Отговори
  • Пловдив
Правителството ще увеличи срока за изчисление на майчинството на 1,5 г. Вместо досегашната 1г, ще се взема за година и половина назад. http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/951810583-Pravi … aychinstvoto.html

Според мен е честно. Даже и 3г назад да взимат.

# 1
Мен няма да ме касае по никакъв начин, но си мисля, че няма да е особено справедливо към бъдещите майчета, които още нямат достатъчно стаж. Базата ще им стане ниска. То си беше ясно, че който може след като разбере че е бременна си увеличава заплатата заради болничните.

# 2
Смятам, че е справедливо защото колкото си дал толкова ще получиш. И с двете деца вземам почти минимално майчинство и не се чувствам измамена защото първия път съм била на половин работен ден и вземах минималната и с второто дете съм на два договора и естествено по трудовия ме осигуряват почти на минималната. От друга страна обаче познавам доста хора, които се решават на второ или на първо дете именно заради високото майчинство през първата година. Според мен това ще спре доста хора от планирането на една бременност и като цяло няма да има желания ефект. Като намаляване на разхода за изплащане на майчинство - да ще има ефект, но като цяло смятам, че по-скоро няма да има ползи и дори ще има отрицателен ефект.

# 3
  • София
Аз също нямам нищо против новите срокове. Справедливо е, когато инвестираш в себе си (добро образование, чужди езици, курсове и т.н), взимаш висока заплата и си плащаш данъците години наред, когато решиш да имаш дете да взимаш и повече пари през периода на майчинството.

# 4
Правителството, що не вземе да спре помощите на циганките, дето нищо не внасят, а получават?! С тая демографска криза страната е обречена! Така ли ще стимулират раждането на българчета?! Да не би ромите да са данъкоплатците в тая държава?! Правителството защо не вземе да конфискува имотите на разни митничари, съдии, и пр. държавни служители, дето не стига,  че получават заплати от данъците, дето от нас ги дерат, ами на всичкото отгоре не са спирали и рушвети да взимат!!! Това правителство до кога ще продължава с геноцида срещу собствения си народ?! Не да увеличат, срока, а трябва да го намалят на 6 месеца назад! Защо обричат на мизерия децата на България, защо искат да ги превърнат в роби?! Докога ще сме безгласни букви и докога ще има такива, дето подкрепят подобни малоумни промени?! Защо не започнат с реформите от депутатите?! Нека им свалят осигурителния праг, че и без това държавата, т. е. НИЕ плащаме за тях! Защо винаги първо орязват майките, нека дадат пример, като си клъцнат първо техните доходи и без това не са свършили работа и за пет пари!!!

# 5
  • Пловдив
Кое е геноцид? И какво общо имат ромите? Съвсем честно ще ти плащат майчинство, толкова, колкото си се осигурявала година и половина назад. Нима е честно да получаваш заплата 500лв, разбираш, че си бременна и изведнъж, случайно заплатата ти става 2400лв, плащаш така 6месеца, а искаш да взимаш обезщетение върху 2400лв за една година.

# 6
А нима според теб, е нормално да се взема под внимание 1,5 години, а да се плаща 1 (и то на 90%)?
Нима е нормално да плащаш 45 г, за да не взимаш пенсия?
Нима е нормално лелки да дремят в държавни служби, а правителството да удря само бизнеса (който всъщност единствено внася пари в бюджета)?

Що говорите неща, които грам не разбирате?

И що изобщо се връзвате на @Янтра? Баси завистта. Ми да си учила и да си се осигурявала и ти на по-висока заплата!

