По колко готвите?

  • 7 257
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Sofia
  • Мнения: 4 221
Здравейте готвещи момичета Grinning
Имам следният въпрос към вас и той е провокиран от двете тенджери с манджа/едната коприва с макарони а другата свински джолан с картофи/, които трябва да изхвърля Imp
По колко готвите? Ден за ден, ядене за ядене или манджа за два и повече дена?
При мен ситуацията е следната: имам навика останал ми от баба ми, която готвеше огромни тенджерища манджа за многолюдното ни семесйство да надрусвам до горе съда в който готвя и после да изхвърлям огромни количества храна. Но друг път всичко се изяжда пък...даже недостига Sad
А и не ми се готви по сто пъти на ден, дори не всеки ден Embarassed
Предпочитам да сготвя за два дена и така цялата патъклама да си оправдае масрафа като се казва.
Обачеее...като трябва да изхвърлям и всеки път сипя люти закани да спра да готвя ! Imp
Как е при вас?

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 23 663
Аз готвя като теб за десет човека (а сме четирима), обаче като ми остане го замразявам. Имам специални кутии за фризер и микровълнова, или просто в кутия от сладолед "Делта", обаче го изсипвам преди да го пъхна в микровълновата. И като ме налегне голям мързел вадя по нещо от фризера, стоплям и готово. Всяко ядене, което е по-дребно нарязано се поддава на замразяване, например опечени пържоли трудно стават, обаче яхния с месо и картофи е просто 6. Grinning

# 2
  • Мнения: 1 425
Аз готвя по 2 пъти на ден. На обед нещо бързо, например месо или риба с гарнитура (картофи или ориз) и салата. Вечер повече се въртя около печката. Но когато нямям време обикновено правя спагети с доматен сос.

# 3
  • Мнения: 1 425
Забравих да допълня, че сме трима, но на обяд готвя и за още едно момиченце.

# 4
  • Мнения: 242
Аз готвя през ден.... ние сме само двама защото Радина е записана на ясла и от там нейната храна е осигурена за целият ден, а ако не стигне добавям нещо сухичко. Гледам да не хвърлям храна защото ми е жал, че има хора дето гладуват, а и си спомням филииките със сладко като студентка.  Laughing

# 5
  • out of space
  • Мнения: 8 573
И аз много често изхвърлям храна, по точно я давам на кучето на баща ми, но пак си ме е яд. Гледам да готвя на два- три дни и за това излиза повечко. Не, че не може да го изядем, но ни писва едно и също. Тази вечер ще изхвърля половин тава свинско с кисело зеле.

# 6
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: dodo_dodo
Здравейте готвещи момичета Grinning
Имам следният въпрос към вас и той е провокиран от двете тенджери с манджа/едната коприва с макарони а другата свински джолан с картофи/, които трябва да изхвърля Imp
По колко готвите? Ден за ден, ядене за ядене или манджа за два и повече дена?
 Как е при вас?

Аz се опитвам да готвя така, че да има ядене zа два дена. Wink  Ако ми е останало повече ядене обаче го zамраzявам.

# 7
  • Мнения: 3 154
Ние в къщи сме двама, ама пак си готвя почти всеки ден  Imp  Моя мъж са го научили от малък, че колкото да му сипят трябва да го изяде, а и той не яде малко по принцип Wink  Имам чувството, че ако му сложа тенджерата ще я опатка цялата Shocked  Shocked  Shocked
А храна съм изхвърляла рядко и то в случаи, когато непредвидено сме хукнали някъде за някой-друг ден Sunglasses
А яда да изхвърляш храна ми е много познат от майка ми... на нея все й се налага, че мъжете покрай нея хич не ядат...

# 8
  • София
  • Мнения: 2 686
И аз готвя в промишлени количества, а сме си само двамата с мъжа ми. Може би причината е в грамажите, които майка ми ми е давала, когато се учех да готвя, а тя все пак готвеше за 4 души и то по 2 порции на човек. И аз вече съм свикнала да готвя в такива количества. Пробвала съм да слагам всичко на половина, ама все ми се оплескват манджите и ме е яд. Спасението съм намерила в хладилника  Laughing Като сготвя нещо, слагам половината (и повече понякога) докато е вряло в буркани. Имам едни такива големи буркани, събират точно 2 порции (1 ядене за мен и мъжа ми). Като изстинат, слагам половината буркани в камерата, а другата половина в хладилника. Тези от хладилника ги ядем до 2 седмици, а тези от фризера, може и след 2 месеца  Laughing Така готвя много по-рядко, а винаги имаме разнообразна храна. И бурканите са удобни, защото могат да се ползват директно в микровълновата за размразяване и затопляне.

