата, давали са му мъничко да опита, ако с ръчичка е докопвало нещо от общата чиния – си е хапвало. Ако детето не иска да яде – никой не го и кара.

Все повече майки се връщат днес към този начин на естествено захранване, защото той има много предимства. Чрез този метод се окуражава интереса на детето към общата храна на масата и този интерес остава устойчив – рядкост е деца, захранени така, да са злояди в бъдеще, напротив – дете, което е възпитано да се отнася към храната с нужното внимание и уважение, пораства с една добра култура на хранене.

С други думи, педагогическото захранване цели да възпита у детето интерес и (положително) отношение към храната, така че в по-късна възраст то да яде с апетит, което в някои случаи се оказва нелека задача. Това „възпитание“ най-общо се постига чрез предлагане първоначално, след първите признаци на готовност за захранване, на малки количества различна храна (към която бебето проявява интерес), т.нар. микродози, както и чрез приобщаване на бебето към семейната трапеза (бебето не се храни отделно, а в началото дори не се използва столче, а... скута на мама).

Обикновено педагогическото захранване се свързва с кърменето, тъй като освен другото се приема, че чудесно се допълват в няколко аспекта: първо, кърменето и пед. захранване не изискват специални приготвления, второ, кърменето и пед. захранване осигуряват на бебето всички необходими за него в-ва, без да натоварват семейството, емоционално, материално и пр., трето -- кърменето и пед. захранване установяват и затвърждават връзката бебе-майка, бебе-семейство. И пр. и пр.

Естествено, можеш да захранваш педагогически и без да кърмиш. Така или иначе, нашите бебета вече са на възраст, когато могат да поемат дори по-големи количества, и дори по-рискови храни (рискови в по-ранна възраст), стига да проявяват интерес.

В тази връзка, Силвъри, ти пък не се тормози за количествата, които приема Ели. Всичко е в реда на нещата, даже направо си е „по схема“, доколкото за такава може да се говори при ПЗ.

А ето я и цялата статия.

# 678
Не го знам що е то ПЗ, но това, което съм забелязала е, че няма нужда Митко да го захранвам педагогически, в смисъл целенасочено аз да му създавам интерес към храната. Той сам от някаква възраст започна да си клюкари какво има по масата, кой какво яде и т.н. и държи да опитва, което направи захранването при нас още по-лесно. Предполагам, че някои деца са така, но не всички. Ако може някакъв извод да изкарам, то е че може би децата, които са само на кърма по-трудно се захранват от гледна точка на интереса към храната, обаче нас понеже кърменето не ни огря дълго време минахме към другата група.
Иначе гледам че всички едно безсъние ни е подкарало, къде заради нас самите, къде заради хлапетата. И Митко ми се буди посред нощ с рев, сутринта беше с температура и повърна, сополи и т.н. Мен ме боли гърлото и съм недоспала, но това е положението.

# 679
  • offshore & overseas
Бръм, описаното от теб захранване на Митко е ПЗ, в голяма степен. Е, има си някои правила, но това н.з. от гл.т. на дефиницията.

Да, кърмените бебешоци са по-трудни за захранване като правило, защото кърмата им дава много, не само в хранително отношение.

Но всички деца, кърмени или не, в даден момент започват да проявяват интерес към храната. Важно е да се улови този момент и да се действа съобразно...

Безсъние владее и при нас. Люс и Калина спят с мен от една седмица и... сън ме не лОви. Започвам яко да психясвам, щото нощем, след като ги приспя, ако ида до тоалетна или да си измия зъбите, непрестанно ми се причува детски или бебешки плач. Misc Ghost

Ех, днес Халюша искаше да ѝ пробият ушенцата и бях ѝ обещала, но докато се накумим, жената си отишла. Чувствам се ужасно! А и тя ги рони едни едри, бисерни сълзици...  Cry

П.П. Калина не търпеше никво връзване, ни в стол, ни в количка. Зорлем е изкарвала 2 метра возене и после тъй се усуква, че я разплитам, та да не се удуши. Люс търпи навън в количката известно време, час-два, после става неспокойна и започва да се гърчи. На столчето я връзвам за кратко, преди не даваше хич, напоследък търпи до половин час. Но на мен самата идея за връзване ми е противна и дЯцата явно го усещат. Баща ми пък непрекъснато ме ръчка да съм връзвала, столчето било високо. Сякаш не знам...

