Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледно настроение! - 3

  • 106 446
  • 856
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 369
Ето и новата тема Simple Smile Копирам първия пост с всички рецепти и ще продължа да го обновявам... Списъкът нараства с наближаване на празниците, желая успех на всички в правене на Коледните сладки и солени изкушения.



Линк към първата тема: Коледно настроение!, втората тема Коледно настроение! - 2

Ето и линкове към четирите теми от миналата година: Коледа идва!, Коледа идва! - 2, Коледа идва! - 3 и Коледа идва! - 4.

Моят списък от фаворити от минали години:

Английски коледен кейк, от Джемма, 6 седмици преди Коледа
Ванилени кравайчета, от Наталина, издържат до месец и половина
Дрезденски щолен, от Джемма, прави се 2-3 седмици преди Коледа
Забравени сладки, на Котка, могат да се правят и предния ден
Коледни звезди на баба, от Мишел, вероятно ще издържат около месец (у дома миналата година успяха да се задържат седмица Simple Smile)
Коледни кравайчета, от apgrigorova
Линцерови сладки, от Наталина, правят се в началото на декември
Меденки, от Джемма, правят се в началото на декември
Меденките на Джули, от Наталина,правят се в началото на декември
Мъфини с кафе на ESPA, толкова са вкусни, че няма да издържат и два дни Simple Smile, все пак предполагам могат да седят 1-2 седмици, най-добре в кутия
Шоколадови звезди с капучино на Габи, издържат около месец, не е нужно да се правят по-рано




Съвети от natalyna за приготовление и съхранение на коледни сладки:

"Повечето сладки за Коледа могат да се направят поне месец преди празника - някои дори след отлежаването са по-вкусни. Идеята е, че в дните преди самия празник се нуждаем от повече време за други приготовления (готвене на празничните ястия, украса, подаръци) и не е нужно да се пренапрягаме и със сладките. Това обаче не означава, че не могат да се приготвят и в последният момент, само е нужно да се спазват някои основни правила.

За да сте успешни в приготвянето на сладките е добре да прочетете следните съвети:

   Оставете калъпите с маслото/маргарина поне една нощ извън хладилника (най-добре дори 24 часа) - нищо няма да им стане! Месенето ви ще се облекчи изключително много. Ако по някаква причина не сте го направили, сложете продуктите в голяма купа за месене и най-отгоре нарежете маслото/маргарина на тънки резенчета и оставете поне 30 минути да се отпусне. Има и друг вариант, да пуснете за секунди маслото в МВ, за да омекне.  Не използвайте масло от извадено току-що от хладилника ако не искате да месите с часове!

   При масленото тесто е важно да се  знае, че в началото става на "трохи", а после от топлината на ръцете се споява в тесто. Същото важи и за меденките. Ако не сте сигурни дали всичко е както трябва, откъснете малко от тестото и в дланите си се опитайте леко да омесите и да направите топче -така ще опитате консистенцията на тестото. Ако тестото се събере в компактно топче, значи на тестото му трябва просто още  месене. Ако не, може да прибавите още едно яйце или 1-2 лъжици прясно мляко.

   При разточване не прекалявайте много с брашното за поръсване под кората - колкото повече брашно, толкова по-твърди сладки. Може да разточвате и между свежо фолио(прозрачното), без използване на брашно. Спазвайте посочените в рецептата дебелина на корите. Още топли сладките са обикновено крехки или меки, затова манипулирайте с тях внимателно.

   При меденките които се изрязват на фигурки, за да останат меки, основното правило е  дебело разточване (медеките при печене се надуват леко, но не много, затова не се притеснявайте че ще станат много дебели) - 5-7мм. Другият момент който трябва да следите е печенето - след като започнат да порозовяват краищата веднага изваждайте. Може да ви се стори дори, че не са още опечени, че са много меки, но след изстиване се стягат и си придобиват нормална твърдост, а не  стават "троши-зъби". Ако случайно ги изпуснете и препечете, може  или да ги залепите по две с мармалад или крем, или да ги оставите в добре затворена кутия с четвърт ябълка, която сменяте през ден.

   Съхраняването на готовите сладки е най-добре да е в сухи и добре затварящи се кутии - метални, картонени, пластмасови. Оставете ги на хладно и сухо място - килер, балкон (ако е сухо) може и хладилник. Не намазаните и неукрасени сладки може дори да замразите - издържат година."



