Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МИГРЕНА - ИМА ИЗХОД

 • 60 354
 • 231
 •   1
Отговори
 • до Него
 • Мнения: 91
Здр на всички,
казвам се Ирена Цветкова и имам главоболие от 15 г.
опитвала съм почти всичко без резултат
искам отново да опитам хомеопатия, но този път искам хомеопат , който наистина е помогнал на някой с подобен проблем / мигрената ми е на хормонална основа  /вече на лекари, рекламиращи сами себе си не вярвам


благодаря на всеки, който ми пише Hug

# 1
 • И тук, и там, навред....
 • Мнения: 755
Здравей, Ирена!
Страдам от мигрена от доста години и какво ли не съм пробвала..... Пристъпите ми се повтаряха мн. често, повръщането тотално разруши стомаха ми и така....
От няколко години, след прочит на една книга на Мария Требен "Мигрена и главоболие", започнах упорито да пия чай от бял равнец, а също така и от горска иглика. Ефект - има и то голям. Пристъпите се разредиха и силата им значително намаля, е понякога се случва да се завърне , но не е този ад през който съм минала. Много добре действа и масаж с лавандулово масло в началото на главоболието.
Пробвай с белия равнец, нищо не губиш! Надявам се да съм ти била от полза!  Peace
Ще следя темата с интерес. Човек винаги може да научи нещо ново!

# 2
 • до Него
 • Мнения: 91
здр Иржи,
много благодаря за включването Hug
пих 3-4 месеца чай от бял равнец...резултатът при мен беше хормонален дисбаланс т.е цикълът ми стана нередовен / през 3 седмици / и спрях да пия чая, но ми трябваха 6 месеца да възстановя редовността на цикъла си..

радвам се , че при теб чая действа ... по форумите пише много добри неща за лечебната му сила

аз съм пробвала доста неща: различни видиве масажи, иглотерапии, билки, хранителни добавки, лечебно гладуване при д-р Емилова....НО ИМА ИЗХОД ...няма да се откажа.. Peace

# 3
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
още при началните симптоми на мигрена взимам гинко и обикновено се разминавам с кризите  Peace

# 4
 • до Него
 • Мнения: 91
кой вариант на билката : чай, капсули....

# 5
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
взимам хапчета, ниско дозирани.
ако не взема още при първите симптоми, после не помага  Rolling Eyes

# 6
 • до Него
 • Мнения: 91
взимам хапчета, ниско дозирани.
ако не взема още при първите симптоми, после не помага
 Hug ще пробвам

# 7
 • Мнения: 1 634
Моят опит
1. хомеопатия помага- класическа, но в началото ако хванеш пристъпа е по-добре. После пак ми е помагала и то много.
2. опитах края на миналата година иглотерапия и апаратно лечение. Прекъснах средата на януари лечението, защото започна ужасен косопад. Откакто се лекувах с иглотерапия- началото на ноември съм имала само един пристъп , който мина бързо.

Само да добавя, че при мен се установи , че имам няколко дискови хернии на шийния дял  и оттам и мигренозните пристъпи. Именно дисковите хернии рекувах с иглотерапията.

Моля дайте повече подробности за тези хапчета гинко - ниско дозирани, но по колко хапчета ?
 

# 8
 • Мнения: 364
Мигрена

„При мигрената (хемикрания) става дума за главоболие, което се появява на пристъпи, обикновено в едната половина на черепната кухина и може да се придружава от смущения в зрението (чувствителност към светлина, скотом, затруднено виждане с блещукания) и в стомаха и червата, като повръщане и диария. Пристъпът обикновено трае няколко часа, съпътстван с депресивни настроения и раздразнителност. При кулминацията на мигренозния пристъп е налице натрапчиво желание човек да бъде сам и „да се оттегли в тъмна стая или в легло" (Бройтигам). В противовес на главоболието с напрежение в черепа, при мигрената, след първите спазми, се стига до силно разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Гръцката дума за мигрена хемикрания дословно значи полуглавие и ни насочва съвсем директно към едностранчивостта на мисленето, което срещаме у пациента с мигрена, в съвсем аналогична форма като при главоболието с напрежение в черепа.
Всичко казано във връзка с това е валидно и за мигрената, но е модифицирано в един съществен пункт. Докато страдащият от главоболие с напрежение в черепа се опитва да отдели главата си от тялото, пациентът с мигрена измества една тема на тялото в главата и се опитва да я изживее там. Тази тема е сексуалността. Мигрената винаги е сексуалност, пренесена в главата. Главата добива функциите на долна част на тялото. Това разместване съвсем не е толкова голямо отклонение от правия път, тъй като областта на гениталиите и главата имат аналогична взаимна връзка помежду си. Това са двете части на тялото, които приютяват отворите на човешкото тяло.
В сферата на сексуалността на отворите на тялото се отрежда голяма роля (любов = допускам в себе си; на физическо равнище това може да се осъществи само там, където тялото може да се отваря!). Открай време народът свързва устата на жената с нейното влагалище (например сухи устни!) и носа на мъжа с неговия член, като се опитва от едното да вади заключение за другото. При оралния секс най-ясни стават връзката и  между корем и глава. Корем и глава са поляризирани и зад тяхната противоположност стои тяхната съвместност - както горе, така и долу. Колко често главата, като заместител, заема мястото на корема, личи ясно при изчервяването. В неловки ситуации, които почти винаги, повече или по-малко, имат дълбоко сексуален характер, кръвта ни нахлува в главата и се изчервяваме. Същото изместване от гениталиите в главата срещаме и при импотентността. При полово сношение колкото повече мислите на мъжа се въртят в главата, толкова по-сигурно е, че ще му липсва потентност в корема, което има фатални последици. Същото изместване използват сексуално незадоволените хора, които, като компенсация все повече ядат. Мнозина се опитват да утолят своя глад за любов през устата и никога не се насищат. Посочените примери би трябвало да са достатъчни, за да осъзнаем аналогията между корем и глава. Пациентът, страдащ от мигрена (по-често това са пациентки), винаги има проблеми със сексуалността.

Както вече в друг контекст неколкократно подчертахме, по принцип има две възможности да се отнесем към проблемите в дадена област: можем или да изтласкаме и потиснем (да изолираме) тази област, или пък демонстративно да я свръхкомпенсираме. Двете възможности външно изглеждат наистина твърде различни, обаче те са само полярните възможности за изразяване на едно и също затруднение. Когато човек се страхува, той може да се вцепени или пък да снове като обезумял напред-назад. И двата случая изразяват слабост. Така и при пациентките с мигрена срещаме такива, които тотално са прогонили сексуалността от своя живот („това не ме засяга"), както и такива, които се опитват да изложат на показ своите „ах, толкова разпуснати връзки в сексуално отношение". Общото между едните и другите е, че имат проблем със своята сексуалност. Не си ли признава човек този проблем - или защото си внушава, че изобщо него не го засяга, или защото той изобщо отрича съществуването на какъвто и да било проблем със секса, както всеки може да се увери, проблемът се изтласква в главата и се обажда отново като мигрена. Тук човек може да преработва проблема на по-високо равнище.

Мигренозният пристъп е оргазъм в главата. Протичането е идентично, само че мястото е по-високо. Както при сексуалната възбуда кръвта се стича в областта на гениталиите и в кулминационната точка напрежението се преобръща в отпускане, така протича и мигрената: кръвта нахлува в главата, създава се чувство на притискане, напрежението се покачва и преминава във фазата на отпускане (разширяване на съдовете). Всички дразнения могат да предизвикат пристъпи на мигрена: светлина, шум, течение, време, вълнение и т. н. Характерна черта на мигрената също е и това, че известно време след пристъпа болният изпитва наслада от чувството на благоразположение. При кулминационната точка на пристъпа той предпочита да бъде в тъмна стая или в леглото..., но сам.
Всичко това напомня за сексуалната тема, както и за страха тази тема да се разисква с друг човек на адекватна плоскост. Още през 1934 г. Е. Гутхайл описва в едно психоаналитично списание болен, чиито пристъпи на мигрена преставали след сексуален оргазъм. Понякога пациентът имал няколко оргазма, преди да настъпи отпускането и да се освободи от пристъпа. Към нашите разсъждения пасва и наблюдението, че сред съпътстващите симптоми у пациента, страдащ от мигрена, на първо място се нареждат смущения в храносмилането и запек. Човек долу е затворен. Той не иска да вижда нищо от несъзнателните съдържания (изпражнения) и се оттегля обратно нагоре към съзнателните мисли... докато главата забучи. Брачни партньори използват своята мигрена (с която често назовават дори една нормална болка в главата), за да избягват сексуален контакт.

Ако обобщим казаното дотук, ще открием у пациента, страдащ от мигрена, конфликтът между нагон и мислене, между долу и горе, между корем и глава, което води до опита главата да се използва като отклонение за маневра и тренировъчно игрище, за да се решават там проблеми, които могат да бъдат изразявани и решавани само на съвсем друга плоскост (тяло, секс, агресия). Още Фройд характеризира мисленето като пробно действие. Мисленето, изглежда, се струва на човека по-безопасно и по-незадължаващо, отколкото действието. Мисленето обаче не бива да замества действието, а едното трябва да поражда другото. Човекът е получил тяло, за да се осъществи (да стане реален) с помощта на този инструмент. Само чрез реализацията се поддържа потокът на енергиите. Не е случайност, че понятия като хващам и улавям описват действия на тялото. Способността на човека да разбира и осъзнава се корени в използването на ръцете, следователно - на тялото. Ако тази съгласуваност се разедини, стига се до все по-плътно заприщване на потока на енергията, което в различните групи симптоми се проявява като болест. Това може да онагледи следващия сбит обзор.

Ескалационни степени на блокирана енергия:
1.  Блокираната активност (секс, агресия) в мисленето води до болки в главата.
2. Блокираната активност на равнището на вегетативната система, т. е. на функцио-нално физическо равнище, води до високо кръвно налягане и до картина със симптомите на вегетативна дистония (липса на тонус в мускулатурата и съдовете).
3.  Блокираната активност на равнището на нервите води до картина на заболяване като например мултиплена склероза.
4.  Ограничената активност в областта на мускулатурата води до картина на заболявания на двигателната система, например ревматизъм, подагра.

Това подреждане по фази отговаря на различните етапи на осъществяване на определено действие. Било то удар с юмрук или полов акт, всички активности започват с фаза на представата (1), в която активността се подготвя мислено. Това води до вегетативна подготовка (2) на тялото, като усилено кръвоснабдяване на определени органи, повишен пулс и т. н. Накрая, под инервиращото участие на нервите (3), чрез мускулите (4) представата се превръща в действие. Когато обаче една представа не се превърне в дело, неизбежно се блокира енергията в една от четирите области (мислене - вегетативна система - нерви - мускули) и с течение на времето това води до съответните симптоми.
Начело на тази скала стои пациентът, страдащ от мигрена - той блокира своята сексуалност в областта на представата. Той би трябвало да се научи да вижда своя проблем там, където всъщност е, за да може да отведе това, което му се е качило в главата, обратно, където му е мястото - надолу. Всяко развитие започва винаги долу, а пътят нагоре е дълъг и мъчителен, когато човек върви по него честно.

При главоболие и мигрена човек би трябвало да си постави следните въпроси:

1.  Над какво си блъскам главата?
2.  За мен горе и долу още ли са в живо взаимодействие?
3.  Опитвам ли се пряко сили да се издигна нагоре? (честолюбие)
4.  Дебелоглав ли съм и опитвам ли се с глава да пробивам стени?
5.  Опитвам ли се с мислене да замествам действието?
6.  Честен ли съм спрямо своята сексуална проблематика?
7.  Защо изтласквам оргазма в главата?