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 12:26 от Мяуче

# 680
Привет дами   bouquet!

Мдааа, нощта е била още по-безсънна и безпокойна за мнозина от нас.

Освен, че на Деа й беше зверски запушен носа и ни виброцил, ни стеримар го отпушиха, към 5 часа вдигна и Т. Засега се върти около 37.5 чисто и нищо не давам, пък да видим к'во ще каже доки по-късно. Таз нощ я очаквам същата, ако не и по-зле...На обед едвам си изяде пюрето, дали щото не беше топло, дали щото не беше гладна, ма я напънах...

Днес следобед ще пробвам да дам кисело мляко с бисквитки, домашно, че такова имам и го харесвам...

Съни, чакаме снимките на Димана! Харесах усмивката Wink.

Тъй, отивам нещо да посвърша, ако поспи Змейчето повечко (от 20 минути  Mr. Green)...

# 681
Привет и от нас Sad
Стига с тези болести де, КОЙ ТУЙ ЧУДО  ooooh!
Миото окончателно се тръшна, болен с 39 Т Sad
Радина вече два часа се прави, че спи следобеден сън и ни дебне из къщи, мислейки си че не я виждаме ooooh! аха да я погледна и изчезва в леглото hahaha ама всеки момент ще й разтрия дупето Twisted Evil
Марто от 5,15 до сега е придремал два пъти по 10-15 мин  Tired мучи и се хили а аз хващам гората вече Crossing Arms
Пожелавам си, когато намеря време и сили да влезя у форумско следващият път, всички да се хвалим колко по-добре се чувстват децата ни  Cry
Приятни почивни дни ви пожелавам  Hug

# 682
  • София
ДД!  Grinning
Мерси за подкрепата за Максовото салто.  Hug Нищо му няма, а съквартиранта ме гледа като престъпничка и не ми говореше снощи.  Blush
Мери, дебел, дебел, ама е един такъв пъргав и силен, не знам как да го обясня.  Laughing Как е Тин?
Любезна, бързо оздравяване на Миото! И дано успееш малко да си починеш, че не ти е лесно.  Hug
Пина, след първоначалния шок анализирах кекса и стигнах до извода, че всъщност си е станал съвсем добре, но го пекох в една доста разлата тавичка и просто е станал тънък. Ако го бях сложила във формата за кекс щеше сигурно да изскочи отвън.  Peace Домашните го харесаха, почти не остана даже.  Hug
Неви, кажи какво е казала педката.  Hug Не ти се меся и с най-добри чувства, но ако и даваш кисело мляко за първи път мисля, че точно сега не е момента.  Hug Някои деца получават разстройство от киселото мляко, както и обриви, та ептен ще ти се замъгли картинката с боледуването на Деа ако я хване нещо такова.  Hug Hug
Ел, поздрави за добрите мерки на Яско!  Hug И Максо обича да "ходи" и все прав да е /не мож го сгъна да седне/, но аз не го стимулирам по никакъв начин - да се влачи там по корем в опити да пълзи, пък като успее да се изправи сам, значи вече му е време да се учи да ходи.  Peace

Така, аз ще се отцепя от хора и ще споделя, че нощта при нас беше съвсем спокойна, всички си бяха натръшкани по собствените легла и спах като заклана.  bowuu
Сега съм си поставила мега-амбициозната цел  Laughing да направя днес картофени кюфтета с колбас вътре. Стига да са кротки децата може и да стане.
Бяхме навън над 3 часа, дребния се отспа, големия се наигра.

