Ислямът не е само религия, мюсюлманската култура в продължение на стотици години е създала една от най-вкусните световни кухни.
Арабската кухня съдържа в себе си елементи от средиземноморската и африканската кухня. Присъщи за нея са думи като кус кус, агнешко, нахут, патладжан, маслини, фурми, ароматна вода (портокалова и розова), дървени въглища и ментов чай.
На арабската маса
Храненето в арабската кухня е преди всичко възможност за среща със семейството и приятелите. Традиционно се сяда на възглавници или ниски пейки, около кръгла маса. Ястията се консумират в мълчание, наслаждавайки се на всяка хапка. След хранене е време за чай и разговори. Запарването и сервирането - това е цял ритуал. Когато домакинът Ви посреща с метален чайник, малки чашки със златен обков поставени върху меден поднос, то ожаднявате моментално!
Ястия на скара
В мароканската къща традиционно готвят жените. Мъжете приготвят ястията свързани с огъня, такива като печено агне или шашлик.
Едно от „мъжките” ястия е традиционното ястие приготвяно в съд във формата на гърне. В него се слагат парчета агнешко, зеленчуци, подправки и се поставя за няколко часа в разгорещената пепел. Преди години това ястие се е приготвяло от този, който е ... загубил в играта на карти.
Savoir-vivre по арабски
В ислямската кухня основното ястие, като тажин или кус-кус стои в средата на масата. Помагайки си с парче хляб, всеки си взима с ръка апетитни порции, формирайки с три пръста нещо като топче. За това се изисква малко опит. За ядене се използва само дясната ръка, тъй като в исляма, лявата е считана за мръсна, (тя е предназначена за хигиенни нужди).
Промили чай в кръвта
За мароканеца всеки случай е добър, за да се изпие един чай – той съпътства храненията през деня , както и приятелските срещи и бизнес разговорите. Традиционният чай се състои от листа зелен чай, мента и голямо количество захар.
Арак
Аракът е народният алкохол на Ливан. Това е гроздова ракия с вкус на анасон. Най-добре се пие арак разреден с вода в пропорция 2:1, с лед, подходящо мезе, и разбира се - добра компания.
Удоволствието от живота без вилица
Към предястията се сервира хляб, наричан хобз или айш, което дословно означава „живот”. Често този хляб се използва вместо прибори – за топене в сосове и дори за „загребване” на цели парчета месо. Негова интересна разновидност е айш би заатар, т.е. хляб с мащерка и други билки..
Мезе
Традиционната трапеза в близкия изток започва с мезе, т.е. с набор от топли и студени предястия. Понякога може дори с тях да се приготви цялата трапеза. Популярни предястия са: баба гануш, хумус, фатаер или табуле.
Щастливата седмица
Числото седем е смятано за щастливо, което се забелязва също така и в кухнята. Едно от традиционните ястия е кус-кус със седем зеленчука (напр. тиквичка, нахут, люта чушка, морков, домати, лук и тиква).
Салата с патешки гърди със зеленчуков кус-кус

Съставки
Патешки гърди 400 г
Лимонов сок 50 мл
Нар 6 бр.
Бяло сухо вино 100 мл
Лук 2 бр.
Куркума 1 лъжичка
Кафява захар 30г
Зехтин 60 мл
Микс салати за декорация,
Сол, шарен пипер
Приготвяне на зеленчуковия кус-кус:
Хрупкава салата ‘Sombrero’ Bonduelle 300 г
Ким на прах 40 г
Кориандър на прах 40 г
Куркума на прах 20 г
Чесън 3 скилидки
Лук 1 глава
Растителна мазнина 50 мл
Чери домати 2 бр.
Орехи 100 г
Кус-кус 300 г
Масло 50 г
Пресен кориандър
Сол и шарен пипер прясно смлян
Начин на приготвяне
Наровете се разрязват на половина и се издълбават зърната. Една част от тях оставете за декорация, останалото миксирайте. Прецедете през сито, добавете кафява захар и сока от лимон.
• Нарежете кожата на патицата на решетка, подправете на вкус и изпържете в тиган с кожата надолу. Поставете в загрята фурна за около 10 минути.
• Когато патицата е изпържена изключете котлона и я охладете. Останалата мазнина да се излее от тигана и да се налее виното. Вари се до изпаряване на половината алкохол.
• След това долейте приготвения предварително сос от нар. Варете няколко минути, подправете на вкус и добавете целите зърна нар.
• Оставете да се охлади
• Запържете лука нарязан на кубчета, чесъна, кориандъра на прах, кима, куркумата и орехите.
• Бланширайте доматите, свалете кожата, срежете, премахнете семената и нарежете на кубчета.
• Към салатата Сомбреро прибавете лука и подправките. За кратко задушете. Към края добавете нарязаните домати и подправете със сол, пипер, а също така и с пресен кориандър.
• Охладете. В тенджера сварете осолена вода с олио.
• Изсипете кашата и разбъркайте.
• Когато кус-куса попие водата, добавете маслото и внимателно разбъркайте със салатата Сомбреро.
• Подправете на вкус.
Начин на сервиране:
Салатата Сомбреро се смесва с кус-куса и се сервира в чиния. Нарязани на парчета пилешките гърдички се покриват със салатата и се декорират със салатени листа и пресен кориандър. Полейте отстрани със сос.
Салата от пържени патладжани, лук и домати

Съставки
4 средно големи патладжана
8 домата
2 големи глави лук
2 скилидки чесън
2 лъжици оцет
2 лъжици нарязан зелен магданоз
олио за пържене, сол
Начин на приготвяне
• Приготвените ден по-рано патладжани се обелват по т.нар. зебра т.е. отрязваме краищата, а след това частично обелваме по дължина на кожата, оставайки през около 3 см ненарушени ленти по кожата. Начинът на белене е много важен!
• Нарежете на дебели парчета – около 1 см. Посолете и оставете да пуснат малко сос – около 10 часа под капак, и повийте в кухненска хартия. Нарежете доматите.
• Патладжаните се пържат в тенджера на порции, нивото на мазнината трябва да бъде 4 см. След пържене ги подсушете от мазнината с помощта на кухненска хартия.
• Излейте олиото, оставяйки около четири лъжици за запържването на лука.
• Запържете леко доматите и ги прехвърлете в чиния.
• Изсипете оцета в тенджерата и го оставете да заври, след което изключете котлона.
Начин на сервиране:
Патладжаните, лука и доматите поставете в плоска купа. Поръсете салатата с нарязания чесън, добавете сол и залейте всичко със соса от тенджерата. Поръсете и с нарязан зелен магданоз.