БОЛЕСТТА КАТО ПЪТ

# 9
 • град-държава
 • Мнения: 5 863
При мен хомеопатията помогна. От около година пристъпи не съм имала. Иначе с мигрена бях от 17-18 годишна с много тежки пристъпи, гадене и повръщане, силни болкоуспокояващи.

# 10
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453

Моля дайте повече подробности за тези хапчета гинко - ниско дозирани, но по колко хапчета ?
 

 аз взимам по 1 хапче в началото на пристъпа, ако до половин час нямам подобрение взимам още 1. ако и тогава нямам подобрение взимам 1 аспирин. целта ми е да разширя кръвоносните съдове.

като подейства гинкото, обикновено болката в главата я няма, но останалите симптоми като гадене и световъртеж си остават, но са по-слаби... Tired
светлината и миризмите също дразнят.

взимам гинко, когато съм с мигрена и съм на работа, защото работя на компютър и от монитора ме заболява още повече.
с гинкото успявам да овладея пристъпа (при начални симптоми, разбира се), защото трябва да работя, няма как да си легна на тъмно  Rolling Eyes

имах колежка с много силни пристъпи и тя също се лекуваше с иглотерапия и беше много доволна.

аз имам мигрена при рязка смяна на времето или след цикъл, т.е. предполагам, че във втория случай е хормонално обусловена.

# 11
 • Мнения: 1 634
Много е важно да се установи от какво е мигрената. Тя има определена физиологическа причина. Трябва да се направи скенер , а най-добре ЯМР на главен мозък и шиен дял. Така при мен бяха открити няколкото дискови хернии на шийния дял. Те притискат достъпа на кислород но главния мозък и оттам и мигренозните пристъпи, освен че ме болеше врата много.
 Аз също мисля, че има изход от това състояние и изходът е да се намери конкретната причина за конкретната мигрена. И да се лекува причината и причинителя, а не симптомът- главоболието.

Благодаря за инфото за гинко-дано не ми се налага да го ползвам! Praynig

# 12
 • Тука, под липите стари...
 • Мнения: 284
Ще следя темата ти с интерес. И аз страдам много. Преди година направих няколко иглотерапевтични курса, успоредно с посещения при класич. хомеопат. Не смея да се похваля, но нещата значително се подобриха. Започнах да взимам и Неолексан, който като че ли също помогна. При мен пристъпите са хормонално зависими, защото се появяват в определени дни от мес.цикъл.

# 13
 • Мнения: 627
Amitola,  Hug
Никога не ми е хрумвала подобна връзка между сексуалността и мигрената.

# 14
 • Мнения: 364


Amitola,  Hug
Никога не ми е хрумвала подобна връзка между сексуалността и мигрената.

temida,      Hug

пуснах това с надеждата на някого да помогне. Още повече - имам две мигренозни приятелки, при които тази връзка направо "крещи".

Като цяло книгата много ми допада, както и тази на Лиз Бурбо. Стига човек да се замисли, да се  вгледа по-навътре в себе си, и да предприеме необходимите, понякога доста трудни, промени.

# 15
 • до Него
 • Мнения: 91
моми4ета, благодаря на всички за включванията

Amitоla, интересна теория...замислих се...при мен мигрената е свързана винаги с цикъл и затова досега съм смятала, че проблема е хормонален...а според тази теория излиза сексуален...Simple Smile
оптвала съм какво ли не за да се освободя от това бреме...ще помисля сериозно и върху това и ще предприема действия / няма да блокираме енергията пак : ) /

момичета давайте , споделяйте...

ИМА ИЗХОД

# 16
 • Мнения: 7 195
Ще следя.
Дъщеря ми е на 10 и от 2 години има мигрена.

# 17
 • Мнения: 2 026
Асалейн, тези хапчета Гинко... в аптеката казаха, че имат три вида (Гинко Билоба, Гинко Прим и гинко 'нам к'во си)... може ли да кажеш по-конкретно ти кои взимаш? благодаря   bouquet

досега съм пила гинко билоба само под формата на чай (гинко + зелен чай), много е приятен, но не съм забелязала дали повлиява положително при мигренозен пристъп...

# 18
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
Асалейн, тези хапчета Гинко... в аптеката казаха, че имат три вида (Гинко Билоба, Гинко Прим и гинко 'нам к'во си)... може ли да кажеш по-конкретно ти кои взимаш? благодаря   bouquet

сега погледнах - гинко билоба, 30 хапчета, произведени в Румъния... в едно пластмасово бяло шише са. не са на блистер.
мисля, че разликата между различните препарати е количеството гинко вътре.
аз тогава си купих тези, защото бяха ниско дозирани и сравнително евтини.
купих ги, защото имам проблеми с оросяването. в последствие установих, че ми помагат при мигрена  Mr. Green
иначе имам и гинко спиртен разтвор, лекар ми го даде, но е толкова гадно на вкус, че не мога да го взимам Sick и си взех тогава хапчетата.

Ще следя.
Дъщеря ми е на 10 и от 2 години има мигрена.
горкото дете Confused
какво казват лекарите?

# 19
 • Мнения: 2 026
благодаря за отговора, Асалейн  Hug ще си купя и  ще пробвам максимум с гинкото и един аспирин да минавам... иначе се тровя с аулин, но на мен дори и от 2 не ми минава като ме хване...# 20
 • до Него
 • Мнения: 91
... иначе се тровя с аулин, но на мен дори и от 2 не ми минава като ме хване...


пробвай Ацефаин, и при мен Аулин-а  ВЕЧЕ недейстава.. Cry...засега Ацефаин-а ми  помага, но болката преминава понякога чак след 1 час..

# 21
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
освен мигрена имам много силни болки при менструация и не взимам вече подобни болкоуспокояващи, откак почетах, че ибупофенът (активното вещество в нурофена) води до временно безплодие Shocked
сега взимам само аспирин... за мигрена и за менстр. болки все аспирин взимам по 1-2 макс. на ден.

та идеята ми, че да се препоръчват ей така лекарства не е добра идея заради всичките им странични действия  Peace

между другото при мигрена помага и акупресура Peace

# 22
 • до Него
 • Мнения: 91
та идеята ми, че да се препоръчват ей така лекарства не е добра идея заради всичките им странични действия  Peace

asyalein, права си  Peace
идеята на темата е изцерение , а не допълнителни усложнения  Peace

# 23
 • Мнения: 7 195
asyalein лекари ...........  ooooh! не ми се коментира.

По това време на годината обостря ли се Мигрената?
Днес се прибра дъщеря ми от у-ще пак с мигрена, сега спи и се надявам да се събуди спокойна.  Praynig
Взех бял равнец ( аз съм го пила ) и започва да го пие от днес.
С един масажист бях говорила преди време и той искаше да ме научи на по специфичен масаж за да не се достига до порвъщане и т.н. крайната фази за Мигрената, но и така не успях да маправя контакт Варна - София  Sad

# 24
 • Казанлък
 • Мнения: 827
Здравейте. Hug
 Бихте могли да прегледате тези добавки,подходящи за хора,страдащи от мигрена.

Headache-Formulas

Можете да прочетете и отзивите за продуктите.
Наскоро попаднах и на една статия за мигрена тука

http://thehealthyhaven.wordpress.com/2010/10/05/proposed-natural … ts-for-migraines/

Код за 5$ отстъпка в iHerb DUR632

Всичко добро!   bouquet

# 25
 • до Него
 • Мнения: 91
valpan, ползвала съм доста неща от iherb..., но...засега с частичен успех
има едно , което при първи симптоми действа /не съм го ползвала досатъчно пъти за да твърдя, че действа безотказно/ но е хомеопатично и със сигурност е по-добро от синтетичните за мигрена

http://www.iherb.com/Boericke-Tafel-Migraide-Maximum-Strength-Fo … Tablets/3270?at=0

препоръчвам го Peace

# 26
 • Казанлък
 • Мнения: 827
Благодаря... точно него смятам да поръчвам и аз.  Hug

# 27
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
След като прочетох  Болестта като път и Твоето тяло ти казва обичай се, определено имаше над какво да се замисля. Това с оргазма на главата е много интересно, но мигрена имам от както се помня - още от най- ранна детска възраст. От няколко години я лекувам с класическа хомеопатия и имам подобрение. Искам да споделя, че подобрение имах като пречиствах организма чрез Житния режим на Дънов, а също е след пречистване с шарлан.

Иржи, преди десетина години четох книгата на Мария Требен и тогава пробвах чая от  бял равнец. Състоянието ми се влоши значително. Белият равнец го дават и като важна билка, при гинекологични проблеми. irenaMIHAELА, може би затова ти се е променил цикъла. Имам колежка, която всяка година прави по 10 дневен курс с бял равнец, за регулиране на месечния си цикъл.

irenaMIHAELA, препарата, който препоръчваш полипрепарат ли е?

# 28
 • Мнения: 7 195
Иржи, преди десетина години четох книгата на Мария Требен и тогава пробвах чая от  бял равнец. Състоянието ми се влоши значително. Белият равнец го дават и като важна билка, при гинекологични проблеми. irenaMIHAELА, може би затова ти се е променил цикъла. Имам колежка, която всяка година прави по 10 дневен курс с бял равнец, за регулиране на месечния си цикъл.

От белият равнец ли се е влошило състоянието ?!!!  newsm78

И пак да попитам

По това време на годината обостря   ли се Мигрената?

# 29
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 4 216
Преди време имаше една тема за ТЕС. В нея ,беше даден един клип на Дона с много лесно упражнение за вдишване срещу главоболие.  Обаче в момента клипа вече ,го няма. Ето я темата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277859.450
Ако може някой да го намери ще му бъда благодарна.

# 30
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
От белият равнец ли се е влошило състоянието ?!!!  newsm78

След като започнах чая пристъпите ми започнаха всеки ден и доста интензивни - десетина дни. После спрях да пия чая и пристъпите се разредиха. Предполагам, че той е бил причината.

# 31
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
...
С един масажист бях говорила преди време и той искаше да ме научи на по специфичен масаж за да не се достига до повръщане и т.н. крайната фази за Мигрената, но и така не успях да маправя контакт Варна - София  Sad

Против повръщане се притискат точките на двете ръце между палеца и показалеца - дланта е разтворена, на около 1-2 см. от края на ръката. Не зная как да го обясня по-точно, но има ефект. Мястото е специфично и при притискането му се усеща болка. Също против повръщане е сокът от пресен лимон и солта. Бучка морска сол може да се смуче по-дълго време.

# 32
 • до Него
 • Мнения: 91
irenaMIHAELA, препарата, който препоръчваш полипрепарат ли е?

....мисля, че да....Вела, това проблем ли е.. newsm78, препоръчах го защото действа..пък и реших, че след като е хомеопатично сигурно не е проблем да се взима 1-2 пъти на месец

# 33
 • до Него
 • Мнения: 91
Против повръщане се притискат точките на двете ръце между палеца и показалеца - дланта е разтворена, на около 1-2 см. от края на ръката. Не зная как да го обясня по-точно, но има ефект. Мястото е специфично и при притискането му се усеща болка. Също против повръщане е сокът от пресен лимон и солта. Бучка морска сол може да се смуче по-дълго време.

а на мен повръщането ми действа облекчаващо  Shocked, но повръщам само когато болката е адски силна, и след  1-2 такива "изпълнения" главоболието спира. #Crazy

# 34
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
irenaMIHAELA, класическите хомеопати, които посещаваме с дъщеря ми предпочитат монопрепарати. Затова попитах.

Добре е, щом с малко повръщане получаваш облекчение. Когато повръщах /от както съм на хомеопатични не ми се е случвало/ започна ли, нямаше спиране. Стигала съм до 15 пъти на вечер.

