Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

  • 379 313
  • 2 943
  •   1
Отговори
# 2 940
  • Варна
  • Мнения: 3 925
Значи край мен вече няколко случая има подобни. Извод: няма проблем да теглиш пари на банкомат от сметката на починал. Не я блокират. Обаче ако е пенсия и е изтеглена, НОИ ще ви гони до дупка. За закриването вече видиш ли искат 100 документа. Дори и ако по сметката има 15 лв. Това е институционален проблем. ЕСГРАО не подава нататък инфо за починали. Май само НОИ разбира. Търговските дружества не. И съвсем не визирам само банките. Сетете се за всички валидни договори - телефони, интернет, вода, ел.енергия... всичко продължава да виси на титуляра, докато не дойде някой да го предекларира. Така че не хвърляйте камъни ей така.

# 2 941
  • Мнения: 4 256
Пак имаме "указания", делото  за описа пак е върнато. Тоя път за справка от банките колко пари има в две незакрити сметки. В едната са 20 стотинки.
Очаквам след новите хартии които занесем да има следващи указания, може би за закритите сметки или и аз не знам какво още.
Не може ли наведнъж да кажат какво точно искат, а не на час по лъжичка?!
И да, никой не знае по банките кой е жив и кой умрял.

# 2 942
  • Мнения: X
ra2, това за сумите по сметките е задължително да се пише, независимо колко са - аз исках от банката справка за сумата с удостоверението за наследници. Посочва се всичко наследнено, моята адвокатка смята  дяловете на децата по недвижимото имущество колко са и описахме всичко, както и приложихме документи - справка за сметка от банката, копия на нотариални актове на нашия апартамент, на гаража, на всичко, което наследява от починалия свекър.
Това "на час по лъжичка" и аз преживях с делото за продажбата на малката кола, проточи се шест месеца. Първият път съдийката върна делото зарави липсата на решение за приемане по опис, следващият път, защото на копията на документи не пишело "вярно с оригинала", име, дата и подпис.
Дано имаш късмет да е само това. Стискам палци по-бързо да преминете през това, не стига загубата и мъката, ми и бюрократизми, които да те изцеждат допълнително.
Банките не знаят, че някой е починал, докато наследниците не го информират за това. Аз трябваше да открия сметки на децата, за да получат допълнителното пенсионно осигуряване и тогава ги информирах. НОИ знае, защото работодателят прекратява трудовото правоотношение поради смърт и ги уведомява.

# 2 943
  • Мнения: 4 256
Готово! Описът излезе  Без повече връщане и без питане за закритите сметки. Laughing Подадена молба в съда на 10.06, готов резултат на 02.07, с две междинни допълнителни искания на документи.
Благодаря на всички за съветите и помощта. Сега остават разговорите и оправията с чичо.

Общи условия

Активация на акаунт