Мяу, наиш мъ душа, при мен няма "не търпи". Колани, дъждобрани, чували, шапки, шалове, подстригване, возене в столче за кола, возене в количка и т.н. дейности не подлежат на обсъждане.
Ама ей на, научил се човека да се изсулва и стана белята.  Laughing Пак добре, че беше вързан де, иначе ептен щяхме да сме у гъбите.  Twisted Evil

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 14:29 от Ника

# 683
  • София
Ееех, то навън се живее! Навън е единственото място, където това дребното не беснее!  Crazy

Аз я връзвам винаги в количката с коланите. В началото бая отпор даваше ама не ме интересува, аз мога да я изтърся само като слизам от тротоарите, егати. Тук е много разбито!  Naughty

# 684
Неви, кажи какво е казала педката.  Hug Не ти се меся и с най-добри чувства, но ако и даваш кисело мляко за първи път мисля, че точно сега не е момента.  Hug Някои деца получават разстройство от киселото мляко, както и обриви, та ептен ще ти се замъгли картинката с боледуването на Деа ако я хване нещо такова.  Hug Hug

НикаHug Hug, помислих си го, но въпреки това реших да давам  Blush... Ех, и аз съм една майкиняяяя...
Док каза, че е вируса на баткото  Twisted Evil. Гърди чисти, уши и гърло ОК. Т до 38 чисто не свалям и трая до понеделник  Peace. И пак на преглед цялото семейство!

Сватя, оздравявайте и вие, че аман, ни сън, ни спокойствие, нищо няма  Hug Динката заспа ли?

# 685
  • offshore & overseas
Любезна, отдавна пееш песента, че тия наще миУи са близнаци (ако не са 1 и същи човек)... Почвам вече да се замислям и да ти вервам, щот и лъв ми се натръшка и цяла седмица бере душа -- щяло да се мре. Пък в болница искал да влезе, та ако не друго -- там да го довършат. Laughing Как не го подбарах с гьостерицата не знам... Той Т нямаше, но нали е астматик, веднага го удари в дробовете и стана мамсиджейсън. То не че ние сме лесни, ама таа сган съквартиранска, малко да им се накриви капата, по-добре нищо живо да не им се мержелее пред погледа, камо такива дребни и вредни като нас с Халята. newsm43

Ники, Никии, слаб ми е ангела на мене, пък и моите са душегубки, еле па Халята. Нея пък хич не я траех да реве, с туй сърцераздирателно наруване, дето го продава, е способна да сломи и най-стоманеното сърце. Mr. Green Моля се Люс да не ми ги продава тия, щото се фърлам без око да ми трепне...

Зетко не е дебел, бре, вие пък Naughty, той си е просто едричък! Тя и Люс не дребнее, така че... Мисълта ми е, че и едрите също са жилки. Ела да я видиш как не мож я запря, а седнала отдавна вече не ще да стои, освен по принуда, както вече упоменах в горния постинг. А -- и на гърнето успявам да я задържа за 5 мин., там обаче колани няма и обикновено се пада по чЕло. hahaha

Днес свърших доста работа, вкл. и някоя и друга глупост. Напр. дадох на Калина да се плеска с червена глина и си забравих бебешката торба в Пикадили (установих го преди малко). В най-добрия случай още е там. Добре поне, че портмонето ми по стечение на обстоятелствата не беше вътре, както имам обичая да го нося.

# 686
  • София
Мяуски, поне в клетка за багаж ли ти е заключена чантата?  Crazy
Моите не наруват сърцераздиращо, някак очевидно схващат, че не съм човек, дет ще отрази подобаващо представлението.  Mr. Green  Laughing

Кюфтаците станаха разкошни.   chef Добре, че бяха кротки цял следобед, спаха, а после Максо се занимаваше сам в креватчето, а Борис редеше дървени пъзели.

Нев, очевидно вируса е един и същ навсякъде.  Hug И моите бяха така - всичко чисто, само мърсол на килограм, от който кашляха. За 3-4 дни / и нощи  Twisted Evil/ преминава, но хремата още си я имат.