# 35
 • Мнения: 2 026
Вела, може ли да споделиш в "Болестта като път" пише ли нещо за мигрената конкретно, от какво се поражда, причини... или книгата е по-обща, за болестите по принцип...благодаря   bouquet

Асалейн, аз си взех гинко билоба, някаква комбинация с грозде и не толкова нискодозирана гинко билоба... снощи имах възможност да изпорбвам действието му... с много вода, витамин ц и едно хапченце гинко, взе че мина.. дали съм си самовнушила или присъпът ми беше от леките, но със сигурност пак ще пробвам следващия път  Peace

само се сещам да допълня, че на мен понякога много ми помага спорт, качвала съм се на велоергометъра с гадене от главоболие и съм слизала като нова... или просто упражнения или скачане на въже... не винаги се получава, но помага понякога...  Peace

# 36
 • до Него
 • Мнения: 91
само се сещам да допълня, че на мен понякога много ми помага спорт, качвала съм се на велоергометъра с гадене от главоболие и съм слизала като нова... или просто упражнения или скачане на въже... не винаги се получава, но помага понякога...  Peace
ray, ха каква идея Hug когато имам пристъп винаги съм гледала да несе движа много / за да не ми се гади /...но може да се насиля и да опитам на принципа "клин-клин избива '  Peace

аз снощи пробвах хомеопатичното ..трябваха ми два приема и 4 баклави /забелязала съм, че сладкото, без шоколад.. ми действа супер/ ...И МИ МИНА..

но аз се боря за изцерение..и вярвам , че ще го намеря  Peace
докато намерим изход,  момичета споделяйте всякакви варианти за туширане на пристъпите..да не се тровим с тази синтетика  Hug

# 37
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Amitola вече го е написала на първа страница:


От Болестта като път

Откъсът е от втората част.

# 38
 • Мнения: 2 026
Вела, благодаря, сега ще изтегля книгата   bouquet

irenaMIHAELA, пробвай някой път, нищо не губиш... не винаги е приложимо, понякога и на мен не ми се мърда, но ако волята надделее и при първи симптоми раздвижа тялото и кръвта, в повечето случаи поне отслабва значително  Peace

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 05:42 от ray

# 39
 • Мнения: 44
Здравейте!
Аз също съм ветеран с мигрена /от най-тежките Sick/.
Искам да изкажа моя опит:
От 15 годишна съм с ужасяващите се мъки, които на моменти съм си мислила,че никога няма да спрат. Какви ли хапчета не съм пила, какви ли не методи ли не пробвах, но всичко е до следващия път.Дори преди три месеца, щях да пукна от алергична криза с ИМИГРАН.Но за себе си смятам,че намерих някакво решение, моля се само да е дълготрайно:
1. От август '2010 аз съм вегетарианка - изкарах три плътни месеца на вегански живот /без мляко, масло и яйца/ и нямах нито един ден пристъп.
През това време не ядях нищо в лъскави и "шумящи" опаковки.Не ядях бял хляб, бяла захар и бяло брашно - трите Б-та Wink.Не пиех кафе, но пушех  Embarassed
Не само,че не ме боля главата, ами и целулита изчезна, а аз съм с бая кила.
2. В средата на октомври проядох млечни продукти и пак си пийвам кафе, /но пък отказах цигарите Sunglasses/ и още към края на месеца дойде познатия мигренозен предвестник - проблеми със светлината, тежест в главата и леки,но усилващи се болки... Кризите до месец февруари бяха сравнително леки, в сравнение с времето, когато ядях месо. От февруари до сега не съм имала болка,а имах два пъти идване на цикъла, период в който нямам случай да ме пропусне мигренката. Предполагам ,че дължа липсата на болката в това, че практикувам метода ТЕС,за който сравнително от скоро разбрах.
Надявам се, че бях от полза. Надявам се ,ч е мигрената е лечимо заболяване и ще намерим решение на проблема  Simple Smile
Желая Ви слънчев следобед!

# 40
 • до Него
 • Мнения: 91
1. От август '2010 аз съм вегетарианка - изкарах три плътни месеца на вегански живот /без мляко, масло и яйца/ и нямах нито един ден пристъп.
През това време не ядях нищо в лъскави и "шумящи" опаковки.Не ядях бял хляб, бяла захар и бяло брашно - трите Б-та Wink.Не пиех кафе, но пушех  Embarassed

Fringe, радвам се , че при теб има ефект Grinning. Преди 5 г. бях при д-р Емилова. Толкова се надъхах, че ще ми мине главата. Спазвах всичко - 6 месеца. Без месо, яйца, сирене, захар, мляко. масло...ВСИЧКО СПАЗВАХ..и ефектът беше ...объркан цикъл, станах 40 кг...но главата продължи да ме боли...отказах се ..Тя ми обясняваше, че трябва по-често да го правя, ама аз се наплаших с този хормонален дисбаланс и слабеене.

# 41
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
и аз съм веге и то от доста години, но това не е повлияло мигрената ми Rolling Eyes
спорт влошава при мен пристъпите - от лек пристъп преминава в тежък с гадене и екстри...

ray , радвам се, че ти се е разминало толкова лесно!

# 42
 • Мнения: 2 026

ray , радвам се, че ти се е разминало толкова лесно!

да, обаче сега от два дни нищо не помага  Confused гинко, спорт, аспирин, нищо...

аз работя през нощта... може да звучи странно, но наспя ли се през нощта, на другия ден съм с главоболие, гарантирано... нямам обяснение... тези два дни, обаче, децата бяха на градина и аз имах възможност да работя през деня, а през нощта да спя... еми, два дни не мога място да си намеря от главоболие... сега пак ще пия гинко и аспирин, дано до довечера ме отпусне...

за връзката с храните, забелязала съм, че ако дълго време се лишавам от сладко, после дори и малка порция ме успокоява в случай на главоболие...

# 43
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
ray, явно твоята мигрена има различен произход от моята. newsm78
при главоболие винаги лягам да спя, независимо колко е часът...

при особено тежки пристъпи използвам арома-лампа с ментово етерично масло. слагам около 5 капки. диша се по-лесно... мъжът ми при главобол не иска да взима лекарства и също си пали арома-лампата.
етеричното масло от мента си купувам от ДМ, незнам дали го има в сортимента в Бг... Thinking

аз кафе не пия по принцип и при мигрена си правя слабо кафе (филтърно или френска преса, не еспресо) или смуча кафяно зърно. сладко не мога да ям, защото ми се гади Confused
при гаденето помага лимонада от джинджифил (рецепта съм дала в любимите ми рецепти)  Hug

# 44
 • Мнения: 44
Здравейте,
мигрената е много коварно заболяване. Ясно е ,че всеки има различни по сила симптоми: на мен веднъж ми се повръща, веднъж кипя от енергия, а друг път съм като натровен и т.н....
Аз от форумите на бг-мама научих за Огнян Симеонов, но като диетолог....каква е връзката с мигрената? Ами той ми предложи допълнително да се запозная с метода ТЕС. Отначало ми стана малко смешно  Laughing, как ще се потупвам и нещо ще ми мине, камо ли мигрена...., но действа. Надявам се, че ще ви бъде полезен линка, който пускам. Там той показва как да прилагаме метода, точно при главоболие. Въпреки това е хубаво да прочетете повечко, за да ви се изяснят повечето принципи.
Желая ви спорен ден  Simple Smile
Линка:  http://e-vestnik.bg/7883
 
П.С. Под интервюто има видео, него трябва да видите. Wink Успех!

# 45
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Fringe1981, сама си казала, че при всеки е различно - при мен ТЕС помага за доста други неща, но не и за мигрената. На детето също - помага за други случаи, но за състоянията, които са като мигренозни не.

# 46
 • Мнения: 955
записвам се да следя темата

# 47
 • до Него
 • Мнения: 91
 newsm78, този метод / ТЕС / не бях чувала
ами ще пробвам...
ще пиша за резултата

хубави празници ...без пристъпи...и други подобни негативни неща...
нека всеки да преживее възкресенската сила на Христос и веднъж, завинаги да се отърве от тази мигрена Laughing
аз лично ще се помоля  Praynig

Ирена

# 48
 • Варна
 • Мнения: 75
Аз съм с мигрена от 7 годишна, беше много зле положението до 20 ми година когато отидох на иглотерапия. Лекарката ми предписа и билки - лайка, мента, маточина и бял равнец, но не смесени, а поотделно да ги редувам и една смес за ядене по супена лъжица на ден - мед с настърган лимон, едно шишенце тинктура глог и едно валериана, млени орехи и бадеми и листа индрише. 2 години след това нямах никакъв пристъп. В момента имам само леко главоболие най-често веднъж месечно, като едва последните 5-6 години започна да ми се появява предния ден, преди да ми дойде цикъла. А това за гинкото е страхотна идея, чудя се как не съм се сетила досега, благодаря.

# 49
 • Мнения: 0
Здравейте!
Нека и аз споделя моя опит по темата. Моят учител по Таидзицюан преди време ми даде едни много интересни упражнения за очите; имам диоптер и исках да направя нещо по въпроса, по възможност природно и естествено, не лекарска намеса. Та, тези упражнения много ми помогнаха, двалих диоптер и половина (от три!). Интересното е, че в описанието на тези упражнения пише, че някои помагат при главоболие и мигрена. Аз не страдам от мигрена, така че не съм го изпитала върху себе си, но го препоръчвам на всеки, който чуя да се оплаче от каквато и да е форма на главоболие. И до сега имам само положителни отзиви. Сега съм се заела да набера на компютъра целия откъс с описанието на всички упражнения и скоро моя учител ще го качи на сайта на школата, за да могат всички да го четат. Но сега давам само някои по-основни.
Първо, седнете и се отпуснете. Изберете удобна за Вас поза, но по възможност гърбът да е изправен - от опашката до върха на главата. Махнете напрежението, физическо и умствено. Насочете погледа си горе в ляво, после долу в дясно, после долу в ляво, горе в дясно право нагоре и право надолу. Задържайте по 2-3 секунди във всяко положение. Повторете 4-5 пъти. Опитайте да не правите гримаси, лицето да е спокойно. Мърдат само очите. Ви е трудно, затова може да движите пръста си в кръз бавно и да го следите с очи. Нека кръгът да е с достатъчно голям диаметър, така че да обхващя колкото може по-голяма част от полезрението Ви. Завъртете първо в едната посока, после в обратната - по 7-9 кръга.
Важно е винги, когато почувствате умора да си давате почивка. Насочете погледа в някой далечен предмет за половин минута.
Както виждате, това са много леки упражнения. Има и още, но тези са достатъчно за начало - ще видите, че не е лесно. Най-важното е да сте напълно релаксирани и да не правите гримаси - движат се само очите, не цялата глава или мускулите по лицето. Правете ги по много пъти на ден - докато чакате, докато пътувате, на ставане от сън и на лягане вечер, в обедната почивка. Отнемат не повече от 10 минути. Не бързайте. Не  претоварвайте очите.
Надявам се скоро да ги качим всичките на нашия сайт: www.taiji-bg.com

# 50
 • София
 • Мнения: 3 277
Здравейте, имам мигрена от 20 години, не съм имала пристъпи единствено докато бях бременна и след това докато кърмех. В последните 2 години пристъпите ми толкова зачестиха, че достигнаха по 7-8 на месец. Случайно открих този препарат:
http://www.silabg.com/bg/700-SOLGAR-Herbal-Female-Complex-S-F-P--50-Caps-.html
Пия ги от 5 месеца и съм имала само един пристъп!

Солгар имат и магазин на ъгъла на бул.Васил Левски и Юри Венелин, до Турското посолство!

