Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 авг. 2004, 21:38 ч.

Пак за дохранването.

 • 2 581
 • 40
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 097
Пак съм аз Embarassed
Имам следният въпрос - когато дохранвате как разбирате колко е изсукало бебчето, за да определите в тази връзка количеството на добавката.
Имам чувството че и 300мл. да приготвя допълнително на моето бебе - ще ги изяде.  А друг път пък категорично отказва шишето /ако не предложа преди това от гърдата защото ми се струват напълно празни/ , но гърдите си ги иска и само от тях суче без значение дали въобще има нещо вътре.
Въобще важното е шаш да има явно...напълно се обърках. Sad
Много съм сърдита и на джипито, но е много дълго за разказване...но огън и жупел хвърлям! С една дума не ми премериха онзи ден Ерик така че да знам колко е наддал докато беше само на кърма преди да почна постоянно с добавката. Imp  Ако знаех че прим. си е наддал може би нямаше така да се тревожа и да добавям...но както и да е. Sad

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Добре де, отиди и си претегли детето сега - какъв е проблемът? И в друг лекарски кабинет да отидеш (макар че е по-добре на същата везна) няма да ти откажат едно теглене. Ти какво, ще чакаш на лекаря ли?
А за добавката - на което и бебе да дадеш бутилка, много е вероятно да пие, независимо, че се е насукало до пръсване. Не означава, че е гладно, просто така работят. Затова много изкуствено хранени бебета са твърде пухкави и бузести.
Предаде ли се? Лекарствата нима не ти помогнаха? Все пак разкажи какво става, като се поуспокоиш.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Да не пропусна нещо важно за дохранването, ако твърдо ще продължаваш с него. Най-добре е да избягваш бутилката. С лъжичка ще ти е главоболно всеки път да додаваш, затова си струва да даваш млякото с чашка. Веднъж щом свикнеш, става много лесно. Избери чашка с по-малко гърло (да не е примерно водна, а тип ракиена), приготви си затопленото изк. мляко, и след кърмене го даваш. Както си държиш бебето в скута, главата му е в свивката на лакета ти, а с другата ръка поднасяш чашката. Дори много малки бебета – новородени – могат да се научат да пият от чашка, така че не мисля, че ще е проблем за Ерик. Следи да не се излива много мляко в гърлото. Гърлото е добре да е тясно, за да не му се излива мляко покрай устничките, макар че в началото това ще е неизбежно. По този начин си сигурна, че няма да приема повече изк. мляко, отколкото всъщност иска (което трудно се постига с биберона), а и няма да има шанс да суче друго, освен гърдата ти и няма да се отбие така лесно – надявам се дори изобщо да не се, а да се възстанови изцяло кърменето.

А щом си търси гърдите да суче - не се съмнявай, мляко има! Някой път може да изглеждат като спихнато балонче, и пак да вади пълна порция от тях, защото външният им вид лъже. Така че давай едната, другата, и чак след това, ако иска - добавка (най-добре от чашка).

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 097
Цитат на: boo
Добре де, отиди и си претегли детето сега - какъв е проблемът? И в друг лекарски кабинет да отидеш (макар че е по-добре на същата везна) няма да ти откажат едно теглене. Ти какво, ще чакаш на лекаря ли?
А за добавката - на което и бебе да дадеш бутилка, много е вероятно да пие, независимо, че се е насукало до пръсване. Не означава, че е гладно, просто така работят. Затова много изкуствено хранени бебета са твърде пухкави и бузести.
Предаде ли се? Лекарствата нима не ти помогнаха? Все пак разкажи какво става, като се поуспокоиш.


Джипито явно е в отпуск, но никъде няма обозначено това. И след като в деня за детска консултация се оказа, че няма никой, отидох рано, рано на другата сутрин. Освен, че беше пълно с бухащи пенсионери още в 8 часа, се оказа, че две сестри ги преглеждат, а мен ме върнаха. Доктора да си го теглел и ваксинирал бебето във вторник/демек утре/. Отбеляза едната, че няма проблем да го премерят, но било най-добре да се обадя на доктора, сякаш той по телефона ще го претегли. И както нямаше проблем докато кажа копче и ми врътна гръб и си влезе в кабинета. А аз с бебето в коридора с кашлящите пенсии. Imp
Тръгнах си и реших да изчакам до утре. Нямам никакво време и възможност с двете деца/Денис кара пореден бронхит и след една седмица на градина отново е в къщи/ да търся друг кабинет.