РЕЦЕПТИ Коледа 2010

Арменски сладки, от ilrai78
Ароматен сладкиш, от Anuck
Ароматни коледни сладки, от oki4
Бабините захаринки, от Ена
Бадемови бисквитки на Дядо Коледа, от vanilla
Бадемови сладки и снимка, преведено от dili76
Бадемови стърготини, от aveili
Бадемово-кайсиеви пръчки, от aveili
Базелски медени сладки, от краси.мира
Баклавички-хапки, от рени55
Бананов хляб с канела, от vanilla
Баница с тиква, канела и орехи / Тиквеник или още Баница с късметчета, от Venetta
Белтъчни елхички и шапки, от Джемма
Бисквитки (подходящи за греяно вино), от Umbra
Бонбони "Рафаело", от mari_eta
Виенски коледни орехови бисквитки, от маик
Виненки, от Ена
Детски коледен пунш, от Venetta
Джинджифилови бисквитки, от Narina
Джинджифилови сладки, на Зори
Есенно пънче, от Леля Ог
Еклерова елхичка на Йоли, от Unknown lady
Заснежени елхички, от labrex
Захарна коледна къщичка, от Myriam
Захаросани ябълки, от лулу!
Желирани бонбони, от Natalyna
Кантучи, от Роца
Карамелизирани ябълки, от aveili
Карамелизирана ябълкова пита, от Venetta
Кекс с канела и стафиди, от Margherita09
Козуначена торта Пастичера, от pina
Кокоски "Ангелски очи", от mari_eta
Коледни бисквитки и снимка на украсените, от Panadila
Коледни бисквити "Прага", от J M M
Коледен кекс, от Rumya
Кокосови бонбони на Pety, от Pupinka с обяснения
Кокосови бонбони, от Pety
Коледна захар, от Umbra
Коледни бишкоти (кантучини) на английски от BBC Good Food, от Umbra
Коледни звезди с анасон, от vanilla
Коледни кошнички с течен шоколад с бутер тесто, от сисак
Коледни кравайчета - колачета, от Smiley*
Коледни луни, от aveili
Коледни меденки, от лулу!
Коледни охлювчета с марципан, от Джия
Коледни палачинки, от venetta
Коледно пънче, от bibi76
Коледно руло, от venetta
Коледни сладки, от petia tag
Корички - лимонови и портокалови, от Джемма
Котенца, от labrex
Крехки сладки, превод от natalyna
Курабийки с късметчета, от Anuck
Линцерови сладки, от kali
Линцерови сладки със смлени орехи, от Джемма
Локумки, от Джемма
Малки медени къщички и снимка, преведено от dili67
Марокански меденки, о Labrex
Марципанени картофки, от Umbra
Маслени бисквитки, от Денерис
Маслени орехови бисквити с лимонов крем, от emy emy
Маслени сладки с глазура от белтък и орехи, от Денерис
Маслени топчета, на Рени 55
Медена къщичка, от Venetta
Медена къщичка, от лулу!
Медени прасенца, от лулу!
Медени сухарчета, от kali
Меденки и бисквитки, от Селма
Меденки, от mari_eta
Меденки, от stefina
Меденки, от Uinen
Меденки без яйца - тема, от labrex
Меденките на Ели, от La Pintade
Меденките на Селма, от Labrex
Меденки, но този път по-различно, от Venetta
Меденки с пълнеж, от Pinki 81
Мексикански сладки, от Margherita09
Меломакарони на Йоана, от Криси
Мини-щолени с червени боровинки и снимка, преведено от Dili67
Мъфини с кока кола, от Джемма
Нежни портокалови бисквити с кардамом на Танита, от Tincheto 78
Немски плодов хляб, от Umbra
Немски сладки, от Anuck
Нутела мъфини на Espa, от SZA
Обърнат сладкиш с ябълки, орехи и карамел, от Narina
Орехови сладки, от рени55
Ореховки, от Anuck
Ореховките на баба, от nin4e
Панфорте, от Арлина
Печена пълнена тиква, от lu4a
Подправка за коледни сладки, от Natalyna
Портолакови корички в шоколад, от mmmshushy80
Постен сладкиш с ябълки и дюли на Йоана, от desi_shisha
Прасковки, от Marieta
Пуричките на баба, превод от natalyna
Рафаело, от luchkata
Рафаело, от natalyna
Розички, от Benita
Розички, от Ена
Руло "Черно и бяло", от mari_eta
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки, от Pinki 81
Сладки бухалчета, на Umbra
Сладки "Динени резенчета", от xenia
Сладки свещички, от Джемма и превод
Сладки с орехи, от *MILADY*
Сладкиш с банани и орехи, от Princess of Persia
Сладкиш Домино и снимка, и вариация от Umbra
Сладки свещички, от Venetta
Сметанови сладки, от Natalyna
Снежни топки, от pisi81
Сусамени гевречета, от рени55
Тесто за Шилерови буклички, круши и орехчета, от Джемма
Тиквени сладки, от stasi76
Торта Гараш, от ива
Торта с котешки езичета на Дани, от hrisinda
Торта Рафаело
Тoрта alla Kardinalschnitten, от Venetta
Черешки, от Marieta
Черна медена глазура за намазване на меденките след изпичане, от Natalyna
Шишарки, от Aveili
Шоколадови бисквити на Петя Щифлер от Кухнята на Звездев, от summer_girl78
Шоколадови бисквити трюфел, препоръчани от ani_d
Шоколадово-кестенови трюфели, от BorislavaK
Шоколадови портокали, от lulumba и още обяснения
Шоколадова торта с кестени, от Umbra
Шоколадови сладки с кокос, от lu4a
Шоколадови трюфели, от Narina
Шотландски шортбред, от Umbra
Щолен, от ива
Щолен без чакане, от Umbra
Ябълки в кожухче, от Natalyna
Ябълкови банички, от Venetta
Ябълкови желе бонбони и снимка, от mari_eta
Ябълков сладкиш на Лео, от labrex
Ябълков сладкиш с карамел, от mari_eta
Ябълкови розички, от mari_eta
Ябълкови сладки "Румени бузки", от labrex
Ябълков щрудел, от mari_eta
Vanillekipferl, от Venetta