# 51
 • Тука, под липите стари...
 • Мнения: 284
Мисля, че това е същия продукт, но на значително по-добра цена. Може би ще опитам.
http://www.iherb.com/Solgar-Herbal-Female-Complex-50-Veggie-Caps/15085?at=0

# 52
 • Smolyan
 • Мнения: 1 386
Записвам се да следя темата. Аз също страдам от мигрена, напоследък доста често, имам около 2-3 кризи на месец, предимно преди и след цикъл.
Статията, която казва, че мигрената е свързана със сексуалността ме впечатли доста, наистина много пъти съм чувствала нещата и събитията по друг начин, когато съм в пристъп, сякаш много по силно е усещането на музика, картина, събитие, хора, характери, изказвания, каточели през другото време тези усещания са леко замъглени. Незнам дали го обясних правилно, но надявам се да ме разберете.
Има доста полезни съвети, ще се възползвам от гинкото и упражненията с очите, за последния препарат ще се въздържа понеже още кърмя и не ми се ще да рискувам.
Пожелавам на всички да забравят що е то мигренозен пристъп, защото е ужасно и хората, които са нямали не вярват и не могат да си представят усещането, а понякога болния има нужда от много помощ.

# 53
 • Мнения: 5
Здравейте! При мен мигрената се появи 1993-94г. Така и не знам причината. Обиколих разни доктори и пробвах различни химии, предписани от тях, но пристъпите ставаха по-тежки, пробвах и с иглотерапия, имаше ефект временно. Миналата година през април започнах детоксикация по д-р Михайлов, заради Хашимото и многото килограми. Досега съм свалила трайно 10кг и изследванията ми (антитела и др.) вече са в норма, но освен добрите резултати в тези области, мога да кажа, че ежемесечните мигренозни пристъпи изчезнаха и глава ме боли рядко и ми минава бързо само с масаж и 1-2 хапчета дневно, ако не успея с масажа. Преди съм изпивала по една опаковка хапчета на ден без резултат. "Спасих се" и от 33-годишната си сенна хрема. Честно казано не съм очаквала бърз ефект, защото правя най-елементарното от детокса, а то не е много сложно - три дни в месеца (третият е задължително по пълнолуние) съм на 2л цитрусов или ябълков сок, 2 литра топъл чай, а рано сутринта половин час преди кафето 1с.л. английска сол с малко вода и резенче лимон за оправяне на вкуса. Следва един ден на захранване. Дано съм била полезна. Успех! 

# 54
 • до Него
 • Мнения: 91
още днес ще си поръчам от iherb продукта на solgar, ще пиша за отзиви...иначе при мен гинко-то недейства, но продължавам да търся изход Hug

# 55
 • Казанлък
 • Мнения: 827
Една моя приятелка си поръча този спрей от сайта. Винаги го носи в чантата си и казва,че и помага много добре. Пръска 1-2 пъти в устата,когато усети началото на пристъпа

# 56
 • Мнения: 955
Брей, че чак и линк ти дала тази твоята приятелка! Няма ли да дойде да каже в кой момент точно усеща началото на пристъп, че да си пръсне и да е много доволна  newsm78
Не злоупотребявайте с проблемите на хората!

# 57
 • Мнения: 3
Майката на един приятел пробва с акупресура и е доста доволна от резултатите, но това се прави всеки ден по 15 минути за превенция. Боцкането от заострените връхчета при процедурите отклонява вниманието на мозъка и анализира разни други неща, а не мигрената. Поне аз така си го обяснявам.

# 58
 • Казанлък
 • Мнения: 827
Брей, че чак и линк ти дала тази твоята приятелка! Няма ли да дойде да каже в кой момент точно усеща началото на пристъп, че да си пръсне и да е много доволна  newsm78
Не злоупотребявайте с проблемите на хората!


Мисля,че ние сме тук за да си помагаме,затова споделям това,което ми е казала. Аз самата не съм го ползвала,малко ми се вижда скъпичек. Проблеми със мигрена имам отдавна,затова,моля, не ми казвайте,че злоупотребявам с това.

# 59
 • Мнения: 955
Сподели собствен опит, помоли тази твоя приятелка да дойде напише тука. Прави ми впечатление, че във всички постове слагаш линкчета за медикаменти, не само за мигрена...

# 60
 • до Него
 • Мнения: 91
 Hug
аз ще пробвам спрея..все от някъде "ще излезер зайчето' Laughing
ще ви пиша за резултатите

# 61
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
Майката на един приятел пробва с акупресура и е доста доволна от резултатите, но това се прави всеки ден по 15 минути за превенция. Боцкането от заострените връхчета при процедурите отклонява вниманието на мозъка и анализира разни други неща, а не мигрената. Поне аз така си го обяснявам.

акупресурата е натиск на определени точки, това, което ти имаш предвид е акупунктура. там се използват специални игли.
не действа както си мислиш ти, а чрез активирането на определени точки по меридианите, енергията в тялото започва да тече равномерно и се преодоляват блокади или липса на енергия, което разрешава здравословните проблеми.

акупресурата може да се прилага и в къщи, ако знаеш къде са точките и кои трябва да активираш.
за акупунктура се ходи на специалист.

# 62
 • Мнения: 955
Акупунктурата може да помогне по два начина: да облекчи болката (краткосрочен ефект) и да предотврати пристъпите, дори съвсем да ги спре (дългосрочен ефект). От собствен опит знам, че зависи изключително много от специалиста. За съжаление, при мене не се получи спиране веднъж завинаги, но когато ходя отвреме навреме за 'ремонт' , мога да се справям практически без лекарства, с редки и леки пристъпи. Но съм ходила и при други с нулев резултат.

# 63
 • Казанлък
 • Мнения: 827
Сподели собствен опит, помоли тази твоя приятелка да дойде напише тука. Прави ми впечатление, че във всички постове слагаш линкчета за медикаменти, не само за мигрена...


Това не са медикаменти,а хранителни добавки.  Peace
Разбира се,че ще слагам линкове,защото пиша в темите за Дискова херния и за iHerb,където хората споделят опита си и си помагат по този начин.
Благодарна съм,че има хора,като Тишо от "Дискова херния" и PinkPanther он iHerb, които не само четат, а ни карат и ние да четем и да се учим.  Не приемам медикаменти(с тях,например,  лекувайки кръста получих 2 язви) и се радвам,че открих iHerb,където мога да купувам необходимите ми неща 3-4 пъти по-евтино от тези в българските аптеки и дрогерии. Изборът е личен. Не правя реклама на сайта,а давам възможност на хората да разберат за него и да преценят. За да не кажеш,че съм голословна, тука са снимките на добавките,които приемам и които препоръчвам(ееее, там има и малко други неща,като козметика и ядене  Laughing)

За да не е спам,ще споделя и личния си опит през последните месеци.
 irenaMIHAELA, купих си хапчетата,за които писа преди. Помагаха ми за главоболие,нищо не мога да кажа за мигрената,защото не съм имала криза от почти 4 месяца! А това е невероятно за мен. През март-април пихме заедно с мъжа ми 5-HTP и витамин В-комплекс. Точно за 5-HTP(серотонин) преди съм чела,че действа добре при хората с мигрени. Покрай него не сме усетили и пролетна умора. А през април-май съм направила курс с протеолитични ензими за дискова херния,но те действат много добре и при други проблеми в организма. За мен е важно,че не ми се налага сега да търся тъмни,тихи места за да избягам от болката,да пия с шепи ацефиин или аулин. Надявам се ефекта от тези неща да е дълготраен.  Praynig

На всички ви пожелавам хубави летни дни без болки!   bouquet

P.S. маймуна, за съжаление приятелката ми не знае български.  newsm78

# 64
 • Мнения: 1
 
Това ли е чая

# 65
 • Мнения: 16 370
Ще следя.
Дъщеря ми е на 10 и от 2 години има мигрена.
Пеа, какво става с дъщеря ти?
Има ли подобрение и как се справяте с пристъпите?

Ася, помага ли ти акупресурата? Кои точки се натискат при пристъп?

Взех да се отчайвам много. От деквмври при дъщеря ми се появяват пристъпи на 35-45 дена като стават по-силни. Повръщането преди я облекчаваше, а последния път осем пъти повърна и не я облекчи. Днес я заведох на спорт и я заболя отново. Върнахме се и легна. Големия пристъп беше преди седмица, три дена след него нов и сега трети.

Ако някой има положителни отзиви от боуен терапевт в София или някакви други алтернативи, моля да сподели.

Последна редакция: сб, 20 апр 2019, 17:44 от Дъждец

# 66
 • Мнения: 7 195
Здравей Дъждец, дъщеря ми вече е на 18 години. Пристъпите вече не са толкова чести. Има ги, но успява вече сама да се справи. Като усети, че започва да я боли главата взима хапче. Пие беналгин.

# 67
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453

Ася, помага ли ти акупресурата? Кои точки се натискат при пристъп?


извинявай, не съм ти видяла въпроса.

точките са различни, зависимост къде е болката, т.е. от какво е причинена.

има по лицето, при мен не действат, но ти ги пускам.
на ръката - боли при масаж, понякога действа
отзад на тила, трудно е сам да се натиска там, боли ме посли дни наред, но ме облекчава доста.
тази точка е трудно да се обясни как да се масажира. виждаш от картинката, че това е мускул, натиска се и се избутва настрани, зависимост от коя страна е мигрената. на мен китаецът ми направи масажа и след 5 мин. изчезна мигрената, но ми каза сама да не натискам там, било опасно.
говорих с невролог, той каза, че няма как с пръсти да засегна нещо и щом ме облекчава, да се масажирам.
трябва доста силен натиск, бях наведена напред, с глава опряна над коленете на лекаря и той масажираше - беше болезнено, но ме облекчи много бързо. карала съм мъжа ми, но той не успява.
затова се мъча сама, но е трудно, защото сам няма как отзад да се приложи този натиск.
ето ти тук обяснение за тази точка

Последна редакция: сб, 27 апр 2019, 11:48 от asyalein

# 68
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Точката на дланите помага и против повръщане.

# 69
 • Мнения: 880
Момичета, обръщам се към вас за съвет.
Вчера за пореден път ми се случи нещо, което силно ме притесняваше през годините, но мисля, че вече започнах да се ориентирам за какво става въпрос :
Та....
В периферията на очите ( този път беше само едното)  започнаха едни блестящи накъдрени линии. като електрически змия Simple Smile...така около 10минути
След като ми подмина, ми изтръпна дланта , след това устни, нос, зъби, гърло и не можех да изговоря повечето думи.
Сега ме боли главата от едната страна, но болката е поносима. И устата ми е силно пресъхнала, както когато съм силно притеснена
очаквам всеки момент цикълът да ми дойде.

Преди два месеца отново ми се беше случило това, ала в началото виждах петна, след това периферните светещи линии...товава беше след цикъла

А още по - преди две години пак така ми беше станало. ( и отново около датата на цикъла, но и след една изтощителна бар-вечер ))
Започнах да виждам черни петна, след това много силно главоболие точно отгоре на главата. И думите , които произнасях в този момент, не ги произнасям правилно.

Обикаляла съм всякакви лекари , ала на база на напреженеито , което витаеше около мен по това време  ,и липса на проблеми на ЯМР със съдова програма, всички ми поставяха някое "тревожно" състояние.

Но вчера съзнателно си набюдавах усещанията, процесите и ситуацията на целия ден (Пмс, обилно количество кока кола и сладолед, а вечерта 2 бири ) , си мисля , че имам мигрена с аура.

Моля ви , насочете ме към Невролог, който ще ми обърне внимание. В София съм , но бих пътувала, за да се срещна със специалист и другаде

И , ако някой знае , кажете ми : наблюдавате ли храната по какъв начин действа на пристъпите.
Подозирам , че вчерашното ми прекаляване със захарта подпомогна тези усещанния.

