Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

болест на Хашимото и бременност

  • 293 704
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Мнения: 223
Да, Ангел Маринчев 😊
Не съм се следяла при него, "открих" го наскоро. Ако забременя пак някой ден, мисля при него да ходя.
Бременността ми я проследи друг ендокринолог, тя не беше изобщо в час с новите тенденции, както и аз особено. Бях "чувала", че референтните стойности не са надеждни и трябва са е по-ниско. Гледахме ТСХ да е около 3.0 или даже 3.5. ТАТ и МАТ май ми пусна веднъж. Не помня... Детето ми е умно и комбинативно, чак дразнещо 😂😂

При Начев отидих за консултация, защото в края поддържах горното ТСХ със 75 мкг, което ми се струваше много висока доза.

Не ми допадна чакането, навалицата, не го разбирах какво ми говори, имаше едно напрежение и припряност. Т. Е. Изцяло субективни усещания на една поизкуфяла бременна, която иска да и е спокойно.

За компетенциите нямам съмнение, добър е.

Както и Маринчев.
Била съм при десетки ендокринолози. И при Начев също.
Засега моят фаворит е доктор Маринчев, и като отношение, и като компетенции. Умерен, не е фен да ме превръща е ежемесечен клиент за следене (освен по време на евентуална бременност), и много начетен.
Доколкото разбрах, за него ТСХ под 2.5-3 е напълно ок по време на бременност, особено при нисък МАТ. А моят МАТ винаги е нисък, ТАТ играе.

Аз му имам пълно доверие. А и при ТСХ под 1 мисля, че аз самата ще изкукам. Моето физиологично е над 3.5,като ФТ3 и ФТ4 са над средата на нормата, даже отиват на горна граница.

За Ангел Маринчев ли става дума? При него ходя и аз, това е докторът, когото споменавам по-горе. И аз съм доволна, не ми се струва краен и като че ли следи всички новости и тенденции. Дали сте следяла и бременност при него? При мен беше 3.18 юли, август след забременяване 3.1 и тогава ми даде 25мгк еутирокс, но онзи ден каза да го спирам и ще следим как е без...обясни ми, ще жлезата ми работи ок и да не се шашкам. Е да, ама аз се, особено след мисед. И не знам вече какво да мисля. А моите МАТ също са ниски, до 3 най-много. Маринчев спомена, че това е добре....
Много се чудя дали да ходя за второ мнение или не. Ако е ок да питам, защо се отказахте от Начев?

# 2 221
  • Мнения: 494
Кари, аз бих те посъветвала да се УСПОКОИШ !
Не си набивай прибързано филми в главата.
Понякога нещо просто се случва и природата си знае работата, но това в никакъв случай не е задължително да е свързано с ЩЖ.
Аз Юни месец миналата година имах същата случка. И аз не разбрах защо, но и не търсих много, тъй като Август бях отново бременна.
И аз съм с Хашимото. Първият триместър не успях да овладея Тсх-то и беше около 3-4. Изчетох какви ли не страшни неща, но....
Сега се радвам на прекрасно здраво бебе !
Горе главата и по-спокойно. Контролирай нивата на тсх и всичко ще е наред !
Успех !😘

# 2 222
  • Мнения: 51
Благодаря ти Norry, наистина. Сега съм се фокусирала върху това да се чувствам възможно най-добре преди следващия опит - и физически и психически. Чакам първи цикъл след случката и след месец ще го видим тоз хормон какви ги върши Simple Smile Много се надявам наистина ситуацията да е "природата си знае работата" но се опитвам и да изключа възможни причини...Поуспокоих се обаче май вече...и повече с всеки следващ ден. Дано да си права и благодаря отново!

# 2 223
  • Мнения: 247
Кари, аз бих те посъветвала да се УСПОКОИШ !
Не си набивай прибързано филми в главата.
Понякога нещо просто се случва и природата си знае работата, но това в никакъв случай не е задължително да е свързано с ЩЖ.
Аз Юни месец миналата година имах същата случка. И аз не разбрах защо, но и не търсих много, тъй като Август бях отново бременна.
И аз съм с Хашимото. Първият триместър не успях да овладея Тсх-то и беше около 3-4. Изчетох какви ли не страшни неща, но....
Сега се радвам на прекрасно здраво бебе !
Горе главата и по-спокойно. Контролирай нивата на тсх и всичко ще е наред !
Успех !😘
Много се радвам за вас и че има такива хора още, да дават кураж на другите. И аз имам две прекрасни и умни деца, родени от майка с високо Тсх. Господ си знае работа, бъдете здрави!

# 2 224
  • Мнения: 47
Здравейте, момичета! Разписвам се и при вас. На 31, първа бременност, в момента в 6г.с. според ПРМ, довечера ми е първият АГ преглед след положителния тест.
И аз ходя при д-р Маринчев от началото на годината, когато решихме да правим опити за бебе и си пуснах контролно хормони и антитела. С Хашимото съм от 15 години, от близо 10г в ремисия на хипофункцията, ТАТ и МАТ ми се въртят все около 190-250. При контролните изследвания през март се оказах със сринато ТСХ, а фТ4 27, месец по-късно даже беше 30. Диагнозата на доктора беше Хашитоксикоза (временна хиперфункция причинена от рязкото освобождаване на хормони от разрушаването на жлезата от Хашимотото). Пих 2 месеца тиреостатици докато нацелим дозата, първо Метизол, от който направих алергична реакция, в последствие ми го смени на Пропицил, който като изключим горченето ми повлия добре. После през май ТСХ скочи на 9.42 - медикаментозна хипофункция, пих 2 месеца 50мкг Л-тироксин, през юни го смъкнахме до 3.90 и ми спря лекарствата, като същевременно ми даде зелена светлина за бебеправене. Уговорихме се да направим контрола ноември или веднага след положителен тест за бременност. Съответно направих консултация с него преди 10 дни, след като видях двете черти. В момента след 3 месеца без хапчета ТСХ ми е 2.01, фТ4 20.95,  и за момента каза че няма смисъл да пия каквото и да е, а контрола ще пуснем около 12г.с., тоест след около 45 дни.
На прегледа прец юни ми обясни и че ЧХГ е сходен като структура с ТСХ затова се дължат промените по време на бременността.

Искам ди аз да изкажа задоволство от отншението му, тъй като пролетта попаднах случайно при него и то на частен преглед, тъй като ми беше близо. Много приятно отношение има, харесва ми, че си записва всичко важно на амбулаторните листове и като влезеш на преглед първо се ъпдейтва с историята ти при него и след това преминава към преглед/консултация. При първия преглед понеже не ми беше готово допълнителното здравно осигуряване даже каза, ако искам да ходя по НЗОК в 5-та градска при него, за да не плащам прегледите. Когато направих алергичната реакция в петък срещу събота през нощта, на следващия ден му издирих телефона и се опитах да се свържа, за да ми каже какво правя с лекарствата защото тиреостатиците не трябва да се спират рязко. След час ми върна обаждане, обясни ми подробно как да поискам замяна в аптеката тъй като нямах нова рецепта и беше много мил. За мен е идеално попадение като ендокринолог, но например приятелка, на която го препоръчах не ѝ допадна, защото тя иска някой да ѝ предпише хапче и да не се занимава да си сменя натоварения ритъм на живот и начина на хранене. Joy

# 2 225
  • Мнения: 51
Честито, лека бременност и благодаря за споделеното мнение! Аз ще се видя с Маринчев началото на ноември, да видим как се справям и аз без лекарства и дали ще имам нужда от тях при опитите за бебе (подновени надявам се скоро).

Общи условия

Активация на акаунт