# 9
  • Мнения: 3 927
и аз гледам така да се организирам, че да сготвя в един ден 2-3 неща по 2 порции на човек (ние сем двамата с татенцето) и другото време да ми е на разположение на бебка. е, понякога, но рядко, изхвърлям като забравя нещо в хладилника и ме е яд. иначе готвя "на око" и нямам мерки.....

но си мисля, че като порасне бебка още малко, сега е на почти 6 месеца, ще иска все повече внимание, и май ще спра готвенето......не знам, ще видим...

# 10
  • Мнения: 2 693
Цитат на: Taneto
но си мисля, че като порасне бебка още малко, сега е на почти 6 месеца, ще иска все повече внимание, и май ще спра готвенето......не знам, ще видим...


Твърде възможно Wink  Grinning ! Аз минах на аламинути...

А по темата - освен аламинути, от време на време успявам и да сготвя за 2-3 дни. Храна не хвърлям, защото СОТ-а дояжда всичко, което остава /нищо не се разваля/... и върти доволно опашка после - харесва ми манджите Grinning .

# 11
  • Варна
  • Мнения: 2 171
И аз готвя в количества подходящи за изхранването на цяла казарма Rolling Eyes . Не че не мога да готвя в по- малки количества- мога и няма разлика в качеството, нооо...
При мен проблема за сега е /поне с това се оправдавам/, че живеем аз, съпругът ми, сестра ми и нейният приятел заедно, а всичките ни приятели и голяма част от най- близките роднини са на два етажа разстояние и винаги има опасност на някой да му хрумне да се отбие вечерта Twisted Evil . В което няма нищо лошо, но аз обичам всичко да ми е планирано и предвидено и ужасно се вбесявам ако вече вечеряме и няма как да предложа от същото Twisted Evil . Та така- готвя винаги две порции в + , от които често се случва да изхвърляме. Нещата стояха маалко по- различно когато кучана беше жива, но си отиде животинчето/от старост, не от преяждане Stuck Out Tongue /...

# 12
  • Варна
  • Мнения: 4 818
В последно време готвя достатъчно за едно хранене и порция отгоре. Мъжа ми е придирчив и не обича да повтаря ядене. Свикнах по неговата схема.
Ако остане манджа я замразявам в кутии и пращам за кучката на вилата.
Ако ваше съседи имат куче и то яде готвена храна, може да отделяте остатъците за него, а не за боклука.
Доста често Той се храни навън и ми спестява време пред печката. Пък аз ям каквото намеря.  Sunglasses

# 13
  • MUC
  • Мнения: 571
Готвя само за вечеря, през деня се яде каквото се намери в хладилника или ако е останало нещо от предната вечер, рядко нещо полуготово което само трябва да се сложи във фурната.

# 14
  • Мнения: 966
Zavisi ot vremeto i ot jelanieto mi ako niamam vreme gotvia vav svobodnoto si vreme za dva dena no pone dve razli4ni osnovni iadeneta i sootvetno gi zamraziavam taka niama nedovolni 4e na obed i ve4era se iade edno i sashto. Kogato sam svobodna gotvia po malko i za vseki koi kvoto obi4a saobraziavaiki se nai ve4e sas kaprizite na sina e i sas jelanieto i vkysovete na ostanalite razbirase. Zabeliazala sam oba4e neshto koeto daje me iadosva kogato sgotvia neshto koeto mnogo se xaresva naprimer BarBQ ili drygo no lubimo se iade na korem idi obiasniavai 4e ne triabva da se preiajda.

