Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 410 276
  • 3 259
  •   2
Отговори
# 2 940
  • Варна
Значи край мен вече няколко случая има подобни. Извод: няма проблем да теглиш пари на банкомат от сметката на починал. Не я блокират. Обаче ако е пенсия и е изтеглена, НОИ ще ви гони до дупка. За закриването вече видиш ли искат 100 документа. Дори и ако по сметката има 15 лв. Това е институционален проблем. ЕСГРАО не подава нататък инфо за починали. Май само НОИ разбира. Търговските дружества не. И съвсем не визирам само банките. Сетете се за всички валидни договори - телефони, интернет, вода, ел.енергия... всичко продължава да виси на титуляра, докато не дойде някой да го предекларира. Така че не хвърляйте камъни ей така.

# 2 941
Пак имаме "указания", делото  за описа пак е върнато. Тоя път за справка от банките колко пари има в две незакрити сметки. В едната са 20 стотинки.
Очаквам след новите хартии които занесем да има следващи указания, може би за закритите сметки или и аз не знам какво още.
Не може ли наведнъж да кажат какво точно искат, а не на час по лъжичка?!
И да, никой не знае по банките кой е жив и кой умрял.

# 2 942
ra2, това за сумите по сметките е задължително да се пише, независимо колко са - аз исках от банката справка за сумата с удостоверението за наследници. Посочва се всичко наследнено, моята адвокатка смята  дяловете на децата по недвижимото имущество колко са и описахме всичко, както и приложихме документи - справка за сметка от банката, копия на нотариални актове на нашия апартамент, на гаража, на всичко, което наследява от починалия свекър.
Това "на час по лъжичка" и аз преживях с делото за продажбата на малката кола, проточи се шест месеца. Първият път съдийката върна делото зарави липсата на решение за приемане по опис, следващият път, защото на копията на документи не пишело "вярно с оригинала", име, дата и подпис.
Дано имаш късмет да е само това. Стискам палци по-бързо да преминете през това, не стига загубата и мъката, ми и бюрократизми, които да те изцеждат допълнително.
Банките не знаят, че някой е починал, докато наследниците не го информират за това. Аз трябваше да открия сметки на децата, за да получат допълнителното пенсионно осигуряване и тогава ги информирах. НОИ знае, защото работодателят прекратява трудовото правоотношение поради смърт и ги уведомява.

# 2 943
Готово! Описът излезе  Без повече връщане и без питане за закритите сметки. Laughing Подадена молба в съда на 10.06, готов резултат на 02.07, с две междинни допълнителни искания на документи.
Благодаря на всички за съветите и помощта. Сега остават разговорите и оправията с чичо.

# 2 944
Детенце на 14 може ли да си получава наследствената пенсия по дебитна карта, от която да може да се тегли, а не по тези спестовни сметки, за които се иска разрешение от съда? Вземам я в пощата в момента, но има голяма вероятност да се наложи да си сменя работата и да нямам възможност да успяваме в работното време на пощенския клон.

# 2 945
  • София
Те работят от доста рано до доста късно. Поне нашият - от 7.00 до 19.00, отделно и в събота.
За другото не мога да отговоря. Аз бях посочила на голямото дете сметка (16г.), но и на двете идват в пощата. Може би е просто грешка, но не ми се занимаваше да се разправям с НОИ.

# 2 946
Нашият клон работи от 08:00 до 17:30 за съжаление. Ако се наложи ще го мисля, при повечето варианти за работа, които гледах, има вариант за хоум офис понякога, само при необходимост, така че вероятно ще успявам веднъж месечно да я вземам.

# 2 947
  • Sofia
Не съм сигурна, но може да се заяви да се взема пенсията от в друг клон. провери го.

# 2 948
  • София
Може и в друг да, нашият работи и в събота.

# 2 949
Няма значение от кой клон я взимате(може от всеки клон и град),аз като дългогодишен служител във Български пощи мога да кажа,че централната поща във областния град работи до от 08.00до 19.00часа

# 2 950
  • у дома
Детето ми беше на 15г и попитах същото като подавах документите за наследствена пенсия ,но ми казаха,че не може и затова в пощата-като направи 18г подаде заявление да е по сметка.Но знам за дете,което е  наж15 и си я получава по сметка-явно съм попаднала на незнаещ служител,та си питайте.

# 2 951
Синът ми е с ДСК тийн , пенсията си я получава там има лимит на за теглене по 300 лв на ден , преди беше 100 лв.
Парите от фондове и застраховка също са по тази сметка и реално могат да се теглят по малко .

# 2 952
  • София
Детенце на 14 може ли да си получава наследствената пенсия по дебитна карта, от която да може да се тегли ....

Да , може,  щом вече има лична карта .При  ДСК и Пощенска банка , за други не зная .
Не се ходи в НОИ, банката подава документите .

# 2 953
  • София
Някой знае ли дали има увеличение на пенсиите? Сега забелязах, че децата вече втори месец получават с около 60 лв повече наследствена пенсия и се зачудих защо. Да не е грешка и да трябва да връщаме после 🙄

# 2 954
desita_g, наследствените пенсии са увеличени от 1 юли с 11% колкото е увеличението на редовните пенсии.
Да се похваля - вчера успях да подам детските през интернет и ще чакам отговор в 14-дневен срок. Надявам се всичко да е наред и да съм спестила ходене до социалните.

Общи условия

Активация на акаунт