Глоба за декларация 7

• 122 823
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 900
Ако има липса на вноска за някой месец- след " Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права" се изписва - месеци без здравно осигуряване- и са изброени съответните такива.
Така, че спокойно Hug

# 901
  • 1st floor
ОК, успокоих се! Grinning

# 902
  • В един копнеж!
Момичета, сигурно сте се наслушали, но да си попитам и аз.
По-специфичен случай съм. Бях редовен докторант и през това време здравните ми осигуровки е внасял Университетът. После, обаче, удължих докторантурата си с една година. След това защитих успешно и ме назначиха на работа. Скоро ми се наложи да отида на лекар и - изненада- една година без осигуровки, прекъснати здравни права. За тази декларация 7 разбрах от личния ми лекар. Как да процедирам?  Rolling EyesКакто се досещате - пари за глоба нямам. Ако някой знае какво да направя и може да ме посъветва, ще съм му много благодарна!  PraynigАко някой знае, че законът е променен направо ще го  Hug
Благодаря ви предварително   bouquet

Тъй! Предполагам се е наложило прекъсване на докторантурата, при което по някакви университетски и вселенски закони и подзакони, през тази една година ти си изпаднал от осигуряването от университета. Такава е практиката. Все едно вече не си "редови" студент за тях. Единственото, което можеш да направиш е да си внесеш осигуровките. Друг вариант няма. Пари за глоба няма да ти иска никой. Само дето цъкат лихви върху главницата. С тая вноска, която направиш първо ще ти се покраят месечните задължения, а след като те бъдат напълно покрити, едва тогава ще започне погасяването на лихвата. Капиш?
 Сега незная какъв ти е статуса относно пазара на труда, но... Декл.7 ще трябва да я подадеш за тази една година без здр.осиг.права, отдата -до дата, искаш, не искаш. Декларацията се подава общо казано от безработни, с което те декларират, че сами ще си внасят здр.осигуровки. Flutter Ако не знаеш, а ти със сигурност не знаеш от кой до кой ден, обади се за справка в НАП. Защото те искат да има ден/месец/год при посочване на периодите в декларациите. Попълваш, занасяш/ако не можеш на крак, можеш и по пощата с обратна разписка/ и те ти я отбелязват там. Защо така? Защото, когато тръгнеш да си внесеш парите, направената вноска трябва да се обвърже с декл.7. Иначе парите, въпреки че имаш документ за превод и въпреки че откриха преди месец-два отделни сметки за разл. осигуровки, ти пак ще си без здр. осигурителни права.  Crazy Значи, декларация- пари, може и пари-декларация, обаче не препоръчвам втората последователност. Щото първо декларираш, че имаш задължение, пък после си закриваш задължението.  Simple Smile Ако имаш някакви други висящи здр.осигуровки от задни години, а  искаш да си покриеш тези от удължената докторантира, има едно допълнително Заявление, соето трябва да се подаде. Но ако не си такъв случай да не те обременявам с излишна информация.
Тук общо взето влизат и счетоводители, и потърпевши тъй че...ако имаш допълнителни въпроси, всеки би могъл да каже нещо полезно.  Simple Smile

# 903
Благодаря ти много ai_vi   bouquet  bouquet  bouquet
Ще послушам съвета ти и ще подам декларация, после ще платя. В момента съм на редовен 8 часов трудов договор. Имам само 3 месеца от минали години - т.е. от 2009. Какво трябва да подам за тях? А лихвите много ли са високи- да знам с холко да си стегна коланчето ?
 HugБлагодаря ти предварително!!!

# 904
  • В един копнеж!
Благодаря ти много ai_vi   bouquet  bouquet  bouquet
Ще послушам съвета ти и ще подам декларация, после ще платя. В момента съм на редовен 8 часов трудов договор. Имам само 3 месеца от минали години - т.е. от 2009. Какво трябва да подам за тях? А лихвите много ли са високи- да знам с холко да си стегна коланчето ?
 HugБлагодаря ти предварително!!!

Тези по трудов договор си ходят за съответния месец, с тях проблем нямаш.

