И през Новата Година канадски бебета ще има! - 45

• 29 716
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
  • Vaudreuil Canada
Камбанка аз лично за РРСП съм най-доволна от тези, които се правят съвместно с работодателя - в тях работодателя довнася процент от това, което ти си внасяш и това съвсем не е малко. В повечето случаи тези ррсп-та са с финансова институция и ти избираш от някаква листа къде да инвестираш парите си. Понякога компаниите имат изискване някакъв процент да е в техни акции.
Ако правиш нефирмено (лично) РРСП пак може да е към някаква финансова институция в частност може и банка да е. Можеш да разхвърляш парите в различни ценни книжа или фондове или да избереш само един вид. По принцип виждаш стари статистически данни за различните опции за инвестиране, но няма гаранции, че те ще продължат да носят същия доход освен ако дохода не е фиксиран и пак има риск да обявят някъде банкрут и .... мяууууу. Можеш и да си местиш парите от един вид инвестиции в друг текущо (за някои има срокове в които не можеш да ги пипаш). Можеш и да си направиш инвестиционна сметка и ти сама да си управляваш парите, но там май комисионните са по-солени, така че е желателно наистина да печелиш.

# 571
Мъжът ми работи на черно, мога ли да му направя и на него такъв фонд, ако няма легални доходи?

Сmисъл от такъв въд фонд при заплата под 30к няmа, освен ако както споmенахте работодателят не ти доплаща. Ако mъжът ти работи на черно няmа право на РЕЕР, защото иmа mаксиmуm, който mоже да се вкарва в този фонд и той е % от годишния доход.

# 572
  • Калгари, Канада
Мъжът ми работи на черно, мога ли да му направя и на него такъв фонд, ако няма легални доходи?

Сmисъл от такъв въд фонд при заплата под 30к няmа, освен ако както споmенахте работодателят не ти доплаща. Ако mъжът ти работи на черно няmа право на РЕЕР, защото иmа mаксиmуm, който mоже да се вкарва в този фонд и той е % от годишния доход.

Да допълня, ако единия е на висока заплата има смисъл да внася на другия от собствения си лимит за внасяне, а после другия тегли парите с по-ниски данъци. За да стане ясно, представи си, че жената е домакиня, а мъжа е с висока заплата и и внася пенсионни пари на нея /така той не плаща високи данъци/, а после тя ги тегли с ниски данъци. Тя дори може да се пенсионира преди него, а той да си работи по-малко. Стига да имаш пари може да се пенсионираш на каквато си  поискаш възраст и да започнеш да ги теглиш, само че за парите от държавата ще си чакаш възрастовата граница.

Другата врътка е, че когато си купуваш първата къща /апартамент/ може да си изтеглиш внесените пари за пенсия без да плащаш данъци. Мисля, че има ограничение в сумата и си длъжен да си я внесеш обратно до определен период, но не съм се задълбавала, че то при нас нямаше как да стане.

# 573
  • Vaudreuil Canada
Тази схема със закупуването на първо жилище ми е много любима - значи правиш си РРСП-то внасяш си сумата Х на всеки чек, фирмата ти внася допълнително сумата Y и в един момент се натрупва лимита за теглене и на тази сума не са удържани данъци (има и други врътки за да го натрупаш по-бързо ама няма да задълбочавам в тях ако някой държи ще поясня) Та стигаме до тегленето - мисля че в момента лимита е 25 хиляди на човек. След като ги изтеглиш имаш 2 години гратисен период и след това на равни вноски ги връщаш обратно във фонда си за 15 години - като пак вървим по схемата сумата Х от себе си и сумата Y от фирмата - демек компанията изплаща част от тази сума.
Пояснявам само, че изтеглената сума не е задължително да иде за даунпеймънт - може да се ползва за каквото поискате без да давате обяснение или да ви питат за това какво ще правите с парите. С две думи може и кола да си купите с тия пари или обзавеждане или просто да ги похарчите и после да си ги възстановявате бавно и полека с помощта на работодателя  Wink

Сещам се и нещо друго когато внасяш на друг човек пари има някои ограничения според това дали има или няма собствен лимит, но в единия случай парите трябва да преседят поне 2 години за да не им се плащат данъци от вносителя. Знам че има ограничение но не съм задълбавала в детайлите.