Благодаря за вниманието.
Здрави да сте!

# 70
 • Мнения: 16 370
Серендипити, от това, което изчетох, много прилича на мигрена. В Св. Наум има кабинет по болката за възрастни. Според мен там невролозите са най-наясно. Не мога да препоръчам конкретен, защото ние ходим при детски невролози.

Водих дъщеря ми на акупунктура. Направихме 9 процедури и спряхме. По време на по-време на болка казваше, че я облекчава.

Момичета, чудя се дали да не отидем за пет дена при Емилова. Детето като чу, категорично отказа, но ако има пък минимален шанс за подобрение.
Изкарахме месец и половина-два с болки по пет пъти в седмицата.
Точките не я облекчават много или аз не знам как се прави.
Взех една книга за Су джок, но не съм я прочела още.
Ходихме и на хомеопат, но нямам грам вяра, че ще има ефект и не съм почвала л-вото.

# 71
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
Серендипити, светкавиците са т. нар. аура.
Иначе аз имах пристъпи като твоите, но при мен всички мускули се вдървяват , плюс губех съзнание. Всичко отминаваше за 30-40мин. после нямах сили за нищо дни наред.
Винаги първи ден на цикъл.
Нито намериха нещо хормонално, нито невролог ми помогна.
Акупунктурата и на мен ми помагаше, но и някакви билки ми изписа китаеца.

Откак открих, че имам цьолиакия, т.е. не ми понася глутен и на 100% го изключих и не съм имала подобни пристъпи.
Ако ям нещо замърсено с глутен и мигрената веднага се връща. Плюс повръщане и разстройство, докато не излезе всичко.
Т.е. при мен е автоимунна реакция. Никой лекар не се наеме да потвърди или отхвърли връзката. Но и друго обяснение или терапия също нямат.

# 72
 • Мнения: 880
Момичета, благодаря ви наистина много , много!

# 73
 • Мнения: 3
А пробвали ли сте с продукти с алое за изчистване и подсилване на организма, дава много добри резултати.

# 74
 • София
 • Мнения: 4 418
А пробвали ли сте с продукти с алое за изчистване и подсилване на организма, дава много добри резултати.
Да, аз съм пробвала! Ефектът при мен беше само финансов!
И да, обясниха ми вече, че цял живот трябва да си купувам скъпо алое, но при мен не им се получи.

# 75
 • Мнения: 880
А пробвали ли сте с продукти с алое за изчистване и подсилване на организма, дава много добри резултати.
Да, аз съм пробвала! Ефектът при мен беше само финансов!
И да, обясниха ми вече, че цял живот трябва да си купувам скъпо алое, но при мен не им се получи.

Аз не съм чувала , че алое може да помогне при подобна симптоматика,

# 76
 • Мнения: 16 370
И аз не съм чувала.

Четох, че рибофлавин може да повлияе, но не намерих лекар, който да е запознат и да го изпише в съответната висока доза.

# 77
 • Мнения: 880
И аз не съм чувала.

Четох, че рибофлавин може да повлияе, но не намерих лекар, който да е запознат и да го изпише в съответната висока доза.


Едва ли е нужно лекар да го изписва във високи дози.
Той е водоразтворими, следователно, ако има превишена доза, тя се изхвърля с урината.
 Ето какво намерих по темата :

Топ 7 ползи от витамин B2:
Предотвратяване на главоболие, включително мигрена. Дозите, предписани от лекари са 400 милиграма дневно в продължение на 3 месеца.
Подпомага здравето на очите. Вече сме писали за накапването на разтвор с витамин B2 и UV лъчението, което заздравява влакната колаген в очите чрез метода крослинкинг и се използва за лечение на кератоконус. Тази манипулация се прилага и в България. Наскоро клинично проучване потвърди, че методът на крослинкинг с витамин B2 е удачен и за профилактика на подвенечен кариес, тъй като в дентинът също има колаген тип I.
Предотвратяване и лечение на анемия. Вече сме писали за различните типове анемия, които водят до промени в големината, формата, животът и способността на червените кръвни клетки (еритроцити) да пренасят кислород . Витамин B2 е необходим за синтеза на стероидни хормони и образуването на еритроцити. Той спомага за мобилизиране на желязото. Когато хората имат липса на рибофлавин  те са застрашени от сърповидно-клетъчна анемия, която се изразява в бърза уморяемост, усещане за липса на въздух, невъзможност за интензивна физическа активност и пр.
Поддържане на енергийните нива на организма. Витамин B2 е жизненоважен компонент от енергията на митохондриите и спомага за поддържане на Аденозин трифосфат, който е наричан също и гориво на тялото.
Антиоксидантни свойства и защита от развитие на онкологични заболявания. Както ще цитираме по-надолу, приемът на витамин B2 от храна или чрез добавки може да понижи риска от развитие на някои от най-често срещаните видове рак като рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на шийката на матката, рак на простата и др. . Вероятно това се дължи на подсилването на имуннатата система, която отстранява мутиралите злокачествени клетки. Освен това витамин B2 е необходим и при производството на глутатион, известен като убиец на свободните радикали. Спомага за пречистването на черния дроб.
Поддържане на оптимални нива колаген. Вече сме писали за влиянието на витамин С върху синтеза на колаген и развитието на болестта скорбут.
Витамин B2 може да уякчи колагеновите фибри и така да предотврати появата на фини бръчки по кожата. Освен това проучвания показват, че рибофлавинът може да намали времето за заздравяване на рани и хирургични белези, да намали възпалението на кожата и напукването на устните.
Предотвратяване на неврологични заболявания като болест на Паркинсон, мигрена и множествена склероза.
Витамин B2 е силен антиоксидант, който подпомага образуването на миелин и метаболизма на желязото.

Според публикация на Medical News Today от 2017 г. Benefits and sources of vitamin B2 [2] можем да си набавим витамин B2 от: Витамин B2 - рибофлавин
риба, месо и домашни птици като пиле, пуйка, телешко, бъбреци и черен дроб
яйца
млечни продукти
аспержи
артишок
авокадо
много лют червен пипер
касис
обогатени зърнени храни
кафяви морски водорасли
фасул и грах
гъби
някои ядки
магданоз
шипка
градински чай
сладки картофи
кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и др.
Екстракт от дрожди
Тъй като витамин B2 е водоразтворим готвенето може да доведе до загубите му от храната. Около 2 пъти повече се губи при кипене в сравнение с готвене на пара или в микровълнова печка.
Препоръчителната дневна доза на витамин B2 при мъже над 18 години е 1,3 милиграма на ден, а за жените е 1,1 милиграма, като при бременност и кърмене нуждите се увеличават до 1,6 мг.  Обикновено този водоразтворим витамин се счита за безопасен и тялото може да абсорбира доста по-големи дози в сравнение с препоръчителната дневна доза - до 27 милиграма. Всички излишъци се изхвърлят чрез урината. Въпреки това е добре да се консултирате с лекар, преди да приемате дори и витамини без рецепта, защото те могат да повлияят на други лекарства, дори и тези, отпускани без рецепта. Прекалено високи количества могат да доведат до сърбеж, изтръпване, парене, усещане за иглички по кожата, прекалено жълта или оранжево оцветена урина и чувствителност към светлина. За да се предотврати баланс на други витамини от група В често се препоръчва използването на витамини В комплекс.
Има 2 вида дефицит на витамин B2:
Първичен дефицит е когато човек не приема достатъчно витамин чрез храната.
Вторичен дефицит е когато рибофлавин не може да се абсорбира правилно от червата или тялото не може да го използва, защото се отделя прекалено бързо.


ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:
1. Dr. Axe -  Vitamin B2: Just How Vital Is Riboflavin for Energy & Health?
2. Medical News Today-  Benefits and sources of vitamin B2

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 22:45 от Serendipity*

# 78
 • Мнения: 16 370

Аз четох за дозо от 400мг и не смея. Давам магнезий на своя глава.

Ася, цьолиакията с тест за ендомизиумни антитела ли я откриха?
При дъщеря ми е правено такова изследване като малка и беше отр. Обаче поне три пъти сме спирали глутен и млечни за около месец, за да лекуваме обриви и изчезваха. Сега я увещавам да спрем поне глутена да видим ще има ли разлика, но не става.
Почти съм сигурна вече, че мигрената се отключи от ходене на Европапарк миналото лято, като е имала и предразположение.
Вие получавали ли сте пристъпи след лодки, бързи влакчета, люлки и тем подобни?

# 79
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Дъждец ако е била превъзбудена е възможно.
Повече от 5 години не консумирам млечни /никакви/ и пристъпите разредиха. От 5 месеца съм спряла глутена /напълно/ и имам подобрение.

# 80
 • Мнения: 880
Дъждец ако е била превъзбудена е възможно.
Повече от 5 години не консумирам млечни /никакви/ и пристъпите разредиха. От 5 месеца съм спряла глутена /напълно/ и имам подобрение.
А при теб има ли кръвки изследвания, кокто доказват , че имаш непоносимост към глутена?

Започвам да си мисля, че глутена сериозно затормозява организма, дори и изследванията да не показват реакция към него.

# 81
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Въобще не мисля да правя такива. Не виждам никакъв смисъл в тях. Много пъти през годините съм чела за връзката между мигрената и глутена, но у дома тестяното е на почит. Даже пшеничните кълнове.... Февруари попаднах на споделено мнение как след като спряла глутена една дама се избавила от мигрената. Реших да пробвам. Мисля, че на организма му трябват около 6 месеца, за да се пречисти, така, че ще изкарам 6 месеца и после ако преценя че е ефективно ще продължа. Натам отиват нещата.  Не е сложно, въпрос на желание и организация. Не лишавам семейството си от глутен, но млечни повече от 5 години у дома не влизат. Когато отказах млечните имах цял ред в хладилника с домашно биволско кисело мляко. Раздадох го, както и всичко, което съдържаше млечни. Оказа се мно-о-о-го...

# 82
 • Мнения: 880
Въобще не мисля да правя такива. Не виждам никакъв смисъл в тях. Много пъти през годините съм чела за връзката между мигрената и глутена, но у дома тестяното е на почит. Даже пшеничните кълнове.... Февруари попаднах на споделено мнение как след като спряла глутена една дама се избавила от мигрената. Реших да пробвам. Мисля, че на организма му трябват около 6 месеца, за да се пречисти, така, че ще изкарам 6 месеца и после ако преценя че е ефективно ще продължа. Натам отиват нещата.  Не е сложно, въпрос на желание и организация. Не лишавам семейството си от глутен, но млечни повече от 5 години у дома не влизат. Когато отказах млечните имах цял ред в хладилника с домашно биволско кисело мляко. Раздадох го, както и всичко, което съдържаше млечни. Оказа се мно-о-о-го...

Мхм, много ти благодаря за споделеното. Аз нямам типичната мигрена, но няколко пъти ми се случва да получа “мигрена с аура”,( като по учебник ми се случва да протече) ,  която напоследък зачести: Като проследя честотата преди ми се е случвало на пет години, после на две, а сега през два месеца ..и все преди да ми започне менструацията.
А последния път, няколко часа преди да ме връхлети, изядох два сладоледа, три шоколадови вафли и половин литър кола, неща , които по принцип не консумирам...Убедена съм , че храната допринесе за кризата

Аз също през годините съм издигнала пшеничните на почит, сега редуцирам. А започнах след  като прочетох един от отговорите тук на  asyalein...
Понеже ми е много трудно без хляб , си правя от просо, ориз и Елда хлебчета. Спряла съм пакетираните нещица и да....
Само бирата да спра, и май друго с глутен не приемам в момента.
Но май и млечните ще махам....
Лекарите казват, че получавам съдов спазъм, което не било драма, и нямало общо с храната, ала на мен не ми звучи така.

