Глоба за декларация 7

• 122 861
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 825
  • В един копнеж!
Сметките са променени, кодовете също.
http://asotrend.bg/kodove-plashtane

# 826
  • София
Някой изобщо подава ли Деклария 7 в срок/изобщо?
 Има ли глобени, аз не съм подавал, една ме наплащи (от НАП) че ще ме глобят 500лв, подадох след срока (преди 2-3г беше) и нищо. Сега от 3 месеца съм без работа и не съм подавал... не съм си плащал и ЗО (но ще ги платя тези дни).
Какъв е смисъла от тези декларации - да се създава работа за чиновниците и да се дерат кожи от безработните?

# 827
  • Deutschland/HE
Някой изобщо подава ли Деклария 7 в срок/изобщо?
 Има ли глобени, аз не съм подавал, една ме наплащи (от НАП) че ще ме глобят 500лв, подадох след срока (преди 2-3г беше) и нищо. Сега от 3 месеца съм без работа и не съм подавал... не съм си плащал и ЗО (но ще ги платя тези дни).
Какъв е смисъла от тези декларации - да се създава работа за чиновниците и да се дерат кожи от безработните?

като нямаш декларация 7 и да платиш няма да ти се закрият задълженията за ЗО и ще продължиш да си здравно неосигурен. Много хора си подават в срок декларацията.

# 828
  • тук-там
Дали? Сега със новите сметки и кодове - парите си отиват по предназначение. Освен ако няма други неплатени стари здравни - ще покрият тях.

# 829
  • Deutschland/HE
Постъпват пари по сметката, но трябва да има с какво да се вържат и това е декл.7,тя в системата на НАП показва, че се очакват пари и то колко за ЗО.

# 830
  • Canada
Здравейте, съвсем случайно попаднах на темата. Естествено, и мъжът ми е от хората, които не е чувал за декл.и не е подал. Аз му внасям всеки месец ЗО, но сега като проверих се оказва, че се води неосигурен здравно.
На всичкото отгоре, утре има очен преглед, на който ще ходи с направление...
Моля да ме посъветвате какво трябва да направи и съответно колко бързо могат да се оправят вноските за задния период?

# 831
  • Кърджали
Карелия, писах ти на лични

# 832
  • Варна
Здравни осигуровки се оправят бързо. Отивате, подавате декл.7 и веднага след това заплащате, ако има пропуски. Ако не-само декл.7.
Понеже минават няколко дни докато се обновят данните за здравния статус, добре е да се вземе веднага на място документ, че лицето е възстановило здравните права, който ще представите на очния лекар.

# 833
  • Canada
Стейси Грей, Александра, благодаря много за отговорите! Но ако отиде мъжът ми, предполагам, че ще го глобят сега. Съответно взех да се чудя има ли смисъл да плаща 500 лева или по-добре да си плаща прегледите... newsm78

# 834
  • Deutschland/HE
Стейси Грей, Александра, благодаря много за отговорите! Но ако отиде мъжът ми, предполагам, че ще го глобят сега. Съответно взех да се чудя има ли смисъл да плаща 500 лева или по-добре да си плаща прегледите... newsm78

в момента не налагат глоби,а и ако  е минала една година от  датата, когато е трябвало да бъде подадена вече не могат да го глобят. Да отиде да си оправи нещата, да не отлага .

# 835
Ако прочетеш предните страници от темата, ще разбереш, че в момента не глобяват неподалите декл. 7. По конституция здравното осигуряване е право, но всъщност е задължение - дори и да си безработен и нямаш доходи, пак трябва да плащаш здравни осигуровки. Лошото е, че ако избереш да не ги плащаш, ти се трупа и лихва. По-добре е всеки месец да плащаш по 16.80 лв, отколкото да ти се натрупат с годините и да платиш огромна сума  Peace

# 836
  • Canada
Ако прочетеш предните страници от темата, ще разбереш, че в момента не глобяват неподалите декл. 7. По конституция здравното осигуряване е право, но всъщност е задължение - дори и да си безработен и нямаш доходи, пак трябва да плащаш здравни осигуровки. Лошото е, че ако избереш да не ги плащаш, ти се трупа и лихва. По-добре е всеки месец да плащаш по 16.80 лв, отколкото да ти се натрупат с годините и да платиш огромна сума  Peace
Четох няколко страници по-напред и именно глобата на едно от момичетата ме притесни.
Дано си права, че са изоставили тази практика! Знам, че имаше някакви вълни от глоби преди време, дано сега не е така. Все пак предполагам, че има значение и градът - в малките едва ли някой глобява, но в по-големите - едва ли пропускат възможността...
Иначе - абсолютно съм "за" да си плащаме здравните осигуровки и бях много неприятно изненадана от това, че мъжът ми се води неосигурен при положение че сме внасяли всеки месец. Както и да е. Отдавна съм се отказала да следя всички новости, свързани със счетоводството... Ще го пратя в НАП и ще видим какво ще стане...

# 837
Здравейте, с прекъснати права съм-от 2009 година-декларация не съм подавал.Миналата година 11месец започнах работа и работих до 27.01.14. В системата не излизат като неплатени месеци 11,12 и 01. интересува ме колко декларации трябва да подам и до коя дата.Както и ако не ползвам услугите на касата-има ли смисъл да ги/я подавам.При условие че като ги/я подам си декларирам задължението от 2009г. И ако препоръката ви е да ги/я подам- трябва да е по пощата, зашото в момента съм в друг град и не живея на постоянния си адрес.При условие че я/ги подам-Мога ли да изпрая и заявление по пощата за да платя за 11,12 и13г. иначе трябва да плащам за още 2г.
Изобщо да я подавам ли (и колко)и до кога ми е срока?ще имам ли глоба?
При проверка с ПИК-не ми излиза нищо-само по ЕГН е това което излиза.
Много благодаря

Последна редакция: чт, 06 мар 2014, 09:59 от stamina123

# 838
Плащането на ЗО е задължително, ползвате или не услугите на касата е друг въпрос, задължително означава, че държавата (НАП) ще си ги търси. При изтекъл 5-годишен давностен срок може да отпишете задължението с подаване на заявление в НАП.
Започвам в обратен ред - последният ви тр.дог. е прекратен на 27.01.2014, т.е. от тогава предполагам сте безработен и дължите ЗО ако не получавате обезщетение за безработен. Срокът за подаване на Декл.7 е до 25.02.2014г. Т.е. вече е изтекъл и ако я подадете сега може да ви глобят. Единственият вариант да не ви глобят е да я подадете след 1 година, когато изтича давностният срок за налагане на глобата, т.е. след 25.02.2015г. Това обаче означава, че ако внасяте ЗО, те няма да се обвържат с конкретен период, защото НАП извършват това обвързване именно с Декл.7.
За старият период може да подадете Декл.7 без да ви глобят, защото е изтекла давноста от 1г. Друг е въпросът, че не може да избирате от коя дата да я подадете - трябва да е датата, от която дължите ЗО, в противен случай НАП няма да я приемат.

# 839
  • София
Аз съм работил до 15.12.2013 искам да си платя ЗО, за да не ми прекратят правата - мога ли да го направя без да подавам декларация 7?

Общи условия

Активация на акаунт