# 574
Да отчета,че първата порция мързеливки току-що се изпече, още са много топли, но ухаят и изглеждат страхотно. Но да уточня за тестото - сол изобщо ли не се слага? Трябва ли да се получи гладко тесто, защото с вилицата моето стои малко като на трохи ( имам предвид,че не е съвсем гладко), с ръце изобщо ли не се меси?

И пак благодаря за отговорите. Явно първо трябва да намеря човек, на който това му е работата за да ми обясни по-подробно и различните врътки. Ако имате предвид някой подходящ в Монреал не се стискайте, а споделете, моля! Simple Smile

# 575
kambanka, ние вече изядохме нашите Laughing И моето тесто не стана еднородно, но аз ги правих с пълнозърнесто брашно. На мен сиренето ми беше малко, другият път ще сложа два пъти повече и сирене и кашкавал, иначе станаха много хрупкави и получиха одобрение Hug

# 576
  • Монреал
Май и аз ще ги направя тия мързеливки, брейй не ви е срам значии  Crossing Arms

За финансов консултант - може да отидете при Даниел Кътев - дори и да не го изберете като такъв, може да го "пробвате" като си файлнете таксите при него и можете да го поразпитате в същото време  Wink. Ние с него си файлваме таксите откакто сме дошли. Мисля, че си разбира от работата и е компетентен. Иначе нашите РРСП-та са в нашата банка, а мъжът ми също има и от работата във инвестиционна институция. От моята работа са скръндзи и не допринасят процент, така че не видях смисъл да си отварям при тях сметка  Wink

# 577
Даа, и на моите им беше малко сиренето, та си добавяхме отделно, но и малко сол могат да поемат според мен. Иначе много ги харесахме. Благодаря на Шемета за рецептата!

И ние си подпълваме декларациите при Даниел Кътев, ще го поразпитам тая година между-другото...

# 578
  • Vaudreuil Canada
Камбанка тестото става рошаво аз само го обърквам и после с ръце правя топки. Ако ти е обезсолено сиренето сложи малко сол че иначе ще е много безсолно.
Даниел Кътев е добър вариант - мисля че си разбира от нещата, аз лично не съм го ползвала, защото данъците и инвестициите си ги движа сама.

# 579
Привет,

Тез пусти мързеливки ...... от толкова хора които ги пробваха тази сутрин чак и на мен ми замириса  от екрана на компютъра  Laughing Следователно и аз ги пробвах, че така или иначе нямахме готова закуска. Първо бях малко скептична, че няма яйца, но резултата беше прекрасен. Бързо, лесно и вкусно..... точно моята идеа за готвене   chef Благодаря, Шемет!   bouquet

Ние сме добре. Растем, но май и дебелеем. Поопънахме кожичката. Засега удивително за мен кърменето върви много добре. Малката като че ли се роди със знанието как да суче и е много внимателна (непречи пак да ме болят зърната де). Помня Виктор беше припрян сукач и може би затова и не се нагодихме.

Ето я и нея:

Хайде, отивам да готвя   chef

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 21:27 от denzul

# 580
Леле, толкова малки ли бяха, или количката е голяма Mr. Green Направо съм забравила Rolling Eyes
Дензъл, сладко малко лешниче, пу-пу, да не му е уроки Hug

# 581
  • Vaudreuil Canada
Дензъл много сте миниатюрни наистина - бонбонче. Това количка или столче за кола е?

Радвам се че мързеливките са ви улеснили живота - аз нямам особени заслуги - както казах рецептата е от форума.

# 582
Да ви е жива и здрава, Дензъл! Сладуранка!

# 583
Denzyl, много е сладка момата!!:)
вземи си ланолин за гърдите, нормално е да ги усещаш малко преработени Wink

# 584
Честито момиченце Леа, Denzul! Много е изящна! Леко да се кърмите, спинкате и опознавате!

И моята най-добра приятелка роди второ бебче момиченце (в Европа) преди 3 дни и се надяваше да не е на Св. Валентин Wink, та се размина. Много втори бебета около мен напоследък и през лятото още - чудесно е това!

Хаха, и аз заплюх тези славни мързеливки, особено за бейзик кулинар като мен, та че бъдат опитани още утре на закуска, благодаря за вдъхновенията, Шемет!

Аз се каня да намеря прежда бяла и червена (чудя се къде да я взема по-евтина, не съм купувала) и да се пробваме да направим няколко по-лесни мартеници. Дали знаете за сполучливи модели дето са описани из нета?

Общи условия

Активация на акаунт