# 15
  • Мнения: 429
А аз готвя по малко . Не зная по-вкусно ми става яденето , когато е в по-малко количество . А и  домашните ( тоест само тати )  мноого държат на разнообразието . Всеки ден различно . и тъй като аз не ям месо , повечето местни неща са полуфабрикати . Покрай децата нр ми остава много време за готвене и гледам да готвя през ден , а и лятото сме поече на плодове и зеленчуци .

# 16
  • Варна
  • Мнения: 6 873
За да не разказвам подробно, ще го кажа така - никой у дома не обича притоплена храна т.е. готвя непосредствено преди консумация храна за съответния брой хора. Изключения има - зрял фасул ...тогава количеството е малко повече...

А това дето си го сготвила Додо....макарони с коприва ... не е ли добре да изхвърлиш и рецептата Confused:  Rolling Eyes  Shocked  Wink  Laughing

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 4 221
Цитат на: Flash*
За да не разказвам подробно, ще го кажа така - никой у дома не обича притоплена храна т.е. готвя непосредствено преди консумация храна за съответния брой хора. Изключения има - зрял фасул ...тогава количеството е малко повече...

А това дето си го сготвила Додо....макарони с коприва ... не е ли добре да изхвърлиш и рецептата Confused:  Rolling Eyes  Shocked  Wink  Laughing


Да изхвърля рецептата ли? #Crazy
Така приготвена - това е най-вкусната коприва, която съм яла.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 6 873
Цитат на: dodo_dodo
Цитат на: Flash*
За да не разказвам подробно, ще го кажа така - никой у дома не обича притоплена храна т.е. готвя непосредствено преди консумация храна за съответния брой хора. Изключения има - зрял фасул ...тогава количеството е малко повече...

А това дето си го сготвила Додо....макарони с коприва ... не е ли добре да изхвърлиш и рецептата Confused:  Rolling Eyes  Shocked  Wink  Laughing


Да изхвърля рецептата ли? #Crazy
Така приготвена - това е най-вкусната коприва, която съм яла.


Уф...за коприва умирам, напролет дебна бабите на пазара да си купя/сега наесен пък обикалям с надежда за кестени/ ама пусто макарони и прочее тестени джунджурии не мога да кусна, та комбинацията ти е хм.... за мене. Пък и като прочетох, че е хартисала... Rolling Eyes

# 19
  • Мнения: 5 500
Цитат на: dodo_dodo

Да изхвърля рецептата ли? #Crazy
Така приготвена - това е най-вкусната коприва, която съм яла.


Додо, сподели рецептата, плииийз Wink  Sign Exclamation
Иначе по темата, готвя на момента, т. к. последно време почти не ядем у дома /зимата май няма да е тъй Wink /, ако се наложи готвя веднага, но за Цецо винаги преди ядене. Не му давам претоплена храна.

# 20
  • Мнения: 4 068
В наща къща два пъти едно исъщо почти не се яде.
Какво да правиш такъв мъж ми се падна.
Аз готвя непосредствено преди ядене,но мярката понякога ми куца.И поради факта че рядко ядем два пъти едно и също,аз също хвърлям доста храна.Чак ме е срам понякога.
Додо и аз като теб се заричам да почна да готвя по по-малко ама....не знам защо не ми се получава.

# 21
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Flash*
За да не разказвам подробно, ще го кажа така - никой у дома не обича притоплена храна т.е. готвя непосредствено преди консумация храна за съответния брой хора. Изключения има - зрял фасул ...тогава количеството е малко повече...

А това дето си го сготвила Додо....макарони с коприва ... не е ли добре да изхвърлиш и рецептата Confused:  Rolling Eyes  Shocked  Wink  Laughing


Хахаха....и на мен ми звучи гадничко, ама знам ли...вчера сготвих зрял фасул с праз, чесън и макарони. Мислех, че ще стане отвратително, но се оказа обратното- фемилито опразни тенджерата, отдавна не бях яла по- вкусен боб. Та тази коприва...може и готино да е...