Както казах в сайта на НАП има едно Заявление по чл.2а от Наредба Н-8/2005 http://www.nap.bg/page?id=159 . Бързо ще се ориентираш за какво става въпрос.
Това Заявление може да ти послужи, както за осигуровките за 2009, така и за осиг. за 2013г.

Ако искаш сумата да отиде само за 2013, без да покриваш 2009, отмяташ здр.осигуровки и си пишеш периода от-до. Има и втори вариант в листа накуп да внесеш 12 вноски. Изборът е твой!Щом даваш пари, никой няма да те върне или да ти откажат.  #Crazy

Ако не използваш това заявление, каквито ипари да внесеш, първо ще се покрият 3-те месеца от 2009, после лихвите по тях, после колкото остане ще стигнат до някой си месец от 2013. Така пак ще останеш с непокрити месеци, течащи лихви по закрити задъления + течащи лихви по непокритите задължения.

Колкото до изчисляването на лихвите, в сайта на НАП, където се правят справки за здравно осиг.статус, има и калкулатор за изчисляване на дължимата пара. Цък-цък и ти дава крайната сума към датата на изчисляване. И така!

# 905
Ако не използваш това заявление, каквито ипари да внесеш, първо ще се покрият 3-те месеца от 2009, после лихвите по тях, после колкото остане ще стигнат до някой си месец от 2013. Така пак ще останеш с непокрити месеци, течащи лихви по закрити задъления + течащи лихви по непокритите задължения.
Това не е така. Задълженията се покриват от последното (през 2014 г. примерно) към първото (през 2009 г. примерно). Т.е. неплатените суми през 2009 г. ще се покрият последни.

# 906
  • В един копнеж!
Кога отпадна неписаното или писаното правило, че първо се покриват задълженията с най-стара дата, след това останалите по поредност, докато се стигне до днешна дата?

# 907
Кога отпадна неписаното или писаното правило, че първо се покриват задълженията с най-стара дата, след това останалите по поредност, докато се стигне до днешна дата?
Не е отпаднало и без заявление няма да стане.

# 908
ai_vi, благодаря ти, мила, ти си съкровище  bouquet  bouquet  bouquet

# 909
И аз на опашката с молба за съвет. Подадох си данъчната декларация и декларация номер 7 по пощата с обратна разписка. Досега не са ме търсили да ходя и да оправям нещо, което ме навежда на мисълта, че всичко е наред. Има ли друг начин да проверя дали всичко е точно, освен на националния им телефон?

# 910
  • В един копнеж!
ai_vi, благодаря ти, мила, ти си съкровище  bouquet  bouquet  bouquet

Laughing От златните съкровища. Обаче, благодаря, де!

# 911
  • В един копнеж!
И аз на опашката с молба за съвет. Подадох си данъчната декларация и декларация номер 7 по пощата с обратна разписка. Досега не са ме търсили да ходя и да оправям нещо, което ме навежда на мисълта, че всичко е наред. Има ли друг начин да проверя дали всичко е точно, освен на националния им телефон?

Има, ако разполагаш с ел.подпис или ПИК код. Ако ли не, звънни си един телефон до операторите, достатъно любезни са и ще отговорят. Та дори можеш и в компетентния за теб НАП, на някой от инспекторите.

# 912
  • В един копнеж!
Не е отпаднало и без заявление няма да стане.

Peace  И аз така знам, че не е отпадало.

# 913
ai_vi, много ти благодаря!  bouquet

# 914
А някой знае ли как се процедира със здравните осигуровки в периода, в който работодателя ти изплаща обезщетение при съкращение!

Предполагам, че говориш за обезщетение по чл.222 ал.1 КТ или както е известно разговорно "за оставане без работа 1 месец след съкращението". През този 1 месец се изплаща обезщетение, от което се удържат и внасят соц.осигуровки, но не и здравни. Здравните осигуровки лицето трябва само да внесе в НАП, като съответно преди това подаде декл.7.

Доколкото четох темата давностния срок е 1 година, след изтичането,  на която не се дължи глоба за неподадена декл. 7 за този 1 месец обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт