Глоба за декларация 7

• 122 856
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 870
"Не се отчитат" тези, за които е необходимо да се подаде декларация с основанието за здравно осигуряване (каквато е декл.7). При работа по тр.дог. (от поста ти разбирам, че сега работиш по такъв) не е необходимо да се подава такава декл. и ЗО си отиват за месеците, за които работодателят ги внесе и подаде инфо към НАП.

# 871
Именно, това е нещото, за което не бях сигурна, тъй като осигурителното хич не ми е силната страна (винаги съм казвала, че за тези неща са нужни счетоводители, не юристи Grinning). А тъй като в сайта на НАП ми излиза справка до януари 2014 година, не до март, се колебаех. Simple Smile

# 872
Аз вчера бях в НАП Пловдив, в момента не глобяват. Служителките бяха много любезни и спокойни, да оправя всичко ми отне час и малко  Wink По принцип следобед има по-малко хора. Препоръчвам на всеки да се възползва, че в момента не глобяват и да си оправи нещата, така или иначе трябва пък и не се знае какво ще се наложи  Simple Smile

# 873
  • В един копнеж!
Те по-принцип не глобяват. Декл. 7 се подава принципно от безработни. А с какви очи да се глоби безработен човек?!!  Simple Smile

# 874
  • Canada
Аз съм работил до 15.12.2013 искам да си платя ЗО, за да не ми прекратят правата - мога ли да го направя без да подавам декларация 7?
Можеш да си плащаш ЗОВ без да подадеш декларация, но както съм писала по-горе в темата, ще те водят здравно неосигурен. Аз така съм внасяла 5 месеца осигуровки на мъжа ми и той се води все неосигурен.

Последна редакция: чт, 10 апр 2014, 21:25 от karelia79

# 875
  • В един копнеж!
Не можеш. Трябва да я подадаеш. Иначе колкото и да внасяш пари по съответната сметка за НЗОК, те ще си се групат, а ти все ще си здр.неосигурен.

# 876
  • София
Здравейте, искам да ви попитам- в момента получавам обезщетение от бюрото по труда и съответно те ми внасят здравни осигуровки. Не съм подавала тази декларация (освен ако счетоводителите на фирмата не са я подали вместо мен,че са в друг град). Мога ли да я подам след като ми спрат обезщетението и започна да си внасям здравните осигуровки сама?

# 877
  • В един копнеж!
Здравейте, искам да ви попитам- в момента получавам обезщетение от бюрото по труда и съответно те ми внасят здравни осигуровки. Не съм подавала тази декларация (освен ако счетоводителите на фирмата не са я подали вместо мен,че са в друг град). Мога ли да я подам след като ми спрат обезщетението и започна да си внасям здравните осигуровки сама?

Дори е задължително да си я подадеш. Бившите работодатели не са ти я подали със сигурност.

# 878
  • София
Добре, ясно, но кога възниква задължението ми да я подам- след като ми е прекратен трудовия договор или след като ми спрат обезщетението(съответно спрат да ми внасят и здравни ос-ки), това не разбрах?!?

# 879
  • Варна
Добре, ясно, но кога възниква задължението ми да я подам- след като ми е прекратен трудовия договор или след като ми спрат обезщетението(съответно спрат да ми внасят и здравни ос-ки), това не разбрах?!?
В момента, в който трябва да се самоосигуряваш(погледни трудовата си книжка за точната дата), трябва да подадеш декл. 7.
Ако след работата, директно си отишла на борсата, трябва да подадеш след като свършиш с нея. Срокът беше до 25 число на следващия месец, след който е възникнала промяната. Примерно борсата ти свършва на 15 май. До 25 юни трябва да подадеш декл. 7

Ако между работата и трудовата борса има промеждутък, за него отделно трябва декл.7

Ако от работа директно те осигуряват от борсата, ще подадеш декларацията чак като свърши борсата.

# 880
  • София
ОО,благодаря ви много за изчерпателните отговори!   bouquet
Да, директно отидох на борсата и от там ми изплащат обезщетението. Наистина се притесних, сега вече като свърши обецщетението няма да забравя.

# 881
А някой знае ли как се процедира със здравните осигуровки в периода, в който работодателя ти изплаща обезщетение при съкращение!

# 882
А някой знае ли как се процедира със здравните осигуровки в периода, в който работодателя ти изплаща обезщетение при съкращение!

Предполагам, че говориш за обезщетение по чл.222 ал.1 КТ или както е известно разговорно "за оставане без работа 1 месец след съкращението". През този 1 месец се изплаща обезщетение, от което се удържат и внасят соц.осигуровки, но не и здравни. Здравните осигуровки лицето трябва само да внесе в НАП, като съответно преди това подаде декл.7.

# 883
Здравейте. Безработна съм от 2011 г, като след приключване на месеците ми на борсата си подадох декларация 7. Сега ще започвам сезонна работа, само за лятото, тоест септември ще бъда отново безработна.  Спомням си, че през 2011 г.  се оказа, че освен Декларация 7, останалите без работа през 2010 трябвало да подадат данъчна декларация за доход, като изискат от счетоводството на фирмата, в която са работили последно, бележка  с пресметнатите доходи. Извинете, че така объркано и без конкретна терминология пиша, но наистина не помня каква беше тази бележка и как се наричаше. Помня, че тогава законът беше съвсем нов, настъпи голям хаос, и много хора не успяха да открият бившите си работодатели. Искам да попитам, имате ли представа, дали догодина, отново трябва да подавам данъчна декларация с бележка от счетоводството на работодателя ми, и въобще в сила ли още този закон от 2011 г?

# 884
  • В един копнеж!
Здравейте. Безработна съм от 2011 г, като след приключване на месеците ми на борсата си подадох декларация 7. Сега ще започвам сезонна работа, само за лятото, тоест септември ще бъда отново безработна.  Спомням си, че през 2011 г.  се оказа, че освен Декларация 7, останалите без работа през 2010 трябвало да подадат данъчна декларация за доход, като изискат от счетоводството на фирмата, в която са работили последно, бележка  с пресметнатите доходи. Извинете, че така объркано и без конкретна терминология пиша, но наистина не помня каква беше тази бележка и как се наричаше. Помня, че тогава законът беше съвсем нов, настъпи голям хаос, и много хора не успяха да открият бившите си работодатели. Искам да попитам, имате ли представа, дали догодина, отново трябва да подавам данъчна декларация с бележка от счетоводството на работодателя ми, и въобще в сила ли още този закон от 2011 г?

Естествено, че да. Общо взето, за всеки доход получен през година, данъчно задължените лица са задължени да подадат год.данъчна декларация до 31,04 на следващата година. И да си внесат данъка, ако има такъв. Тоест за тези няколко месеца сезонна работа, освен ако не си на тр.договор, трябва да си подадеш ГДД през 2015. Ако си на гр.договор, януари др.година/или по-рано, ако са скронни да ти я дадат/трябва да си вземеш сл.бележка. Нея прилагаш към ГДД-то. За първите три тримесечия работодателят ти внася данъка.  За последното, четвърто тримесечие, ако имаш някакъв доход, твое задължение е да си внесеш данъка и то до срока на подаване на данъчната декларация, който казахме, че е до 31.04.2015г.

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 10:50 от ai_vi

Общи условия

Активация на акаунт