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 15:26 от Serendipity*

# 83
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Относно м.ц., на мен последната година сериозните ми пристъпи са около овулация и менструация, най-често преди. И като ми идва на 23-25 дни, значи поне два пъти в месеца, а може и три....

Хляб без глутен и аз си правя,  но го прибирам в хладилника, че го ям 7-10 дена. За семейството: пълнозърнест.

Ако решиш да пробваш без глутен трябва да изключиш всичко, за да видиш дали е ефективно. Например сосовете често са с брашно, нишестето обикновено е пшенично, даже локумът е с глутен, без глутен съм виждала само гръцки. Т.е  покупките се редуцират доста. Наблягам на домашната храна. Сладкишите правя с оризово брашно и ми се получават добре. Не е чак толкова сложно, но се изисква бдителност, защото глутен се среща в храни, за които няма да се сетим на пръв поглед.
Лично за мен усилието си струва. Била  съм години наред  с пристъпи  2-3 пъти седмично. Преди бременността 9 месеца бях на сибелиум и амитриптилин. По време на бременността и кърменето, като се наложи приемах обезболяващи, естествено по лекарско предписание. След това имах подобрение с хомеопатия. По-късно включих и SEST. И така...

Човек непрекъснато търси най-подходящото за себе си...

# 84
 • Мнения: 880
Относно м.ц., на мен последната година сериозните ми пристъпи са около овулация и менструация, най-често преди. И като ми идва на 23-25 дни, значи поне два пъти в месеца, а може и три....

Хляб без глутен и аз си правя,  но го прибирам в хладилника, че го ям 7-10 дена. За семейството: пълнозърнест.

Ако решиш да пробваш без глутен трябва да изключиш всичко, за да видиш дали е ефективно. Например сосовете често са с брашно, нишестето обикновено е пшенично, даже локумът е с глутен, без глутен съм виждала само гръцки. Т.е  покупките се редуцират доста. Наблягам на домашната храна. Сладкишите правя с оризово брашно и ми се получават добре. Не е чак толкова сложно, но се изисква бдителност, защото глутен се среща в храни, за които няма да се сетим на пръв поглед.
Лично за мен усилието си струва. Била  съм години наред  с пристъпи  2-3 пъти седмично. Преди бременността 9 месеца бях на сибелиум и амитриптилин. По време на бременността и кърменето, като се наложи приемах обезболяващи, естествено по лекарско предписание. След това имах подобрение с хомеопатия. По-късно включих и SEST. И така...

Човек непрекъснато търси най-подходящото за себе си...

О, да
И за мен си струва. Сега ми припомни , че продават и хляб на сода без глутен, явно наистина навсякъде има глутен..

Но ми стана интересно с млечните..Тази седмица бях на хомеопат и след обстоен 3,5 часов (!!!) разпит ми изписа един път седмично 20 капки Lac-defl 200, а при евентуална криза 50  капки...което е обезмаслено краве мляко..

За съжаление не разбирам от хомеопатия, зная само , че винаги ми помага.


# 85
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
.....

О, да
И за мен си струва. Сега ми припомни , че продават и хляб на сода без глутен, явно наистина навсякъде има глутен..

Но ми стана интересно с млечните..Тази седмица бях на хомеопат и след обстоен 3,5 часов (!!!) разпит ми изписа един път седмично 20 капки Lac-defl 200, а при евентуална криза 50  капки...което е обезмаслено краве мляко..

За съжаление не разбирам от хомеопатия, зная само , че винаги ми помага.


Това с хлебната сода без глутен е рекламен трик. Хлебната сода е натриев хидрогенкарбонат и няма как да има глутен. Просто са го подчертали, за да привличат недобре запознатите потребители.

При разреждане 200, ще имаш няколко млечни молекули....

# 86
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
Дъждец, пак късно отговарям: всякакви тестове за непоносимост към глутен се правят докато се консумира. Аз случайно го открих, отидат при ЛЛ, за да ми назначи изследвания, но той отказа и каза да не го ям, щом се чувствам добре. Та след 4 месеца ми пуснаха IgI и IgM на нещо но бяха отрицателни, що ли 🤨
Понеже вкъщи мъжете ядат, то понякога замърсяват я маслото, я нещо друго.
Веднага започва главоболие, което прераства в умопомрачаваща мигрена, плюс диария и/или повръщане, докато изкарам всичко. Тогава ме отпуска и мигрената. Но 24ч съм не на себе си.
Понеже това са типични симптоми при мигрена, то никой, нито аз, нито лекарите се сетихме за глутена.
Положението е толкова зле, че не само имам мое си масло, ами и кухнята е разделена на два сектора, защото мъжете много замърсяват....

Иначе, в пшеницста има и други съставки, които правят проблеми: ATI, FODMAP....
Ако лимец и старите сортове пшеница, ръж и квасен хляб се понасят добре, то може да е от фодмапа....

Люлки, въртележки и подобни са мор за мен. Имаме хамак вкъщи, отказвам да лягам в него.

# 87
 • Sofia
 • Мнения: 2 313
Здравейте,
Аз имам момиченце на 14 години което допускам страда от мигрена. В момента обмисляме кои храни да ограничим. Когато детето не е екстремно натоварено и сме ограничили шоколада и колата пристъпите много се разреждат.
Не зная дали на нейната възраст може да се ограничат млечните продукти.
Ще съм признателна да дадете предложения за закуска без млечни продукти Simple Smile
Аз се опитвам да намаля консумацията на глутена като правя палачинки от брашно от лимец и купувам хляб от лимец- дали лимеца е достатъчно подходяща алтернатива.

Моите впечатления са главоболието може да се появи няколко дни след консумирана неподходяща храна. Дали греша? В рамките на деня ли се отключва пристъп?
Ще е много ценно да намеря начин да открием храните които при нея отключват пристъпи. Моля дайте ми съвет как е най- подходящо да го направим

# 88
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
Лимецът има глутен.
Глутен имат: пшеница, ръж, лимец, динкел, камут, ечемик
Нямат: просо, елда, ориз, царевица, бобови
 Овесените ядки нямат, но при жътва и складиране се замърсяват, трябва специално обозначените да се купуват.

Освен шоколада , също фъстъци трябва да ограничите. Мисля хистамин съдържащите храни се ограничават.

Какво закусва млечно, какво искаш да замениш?
Иначе мляко се замества в печива и мюсли с ядково мляко, или от ориз или овес. Също и кокосово можеш да ползваш.
Потърси палео закуски, те са без млечни.

# 89
 • Sofia
 • Мнения: 2 313
Досега често закусвали препечен филийка с масло или филаделфия.

В холандската фурна до нас ми препоръчват хляб от лимец или ръж като освободени от глутен.

Надявам се поне да е с намалено съдържание на глутен.

Знаете ли къде мога да открия списък на храните с хистамин?!

# 90
 • Мнения: 16 370
Мисля, че овесените ядки също съдържат глутен, но е модифициран или нещо подобно.
Може палачинки с вода, яйца и безглутеново брашно. Стават малко крехки и се разпадат, но на вкус са хубави.
Може и безглутенов кекс. Аз правех един, който ставаше много сполучлив, но не съм вкъщи тази седмица и не помня рецептата.
При моята дъщеря не съм забелязала да се влияе от храната. Като беше най-зле, не съм й давала какао, млечни, но нямаше ефект.
Все пак тая надежда да се повлияе от спиране на глутена.
Преди три дена се качвахме на лодка и на следващия ден получи пристъп, после един ден добре и на по следващия пак.

Алегра, твоето момиче мина ли седми клас? Аз очаквам с ужас учебната година. Как ще бъде, не знам. Моето дете ще е шести клас.

Ето тези две рецепти за хляб съм си запазила в тел. Не съм ги пробвала още.


Сетих се за още една безглутенова закуска. Ядково мляко(накисват се ядки и се блендират с вода, прецеждат се), царевичен корнфлейкс, стафиди, ядки.
На някои места пише, че мигрената иска плътна храна, тоест не като горното, а хляб, колбас. Та не знам дали е подходяща.

Последна редакция: сб, 20 юли 2019, 10:00 от Дъждец

# 91
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 16 453
За овесените ядки дъм написала.

Лимец и ръж имат глутен!!!! Ръжта по-малко, но това няма значение.
Писах, че не само глутена прави проблеми, а и други съединения.

Списък с хистаминосъдържащите храни има в нета, има и рецепти.
Пробвай кое не й понася, ако изключиш млечни, глутен и хистамини ще смуче детето камъчета 😝

# 92
 • Sofia
 • Мнения: 2 313
Установихме със сигурност че кофеинът е спусък и предизвиква пристъпи. Сега въпросът е как да разбера и за другите храни. Струва ми се трудно.
Неврложката с която се консултирахме миналата година ни каза че всеки човек може да има индивидуален списък/даде пример с пациент който получава пристъпи след консумация на кебапчета и много време им е трябвало да разберат че подправката кемион  е причината/ .

Не вярвам да мога да изключа напълно глутена и млечните, но си мисля да огранича концентрацията им затова гледам хляба да е от личице и поне да ограничим някои зрели сирена сирена. Тя обича неща като прошуто  и филе от Елена които не съм забелязала да й отключват пристъп но се чудя дали все пак няма по дълго натрупване при някои храни.

Иначе сме щастливо класирани в 9 ФЕГ. СЕДМИ клас наистина е неприятно изживяване.

# 93
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
alegra, за да откриете по-лесно причината се препоръчва всеки ден да си правите списък с всичко, което е хапнала. После отразявате пристъпите и по храната или състава, който се повтаря се ориентирате по-лесно.

И моята дъщеря е с мигрена и също беше 7 клас. От както е във ваканция, е по-добре. Нямахме притеснения за класирането, беше сигурно, че ще влезе където иска и писахме само едно желание. Така, че последните седмици липсваха причини за тревога. Пристъпите се провокират не само от храна, от вълнение, в задушни помещения, от продължителна неправилна стойка на врата и главата и др.

Лимецът има глутен, каквото и да ви казват във фурната.
Овесените ядки съдържат авенин, който с действие подобно на глутена. Не е задължително да се реагира на него, но овесените ядки е обичайно да са замърсени, защото се прибират със същите машини, като пшеницата.

Повече от 5 години у дома не е внесен млечен продукт. Въпрос на желание и организация. Просто отделям повече време за готвене.

# 94
 • Sofia
 • Мнения: 2 313
Здравейте,
Много Ви благодаря за споделения опит!!!
може ли да споделите кои са храните, които сте се уверили че провокират микрена при Вашето дете.
Аз до сега само за шоколада, кафето и колата съм сигурна.

Вчера имаше пристъп и не мога да преценя какво го е породило: консумирала е халва - възможно ли е ?

В голямо чудене съм какво митьо до подготвя и планирам.
Моля дайте идея за закуска, обед, вечеря!!!!

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 07:32 от alegra

# 95
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
Лично моето дете прави пристъпи по-скоро вследствие от възприемането на околната среда /ако мога така да обобщя/, не съм забелязала отключващ хранителен състав, но е възможно да има.
Ако искате да изключите глутена от менюто:

Скрит текст:
Например макарони без глутен. Има от царевица, от леща, от .... други.
В тестените закуски заменете пшеничното брашно, най-лесно става с оризово. Правя кекс с оризово брашно и дъщеря ми го харесва много, блатът за торта и сладките също са сполучливи. Палачинките стават ронливи, същия ден могат да се навиват, но на следващия се чупят. Като цяло с оризово брашно тестото става по-сухо. Качамакът също е добра идея.  Оризовките са чудесни за сандвичи, само дето се ронят. Обаче трябва да се чете състава, защото съм виждала с пшеница.
 За основните хранения, в повечето случаи няма глутен. В сосовете заменете брашното. За супата съм купила оризови спагети и ги ползвам вместо фиде. И естествено хлябът трябва да е без глутен. От 2009 год. не купуваме хляб, а печем. Сега правя ръжено-пшеничен пълнозърнест за семейството и безглутенов за мен. Добавям му ксантанова гума, за да има подходяща консистенция. Готови безглутенови смеси не ползвам, защото обикновено имат доста химия.

