Отговори
# 180
  • Варна
Добро утро! Ммм, че хубаво ухае кафето, благодаря!

Аз пък се справям с проблема с приспиването ,като не я приспивам  Mr. Green .Оставям я да си будува колкото иска и ако почне много да мрънка или в количката на разходка или на цица.
И аз така, само че не в количката, а в кошницата за кола.  Peace

# 181
А някое майче да повива ръцете като мен? Как спят бебчетата ви - по гръб, на една страна, по корем? Ники спи само по гръб, иначе ако го оставя на една страна се обръща по корем и почва да мрънка(не му харесва по принцип). И така вече главичката му отзад има плешиво петно от търкане. Иначе плешиви в рода и на двама ни няма Simple Smile))

# 182
  • Варна
И ние сме основно по гръб и имаме плешиво петно  Joy.

# 183
Мерси за бързия отговор:) поне се успокоих, че направо се вкарах в някакви филми за рахити и т.н. Иначе да се похваля как папка Ники пюретата, страшна работа. Вчера изяде бурканче и половина на HIPP т.е. 190гр. някъде там и то тиква и започна да си ака всеки ден, което е най-хубавото, а вчера и 2 пъти, направо ще го изям на мама послушното момче. Сега да вземе и да спи вечер, без да се буди и ще го пиша в книгата на Гинес Simple Smile))))

# 184
  • София
Добро утро!
И ние имаме лампа за приспиване ,но ефект виждам много рядко от нея.Основно пищи и се смее когато й я пусна.Последния път заспа на 5-тото й пускане  ooooh! когато се измори явно.
velizarka_8 и моята девойка спи по гръб и има плешиво петно на тила.

# 185
  • Пазарджик
Цитат
Мимсат, точно за теб си мислех   Исках да питам какво точно значи да правиш компресия? Тя продължава да се сърди като намалее дебита след първите 5 мин сукане и се опитвам да помогна на млякото да слезе, но не слиза, а в резултат кожата на едната ми гърда има хиперестезия, нещо като херпес, който страхотно боли, особено като суче  Затова реших, че нещо може би аз не правя както трябва. И все пак, въпреки усилията ми, млякото продължава да намалява-пия си бирената мая(3х2), ям овесени ядки през ден, пия чай, кърмим се почти на всеки час, но от самото начало си яде така, т.е. не сме увеличили храненията, но привечер вече не и стига. Снощи изсука и двете гърди( то почти нямаше нищо де ) и още беше гладна и и дадох 120мл АМ и си го изцока за нула време и заспа. Общо взето гледам да не дохранвам с АМ, но като видя, че наистина няма и давам един път за деня  НО забелязвам, че в акото и има парченца пресечено беличко...нормално ли е? Какво още да опитам за увеличаване на кърмата, не искам да се отбиваме още  А така като я дохранвам един път на ден, дали ще намалее по-бързо кърмата? И бях попитала преди има ли храни, от които млякото намалява, за да ги избягвам...например сладко, шоколад, солено или 
Ааа, и още нещо, сега като давам и АМ, трябва ли да почне да пие вода?

Здравей iv4i_79

съжалявам за късното включване.

Aila ти е предложила един вариант, който е възможен. Наистина, нощното кърмене доста помага и е хубаво да имате поне едно хранене между 3 и 8 часа, когато нивата на пролактина са най-високи (а те са такива, по време на сън и малко след събуждане), тъй като тогава стимулацията е най-ефективна. В случай, че имате такова (например в 6) може това да е достатъчно, ако за теб не е вариант да будиш бебчето през ноща или пък да се будиш ти за цедене.

Целта на компресията на гърдата е да се спомогне притока на кърма, като се улесни сученето - един вид се симулира слизането на кърмата. Прилага се, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, близо до гръдния кош. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натиска се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда, ако е склонна да я приеме.

Това е едно клипче, което онагледява компресията - клип

Компресията може да помогне във вашата ситуация, тъй като според това, което пишеш, явно Елена се нервира след като си изпие първата порция мляко. Ако успееш да я задържиш на гърдата още малко време чрез компресията, може би ще успее да стимулира слизането на задното мляко и по този начин да продължи да суче още на първата гърда и чак след това да ѝ предложиш втората. Вероятно знаеш, че примането на задно мляко е от съществено значение, тъй като то е калоричното и хранителното.