Иначе какво става - става и почва да ходи Imp  Imp  Imp
Мисля, че се изложих грандиозно, а Ерик май се отби Cry  Cry  Cry  Това е с две думи.
От ден на ден става все по-зле. И докато от онези дни видно не му стигаше кърмата, но ядеше от гърда и примерно един или два пъти на ден давах от шише допълнително / и то често пъти изцедена кърма преди това/, сега само като го хоризонтирам и го поднеса към гърдата почва да пищи ужасено. И после по половин час не мога да го утеша. Положението е абсурдно. Отдеве даже се чудех дали пък не го боли нещо, така пищеше истерично.
Сега пак опитах, не иска и това е. Гладен ли да го държа?
А пък снощи буквално ме съсипа - отказа да яде и изцедна кърма. Искаше само формула Cry  Cry  Cry
Кажи ми какво да правя? Banghead  Sob

# 4
 • София
 • Мнения: 2 235
Dodo, съжалявам, но явно сте в стачка. Не се притеснявай, нещата са обратими, макар и трудни. Прочети статията за кърмаческата стачка. Защо си толкова разтревожена за наддаването на Ерик?  Той е голямо момченце и трябва да му се доверяваш, че няма да се остави да гладува. Изглежда ли зле, липсва ли му жизненост, нервен ли е непрекъснато?
Това, което ти трябва в момента е много упоритост, ако искаш да продъ;жиш с кърменето. А за глада, направо казано, да, не му давай шише изобщо. Това е пътят и за съжаление зависи от това доколко ще ти издържат нервите.  Пробвай да го кърмиш когато е сънен илил спи и през нощта. Знам, че противоречи на принципите ти, но няма друг начин, съжалявам наистина...
Ние също сме минали през стачката и знам колко е трудно, но вече сме 2г3м, а инволюцията на кърмата не се вижда наблизо;)...
Предполагам, че си изчела доста по въпроса, но искам само да подчертая едно, защото някак не го видях сред другите постинги – голямата нощна пауза, която Ерик прави – тя е “виновникът” за намаляването на кърмата ти и трябва да занеш, че никакви добавки не могат да помогнат при липсата на достатъчна стимулация. Разбирам, че си страхотно натоварена и изобщо не си представям как бих се справяла на твое място, просто само  споменавам това като факт.  Останах с впечатлението, че Ерик заспива към 8, така ли? Ако е така, то ти би могла да го кърмиш още 1,2 пъти преди ти самата да си легнеш, без да го събуждаш разбира се. Ако те интрересува като терминология, нарича се dream feed. Просто го поднасяш към гърдата и той инстинктивно ще си отвори устата и започне да суче.  Можеш да увеличиш кърмата и като се изцеждаш с помпа в продължение на 5-10 минути след кърмене, дори да не тече кърма, така имитираш сукането на бебто и организмът получава сигнал, че трябва да произважда повече.
Успех и знай, че можеш да се справиш!!!

# 5
 • Мнения: 116
Цитат на: dodo_dodo
какво да правя? Banghead  SobПо принцип в такива случаи се препоръчва въобще да се изхвърли шишето и кутийката с мляко, за да няма дразнители. Бебето ти е почти на 4 месеца – класическа възраст за кърмаческа стачка:

"Мама, младенец, молоко: все говорят, что...
Большинство детей к 4 месяцам сами отказываются от груди, и их приходится переводить на молочные смеси.

Это не совсем верно, хотя этот срок действительно часто всплывает в памяти. Подруга говорила, что закончила кормить в 4 месяца. Педиатр уговаривает маму: "Хотя бы до 4 месяцев покормите!". Даже в документах научной конференции читаем: "Достигнуть того, чтобы 80% детей до 4 месяцев получали грудное молоко, - трудная, недостижимая задача". Что же происходит, когда ребенку исполняется 4 месяца?