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 4 221
Ето я рецептата:
Първо измивам и попарвам копривата. След което я поръсвам обилно със сол и брашно и я намачкам докато омекне. Оставям я да престои така около час. След това я измивам и нарязвам на дребно.
През това време в нагорещена мазнина запържвам малко пресен лук и изсипвам и нарязаната коприва, така, че да се задуши леко. Доливам вода. Количеството зависи от това колко гъста искате да ви бъде чорбата. Слагам сол. Щом заври изсипвам една чаша натрошени на дребно макарони. След като омекнат наливам една чаша прясно мляко. Нотрашавам сирене и прибавям едн жълтък. Оставям да покипи.
Това е.
Супер вкусно !
А по желание - може да нарежете и чесън. Аз лично слагам.

# 23
  • Мнения: 2 655
Голям проблем си имаш Dodo_dodo Laughing , ами какво да кажем ние който нямаме време. Embarassed
Преди да забременея готвих всеки ден. Те мамите тук ме знаят. Те ме научиха да готвя.

Afroditta например ме научи лозови сърми, NaNa  страхотна торта, Ренци мързелива баница и т. н. На два дни правех и нещо сладко. Никаква готова храна и сандвичи от вън, както всички американци тук.

Но се рди Алисиа и край на готвенето. Сложихме начало на сандвичите и готовата храна.  Embarassed Татко всеки ден носи и така се справяхме. За 1 месец пригитвих 2 супи и 1 мусака. Днес за първи път направих пак тези лозови сърмички на Afroditta. Все се сещам за нея като ги правя.

Иначе готвя по малко и често. Опитвам се да ми доставя удоволствие готвенето. Сега като не бях готвила 1 месец направо се радвах като готвех днес, дори и салатка с роладини направих.

Баба ми казваше:"ГОЛЯМ ГРЯХ е да се хвърля храна. Господ гледа от горе и ще ни вземе тази, която е дал." Аз все още помня и нищо не хвърлям. Дори коричка хляб.
Помисли си, колко гладни деца има и просто се опитай да се наслаждаваш в кухнята, а да не го приемаш като бреме.

# 24
  • Мнения: 5 500
Цитат на: dodo_dodo
Ето я рецептата:
Първо измивам и попарвам копривата. След което я поръсвам обилно със сол и брашно и я намачкам докато омекне. Оставям я да престои така около час. След това я измивам и нарязвам на дребно.
През това време в нагорещена мазнина запържвам малко пресен лук и изсипвам и нарязаната коприва, така, че да се задуши леко. Доливам вода. Количеството зависи от това колко гъста искате да ви бъде чорбата. Слагам сол. Щом заври изсипвам една чаша натрошени на дребно макарони. След като омекнат наливам една чаша прясно мляко. Нотрашавам сирене и прибавям едн жълтък. Оставям да покипи.
Това е.
Супер вкусно !
А по желание - може да нарежете и чесън. Аз лично слагам.


Додо, голямо благодарско за рецептата ще я направя веднага и ще споделя резултата Laughing
Peia, мила и аз се сещам за теб, особено за буркан лозови листа на 5$ в Щатите:wink:Кога се връщате, че да се видим във Варна Grinning  Confused:  

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 4 221
Цитат на: Pela
Голям проблем си имаш Dodo_dodo Laughing , ами какво да кажем ние който нямаме време. Embarassed
Преди да забременея готвих всеки ден. Те мамите тук ме знаят. Те ме научиха да готвя.

Afroditta например ме научи лозови сърми, NaNa  страхотна торта, Ренци мързелива баница и т. н. На два дни правех и нещо сладко. Никаква готова храна и сандвичи от вън, както всички американци тук.

Но се рди Алисиа и край на готвенето. Сложихме начало на сандвичите и готовата храна.  Embarassed Татко всеки ден носи и така се справяхме. За 1 месец пригитвих 2 супи и 1 мусака. Днес за първи път направих пак тези лозови сърмички на Afroditta. Все се сещам за нея като ги правя.

Иначе готвя по малко и често. Опитвам се да ми доставя удоволствие готвенето. Сега като не бях готвила 1 месец направо се радвах като готвех днес, дори и салатка с роладини направих.

Баба ми казваше:"ГОЛЯМ ГРЯХ е да се хвърля храна. Господ гледа от горе и ще ни вземе тази, която е дал." Аз все още помня и нищо не хвърлям. Дори коричка хляб.
Помисли си, колко гладни деца има и просто се опитай да се наслаждаваш в кухнята, а да не го приемаш като бреме.