# 687
  • София
Здравейте и от нас!
Ние се поразходихме в хубавото време из моловете, сдобих Софи с ботушки (баси, хубави ботуши 130 лв  #Crazy за нея, ама като и е точесто крачето и друго й не станА боса ли да ходи) и няколко блузета, Калина с дънкова пола, опитах се да си купя панталон но бидЕх препратена към магазин за палатки или парашути и те така..
Амбициозно от днес реших да спирам сладкото и шоколадите (за пореден път)  ooooh! Мисля да започна и малко спорт, че положението е повече от трагично! Панталоните, които си купих пролетта - еми не мога да вляза изобщо в тях, чувствам се все едно съм в менгеме  ooooh!
Иначе ми е нервно цял ден, макар че формално погледнато няма от какво да се оплаквам .. . даже и бързо кафе пихме в мола  Crazy София  отново реве за щяло и нещяло... Калина нещо си объркА сънищата и така... поне яде.
Ники, какво е това мляко за 32 лв кутията? Дай някакво име да го проуча  newsm78  Понеже яде само по 2 м.л. мляко в кашата и кутията я яде повече от месец може и да се прежаля. Но зависи де. Какво инфо ще намеря и какво ще каже педиатърката. Понеже тя понася прекрасно козе сирене, може и козе мляко да понесе, знам ли я newsm78
Колкото до педагогическо ли е, какво ли е не знам, но май единствения начин Калина да прояде пюрета е и аз да ги ям редом с нея - съжалявам, ама не мога  Sick Иначе иска все това, дето не й го давам - мляко, кисело мляко, кекс, палачинка, пържени яйца, принцеса с кайма и кашкавал, свинско с ориз ... и нутела. Грях ми на душата, дадох й да я опита нутелата, сърце не ми даде да й откажа, като знам колко я обичам. Е, изрина се, естествено.  ooooh!
Всички болни да се оправят - Любезна, Мяу, Неви  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
Мяу, колкото до чантата аз съм същия заплес  ooooh! Ако главата ми не беше добре фиксирана на раменете и нея бих забравила. А и мога да напомня за шемета ми - както от пазара Младост 1 до почти пътеките Младост 1А (за непросветените - няма и 10 мин път) от 5 закупени домата, успях да загубя 3  ooooh!
Съни, бяха ми подарили мостри на Пуфис. Еми не знам, мострата ли не беше нещо, ама това хич не попиваше, и стоеше твърдо като вестник Thinking е, отказаха ме трайно, макар че имах намерения да стимулирам БГ производството в условия на тежка икономическа криза  Thinking
Хубава вечер и приятна неделя, ние продължаваме с основното чистене, започнато миналата седмица!

# 688
  • София
Слънчи, не ми говори за чистене, че не знам слънчево ли е, облачно ли е, толкова са мръсни прозорците.  Twisted Evil Ма туй нали е работа на съквартиранта, той пък работи почти без почивка, та ся май аз ще ги чистя.  Thinking
За кила също не ми говори.  Laughing Мен пък майка ми ще ме умори, амбициозна майкиня е тва, спор няма.  Laughing Като забременях и дадох няколко панталона, в които трудно влизах и бездруго  Blush да ги даде на някоя бабка там да ги носи. Ама тези дни ми съобщи, че не ги била раздала, а ги пазела, щото съм щяла да отслабна.  hahaha
130 лв. за бантуши, баси.  #Crazy

За млякото - знаех си аз, че трябваше да си запиша още тогава.  Crazy Утре ще мина през Фантастико и ще ти опиша всичко какво-що.  Hug Hug

# 689
  • София
Слънчо, май беше това, ама пусто като не съм 100% сигурна утре ще проверя. Със сигурност беше по-евтино обаче
http://www.bio-magazin.eu/bio-milk/492--6-holle-400.html

Общи условия

Активация на акаунт