По данным перинатальных психологов, изучающих поведение грудных детей, в 3-4 месяца наблюдается первый этап отделения младенца от матери - малыш впервые заявляет о себе, как о личности. Делает он это в меру своих способностей: находясь на руках, упирается в маму руками и ногами; отворачивается и сопротивляется, когда она дает ему грудь; кричит, едва взяв грудь и сделав несколько сосательных движений; берет одну грудь, но отказывается от другой. Ребенок как будто провоцирует мать: как-то она будет вести себя в такой ситуации? действительно ли она является для него надежной защитой?

Если в ответ на подобное изменение поведения ребенка (его называют "ложным отказом от груди"  мама предоставляет ему дополнительные "доказательства" своей надежности - не перестает предлагать грудь, кормит ребенка ночью, не использует бутылочки и пустышки, не дает воду и прикорм, готова кормить малыша в разных положениях, удобных для него, - кризис 3-4 месяцев проходит довольно быстро. Самое главное: ухаживать за ребенком в это время должна только мама, а все остальные члены семьи должны ухаживать за ней. Это лучше всего способствует укреплению контакта между матерью и ребенком, в котором малыш так нуждается в этот период.

Однако если мама не знает о кризисе 3-4 месяцев, не понимает поведения малыша или с самого начала грудное кормление вызывало трудности, было организовано неправильно, ложный отказ от груди может превратиться в подлинный. Порой он сопровождается каким-либо нездоровьем ребенка (проблемы с пищеварением, дисбактериоз, ПЭП и т.п.), но без налаживания психологического контакта с ребенком лечение может быть малоэффективно, а детские врачи не всегда хорошо знакомы с психологией грудного ребенка.
...........""

Подготовила Ирина Суховей.
Использованы книги: Е.М. Фатеева, Ж.В. Цареградская, "Грудное вскармливание и психологическое единство "мать-дитя"; брошюра ВОЗ
 
И ние имахме такава, цяла седмица се мъчихме. Най-важното е да намериш начин, поза, в която бебето ще се съгласи да сучи. Една моя позната например кърмила бебето си на голяма топка. Моето бебе най-добре сучеше:
- по гръб (аз се надвисвам над него)
- закачен на гърдата ми във ВЕРТИКАЛНО положение и аз ходя
 - и разбира се сънен
 
За недостига на кърма...... колко често пикаеше Ерик преди да започнеш да му даваш адаптирано мляко? Какви признаци за недостиг на кърма имаше освен че се дърпаше от гърдата и ти усещаше гърдите си празни? Защото тези признаци в общи линии нищо не значат. 4 месеца е средна възраст за установяване на лактация, когато гърдите стават съвсем меки, скоро писах за това :
Кърмата се регулира средно към 4-я месец(може и към 2-я, и към 7-я). Тогава гърдите стават меки, кърмата не тече толкова силно между кърменията или съвсем спира да тече. Да изцедиш много кърма става много сложно или направо невъзможно(но при условие, че преди се е получавало).
Това регулиране е доста опасен момент ако майката не знае за него. Знам много случаи, когато кърмачката се събужда един ден сутринта, а гърдите й са меки и не отделят повече от няколко капки. Тя решава че кърмата е свършила и отива да купува адаптирано мляко.

# 6
 • Мнения: 1 220
Цитат на: boo
Да не пропусна нещо важно за дохранването, ако твърдо ще продължаваш с него. Най-добре е да избягваш бутилката. С лъжичка ще ти е главоболно всеки път да додаваш, затова си струва да даваш млякото с чашка. Веднъж щом свикнеш, става много лесно. Избери чашка с по-малко гърло (да не е примерно водна, а тип ракиена), приготви си затопленото изк. мляко, и след кърмене го даваш. Както си държиш бебето в скута, главата му е в свивката на лакета ти, а с другата ръка поднасяш чашката. Дори много малки бебета – новородени – могат да се научат да пият от чашка, така че не мисля, че ще е проблем за Ерик. Следи да не се излива много мляко в гърлото. Гърлото е добре да е тясно, за да не му се излива мляко покрай устничките, макар че в началото това ще е неизбежно. По този начин си сигурна, че няма да приема повече изк. мляко, отколкото всъщност иска (което трудно се постига с биберона), а и няма да има шанс да суче друго, освен гърдата ти и няма да се отбие така лесно – надявам се дори изобщо да не се, а да се възстанови изцяло кърменето.