Ех, Пела Simple Smile
Точно проблема с времето е и една от причините да готвя по повечко. Не мога да отделя, не мога да си позволя да отделям всеки ден по три пъти достатъчно време така, че да вложа нужната енергия, старание, търпение за приготвянето на отделно ястие. Много по-лесно и икономично / на време/ е да сготвя веднъж за два дена например.
Отделно думата си казва и навика дотолкова, че не съм и опитвала когато ми е напрегнато и всичко става на тъгъдък и едно врещи, друго ме дърпа, да полагам усилия в тази насока, така, че да разбера дали пък на фона на цялата тупурдия, дали пък все пак не съм способна да го направя...
Но дори и така да се окаже, не си заслужава напъна според мен. Прекалено изтормозена работа ще бъде...
А иначе обичам да готвя. Много дори Simple Smile
Влагам любов, старание и не малко фантазия, когато го правя. И за да се насладя наистина на този процес, предпочитам веднъж да го правя на няколко дни, но като хората, от сърце, а не да го претупвам и да ми създава отрицателни емоции. Това вероятно би ме накарало да намразя готвенето.
И в дните когато не ми е останало време, а нямам нищо останало от предния ден - тогава просто поръчваме и ние. Редовни клиенти сме и на кейефси, на пица хът, на о`шипка, на тоган, на мама миа и т.н.... Laughing или пък на кръчмата под нас Wink
Ах, най-обичам долу Embarassed  Laughing  Embarassed

# 26
Цитат на: Pela
Голям проблем си имаш Dodo_dodo Laughing , ами какво да кажем ние който нямаме време. Embarassed
Преди да забременея готвих всеки ден. Те мамите тук ме знаят. Те ме научиха да готвя.

Afroditta например ме научи лозови сърми, NaNa  страхотна торта, Ренци мързелива баница и т. н. На два дни правех и нещо сладко. Никаква готова храна и сандвичи от вън, както всички американци тук.

Но се рди Алисиа и край на готвенето. Сложихме начало на сандвичите и готовата храна.  Embarassed Татко всеки ден носи и така се справяхме. За 1 месец пригитвих 2 супи и 1 мусака. Днес за първи път направих пак тези лозови сърмички на Afroditta. Все се сещам за нея като ги правя.

Иначе готвя по малко и често. Опитвам се да ми доставя удоволствие готвенето. Сега като не бях готвила 1 месец направо се радвах като готвех днес, дори и салатка с роладини направих.

Баба ми казваше:"ГОЛЯМ ГРЯХ е да се хвърля храна. Господ гледа от горе и ще ни вземе тази, която е дал." Аз все още помня и нищо не хвърлям. Дори коричка хляб.
Помисли си, колко гладни деца има и просто се опитай да се наслаждаваш в кухнята, а да не го приемаш като бреме.


Ще може ли да ни пуснеш тортата на NaNa, моля?

DolceVita, но много бърза! Grinning

# 27
  • Мнения: 2 693
DolceVita, не я искаш от мен, но понеже и аз я правя, вече редовно, тая пуста вкусна торта на НаНа - ето:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2189

# 28
  • Мнения: 429
Ехеее , вие наистина ще ми вдигнете рейтинга !!!!
Наистина се радвам ,ч е ви харесва тортата и че я правите редовно !!!
Мен ме домързя да я направя за Рожденния ден на малките и мноого съжалявам . Доверих се на готовите и съжалявам . Изглеждаше прекрасно , но на вкус.....
Изневерих на себе си и няма да го допусна на втория ни ден ден !!!

Айде правете и хапвайте тортички !!!

# 29
  • Мнения: 2 693
NaNa, на първия рожден ден на Емката и аз направих тая грешка /но и ти не беше станала част от обкръжението ми де Grinning /, та тази година ще съм на поправителен. Само дано не се "отвия", щото като гледам май ще трябва да направя 2-3 тортички...