# 96
 • Мнения: 2
Здравейте! Blush И аз споделям мъката с Вас..
Пробвала съм много неща, но и още толкова имам да изпробвам, но вярвам, че има изход!!

Скрит текст:
В момента съм на 22 години, а всичко започна преди около 7/8 години когато започна много да ме боли главата, но личната лекарка го отдаваше на това, че се претоварвам в училище и за това ме боли и като пия Аналгин ще ми мине, но естествено не беше така. След време вече знаех, че това не е просто главоболие, понеже освен болката, изпитвах и непоносимост към звук, светлини и миризми, както и много ми се гадеше и често стигах до повръщане. Вече се бях решила да посетя невролог в моя град ( Шумен ). Направиха ми ЕЕГ, което беше ОК, но вече след всички мои оплаквания стигнаха до заключението - мигрена. За лечение ми изписаха  Amigren 50mg . В началото бях като преродена когато хапчето подейства. Не знаех какво е да спре да те боли главата след каквото и да е било хапче до тогава. Всичко беше супер до момента, в които вече започнах много трудно да ги откривам в аптеките и все по-рядко правеха доставки... затова преминах на Imigran 50mg , който беше по-евтин вариант (между 6/7 лева) и ми действаше като Amigren до момента, в които вече започна обратно действие, което беше много странно - пия хапчето, минава ми, 30/40мин. след това болката се връщаше с двойна сила.
Отново отидох  на преглед при друг невролог, който искаше да си направя нещо като дневник, в който да си записвам всеки ден какво ям и при пристъп на мигрена да обърна внимание какви храни и напитки съм приемала през деня и че може те да ми влияят. Също така ми изписа за профилактика Сибелиум, от който ми каза, че евентуално може да кача килограми, което и всъщност се случи (качих 4кг). Действие от тях може би нямаше - честотата на пристъпите не намаля. Изписа ми също и лекарство за мигрената - Relpax 40mg . Релпакс мноого ми помага - един път минат ли болката и гаденето - повече не се връщат. Цената им е по- висока от всички, които съм пила - 1 опаковка ( с 2 хапчета ) е между 16/17 лева.

Пристъпите ми вече са една идея по-слаби от преди. Пиех кафе всеки ден, но вече го спрях и започнах да си лягам и да ставам по едно и също време (в никакъв случай не надвишавам 8 часа и половина сън). Започнах да пия и Магнезий.

Решена съм от много време да изпробвам и други методи като например хомеопатия. Консултирах се за кратко с хомеопат, който ми изписа следната схема: Натрум муриатикум 15 сн - 2 пъти по 5 гранули и Гелсемиум семпервиренс 30 сн - 3 пъти по 5 гранули, но все още не съм я започнала и нямам отзиви, но обещавам ако имате интерес след време ще напиша.Търся една книга, за която съм чувала само хубави отзиви и е помогнала на някои хора - книгата е на Мария Требен - Главоболие и мигрена, но не мога да я открия никъде - навсякъде е изчерпана от наличност (за жалост ). Тук не само споделям моят “опит” с Вас, но и се надявам ако някой е открил някакво решение да го сподели с мен било то в коментар или да ми напише имейл. Много ще съм благодарна.
Пожелавам на всеки с моят проблем да намери своето решение, защото аз вярвам, че ИМА изход.
Имам една молба към тези, които са прочели книгата на Мария Требен - Главоболие и Мигрена, ако могат да ме посъветват откъде да си я взема, понеже навсякъде, където се е продавала е изчерпана от много време, а имам голямо желание да в прочета.
Благодаря предварително! Пожелавам на всички да намерят своето решение! Heart

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 12:35 от AnMary

# 97
 • Мнения: 880
Дами, имам два въпроса : някой срещал ли е мигрена, която стартира на 33години?
и главоболието ( предшествано от аура : зигзаобразни светлини, изтръпване на лицето и носа)  да се усеща като силен  натиск най-отгоре на главата?

# 98
 • Мнения: 2
Говорила съм с моя преподавателка в университета,която сега е на около 60г. и каза,че мигрената при нея се е появила когато е била на 40г., а преди това е имала само 1/2 пъти. Възможно е на всякакви възрасти доколкото знам. Единствено съм чела, че когато една жена е бременна няма мигрена,но не знам дали е така.

# 99
 • Мнения: 16 370
И според мен може на по-късна възраст. Някои получават при навлизане в менопауза.

Ние спряхме глутена, но без да следим за скрития глутен. Не мога да кажа дали има ефект, защото засега при дъщеря ми най-негативно влияние има стреса и разни клатушкания тип лодка. Стресът в училище тепърва предстои. Иначе лятото забелязах, че главата я боли около един път седмично. Понякога два дена подред, но минава без хапче и без аура с повръщане.

Йоана, освен да потърсиш книгата в някоя библиотека. Погледнах в интернет, но никъде я няма.

Наскоро четох, че магнезият се усвоява най-добре в малки дози на няколко пъти през деня.

# 100
 • Добрич
 • Мнения: 4 610
.... Единствено съм чела, че когато една жена е бременна няма мигрена,но не знам дали е така.

Ако е вярно, аз съм изключение от правилото. Цялата бременност изкарах с пристъпи, хем преди това 9 месеца бях на сибелиум и амитриптилин за тяхното разреждане....

# 101
 • Мнения: 8
Здравейте, случайно някой от вас да знае, че имало лечения за мигрена с инжекция.

# 102
 • София
 • Мнения: 4 418
Здравейте, случайно някой от вас да знае, че имало лечения за мигрена с инжекция.
Вие знаете ли? Аз -не.

# 103
 • Мнения: 8
Невролог от гр. Шумен ми каза че вече има лечение за мигрена с инжекция, 1 инжекция струвала 1000лева. Обаче 3 или 4 пъти трябва да ми сложат.

# 104
 • Мнения: 684
Инжекция с ботокс ли? Какво има в тази инжекция? Аз за ботокс съм питала, но се препоръчвало на хора, които получават мигренозен пристъп едва ли не всяка седмица. Иначе нямало да има особен резултат. А инжекцията се слага на приблизително всеки 6 месеца.

# 105
 • Мнения: 8
Не е ботокс, и в Турция има лечение там е 700 лири една инжекция, от 1 до 4 сеанса, зависи е от човека ми казаха. А във БГ е 1000 лева. След 3 или 4 месеца ще ходя на невролог и ще пиша за резултати. Аз имам много тежка мигрена.

# 106
 • София
 • Мнения: 4 418
Това ми прилича на инжекцията за вени, само че там е 1000€.
Аз съм с пристъпи поне веднъж седмично, но карам на елетриптани. Помага ми йога. Тогава пристъпите така се разреждат, че понякога и минават. Няма да пробвам с инжекция. Вече пробвах за вени. Ако имаше лечение, нямаше да има страдащи

# 107
 • Мнения: 7
Имам мигрена от 25 години - протича с ужасно главоболие, повръщане и виене на свят. Повтаря се веднъж, два пъти месечно. От три месеца пия вечерна иглика на капсули - по 2 на ден и от тогава не ме е боляла главата. Понеже мигрената ми е на хормонална основа ме болеше по време на цикъл и по време на овулация. Имах и силни болки в яйчниците - от три месеца съм нов човек и не съм пила аулин (само от него ми минава - ако изобщо подейства).

# 108
 • Мнения: 684
Страхотна новина. Само тези с мигрена знаят какво е да пропуснеш кризата дори само един месец.
Как точно се казва? Аз потърсих в гугъл и ми излиза Прим ойл - масло от вечерна иглика. Същото ли е?

# 109
 • Мнения: 268
На 21 съм,преди 2 г. пих 3 месеца противозачатъчни по схема.. след тях ми се появи страшна мигрена около овулацията и менструацията.. ужасно е... главата ми сякаш гори,врата ми е ужасно болезнен,светлина, шум всичко сякаш ми се забива в мозъка,стигам до повръщане... личната ме прати на гинеколог, защото става около менструация и овулация,но нямаше ефект... :/ някой има ли представа лекува ли се това нещо

# 110
 • Видин
 • Мнения: 20
На 21 съм,преди 2 г. пих 3 месеца противозачатъчни по схема.. след тях ми се появи страшна мигрена около овулацията и менструацията.. ужасно е... главата ми сякаш гори,врата ми е ужасно болезнен,светлина, шум всичко сякаш ми се забива в мозъка,стигам до повръщане... личната ме прати на гинеколог, защото става около менструация и овулация,но нямаше ефект... :/ някой има ли представа лекува ли се това нещо
  Имах същия проблем,мигрена на хормонална основа,винаги по време на цикъл имах ужасни пристъпи.Започнах да пия чай от жълт кантарион и масло от Вечерна иглика и вече 4 месеца нямам мигрена.

# 111
 • Мнения: 684
По колко милиграма Вечерна иглика на ден приемате?

# 112
 • Видин
 • Мнения: 20
По 1000 мг на ден.

# 113
 • Мнения: 7
Страхотна новина. Само тези с мигрена знаят какво е да пропуснеш кризата дори само един месец.
Как точно се казва? Аз потърсих в гугъл и ми излиза Прим ойл - масло от вечерна иглика. Същото ли е?
Моето е ето това:

Пия ги сутрин и вечер по едно.

# 114
 • Мнения: 44
Това което описвате може спокойно да се нарече Мигрена. Друг е въпроса, че Мигрената може да се отключва от много неща. Следете приема си на вода, той е ключов за треперене, загуба на мисъл и усложнено говорене. Парализата на някаква страна на тялото не е елементарен индикатор, но предполагам че може да бъде провокиран от липса на вода , поето голямо количество захар и/или алкохол . При мен Мигрената се усилва при вътрешен психичен сблъсък, да избирам между две неща. Следете си кръвното и пулса и разбира се захарта. Аз имам чести случаи на хипоглекимии около цикъла или на самия ден. Това провокира хапване на повече сладко и после ...здравей Мигрена Simple Smile При мен Мигрената е съдосвивателна и след години изпити хапове открих, че най обикновен упсарин я пресича. В тежки случаи взимам беналгин, също перфектен. При сестра ми Мигрената се оказа мускулна и на нея съдоразширителни лекарства въобще не й действат, при нея минава само с аулин. Смятам, че медицината има още много да учи за Мигрената, а ние можем да помогнем със самопроследяване. Най активна е около овулация и цикъл. Следенето на всичко поето, мислено и действано в този период може да ни ориентира как я провокираме.