А щом си търси гърдите да суче - не се съмнявай, мляко има! Някой път може да изглеждат като спихнато балонче, и пак да вади пълна порция от тях, защото външният им вид лъже. Така че давай едната, другата, и чак след това, ако иска - добавка (най-добре от чашка).бу, не е ли малко смело, да не кажа лудо, да дава млякото с чашка та ако ще и за ракия!?!
по въпроса дохранването на Ерик, додо не се тревожи!  кърмила си до сега, ок, ама да не спиш нормално при цялото ти натоварване за да предлагаш гърдата, та барем се стимулира лактацията можеш да си позволиш, ако някой на другият ден между храненията ти поеме другите задачки и ти си легнеш да спиш! Системното недоспиване и натрупаната умора ( а тя с две деца, които са с малка възрастова разлика и домашни ангажименти хич не е малко) могат такива поражения да предизвикат в физиологията ни свързани със сериозни болести!!! нека сме разумни, хубаво е да кърмиш, ама не с толкова висока цена и без друго ти се струпа много в последните месеци! дохранвай си и не се тревожи, кърмила си до сега- чудесно, сега пък ще дохранваш, важното е да си спокойна, защото малкият мъник е като финна мембрана, върху която резонра всяко твое настроение настроение!

# 7
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Мила dodo, не се тревожи, че сте започнали дохранването. Изненадана съм само, че Ерик не иска кърмата даже и от шише.
Опитай да му я предлагаш известно време след като си започнала да го храниш с формула.
За количеството на добавката какво да ти кажа. Моето бебе от самото начало си регулираше само храненето. Аз му приготвях определно количество, но той в повечето случаи не го изяждаше цялото. И сега продължава да е така, с тази разлика, че вече окончателно отказа да суче Sad  и получава колкото изцедя само от шише. Мен лично и този вариант ме устройва, защото за мен най- важно е спокойствието на детето.
За да имаш база за сравнение (нали сме почти връстници), моят Пепи се храни 6 пъти на ден през 3 часа, с нощна пауза около 7-8 часа. Когато сме на разходка и не получава кърма, му приготвям 150 ml. В останалото време получава 120 ml формула и колкото успея да изцедя (в последно време едва-едва 10-15 ml  Sad ). Значи евентуално максимално за деня: 900 ml. Държа да кажа, че много рядко си изсуква каквото съм му приготвила и го оставям сам да си решава колко иска да яде.
Преди да се отбие окончателно сучеше по около 5 минути, а след това изяждаше max 100 ml добавка, но аз последния месец така или иначе му приготвям по 120 ml.
Искрено се надявам нещата при вас да се поуспокоят! С риск да се повторя, даже и да не успееш да възобновиш кърменето, НЕ СЕ САМООБВИНЯВАЙ.
Малко дълго стана, извинявай, дано съм ти в полза.
Успех, стискам палци!!!

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Цитат на: dodo_dodo
сега само като го хоризонтирам и го поднеса към гърдата почва да пищи ужасено. И после по половин час не мога да го утеша. Положението е абсурдно. Отдеве даже се чудех дали пък не го боли нещо, така пищеше истерично.
Сега пак опитах, не иска и това е. Гладен ли да го държа?

Извинявай, пак съм аз.
Нашата ситуация беше същата. До такава степен беше изнервена обстановката, че чак нашият тати ми се накара, че съм щяла да побъркам детето с това мое желание да го кърмя насила. Направо се стигна до скандал, а бе ужас.
Така или иначе се предадох след известно време и сега си карам по гореописания начин. И ни е много спокойно в къщи Grinning

# 9
 • Мнения: 3 369
Цитат на: anuschka
Преди да се отбие окончателно сучеше по около 5 минути...


Ами моят Георги си суче по толкова, 5 минути...  Sad  Сега започна да суче по повечко, защото увеличих времето между храненията. А си наддава добре иначе. Явно просто е лаком, но при вас може случаят да е бил друг.

