Коледно настроение! - 2

  • 115 691
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 155
Момичета, ето и рецептата за един кекс, който става лесно и носи много коледни аромати - на портокали, канела и стафиди. Рецептата е от книгата "Il meglio delle delizie al forno".

Кекс с канела и стафиди

150г масло, надробено на парченца + допълнително за намазване на тавата
350г брашно
една щипка сол
1 лъжичка бакпулвер
1 лъжичка канела
125 г тръстикова захар
175г стафиди (аз имах към 145г и добавих малко сушени сливи да станат 175г, не че не можеше и само със 145г, ама аз обичам сухи плодове в кекс, резултатът беше много добър)
настърганата кора на 1 портокал
5-6 лъжици портокалов сок
6 лъжици мляко прясно
2 яйца леко разбити

Фурната се загрява на 180'С, правоъгълна форма за кекс се застила със хартия и се намазва с масло. Пресява се брашното със солта, бакпулвера и канелата
прибавя се маслото и се претрива да стане на трохи. Прибавя се захарта, стафидите и портокаловата кора. Отделно се смесват портокаловия сок, млякото и двете яйца. Течните съставки се прибавят към сухите и се разбърква добре. С лъжица се изсипва във формата и се заглажда. Прави вдлъбнатина по средата за по-лесно набухване (аз това не го разбрах много и направих с един шиш един нарез през средата -така ми заприлича на снимката в книгата и понеже е много гъсто, става като бразда по средата, после при печенето там се поразпуква). Пече се около 70мин или докато клечка излиза суха.

# 106
  • София
  • Мнения: 771
oki4, би ли споделила за това магазинче на Ситняково, и мен ме заинтригува.

petia_tag, а ти би ли си споделила графика  Laughing Много трудно се ориентирам в морето от рецепти, коя за кога е подходяща, мисля че ще бъде полезно на всички.

# 107
  • Мнения: 155
И още една рецепта от същата книга (Il meglio delle delizie al forno) - Мексикански сватбени сладки. Видях подобна рецепта в архивите, то тази е малко по-различна - без ядки и ванилова есенция, а с царевично нишесте и канела. Стават около 40 сладки:

Мексикански сладки

225г масло
55г тръстикова захар
225г брашно
115г царевично нишесте
1 лъжичка канела на прах
55г пудра захар за овалване

Загрейте фурната на 160'С и застелете 2 тави с хартия за печене. Разбийте маслото със захарта до кремообразна смес. В друг съд смесете брашното, царевичното нишесте и канелата и прибавяйте по малко към маслото. Месете докато получите меко тесто. Оформете малки топчета. Печете във вече загрятата фурна за около 30-40мин докато станат леко златисти. Оваляйте в пудрата захар докато са още топли. Оставете ги да изстинат на решетка

# 108
  • София
  • Мнения: 2 658

petia_tag, а ти би ли си споделила графика  Laughing Много трудно се ориентирам в морето от рецепти, коя за кога е подходяща, мисля че ще бъде полезно на всички.
Simple Smile разбира се

-щолените вече ги направих и отлежават
-този уикенд ще правя моите меденки и цяла седмица ще ги украсявам
-27-28.11. ще правя меденките на Джули и ще ги украсявам през следващата седмица
-4-5.12. линцерови сладки
-през последвалата седмица от 06. 12 ще направя капучино звездичките
-от 13.12 нататък ще правя шоколадовите сладки с фъстъчено масло и към края на седмицата сладките с парченца шоколад на Тандури
-20-21.12 ще правя трюфел сладките, за да мога през следващите дни да ги опаковам и подарявам. Ще имам към 20-тина души с пликчета за подарък.  Crazy

# 109
  • Мнения: 2 028
Ray, години наред правя маслени курабийки по тази рецепта (хиляди курабии  Mr. Green) Те момичетата са ти казали, но да ги подкрепя: бакпулвера ти е два пъти повече отколкото трябва. Намаляй и ще видиш какви хубави ще ти станат.

още утре запретвам ръкави и ще докладвам   bouquet

# 110
  • Мнения: 31
Момичета, споделям 3 коледни рецепти, които си харесах от немския сайт на доктора и преведох. Публикувам с дребен щрифт да не стане киломтеричен поста:

Коледни луни         Бадемови стръготини       Бадемово-кайсиеви пръчки

Коледни луни - За около 50 бр.
Продукти: 200 гр брашно, 1 пак бакпулвер, 100 гр смлени бадеми, 100 гр захар, 1 пак ванилия, 150 гр студено масло или маргарин, 1 пълна супена лъжица какао, Малко пудра захар
Приготовление: Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор на 160 градуса).  Смесете бакпулвера и брашното. Прибавете бадемите, захарта, ванилията и маслото (маргарина) на малко парченца, като разбивате с миксер. Получава се много ронливо тесто. ¼ от него смесете с какаото. Останалата по-голяма част разточете върху набрашнена повърхност на тънък лист и изрежете с формички луни или каквото искате – около 5 см фигурки. Отгоре поръсете с какаовите трохи. Печете около 10 минути. Лекичко поръсете с пудра захар.
Съвети: Ако тестото ви лепне, сложете го в найлонов плик в хладилника за около половин час. Можете да прибавите подправки за меденки към тестото.


