Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 107

 • 91 766
 • 750
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецептиА това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106

Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
 • Мнения: 1 965
Yyyyyyyyyyyyyyyes!!!!
Първа! Плюв! Тортата довечера. Даже 2!  Peace
Пепинко - Цун!

# 2
 • Мнения: 1 173
Момичета, фонданът от Машмелроуз бонбони може ли да се направи предварително и да се съхранява няколко дни и след това да се използва за покритие?    bouquet
Абсолютно !  Аз винаги имам направен в хладилника , знам ли кога ще ми потрябва . Фондана е ОК щом бонбоните са  в срок на годност и може да издържи 2-3 месеца .

# 3
# 4
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
Аз пак да си попитам  Mr. Green Мога ли да мацам върху несполучливото червено оцветено тесто, за да получа по-наситен цвят. Тестото е по рецептана на Димитрана, ще му стане ли нещо, ще попие ли, ще се разтече ли? Пробвали ли сте.
Благодарско за темичката. Утре се разписвам и с торта  Mr. Green

# 5
 • Мнения: 492
Аз пак да си попитам  Mr. Green Мога ли да мацам върху несполучливото червено оцветено тесто, за да получа по-наситен цвят. Тестото е по рецептана на Димитрана, ще му стане ли нещо, ще попие ли, ще се разтече ли? Пробвали ли сте.
Благодарско за темичката. Утре се разписвам и с торта  Mr. Green

по принцип червеното колкото и да го месиш остава розово. най-добро червено можеш да получиш рисувайки, като разтвориш боята в малко алкохол  Peace

# 6
 • Мнения: 1 491
Пу за мене  Mr. Green

Този месец обещавам тържествено, поне една торта от мойта фирма  Laughing

# 7
 • Мнения: 1 541
Аз пак да си попитам  Mr. Green Мога ли да мацам върху несполучливото червено оцветено тесто, за да получа по-наситен цвят. Тестото е по рецептана на Димитрана, ще му стане ли нещо, ще попие ли, ще се разтече ли? Пробвали ли сте.
Благодарско за темичката. Утре се разписвам и с торта  Mr. Green

Можеш, стига да не го разводниш с твърде много течност, т.е. да не слагаш големи количества мокра боя. Отцеждай си добре гъбката или четката и не би имала проблем. Аз така съм си оцветявала измъченото кафяво тесто и си беше ОК. Разтвори си боята с малко алкохол само преди да започнеш.
Дарилка, как на ръка ги направи толкова еднакви продължавам да не доумявам?!? Браво, браво....Завиждам за прецизната ръка!  Whistling   Grinning  bouquet

За моделиращите маси- аз започнах с маршмелоуз фондан. Не съм имала случай да не ми се получи сносно като за начинаещ- не се е пукал или късал, имал си е еластичност, но ми е адски лепкаво и гадно за работа в началото и не бих го правила пак. После минах и през Руската мастика 2- и тя си ми харесва и се разбираме с нея, но е факт, че нищо не може да надмине готовата мм. И тъй като така или иначе не се яде тази украса, за мен е много по- лесен вариант, от това да губя време да бъркам по сто пъти тесто.

Искаше ми се и още да коментирам, но времето не го позволява- съжалявам!

Предполагам, че скоро ще има пак едно- две неща за показване, ама хайде първо да ги видя как ще станат.


# 8
 • Vaudreuil Canada
 • Мнения: 2 609
Пепи мерси за темата   bouquet

# 9
 • Мнения: 24
Валерия  Shocked присъединявам се към думите на Ванчето... ама сега как ще ядем рибаааа  ooooh! Това крак ли е дето се подава там  #Crazy
Бузгунова сори че не съм прочела въпроса ти   bouquet Не се сърди дееее  Praynig
Цвете можеш да си съхраняваш в кутийки, но не много дълго.
НГ не се отказвай бре човек, всеки е минавал през такъв етап  Hug Успешно тортоправене  Hug
Патрияни  Sunglasses  smile3535 много ми порастват ушите като ме похвали някой от твоя ранг, копирай, идеята е от нета, не съм го измислила аз  Embarassed Какъв е синия сюжет, как ги правиш тия страхотии  Shocked Моля за разрешение да си копна това нещо, моляяя  Praynig
Аз ако позволите да споделя какво открих за себе си по метода на неволята  Crazy най-бързия начин да изсушиш детайл е във ...фурната, но само на вентилатор  Naughty без да включвате реотаните. Супер бързо става  Wink
По въпроса за най-доброто захарно тесто: готовото /по възможност на пикко/; от домашните - ММФ.
Рая а може ли за кажеш каква е твоята рецепта за ММФ - пишеш, че слагаш вода  newsm78 До сега съм правила по рецептата от библиотеката
Да попитам...На някой попадало ли му е инфо за правене на покритие с цвят камуфлаж  Thinking Предварително мерсииии   bouquet
Торта, евентуално в понеделник-вторник   bouquet

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 20:03 от Ra4e_2009

# 10
 • Мнения: 720
Рая, благодаря много.  Hug
 И аз се присъединявам към въпроса на Ra4e_2009  за твоята рецепта, защото също се ориентирах към фондана от тортената библиотека, най-прост и с най-малко продукти ми се видя?
*MILADY* , не може ли да се намаже плотът и ръцете с малко нешесте за да се избегне лепкавостта (имам предвид при работата с ММФ)? С марципан Варна така се справях.  newsm78

# 11
 • Vaudreuil Canada
 • Мнения: 2 609
В миналата тема някой питаше за покриване на подложка с фондан
В общи линии описанието на А. Дън е да се намаже подложката с алкохол и да се покрие с фондан - после се изрязва излишното и се заглажда - аз мажа с водичка. Под тортата той слага размекнат до каша фондан аз пък мажа с водичка.
Снимах описанието му но за съжаление нямам къде да кача снимката така че да се чете ясно ако някой държи мога да му пратя описанието на английски както е в книгата му.

# 12
 • Мнения: 1 163
И аз тука де не ви изтърва и питане пак за моите панделки. Набавих си всички продукти мога ли да ги направя примерно в неделя а другият петък да ги сложа на тортата тоест ще престоят пет дена?

# 13
 • Мнения: 1 173
MMФ-$450 гр бонбони , 3 с.л вода , около 900 гр пудра захар ( може и да я поеме , зависи колко топли са били бонбоните) .
Разтапям ги в МВ - слагам на 20 сек, вадя разбърквам ( независимо че не изглеждат разтопени ) ...и така 3-4 пъти докато станат на пяна. Прибавям половината захар в купата , разбърквам и след това изсипвам на плота и доизмесвам с останалата . Понякога вече готовото тесто намазвам с тънък слой шортънинг , но почти винаги забравям  Mr. Green Laughing .

# 14
 • Мнения: X
Пепи,      bouquet    за темата!


Този месец обещавам тържествено, поне една торта от мойта фирма  Laughing[/color]
А дано!    Mr. Green

Ето торта от мена сина реши да се изгаври с нея....     Mr. Green     

Общи условия

Активация на акаунт