В случай, че компресията също не дава толкова добри резултати, колкото ти се иска и Елена не изчака слизането на задното мляко, то можеш да опиташ и да я сложиш на втората гърда, след което отново да я върнеш на първата – по този начин има голяма вероятност задното мляко в първата да е слязло в резултат на сученето от втората или пък да слезе много скоро. А и така стимулирането на гърдите ще е доста по-добро. След това, ако искаш може да я върнеш отново на втората и чак тогава да дадеш добавка в случай, че е необходима (ти правиш много добре, като даваш добавката след като си предложила двете гърди първо).

Може би си опитвала и тези неща, но все пак ще ги спомена:

повече контакт кожа с кожа - голо бебче върху гола мама завити с одеалце. В повечето случаи този контакт действа много стимулиращо на бебетата да сучат. Някои майки дори избират да прекарат в леглото с бебчето си няколко дена по този начин, особено при кърмачески стачки или скок в растежа. Просто лягат и гушкат бебчетата си - без да ги карат да сучат, без да ги слагат на гърдата в поза за кърмене. Просто се гушкат - може върху майката, може до нея на леглото. Почти винаги бебчетата сами след време започват да търсят гърдата и засукват сами. Един вид майката се доверява на бебчето, че ще си потърси, когато е готово. Това е един много ефикасен метод и в същото време много приятен. Ако майката има възможност да си позволи 2-3 дни в леглото без да прави кой знае какво друго, да си гушка бебето, да чете книжка, това може да е и много отпускащ и отпочиващ период. А спокойствието и почивката са изключително важни за кърмачката.

- кърмене на тихо и затъмнено място - много майки откриват, че ако кърмят бебетата си на такова място, те са значително по-склонни да сучат спокойно, тъй като не се разсейват от всички интересни неща (дори в един най-обикновен тапет) или шумовете около тях. Понякога дори са избирали да кърмят в банята, като единственото такова място. Бебчетата са толкова впечатлителни, че дори погалването от мама докато сучат, може да ги разсее и раздразни в този момент.

- кърмене докато се разхождаш или с полюшкване - движението в повечето случаи успокоява бебетата и това може да им помогне да сучат малко по-дълго и по-спокойно. Може би тук слингът може да помогне доста - много удобен и за бебето, и за мама - бебчето е близо до мама и може да суче, когато поиста, а мама е със свободни ръце и можа да прави толкова много неща.

Колкото до въпросът за храните – няма данни храни да влияят върху намаляването на кърмата (със сигурност захарта в майчината диета, не повлиява количеството кърма). Все пак е добре да се отбележи, че има билки, които може да действат намаляващо (мента, салвия или градински чай). Именно за това е добре преди употребата на каквито и да е лекарства и билки, да се направи консултация с компетентен специалист (лекар, аптекар). Пускам и една статия за храните  и една за билките от kellymom.com – на английски са, но са много хубави и дават отговор на много въпроси (в случай, че английският е проблем, може да опиташ с онлайн преводач).

Добре е да се отбележи, че течностите си остават изключително важни за количеството кърма – за кърмачката е важно да приема по 2-3 литра течности (за препоръчване вода) на ден. Водата, почивката и сънят играят изключително важна роля за лактацията.

И последно да спомена за АМ и водата – при положение, че даваш инцидентно адаптирано мляко, когато е необходимо дохранване, а иначе кърмиш Елена, най-вероятно не е необходимо да даваш вода. Още повече, че тя  ще измести мястото на кърмата в стомахчето ѝ, което ще доведе до по-малко изсукано количество.

Цитат
ЛЛЛ  и МОМИЧЕТА моля пак за помощ. От вчера нямам почти никаква кърма и трябва да захранвам Матея. Моля ви кажете мамите, които сте на смесено хранене (все още се надявам, (е ще ми дойде кърмата) или консултантките как точно се захранва - кога да давам АМ, дали замества цяло хранене и кое или да го давам като видя, че сърмата ми е вамаляла по време на хранене.
Моля ви кажете пак нещо за увеличаване на кърмата, не ми се иска детето да е на АМ. От вчера съм направо в шок и не мога да се успокоя. То при мен са все драми, но явно в крайна сметка се отразиха и то абсолютно зле. Горкото ми дете умира от глад и само си трае и си яде ръцете.
Днес като й давах гърда постоянно ревеше, въпреки, че все пак излизаше някакво мляко. Друг проблем е, че изобщо не иска АМ и или го плюе или изобщо не лапа биберона.
А да се изцеждам ли и кога ако да? КАКВО ДА ПРАВЯ, направо съм се побъркала, а и никой не ме разбира, само ми се карат, че рева нон стоп, а аз вече сили нямам?

Gergan_ka,

би ли прочела идеите, които съм предложила на iv4i_79 по-горе. Те най-вероятно ще могат да помогнат и във вашата ситуация. Основното за увеличаването на кърмата си остава по-честото сучене, доброто изпразване на гърдите, почивката, течностите и добрата храна. Разбирам, че всички емоции около теб напоследък едва ли ти оставят възможност за спокойствие и почивка, но ще е чудесно, ако успееш да си осигуряваш от време на време, това ще е чудесно.

Понякога и цеденето може да е от полза, но в случай, че е възможно по-често слагане на гърда, това би бил по-добрият вариант – сученето е значително по-добър стимулатор на лактацията, а и е многократно по-лесно, удобно и приятно. Цеденето може да е доста времеемко и досадно.

Дали би споделила малко повече информация за ситуцията ви- колко пъти на ден кърмиш Матея, приблизително колко време стои на гърда, мислиш ли, че поема и от задното мляко, двете гърди ли даваш на кърмене или едната, колко мокри пеленки сменяш за 24 часа, колко често се изхожда. А също и какво точно те притеснява, по какво съдиш, че кърмата намалява? Може би заедно ще намерим решение.

Понякога АМ може и да спаси кърменето, стига да се дава когато и както трябва. Важно е да се дава, след като се кърми от двете гърди и то е добре да се предлагат по 2 пъти (първо едната, после другата, след това отново първата и пак втората). Също така е добре адаптираното мляко да се дава с алтернатива на биберона – лъжичка, чашка, спринцовка без игла. И е силно препоръчително да се започне даването на АМ след консултация с педиатъра, който най-добре може да каже от кое точно. Не бива да се забравя, че АМ не е просто мляко, а формула, в която освен краве мляко, има и други добавки.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 11:12 от mimsat

# 186
  • Варна
За рахита си мисля, че нещата са силно пресилени в днешно време. Все пак живеем в нормални условия /осветени, чисти жилища/. Отопляваме се не на кюмюр  Mr. Green. Храним се с разнообразна и витаминозна храна. Извеждаме си децата достатъчно на въждух и слънце. От къде ще дойде този рахит. Бебчета, които не се кърмят пият АМ, което е достатъчно обогатено с витамини, микроелементи и т.н. Не е като преди 100 години, когато условията на живот на 80% от населението са били меко казано "недобри".
А за плешивоста, на голямото ми момче му олися цялата глава  Mr. Green

# 187
  • Пазарджик
Цитат
Тотално се обърках със захранването ...      - как, с какво, по колко и пр.
Моля консултантките за помощ - препоръчайте ни къде можем да прочетем повече инфо. Искам да знам по колко се дава първоначално, колко време трябва да се дава първия продукт преди да се пристъпи към следващия. С какво е добре да се започне. Как да се приготвят в домашни условия ..
Предварително ви благодаря!
P.S. Обръщам се към вас, тъй като вече ми помогнахте на няколко пъти и благодарение на вас се кърмим успешно. имам ви огромно доверие! Благодаря!!!

dessynik1,

Aila ти е дала статия за захранването, но ще си позволя и аз да ти отговоря.

В предишни теми писах относно захранването на Фастъчка, но при тях имаше особеност, че има фамилна обремененост за алергии.

Може би едно от най-важните неща при захранването е времето. Не е хубаво нито е прекалено рано, нито прекалено късно, а когато бебето е готово за това и покаже признаците за готовност. И тъй като всяко бебе е уникално и индивидуално, няма точно определена дата, на която трябва да започне.

Самият начинът на захранване е избор на всяка майки – има много и различни схеми и видове. В библиотеката има доста по въпроса – включително различни схеми с пюрета и каши, педагогическо захранване, бейби-лед (или водено от бебето) захранване.

Обикновено майките предпочитат да дават новата храна когато бебето е спокойно, в повечето случаи сутрин (9-11 часа), за да имат достатъчно време през деня да проследят дали има някакви нежелани реакции към храната. Освен това се препоръчва представянето на нова храна да става на интервали от 3-5 дена.

С какво точно да започне захранването е избор на всяка майка. Повечето майките предпочитат да започнат със сезонни плодове или зеленчуци или с безглутенова каша.

Основното при захранването е да не се бърза, а внимателно да се представят новите вкусове на бебето, така че то да свикне с тях, с текстурата на храната, с цвета и консистенцията ѝ. Обикновено не се препоръчва до края на първата годинка да се замества хранене. До тази възраст храната е по-скоро за запознаване, отколкото за наяждане, да свикне малкото човече със семейната трапеза.

Позволявам си да пусна и една статия от блога на Бу, защото е много хубава и обширна, а и в нея се засяга темата дали кърмата е достатъчна и какво може да се направи, ако имаме притеснения. В нея са посочени и признаците за готовност за захранване.

# 188
 Hug Слънце ли видях  Shocked ,май ще поизлезем днес  Praynig!Писна ми в 2 стай да седим,аз нямам нерви вече пък за малечко незнам.Момичета Диди почна да се върти от гръб на корем сама,има клип във Фейса,ама не се сеща после обратната процедура и почва да мрънка,защо така  newsm78 ,не се ли сеща от корем на гръб да мине  #Crazy !Луда работа!
Цунки на бебчетата!  Hug

# 189
  • В царството на мечтите
Здравейте да се похваля вчера бяхме на консултация. Вече сме 6900гр. и 64 см. сложиха ни и ваксините и вече много се радвам че другия месец няма да я боцнат bowuu newsm44 newsm47

# 190
Hug Слънце ли видях  Shocked ,май ще поизлезем днес  Praynig!Писна ми в 2 стай да седим,аз нямам нерви вече пък за малечко незнам.Момичета Диди почна да се върти от гръб на корем сама,има клип във Фейса,ама не се сеща после обратната процедура и почва да мрънка,защо така  newsm78 ,не се ли сеща от корем на гръб да мине  #Crazy !Луда работа!
Цунки на бебчетата!  Hug

Дани не се притеснявай и ние сме така  Laughing Обратното връщане става само с чужда помощ  Mr. Green Не се сещат явно да се обърнат сами,но и това ще стане  Peace

# 191
  • в мечтите си
Добро утро!

Днес си имам повод за почерпка,само дето немога нещо да я кача Simple Smile
Дядото става на 52 Simple Smile и ще се празнува.Да ми е жив и здрав,най-добрият баща си имам !Дай Боже всеки му такъв татко  Hug

Мирка малката пак не спа ,но то си е от доста време вече.Иначе вдигна някъде към 4 температура ,но с ефералгана я свалих.
Педи ни изписа Лактулоза.Каза да спра пюретата и след 2 седмици да пробвам пак...незнам но с това безсъние вече виждам двойно през деня..луда работа!

# 192
И фонтанелата е почти затворена и Деавит давам и го извеждам, обаче таткото е сериозно притеснен:))) защо така е плешив отзад, "Нещо му има" и само ме кара да чета, да питам, по-зле е от жена. (да ми и е жив и здрав, обаче много се филмира и той, че и мен повлича)

# 193
Мирка благодаря!  Hug  Hug  Hug Разгледах различните варианти - много якоооооооо  Crazy

# 194
  • София

vesy_evi
, http://www.igra4kite.com/product_info.php?products_id=8680 - това е . Ние също си имаме плешиви петна отзад Joy

Общи условия

Активация на акаунт