Бадемови стръготини - За около 50 бр.
Продукти: 200 гр филирани бадеми, 50 гр портокалови захаросани корички, 300 грама шоколад (черен или млечен), 1 пакетче портокалова есенция, ½ пакетче подправки за меденки (канела, карамфил, мускатово/индийско орехче)
Приготовление: Изпечете бадемите до златисто в тефлонов тиган без мазнина и ги оставете да изстинат. Нарежете на ситно портокаловите корички. Разтопете шоколада и прибавете есенцията и подправките, а след тях бадемите и портокаловите корички. Сложете пекарска хартия в широк и разлат съд (тава). С помощта на супена лъжица загребвайте и поставяйте върху хартията купчинки от сместа. Оставете на студено, докато е втвърди шоколада. Сладките издържат до 2 седмици на хладно.


Бадемово-кайсиеви пръчки - За около 80 бр.
Продукти: за пръчките - 100 гр сухи кайсии, 200 гр марципан, 3 белтъка, 1 супена лъжица мед, 1 пак ванилия, 2 капки бадемова есенция, 20 гр брашно, 250 гр смлени бадеми; за овалване - 200 гр филирани бадеми, 120 гр бял шоколад
Приготвление: Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор на 160 градуса).  Нарежете на дребно кайсиите и с месене ги смесете с марципана. Добавете и другите продукти с месене. Разстелете филираните бадеми.  Направете топка от тестото и я въргаляйте в бадемите, докато се оформи пръчка. Нарежете пръчката на парчета, дълги около 5 см. Сложете ги в тава върху хартия за печене в средата на фурната и печете около 12 минути. Оставете ги да изстинат. Разтопете шоколада и потапяйте в него пръчките около 1/3 от тях или до половината. Оставете пръчките докато се стегне шоколада. Сладките издържат до 2 седмици, като омекват постепенно. Съхранявайте в затворена кутия.

# 111
  • Мнения: 109
Здравейте и днес,
от миналата седмица се каня да ви пусна една рецепта - не съм я пробвала, но изглежда много добре - гледах я при Иван Звездев, от една българка, която е в Швейцария.
Може да я видите ето тук: http://www.btv.bg/shows/kuhniata-na-zvezdev/recepti/story/222673 … ovi_biskviti.html

Написах обясненията, но снимки няма, че е видео. Като ги направя някой ден, ще сложа и снимки Simple Smile В скоби са мои забележки - допълнения, които те си говореха по време на предаването.

Шоколадови бисквити на Петя Щифлер от Кухнята на Звездев
300 г брашно
180 г краве масло
150 г шоколад (не разбрах дали тъмен или млечен)
120 г пудра захар
1 яйце
1-2 ванилии
1 щипка сол

5-6 с.л. захар за овалване


Разбъркваме брашното с щипка сол. Нарязваме на малки парченца студеното краве масло, прибавяме го към брашното. Смесваме пудрата захар, яйцето и ванилията. Разбиваме до получаване на хомогенна смес. Прибавяме яйчената смес към брашното. Разбиваме с помощта на миксер. Изсипваме нарязания на едри парчета шоколад, отново разбиваме за кратко. Поръсваме със захар и навиваме сместа на руло. Завиваме във фолио и слагаме във фризера за минимум 3 часа, най-добре за денонощие. (Вадим от фризера, слагаме за около половин час в хладилника и) режем на шайби с дебелина 1см и ги слагаме в тава, на дъното на която сме поставили хартия за печене. Печем бисквитите във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за 6-7 минути (да се внимава, защото много бързо изгарят).

# 112
  • Балчик
  • Мнения: 9 221

И още за фризера - освен месото, подправки като целина и копър много омирисват.


Така е, аз затова вакуумирам всичко в торбички. Peace Нямам никаква миризма във фризера.

Преди да започна да чета този форум правих сладките най-много 1 седмица преди Коледа. Лудо готвене падаше. По цял ден не се спирах, защото освен сладките въртях и други нещица разни. На Коледа се чувствах като пребито куче.

След това започнах да ги правя най- рано към началото на декември.

А тази година съвсем рано започнах и затова се наложи замразяването.

