Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 ноем. 2010, 12:47 ч.

Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 582 831
  • 4 714
  •   1
Отговори
# 4 665
  • София
  • Мнения: 3 635
Ние до това ли опряхме?! Чуждоземен "гуру" да ни казва коя точно марка да ядем?
Ще го потърся специално и никога няма да им го купувам! Тази попара съм я сърбала с друг "гуру",  пак доктор...

# 4 666
  • В градината...
  • Мнения: 14 089
Aninica, когато се кваси с жива закваска, не става кисело.


"живата закваска" от магазина ли я купувате?
Скоро четох, че дори в млеката по БДС /преди купувах оранжевото, на Верея/, производителите са намалили млечно киселите бактерии, за по-евтино или за да се хареса на по-широк кръг потребители.

Моята я взимам от село, сигурно си я предават десетилетия.

Впрочем, от къде идва името "кисело мляко", питали ли сте се ?

Ето, прочетете защо киселее млякото:

"История за двете бактерии
За да ферментира прясното мляко и да се превърне в кисело, в него се внася бактериална закваска от културите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те започват да се размножават и превръщат лактозата (млечната захар) в млечна киселина, която дава отличителния вкус на киселото мляко и действа като консервант. Това води до повишаване на киселинността на млякото, от което се променя структурата на протеините, което оказва влияние върху консистенцията на прясното мляко. При ферментацията лактобацилус булгарикус произвежда ацеталдехид, на който се дължи характерният аромат на киселото мляко и антибиотика бактериоцин, който убива нежеланите бактерии.

Малко химия
Какво се случва всъщност (ако трябва да се изразим по-научно)? Накратко, млечната киселина отнема калциевите йони от казеин-калциево-фосфатния комплекс, като така се образуват свободен казеин, калциев фосфат и калциев лактат. Свободният казеин не е разтворим в тази среда и преминава в състояние на гел, а така консистенцията на млякото става гъста.

Хранителна стойност
Хранителната стойност на киселото мляко се простира далеч над тази на прясното мляко. Киселото мляко се усвоява по-лесно и по-бързо от прясното и способства за по-пълното усвояване на другата храна. Подобрява дейността на храносмилателната система и я предпазва от някои заболявания.


Млечната киселина изменя рН в червата и възпрепятства развитието на гнилостни бактерии. Освен това лактобацилус булгарикус заживява в стомашно-чревния тракт и възстановява микробиологичното равновесие"

-------------------------------------

от скоро се появи това съдържание на маслото: от сметана. и там сигурно има някаква врътка.
Да, купувам я. В нашия град се произвежда и се изнася за цял свят
https://www.bolgari.bg/zakvaski.html
Когато се кваси с нея, процесът пеодължава дълго - около 6 часа, защото културите на лактобацилус и стрептококус са чисти, нямат примеси. Когато заквасваме с кисело мляко, пък било то домашно, вече към тези култури се добавят и други. Ние квасим с мляко също, но в началото - с жива закваска. Като започне да киселее вече доста, пак започваме със закваска.

# 4 667
  • Пловдив
  • Мнения: 1 147
Да, купувам я. В нашия град се произвежда и се изнася за цял свят
https://www.bolgari.bg/zakvaski.html
Когато се кваси с нея, процесът пеодължава дълго - около 6 часа, защото културите на лактобацилус и стрептококус са чисти, нямат примеси. Когато заквасваме с кисело мляко, пък било то домашно, вече към тези култури се добавят и други. Ние квасим с мляко също, но в началото - с жива закваска. Като започне да киселее вече доста, пак започваме със закваска.
Виж ти, не знаех това. Навремето, като бях малка, баба правеше на село кисело мляко и все си киселееше, мислех че това значи че е хубаво. И аз самата винаги съм ползвала мляко за заквасака. Непременно ще пробвам с жива.
Благодаря за информацията!

# 4 668
  • София
  • Мнения: 605
Всеки сам прави своя избор на продукт или марка на база знания или достоверна информация . Споделям какво съм научила.  Понеже кето диетата е с до 80% мазнини, много избират източниците на мазнина. Това масло е от пасищни животни и се препоръчва за кето диета поради този факт.

# 4 669
  • Мнения: 14 117
То може да е от пасищни животни, но кой знае какво има добавено, че да не замръзва. Нормално маслото си замръзва.

# 4 670
  • Мнения: 3 125
eто истинска изпитана закваска за кисело мляко
https://lbbulgaricum.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0% … 1%8f%d0%ba%d0%be/

дали е кисело или не млякото зависи от времето на квасене и температурата. ако не киселее след повече време на топло - аз бих се усъмнила в закваската. аз лично го предпочитам по-кисело, дори като поседи повечко в хладилка и започне да киселее повече - екстра.
продуктите на маджаров за мен са за темата "какво не бих купила повече", особено киселото мляко е отврат.

# 4 671
  • Мнения: 1 007
Киселото мляко на Рукатка е ужасно кисело, наистина. Тогава предполагам, че квасят с жива закваска, но и много бързо се довкисва. Сиренето им нещо не ми допадна, твърде солено и твърде меко и мазно.

# 4 672
  • В градината...
  • Мнения: 14 089
С жива закваска наистина не киселее толкова, колкото с кисело мляко. Просто няма бактерии, които да се намесят в процеса.

# 4 673
  • София
  • Мнения: 795
Коя закваска не е жива? Бактериите са живи организми.

# 4 674
  • Мнения: 392
То може да е от пасищни животни, но кой знае какво има добавено, че да не замръзва. Нормално маслото си замръзва.

Абсолютно съм съгласна. Имала съм възможност известно време да консумирам домашно краве масло и оставено в хладилника става твърдо като камък. Това, че Кериголд е меко за мен означава че има добавен нещо от типа на маргарин или кой знае какво....

# 4 675
  • В градината...
  • Мнения: 14 089
Аз правя домашно масло и не купувам, но го правя почти по технология като Ги, т.е., без белтъчини. Няма мазане това масло, камо ли омекване. Трябва да се стопи, че да се ползва за мазане.

# 4 676
  • Мнения: 1 548

Това, че Кериголд е меко за мен означава че има добавен нещо от типа на маргарин или кой знае какво....

Конкретно маслото Кериголд няма никакви добавки. Има си начини при подбор на суровина и технология. https://www.kerrygoldusa.com/products/naturally-softer-pure-irish-butter/

# 4 677
  • Мнения: 24 542
"Има си начини" е формулировка, която не казва нищо. За какъв подбор на суровина става дума? Суровината е една - мляко. И понеже имам възмжност да ям домашно масло, направено само и единствено от мляко, смея да твърдя, че маслото именно от тази подбрана суровина става твърдо като камък в хладилника.

# 4 678
  • софия
  • Мнения: 1 267
Здравейте, къде се вкарваха кодовете от опаковките за безплатно кафе, че имам 20 бр.
Благодаря

# 4 679
  • София
  • Мнения: 341
Днес пристигна пратка от Бредас.
Поръчах месо, овче сирене, кашкавал и кисело мляко. По-хубаво кисело мляко не бях яла от години! Останалите неща предстои да опитаме.

Общи условия

Активация на акаунт