# 7
  • София
Кое е геноцид? И какво общо имат ромите? Съвсем честно ще ти плащат майчинство, толкова, колкото си се осигурявала година и половина назад. Нима е честно да получаваш заплата 500лв, разбираш, че си бременна и изведнъж, случайно заплатата ти става 2400лв, плащаш така 6месеца, а искаш да взимаш обезщетение върху 2400лв за една година.
Точно!
Аз нямам против новите срокове. Това, което повечето правеха досега, си е чиста кражба от държавата. Вярно, законна, при положение, че има вратичка. Затова вратичките трябва да се махнат. Защо аз ще си плащам чинно огромните осигуровки всеки месец години наред и накрая майчинството ми ще е почти равно с това на някоя майка, която е плащала само 6/12 месеца? И после всички реват, че нямало пари в бюджета Tired

# 8
  • Пловдив
Ами втората година майчинство, все пак и тогава дават пари, които са колкото минималната работна заплата. И на кое да ми се връзват, в първия си пост цитирам намерението на правителството.

АЗ СЕ ОСИГУРЯВАМ НА ДОБРА ЗАПЛАТА! И СЪМ УЧИЛА!  В момента съм в платен годишен отпуск, натрупан през предходните ми две майчинства. И съм бременна с трето дете, с което въпросната реформа ще ме хване.
Именно тези, които се осигуряват на добри заплати няма да имат проблеми с настоящата промяна. При условие, че постоянно си взимаш дадена заплата няма проблем дали ще вземат 6 месеца назад, 12 или 18 както в случая.

# 9
  • София
А нима според теб, е нормално да се взема под внимание 1,5 години, а да се плаща 1 (и то на 90%)?

А иначе е нормално да се осигуряваш 6 месеца на 2000 лв и да взимаш майчинство 1 година, нали Wink

# 10
не се взимат 6м отдавна и е глупаво да се спекулира с това.

Цялата промяна идва от целта да се набавят кеш средства веднага... за да се откраднат.

И след опит да се вземат от държавната администрация се срещна отпор - най-лесният начин е да се спрат парите "слабите".

Подкрепяйте го.

# 11
  • Пловдив
Не от отдавна, точно преди 2г го промениха, тук из форума пак се пищя и плака.

И от къде крадат средства? Не ми е ясно от къде ги крадат, като ще плащат на всекиму дължимото, според осигуровките за година и половина назад.

# 12
Янтра, а майките, които нямат стаж година и половина назад?! Познай защо все повече жени раждат след 30 години! А и тези, които са решили да се осигуряват на 2400, макар доколкото знам максимума беше 2000, сметнала ли си колко пари са внесли?

И не е ли геноцид да отнемаш възможността на една  майка да отглежда нормално детето си?! Защото младите, имам предвид тези, които примерно завършват университет на 23-24 години, откъде да съберат стаж, за да получават майчинство, или според теб е нормално да се издържат със 100 лв. на месец?! Аз лично съм против да се хрантутят държавните служители, ромите и всички КОИТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТ, САМО ПОЛУЧАВАТ!!! И това, ако не е явна дискриминация и геноцид, здраве му кажи!

# 13
  • София
Да, обаче тогава никой не протестираше, че има разминаване между базовия срок и срока на обезщетение.

Че правителството е повече от некадърно и се чудят как да си закърпят бюджета, който сами сътвориха, не споря. Според мен са абсолютно некомпетентни, както за правене, така и за изпълнение на бюджет, но това не променя факта, че ако искаш да ползваш облагите на държавата, трябва да си плащаш данъците/осигуровките. Ако майката е била изрядна към държавата, няма да има проблем с изчисляването на майчинството. А ако не е била изрядна, не виждам за какво точно ще претендира.

# 14
Янтра нали и аз това казах: Не Ви е ясно, ама коментирате, че и подкрепяте!

/говоря на Вие, нямам предвид всички/

А замисляли ли сте се, че е възможно някой да расте в кариерата си.... да му се увеличава заплатата и в момент в който се чувства сигурен в доходите си, решава да има дете...... след което с новите промени се връща на заплата от преди година в момент в който има нов член в домакинството!

Това ли е справедливото и честното?

Общи условия

Активация на акаунт