Не мога да си представя да ми отлежават месеци наред сладките, защото после ги ядем и през януари. Все пак не съдържат никакви консерванти. Малко или много изсъхват при дълъг престой. Дори за щолен ми е рано още,правя го в началото на декември. Но следобяд ще ходим до Кауфланд- Добрич, така че като се снабдя с продуктите, може и още утре да го направя, както съм я подкарала. Дано да има там кутии, че нещо се съмнявам, моите дале ще ми стигнат, ще си купя още. Laughing

 LaughingИ айде стига съм спамила вече с моите проблеми, че нищо съществено не пиша. Embarassed

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 11:47 от Джемма

# 113
  • Мнения: 305
Искам да ви попитам смлени бадеми едно и също ли е с бадемово брашно? Или брашното е друго  newsm78 Защото брашно продават и ако е едно и също няма да си играя да меля бадемите. А Авеили е дала интересни рецепти със смени бадеми.

# 114
  • под тепетата
  • Мнения: 10 038
Не е едно и също.Колкото и да ги мелиш не можеш да получиш брашно.Това ,което се получава си е мокро като паста от мазнината им и не толкова фино.

# 115
  • Мнения: 7 125
Мале, колко сте изписали ,а и колко сте направили   #Crazy....

Аз тази година изоставам от графика, защото ни се наложи спешен ремонт на коридора. Но вече сме готови и от другата седмица започвам да творя  Peace

# 116
  • Мнения: 1 313
Здравейте Simple Smile

Днес, в моята кухня, беше ден за експерименти с коледни сладки и какво обещах споделям резултатите.
Исках да правя джинджифиловите сладки на Зори и меденките не Джули. И двете рецепти съм приготвяла в оригинал.

Първо за джинджифиловите сладки – вместо 350 гр.бяло брашно сложих 250 гр. типово и 100 гр. Бяло, а вместо бяла – кафява захар. Тестото се получи много хубаво, но не трябваше да го оставям за един час на хладно (в моя случай в стая без парно), защото след това беше много много твърдо и се наложи да го затопля, за да мога да работя с него. Резултата е леко напукани, но много вкусни сладки. Следващия път ще сложа само типово брашно и ще изрежа формичките веднага след като замеся тестото.

Меденките на Джули – смелих 280 гр. кафява захар, за да заменя бялата в рецептата и сложих по  400 гр. типово  и 400 гр. ръжено брашно.. Първия проблем, който срещнах беше с количеството тесто – до сега съм правила все по половин доза цяла доза се оказа почти до ръба в моята купа за миксер и едва се събра на килимчето за месене. Втория проблем беше месенето – около 20 минути, след които тестото продължаваше да бъде във вид на малко по-едри трохи и се убедих, че ще трябва някаква течност, за да придобие вид на тесто. Предполагам е можело просто да не отделям два от белтъците на яйцата, но ми се стори късно да добавям белтъци. В крайна сметка сложих около 100 мл. оризово мляко и тестото придоби обичайния вид – меко, не лепне и лесно се работи с него.  И този опит определям като сполучлив, защото меденките станаха вкусни, малко по-различни от оригиналната рецепта, но пак едва изтрайвам да не си взема още преди да ги затворя добре за Коледа.

Едва ли и двата вида могат да се нарекат здравословни, но поне намалих бялото брашно и бялата захар. Пак така ще ги правя.

И понеже сме на тази тема  да споделя, че съм правила ваниловите рохлички с кафява захар – стават вкусни, но честно казано оригинала повече ми харесва, по сладък е, така че вероятно ще ги правя в оригинал за Коледа.

Извинете за дългия пост Blush Обещавам и снимки довечера или утре.

aveili, много благодаря за рецептите, мисля да пробвам бадемовите пръчици  bouquet

# 117
  • Мнения: X
Записче,че пак ви изтървах....

# 118
  • Мнения: 255
Толкова невероятни рецепти има тук и ми се иска всичките да ги пробвам, но няма да стане така че си избирам няколко. Искам да се похваля, че открих много вкусен "щолен". Слагам го в кавички, защото не съм убеденя, че това има нещо общо със щолена. Някой беше пуснал линк към тази рецепта http://piknik13.wordpress.com/2009/12/12/ и реших, че трябва да се пробва. Е,  да, но не ми се ходеше да набавям продукти и импровизирах с каквото имах. Имах опасения, че няма да се получи, но вкуса е божествен  Crazy Ще оставя половината да престои към седмица и пак ще пробвам как е Simple Smile Само да поясня - бадеми не съм слагала, коняка замених с уиски, стафидите - със сушени боровинки, маслото с маргарин, котидж сирене - един крем за мазане, който не е солен (със сирене). Всичко е въпрос на вкус разбира се, но на мен това страшно ми хареса.

# 119
  • Мнения: 2 309
Леле, колко полезна информация има в тази тема! Много се радвам, че се включих  Grinning

summer_girl78 , и аз се радвам да те видя  Hug

Страшно полезно ми беше инфото за глазурата на Умбра и черната медена глазура на Наталина  Grinning

А това магазинче на Ситняково и аз съм любопитна да го узная, че ми е под носа. Идеята със замразяването е страхотна, но за съжаление нямам и милиметър свободен заради храните на малкия. Но за догодина ще го имам предвид  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт