Фотография - 57

• 32 074
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
И на мен ми хрумна нещо необнадеждаващо - дори и да се намерят спонсори ние няма как да им издадем фактура за средствата, които биха ни дали.
Стана ми интересно - какъв е маханизъмът, по който се правят благотворителните изложби? Някой има ли идея?

# 181
Съгласна с Муцуна, че "чиста печалба" от 10-ина лв. на снимка е малко неефективен начин да се съберат парите...
Реалната себестойност на печата и рамкирането са доста по-малки от крайните цени за клиенти, поне опитайте да ви предложат тези "реални" цени, ако не се съгласят да направят жеста и да се саморекламират чрез вашата благотворителна изложба...
Медиите? La Fee, красавице, ти в  медия ли работеше? Дай мнение подкрепа и разгласяване може ли да се очаква?

Вчера моето Геле имаше РД, но беше болна, остана вкъщи и си откраднах снимка!

Happy_BDay-0888-Angie by Agent Provocateur 007, on Flickr

# 182
За крайната цена от 20-на лв съм го пропуснала. Реално си мислех между 60-80 лв за кадър в споменатия формат, върху арт хартия/канава и рамкиран.  Thinking Мисля, че е реална цена - не е надута, но не е и безсмислено ниска...По благотворителни търгове и изложби нали не смъкват цените? Ако продадем 20-на кадъра, това са 1200-1800 лв...
Ограничени ли сме във времето за продажба и притискат ли ни срокове?

Освен чайната, където евентуално ще се изложат снимките, също можем да помислим и за галерия примерно, в изложбената зала на Шипка 6 също са правили благотворителни изложби..Снощи пуснах един Гугл по този въпрос да видя къде са се провеждали такива събития...

# 183
За сроковете - по това, което чета на страницата на Вики във фейсбук -имат срок. Трябва да заминат в края на април, а им остава да съберат 7500 Евро.

За крайната цена - ако се направи неформална изложба, със снимки в по-малък формат, без рамки, на хартия, подобна на тази за която някой каза, че е видял на опънати в парка въжета - тогава е нормално цената да е 30,00 лв. За такава изложба се изискват по-малки капиталовложения от наша страна, а цената ще е по джоба на повече хора, ще се продадат повече снимки. Ако нашият таргет са майки, които ще подкрепят от една страна каузата на Вики, а от друга страна - фотографките от Бг мама - това е оптималния вариант.

Вторият вариант е този, за който Фрий споменава - "тежка" изложба, с големи капиталовложения за разпечатване и рамкиране, снимки в голям формат и съответно по-голяма продажбна цена. Цена 60-80 лв. не всяка БГ мама може да си позволи, таргетът тук е друг. Информацията за изложбата трябва да стигне до хора от типа клиентите на Палечка.  В този случай най-добре, наистина, е снимките да се изложат в галерия. Но тук също трябват връзки, защото галериите, предполагам, си имат график и не можем да се появим от нищото с искане утре да ни изложат снимките. И пак остава въпросът, който Муцуна повдигнат с началното капиталовложение - има ли смисъл да се дават пари за рамкиране на снимка, която може да не се продаде, вместо тези пари да се дадат директно на майката?

Върти ми се в главата, че за Вики вече е правена благотворителна изложба. Добре е да контактуваме с майката, за да разберем под какъв формат е била и имало ли е ефект. Останахс впечатление, че Алегрина познава майката.

Това, което рибката предлага също е добра идея - да се направи едно снимане. Лошото пак е, че навън е мн. студено и не знам дали ще съберем народ. Ако решим да снимаме, ще пусна инфо за събитието където кога, 1 седмица в София, Програмата, интернет... Дори ми хрумва, че за да го направим интересно можем да обявим в чест на 14. Февруари едан снимане на обичащи се хора - двойки, майки и деца, баби и деца, баби и дядовци и т.н., може и майки и домашни любимци... Simple Smile

# 184
последна хрумка: при вариант "тежка" изложба - непродадените по време на изложбата снимки могат да се продават после онлайн. Пари ще трябват и за още 2 курса на лечение след време (така разбрах от сайта на вики). т.е. снимките могат да си се продадат във времето.

# 185
последна хрумка: при вариант "тежка" изложба - непродадените по време на изложбата снимки могат да се продават после онлайн. Пари ще трябват и за още 2 курса на лечение след време (така разбрах от сайта на вики). т.е. снимките могат да си се продадат във времето.

Аз затова питах за срокове, колко време имаме да се разпродават снимките...А ако се направи онлайн галерия още от сега и се поръчват снимки за покупка - поръчаните ще се отпечатват и продават? 20/30 см формат, без рамка, 30-на лв? И опция за формат 30/40, с подрамка - 60-на лв? Само много добра реклама трябва..Този форум, фейсбук?...Търговски сайтове, блогове...?

За фотосесия - сигурно повечето ще предпочетат студийни снимки, заради студеното време...Натоварването отива при момичетата, които ще се заемат с тази задача, и другите, които имат възможност да помагат...Нищо не пречи двете неща да се правят паралелно - фотосесии и онлайн-галерия за продажба?

# 186
Бих желала да изкажа личното си мнение.

За мен организирането на една изложба, колкото и привлекателно да звучи, е прекалено тежко занимание от към човешки и финансов ресурс, още повече, ако не сте забелязали сме във финансова криза.

Смятам, че едно снимане ще бъде по-ефективно поради няколко причини:
-хората ще са по-склонни да закупят собствени си ликове и тези на децата си, от колкото някакво концептуално изкуство

-организацията може да бъде по-лесна, примерно ако се говори със Синтезиса. Моето лично мнение е, че тези хора са много сговорчиви и бихме могли да ги попитаме дали не са склонни да ни отстъпят дати и дали може да се използва тяхното студио плюс осветлерние. Отделно, от миналите кампании, както знаем, има няколко момичета, които имат собствен терен и ако са съгласни да участват може да се направи график.

-като поддържаш вариант може да се направи каталог на определени работи, с които да се таргетират по-платежоспособни донори (банки, вносители на коли и др.), за които няма да има проблем да отделят 100-200 лв. за нещо подобно. Може да се говори и с хотелите, с повечето звезди и т.н. Все ще се намери някой, който да работи в пр агенция, който да може да даде контакти. В случай, че не се появи подобно лице, аз мога да съдействам и да набера определен брой контакти, както и да ги прозвъня.

От четвърта страна, и тук моля да ме прощавате ако греша, вече има установен медиен канал за всякакви бг-мамма и подобни благотворителни инициативи, така че вместо да се открива топлата вода, може просто след като се уточни какво ще се прави, да се консултира и да се направи стратегия за медия кампанията на тази инициатива.

И забравих, относно отчитането на приходите-това ще проверя в понеделник, но моята практика до този момент е била с дарителски сертификат издаден от надарената институция.
Не знам как би седял въпросът с частно лице, някой ако е запознат да каже, аз междувременно също ще проверя.

Последна редакция: нд, 30 яну 2011, 11:31 от Фрида

# 187
Фрида, радвам се, е се включваш със съвсем уместни забележки и обективен поглед върху ситуацията!
Free Soul , идеите ти са чудесни!

Значи, ако всички сме съгласни, отиваме на вариант благотворително снимане с поддържаща онлайн галерия.
За галерията - Вики си има сайт http://help-viki.info/, може би е добре галерията да се сложи директно там?
За финансирането рамкирането на закупените снимки - кой ще го поеме? Всяка на своите снимки?
За медия кампанията - тук има една уловка - въпреки, че се познаваме от форума БГ мамма, ние не излизаме от името на Бг мамма. Не можем да го направим без разрешението на собствениците на сайта, според мен. Трябва да поискаме разрешение и да помолим за съдействие от тяхна страна при медийното огласяване. Иначе за медиите, които аз споменах - ние с мъж ми организираме един по-друг събития - тату фест, концерти, партита и имаме медийни канали, но в случая нещата наистина са по-специфични.
Фрида, помощта ти при презентиране на онлайн галерията пред платежоспособни донори би била безценна.
Отчитането на приходите - Вики има дарителска сметка, може би е добре парите да постъпват директно там.
За Синтезиса - добре, да говорим с тях. Някой не е ли в по-тясна връзка с тях? Линда?

# 188
Говорих с Ина, майката на Вики - не е правена никаква изложба или нещо подобно досега.
Аз да ви кажа (не че скромнича или нещо такова) ама направо не мога да и представя как някой си купува моя снимка за 100-200лв. пък било то и на канаваца, с подрамка, или със златна рамка...  Просто не мога да си го представя как се случва... newsm78
Освен организацията...
Освен всички други неизвестни...

# 189
Рибке, тъкмо си мислех, че аз за моите творби повече от 20 лв на давам:)
Но за онлайн галерията - нищо не пречи да се пробва, хем не трябва да се инвестират предварително пари. Аз си го представям като онлайн магазин - който си хареса нещо плаща предварително по сметката, пише кода на артикула, авторът си разпечатва творбата и я праща по куриер за сметка на купувача. По-търсените автори ще трябва да дадат повече пари а тази цел, обаче.
А снимането е наистина много добър вариант, защото там нещата са изпитани и проверени. Само да видим къде - на открито или има шанс студио, защото в този студ ще е трудно да съберем желаещи за фотосесия на открито.

# 190
  • в сърцето на един мъж...
Извинете, че се намесвам - много от момичетата тук снимат страхотно интериор. Може да се провери от хотелите, ако има някой желание да му се направят рекламните снимки, така също могат да се съберат повече пари.

# 191
По мое мнение най-успешна и ефективна би била фотосесия като правените досега, на която вместо файлове, на родителите да се раздават готови снимки - определен брой и размер. Или вместо няколко снимки, 1 кадър от сесията на канаваца или рамкиран, съответно срещу сума, която покрива разходите и остава достатъчно за Вики. Със снимките и обработката едва ли ще мога да помогна, но ако има нужда от организационна помощ, казвайте Peace

# 192
  • София
Смятам, че едно снимане ще бъде по-ефективно поради няколко причини:
-хората ще са по-склонни да закупят собствени си ликове и тези на децата си, от колкото някакво концептуално изкуство

И аз смятам така. Ако не се лъжа, при други благотворителни фотосесии са се събирали прилични суми. Инвестицията ще е предимно на труд и време на момичетата, които ще снимат. Бих се включила като помощен персонал  Peace Но определено ще трябва да е на закрито при тези студове. Идеята да се ползва темата за Св. Валентин също не е лоша.

# 193
Следя ви дискусията относно дарителската кампания, аз в такъв случай няма да мога се вслюча в снимането,но мога да помогна след това с обработката на кадрите, ако някой желае.
За онлайн галерията е добра идея, наистина няма предварителни разходи, а все нещо може да излезе, нищо не пречи да се пробва.
За снимане за 14 февруари мисля, че е мнгодо добра идея, мисля че ще има много двойки, които ще се навият за снимки, та дори и било на открито. За дечица в този студ мисля, че е по-добро студийно снимане все пак Simple Smile

# 194
Попаднах на една галерия от благотворителна изложба на фотографи ротарианци http://discoverbg.org/rotary_foto/index.html, просто за сведение.
Не знам защо така съм се заблудила, че е имало благотворителна изложба за Вики. Явно е била за друго детенце.

Общи условия

Активация на акаунт