# 10
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Цитат на: SZA
Цитат на: anuschka
Преди да се отбие окончателно сучеше по около 5 минути...


Ами моят Георги си суче по толкова, 5 минути...  Sad  Сега започна да суче по повечко, защото увеличих времето между храненията. А си наддава добре иначе. Явно просто е лаком, но при вас може случаят да е бил друг.

Да, при нас беше друго, защото не сучеше лакомо, а с много паузи между "засмукванията". Аз просто го държах по 5 минути, а той действително надали е сукал повече от 3 минути Sad

# 11
 • Мнения: 966
Dobre de moje da sam losha maika moje da sam nekompetentna i vsi4ko ostanalo ama ne razbiram kav e problema sas formylata davash my na deteto da si xapva i tolkoz zashto sa teia nervi i kakvo tolkova strashno ako deteto mine na formyla sveta li shte svarshi ili kakvo. Kato ne shte da sy4e neshte zashto triabva da se i9znervia moje da ne sam prava no az voina s desata si nepravia i sega ne riadko sina otkazva da iade ot tova koeto sam prigotvila zashtoto ne go xaresva i otiva v zakysvalnia e nito sam my spriala gjobnite nito si izxvarliam iadeneto vapros na vkys triabva da sme tolerantni dori i kam bebetata.

# 12
 • Мнения: 966
Dobre de moje da sam losha maika moje da sam nekompetentna i vsi4ko ostanalo ama ne razbiram kav e problema sas formylata davash my na deteto da si xapva i tolkoz zashto sa teia nervi i kakvo tolkova strashno ako deteto mine na formyla sveta li shte svarshi ili kakvo. Kato ne shte da sy4e neshte zashto triabva da se iznervia moje da ne sam prava no az voina s desata si nepravia i sega ne riadko sina otkazva da iade ot tova koeto sam prigotvila zashtoto ne go xaresva i otiva v zakysvalnia e nito sam my spriala gjobnite nito si izxvarliam iadeneto vapros na vkys triabva da sme tolerantni dori i kam bebetata.

# 13
 • Мнения: 3 369
Цитат на: mariane
Dobre de moje da sam losha maika moje da sam nekompetentna i vsi4ko ostanalo ama ne razbiram kav e problema sas formylata davash my na deteto da si xapva i tolkoz zashto sa teia nervi i kakvo tolkova strashno ako deteto mine na formyla sveta li shte svarshi ili kakvo. Kato ne shte da sy4e neshte zashto triabva da se iznervia moje da ne sam prava no az voina s desata si nepravia i sega ne riadko sina otkazva da iade ot tova koeto sam prigotvila zashtoto ne go xaresva i otiva v zakysvalnia e nito sam my spriala gjobnite nito si izxvarliam iadeneto vapros na vkys triabva da sme tolerantni dori i kam bebetata.


Виж, всяка майка си решава как иска да храни бебето, няма нищо лошо в който и да е от начините на хранене. Просто ние, кърчещите майки, сме решили, че това е най-доброто за бебетата ни и се стремим да им го осигурим с всички сили и средства. Това е!

# 14
 • в гората
 • Мнения: 1 485
Е, какво се оказа сега - нощната пауза ще излезе виновна, така ли?! Аз също искам да кърмя възможно най-дълго, но това с храненето насън ми идва малко в повече. Мисля, че е важно и майката и стомахчето на бебето да си почиват нощно време. В началото го будех за хранене в 0 часа, но беше такава мъка и за двамата, че прекратих към началото на втория месец и от тогава сме на 5 хранения.
Просто не мога да си представя, че ще го будя, за да яде при положение, че той не иска. Ако толкова трябва да се стимулира латацията, може и с помпата да стане, не е ли така? Сънят е нещо изключително важно и за майката и детето!

Общи условия

Активация на акаунт