Чуждоезикови рецепти

Fruchtschnitten, от Venetta
Рецепти от Dr. Otker, подходящи за Коледа, на немски, от Venetta
Снимки на рецепти за коледни сладки от немско списание, на немски, от Umbra
Рецепти за любими коледни сладки на английски, линк от Pupinka

Линкове към немски блог с коледни сладки, на английски, от Umbra:
Бадемови "кибритени клечки"
Шприц бисквити
Звезди
Немски сладък плодов хляб
Анасонови сладки
Джинджифилови бисквити с пипер
Сладки равиоли

Споделени от Арлина опити със замяна на бяло брашно в коледните сладки


Солени идеи

Новогодишна салата, от ива
Салата Дядо Коледа и продължение, от сисак
Салата Коледен свещник и продължение
Содена питка, от venetta
Соленки, от mama1+2


Полезни връзки

Бурда - сканирани рецепти, от Джемма
Венец от медено тесто, от natalyna
Елхичка от пуканки, от Umbra
Експозиция от Коледни къщички, от ива
Идеи и помагала за правене на Коледни къщички, от Venetta и Още идеи за лесна медена къщичка с видео, от Venetta
Идеи за коледни медени къщички от Марта Стюарт и тук, и тук, от Narina
Как да си направим айсинг, от Venetta
Как да украсим сладките, от Venetta
Как да декорираме сладки, от ilinayor
Как се снима храна, на английски
Клипче за коледни къщички, от labrex
Коледен венец от курабийки, от Umbra
Коледно влакче, от сисак
Коледна къщичка на Д-р Йоткер, от Venetta
Коледни къщички - видео, от venetta
Къщичка с нуга халва, от сисак
Магазин за опаковки
Меден коледен влак, от lu4a
Медени кошнички, от Зори
Медени къщички, от Labrex
Медени свещници, от Natalyna
Медена къщичка, от Venetta
Мъфини-снежковци и други интересни идеи, от radostina33
Най-добрите рецепти между небето и земята, сайт за приготвяне на коледни лакомства, от Venetta
Панфорте, от Арлина
Подаръци в бурканчета, от Джемма
Плодов щолен - видео, от venetta
Роял айсинг - как се прави - клипче на Tandoori
Сайт за хартиени формички, от desi_shisha
Свещник от медено тесто, от natalyna
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки с канела и орехи на Диди, ¨¨*:•. Диди .•:*
Смес от подправки за медената къщичка, от Venetta
Снежен човек и рецепта, от сисак
Снежковци, от Ена
Снимане на храна - общи указания, осветление, от лулу!
Снимки на украсени коледни сладки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки 2
Сухи тренировки за декорация на бисквитки (игра), от ilinayor
Украса на коледни меденки, от kali
Украса на къпкейкчета, от Gushanka
Украса на сладки без специални формички, от Джемма
Украса със сладки, от ilinayor
Фондан - бял, от petia_tag
Фунийки и накрайници за украсяване, от Natalyna
Шаблон на медена къщичка, от Зори