# 115
 • Мнения: 55
Здравейте.От години страдам от главоболие. Явява се без причина.Първо всичко започва с трептене в периферието.Не виждам нищо и ми е някакво светло в очите,не мога да си фокусирам погледа и на всички страни виждам зигзагообразни линии,като бушуващо море.Това трае около 15-20 минути.Пропуснах да кажа и,че в самото начало усещам ,че всичко в мен се преобръща.След това започва главоболие в слепоочията,което не се повлиява от нищо с дни.Имам периоди в ,които тъкмо ме отпусне и ме започва наново.Понякога ми се случва по време на цикъл.Най-зле е сега лятото.От всякакви проблясъци,заслепяване от стъкло,слънчев лъч и след 10 минути се започва ужасното главоболие.Ходих на невролог поради друг проблем и споменах за това.Тя каза,че е мигрена ,но не знам вече.Ето дори днес след обед вървя и една кола минава,заслепи ме от слънцето и в момента яко ме болят слепоочията и отзад очите.Някой с такива симптоми?Чувала съм,че по време на пристъп имаш непоносимост към шум, светлина...,но светлината да провокира мигрена!?!?
И още нещо.Преди година отново получих това трептене в периферието, но загубих чуствителност в ръката,половината лице и език.Естествено преди главоболие

# 116
 • София
 • Мнения: 4 418
Това е мигрена с аура. А симптомите са типични. Какво пиеш за нея?

# 117
 • Мнения: 55
Това е мигрена с аура. А симптомите са типични. Какво пиеш за нея?
Изписаха ми Суматриптан,но от него получавам схващане в ченето и повишено слюноотделяне.Пия парацетамол, аналгин..такива.
А възможно ли е светлина да предизвика мигрена?

# 118
 • Мнения: 593
На 21 съм,преди 2 г. пих 3 месеца противозачатъчни по схема.. след тях ми се появи страшна мигрена около овулацията и менструацията.. ужасно е... главата ми сякаш гори,врата ми е ужасно болезнен,светлина, шум всичко сякаш ми се забива в мозъка,стигам до повръщане... личната ме прати на гинеколог, защото става около менструация и овулация,но нямаше ефект... :/ някой има ли представа лекува ли се това нещо
  Имах същия проблем,мигрена на хормонална основа,винаги по време на цикъл имах ужасни пристъпи.Започнах да пия чай от жълт кантарион и масло от Вечерна иглика и вече 4 месеца нямам мигрена.
lavazza, сподели моля те , все още ли пиеш вечерната иглика и дали ти помага все още за мигрената
Аз съм на един клик да си поръчам МВИ след последните месеци, в които имах кризи. Моята АГ ми изписа феминкур, което си е витекс, т.е. растителен хормон, та не съм сигурна, че ще си го купя ...

# 119
 • Мнения: 880
Здравейте.От години страдам от главоболие. Явява се без причина.Първо всичко започва с трептене в периферието.Не виждам нищо и ми е някакво светло в очите,не мога да си фокусирам погледа и на всички страни виждам зигзагообразни линии,като бушуващо море.Това трае около 15-20 минути.Пропуснах да кажа и,че в самото начало усещам ,че всичко в мен се преобръща.След това започва главоболие в слепоочията,което не се повлиява от нищо с дни.Имам периоди в ,които тъкмо ме отпусне и ме започва наново.Понякога ми се случва по време на цикъл.Най-зле е сега лятото.От всякакви проблясъци,заслепяване от стъкло,слънчев лъч и след 10 минути се започва ужасното главоболие.Ходих на невролог поради друг проблем и споменах за това.Тя каза,че е мигрена ,но не знам вече.Ето дори днес след обед вървя и една кола минава,заслепи ме от слънцето и в момента яко ме болят слепоочията и отзад очите.Някой с такива симптоми?Чувала съм,че по време на пристъп имаш непоносимост към шум, светлина...,но светлината да провокира мигрена!?!?
И още нещо.Преди година отново получих това трептене в периферието, но загубих чуствителност в ръката,половината лице и език.Естествено преди главоболие
Това , което описваш стъпка по стъпка съм изпитвала и аз .
Само че мен ме е  боляла главата след това само отгоре.
Разбирам те и ти съчувствам искрено.
Не ми се случва често, но много ме е страх да не ми светне в очите ярка светлина.
Аз, макар и психолог, макар и да работя с хора с психични разстройства, когато съм минавала през тези кризи, изпитвам дивашки страх, който не мога да озаптя..

Ходих на ирисова диагностика шри Петър Димков. Той каза,че това е нервновегетативана дистония..
Но аз все си мисля за очна мигрена.

Препоръчвам ти да се огледаш за алтернативно лечение, разбира се след като вече си минала през невролог.
Със сигурност и храната играе огромна роля. При мен и топлото време, както и психичната умора.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 13:14 от Serendipity*

# 120
 • русе
 • Мнения: 413
Това е мигрена с аура. А симптомите са типични. Какво пиеш за нея?
Изписаха ми Суматриптан,но от него получавам схващане в ченето и повишено слюноотделяне.Пия парацетамол, аналгин..такива.
А възможно ли е светлина да предизвика мигрена?
Да възможно е от светлината да се получи пристъп. Може от миризми, от определени храни, емоции от всякакъв тип. При дъщеря ми е така в момента е на 16 г, с мигрена е от 7  годишна. Аз също съм с мигрена.

# 121
 • София
 • Мнения: 4 418
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B5%D1%89%D1%83%D … D0%BE%D0%BC%D0%B0
Вижте и това.
Аз също пия от елетриптаните, но само това ми помага. Лошото е, че напоследък зачестиха пристъпите...

# 122
 • русе
 • Мнения: 413
При мен точно така започва придружено напоследък с "объркване" не знам как да го обясня все едно нещата се случват около мен или пък бели петна в паметта. Някой път има и изтръпване на ръката -лява или дясна, затруднен говор. Като премине започва главобието. Пия беналгин, не винаги ми помага. Забелязала съм от последните пристъпи, че ако изпия хапчето още в началото на  симптомите, главоболието е по леко.

# 123
 • Мнения: 684
При мен мигрената не се появява от светлина, но когато се появи, светлината може да я влоши. Просто сетивата ми стават много чувствителни. Дори миризмите като че ли усещам три пъти по-силно. Най-интересното е, че един от симптомите на мигрената ми е разстроен стомах. Дори съм споделеля това с личния ми лекар, но той нищо смислено не можа да ми каже.
Аз също пия вечерна иглика, но само от овулацията до почване на мензиса. От мензиса до овуалцията, сменям. Пия рибено масло. Това е да балансирам хормоните, тъй като при мен мигрената се появява почти само по време на месечния ми цикъл. От няколко месеца ги пия тези неща и макар че още получавам мигрена, на два пъти по време на мензис ме пропусна. Това си е направо събитие за мен. Чела съм още, че билката Витекс също помага за балансиране на хормоните, но не съм я пробвала още.
В интернет има страшно много информация за хормоналния дисбаланс. Ако подозирате, че това е причина за мигрените ви, поинтересувайте се и дори си направете изследване на хормоните. Това е къде къде по-добре, отколкото да се тъпчете с химия. Аз вече 20 години всеки месец почти пия суматриптани, парацетамоли, аспирини и какво ли още не. Страх ме е да си помисля какви може да са последствията.

# 124
 • Мнения: 593
Gabonka, и аз съм така, откакто се помня се тъпча с болкоуспокояващи. Знам, че няма да помогнат, ама надеждата всеки път ме излъгва и пия хапче, а хапчето пък влошава стомаха .. юни месец с празен стомах ми се гадеше и повръ*х само стомашен сок. Мисля да си поръчам МВИ най-накрая, да рискувам. Това, което ме спира е да не станат по-зле хормоните, да се объркат нещо там, знам ли ...

# 125
 • Мнения: 684
И аз всеки път си казвам, че няма да взимам болкоуспокояващи. Но като ме заболи силно и не мога нищо да свърша, съм готова да изпия какво ли не, стига да помогне.
Иначе с хормоните шега не бива. Трябва да се направят изследвания да се види дали има дисбаланс, завишаване или понижаване на даден хормон, и т.н.

# 126
 • Мнения: 55
Здравейте отново.В понеделник ще ходя на невролог. От вчера се започнаха пристъпи.Прибрах се,нищо ми нямаше и изведнъж започнах да виждам едно светло петно пред очите.Погледа ми стана размазан,не  можех да се концентрирам, имах усещането,че ще припадна. Кръвното беше нормално,а аз почти изгубих зрение.После ми изтръпнаха един по един пръстите на ръката,минаваше като ток нагоре по китката,след това устната,половината език ...но трае около половин час.Получих леко главоболие след това.Легнах си и на сутринта като станах си погледнах часовника на телефона,усетих,че не виждам всички числа,а само това в което се загледам,стана ми черно пред очите,затрптя ми зрението,пак не виждах почти нищо.Поглеждам си ръцете и виждам само тази в която се вгледам,другата като отрязана.Пак се върнах в леглото и след 20 минути като мина получих адско главоболие отдясно в окото,синуса,слепоочието и се чувствам като пребита.Зрението още ми е мъгляво едно.Тези случки предшестващи главоболие са ужасни. Вече почвам да се страхувам Sad

# 127
 • Мнения: 684
Най-страшното е неизвестността. Хубаво е, че ще ви види специалист скоро. Стискам палци.

# 128
 • Мнения: 55
Добър ден
Бях на невролог.Диагноза -класическа мигрена с аура.
Изписа ми Топилекс вечер по 1,хедан след аурата и ако остане някакво главоболие прахчета фламексин.Някой има ли отзиви за тези лекарства?

# 129
 • Мнения: 880
Добър ден
Бях на невролог.Диагноза -класическа мигрена с аура.
Изписа ми Топилекс вечер по 1,хедан след аурата и ако остане някакво главоболие прахчета фламексин.Някой има ли отзиви за тези лекарства?
От сърце ти пожелавам радко да ти се случват кризите.
Ако е удобно , сподели при кой лекар беше.
А и ми е любопитно как мина прегледа. Simple Smile

# 130
 • Мнения: 55
Благодаря
Бях на невролог тук в Ямбол.На база данни,честота на пристъпи,как протича самия пристъп, къде е болката,зрителните нарушения ми постави диагноза.На 14ти другия месец съм на ЕЕГ

# 131
 • Мнения: 859
Здравейте,от няколко години имам такива пристъпи,но едва минала година по съвсем друг повод ходих на ЯМР и ми казаха,че имам начален стадий на остеохондроза на шийни прешлени,та от там идва и мигрената...Снощи например ми се случи по време на работа и ми се искаше направо да се скрия някъде....,лявото слепоочие щеше да гръмне,зрението намаля,навеждането и изправянето мн зле в този момент се отразяват,и извинявам се,но докато не отидох да повръщам нямаше оправия...,една идея по-добре се почувствах...Аз обаче забелязвам,че когато съм в ПМС се появяват тея пристъпи основно,това означава ли,че са намесени и хормоните?И още нещо-причината за ЯМР бяха болки в костите,възможно ли е а има връзка между мигрената и болките в костите?Ходя по лекари и изследвания ми правят,но така и до момента нямам категорично мнение от какво са...
sladkymeche1989 вие кой лекар в Ямбол посетихте?Балгодаря!

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 11:48 от believe_

# 132
 • Мнения: 55
При доктор Калъпова

# 133
 • Мнения: 97
Здравейте от вчера съм с адско главонолие болките ми са отзад на главата и слепоочията освен това съм в цикъл имам отвратително гадене но ме притеснява само това схващане на ръката от лакътя до пръстите дали е мигрена това

# 134
 • София
 • Мнения: 4 418
Аз напоследък съм така. Схваща ми се и челюстта. Много чести станаха пристъпите. Уж бяха свързани с цикъл, на хормонална основа, а хормоните са ми в норма, нямам нищо гинекологично... Преди 2 дни беше кошмар. След 2 повръщания, хапче и 3 часа сън ми светна.
Съдоразширяващите ми действат добре.
Но в дните съм почти инвалид...

# 135
 • Мнения: 97
Аз напоследък съм така. Схваща ми се и челюстта. Много чести станаха пристъпите. Уж бяха свързани с цикъл, на хормонална основа, а хормоните са ми в норма, нямам нищо гинекологично... Преди 2 дни беше кошмар. След 2 повръщания, хапче и 3 часа сън ми светна.
Съдоразширяващите ми действат добре.
Но в дн