# 30
  • Мнения: 429
Ами 3 да са , те бързо стават , аз даже съм стигала до 6 етажа ( за сватба на една приятелка) .
Аз утре ще се поразровя за други тортички . Мале преди 3-4 години колко рецепти събирах... , а сега все едни и същи неща готвя ...
Сещам се сега за един страшно вкусен според мен сладкиш : " Дамски каприз " се казва . Сигурно някоя мама вече я е предложила , но аз утре ( вечерта  вероятно) ще я напиша във форума , че сега две не виждам Sad

# 31
# 32
  • Мнения: 1 497
Темата е много интересна, ще я изчета по-късно, но само да попитам. Вие като замразявате манджа с картофи, после харесва ли ви вкуса и? На мен ми е отвратително като тричава каша.

Додо, само да ти кажа,че това макарони с коприва и без да беше в излишък щях да го изхвърля.Wink. Кажи, ако обичаш как ги готвиш, че аз обичам и двете, ама поотделно. (Наскоро опасох една ливадка и хората ме гледаха като треснати,че бера коприва, ама много ми липсва).

# 33
  • София
  • Мнения: 2 300
Аз готвя следобед, докато детето спи, като гледам количеството да е толкова, че да се изяде или най-много да остане 1 порция. На обяд приготвям за мен и детенце аламинути или някоя бърза супа /нарязвам продуктите, сипвам в тенджерата и слагам да се вари - става за отрицателно време Rolling Eyes / . Готвя заради мъжа ми и най-вече заради сина ми, но не се престаравам. Наблягам много на суровите продукти - плодове и зеленчуци /салатите са задължителни при нас/.

# 34
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз сега правя първи стъпки в готвенето Embarassed  щото ние сме все още новобрачни   loveuuu Обаче имам голям мерак за готвене (отвсякъде си събирам рецепти - БЛАГОДАРЯ ВИ И НА ВАС, ЧЕ ВИ ИМА!)! Готвя в малки количества - горе долу 4 порции, но понеже и двамата сме във вкъщи само за вечеря ни стига за два дни. Така че готвя през ден.

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 4 221
Цитат на: Теодора
Темата е много интересна, ще я изчета по-късно, но само да попитам. Вие като замразявате манджа с картофи, после харесва ли ви вкуса и? На мен ми е отвратително като тричава каша.

Додо, само да ти кажа,че това макарони с коприва и без да беше в излишък щях да го изхвърля.Wink. Кажи, ако обичаш как ги готвиш, че аз обичам и двете, ама поотделно. (Наскоро опасох една ливадка и хората ме гледаха като треснати,че бера коприва, ама много ми липсва).


Аааа Imp  Laughing
Много моля, стига сте подценявали рецептата ми Grinning
Дала съм рецепта по-горе, който има желание / и смелост излиза Wink / - нека я пробва.
И за пояснение - не става дума за гъсти запечени макарони с коприва, както предполагам повечето са решили. А за копривена манджичка, на която вместо шепа ориз се слага шепа счупени на ситно макарони. Не е чак такава гнус, каквато явно звучи Wink  Stuck Out Tongue
И не съм я измислила аз за съжаление, а е взета от книга с готварски рецепти  Simple Smile

# 36
  • Мнения: 1 497
Къде е това горе, бе скъпа? В интерес на истината си представих една огромна тенджера с макарони и сварена корприва да приплъзва между тях, обаче така както го описваш и аз ще се пробвам.

# 37
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Теодора
Къде е това горе, бе скъпа? В интерес на истината си представих една огромна тенджера с макарони и сварена корприва да приплъзва между тях, обаче така както го описваш и аз ще се пробвам.


Цитат на: dodo_dodo

Ето я рецептата:
Първо измивам и попарвам копривата. След което я поръсвам обилно със сол и брашно и я намачкам докато омекне. Оставям я да престои така около час. След това я измивам и нарязвам на дребно.
През това време в нагорещена мазнина запържвам малко пресен лук и изсипвам и нарязаната коприва, така, че да се задуши леко. Доливам вода. Количеството зависи от това колко гъста искате да ви бъде чорбата. Слагам сол. Щом заври изсипвам една чаша натрошени на дребно макарони. След като омекнат наливам една чаша прясно мляко. Нотрашавам сирене и прибавям едн жълтък. Оставям да покипи.
Това е.
Супер вкусно !
А по желание - може да нарежете и чесън. Аз лично слагам .

Общи условия

Активация на акаунт