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 16:36 от SZA

# 1
  • Мнения: 1 148
Много красива тема.Благодаря  bouquet
Ще я следя с интерес Peace

# 2
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 333
Запис, вдъхновявате ме  Hug!

# 3
  • Мнения: 112
SZA, благодаря за новата тема, която ще изпълним с вкусни и красиви неща! Close-mas:

# 4
  • Мнения: 1 269
и аз тук  Grinning

# 5
  • София
  • Мнения: 435
Тук съм и аз ... благодаря за темата   bouquet

# 6
  • Мнения: 294
Наистина коледно настроение!

# 7
  • Мнения: 278
Този път и аз ще се разпиша. От толкова много красоти, които сте показали и на мен ми се прииска да направя нещо. Днес ще ходя да си купувам формички за линцеровите сладки.
За сега имам само една на еленче Simple Smile

# 8
  • Мнения: 211
SZA, голям труд си положила, за да събереш толкова много коледни рецепти на едно място! Благодаря ти!   bouquet

Отмина Никулден и от утре започвам и аз коледните приготовления (доста късно, в сравнение с вас, но аз и няма да правя толкова много видове сладки). Ще ви чета с удоволствие и като имам за показване, ще се включа отново.

Приятен ден на всички!

# 9
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 445
привет момичета - благодаря за прекрасната темичка
Илрай- искам да те питам знаеш ли колко издържат арменските сладки-в момента ги пека и извадих едничко да опитам-е няма такава вкусотия- много много вкусни-благодаря ти че сподели рецептата -аз уж се водя арменка а да не знам за тази вкусотия  Laughing
Ог -с малко закъснение -честит празник -все такива вълшебства да твориш и от здраве да не се отървеш   bouquet

# 10
  • Мнения: 903
Записче и от мен,че има доста интересни неща тук,които не трябва да се изпускат.... Peace

# 11
  • Мнения: 616
Да не ви изпусна.
В събота изпекох линцеровите сладки прибрани и чакат да ги залепя.

# 12
  • Мнения: 752
Да ви следя. Аз утре почвам с меденките.

# 13
  • София
  • Мнения: 435
Този път и аз ще се разпиша. От толкова много красоти, които сте показали и на мен ми се прииска да направя нещо. Днес ще ходя да си купувам формички за линцеровите сладки.
За сега имам само една на еленче Simple Smile

Откъде ще си ги купуваш?

Сега видях, че не си в България...   Embarassed

Момичета откъде да си взема формички за линцерови сладки?

# 14
  • София
  • Мнения: 7 335
SZA, благодаря и аз за темичката!   bouquet
И за да не е само запис, да се отчета - през уикенда правих винилените кравайчета, направо 3 дози наведнъж, перфектни станаха! Изчаквам да поизстинат и след това пудря, иначе се разпадат.
Маслото, което ползвам е домашно от Забърдо (доверих му се, защото съм чела само положителни неща за мандрата в това селце, кравите там дават мляко с 7-8% масленост, ето затова и маслото е чудно) . За съжаление мисля, че го има само в Пловдив и околността, на мен свекърва ми ме снабдява от там, опаковката е вакуумна по около 500 гр., пише-  Краве домашно домашно масло, 12 лв./кг. (не можах да намеря снимка, ако някой прояви интерес ще го снимам да го видите). За количествата, в които ми трябва е по-изгодно от Президент, което иначе купувам, доволна съм, ако го открия и в София ще е още по-добре.


Чакат да бъдат украсени и 2 дози меденки по рецептата на Джема, безпогрешна както винаги! Освен канела сложих и джинджифил и малко, кардамон, кориандър, карамфил, мислех си и за бахар, черен пипер, но забравих, анасон нямах.. индийското орехче го харесвам на тиквени курабийки и бисквити и този път го пропуснах.


Наталина, Джема, много благодаря отново!   bouquet  bouquet

С белтъците от рохличките направих любимите ми ореховки по тази рецепта - http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/13/flourless-walnut-cookies/ Моите са с брашно от рошков вместо какао, s тях смятам да опазя останалите сладки.. за известно време. Simple Smile


Следват линцеровите сладки, няколко къщички, арменските сладки и аз съм харесала.. и това ще са основните, отделно мисля да направя по-малко интересни бастунчета, бухалчета, елхички и др., а малко преди Коледа със сигурност и "забравените" сладки, че много се харесват и макарони, ако има време, но едва ли, че те са си и по-специални.

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 13:22 от Сиси ♥♥

Общи условия

Активация на акаунт