Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви привилегии имат самотните родители? 2

 • 164 115
 • 460
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 7
Здравейте, аз съм сравнително нова имам сходен проблем с повечето мамчета в тази темичка , но се страхувам да пиша или питам нещо , тъй като знам че тук държите въпросите да се задават на точното място и един въпрос да не се задава по 1ОО пъти  Peace ! Потърсих в търсачката и на думата "разведени" ми излиза само тази тема , ще споделя случващото се с мен и детето ми тук , но Моля за извинение , ако все пак не съм уцелила правилното място!
 Преди малко повече от година изгоних , слава богу вече бившият си съпруг от дома ми , почти цяла годиа на той не искаше да се развежда , наскоро подписа и споразумение и малко след това се разведохме! Детенцето си остана при мен , той има право да го вижда всека 2 и 4 неделя от месеца и 2О дни през лятото , а издръжката която би трябвало да ми плаща е 8О лева! Той нито търси детето , нито плаща издръжка , за цялата тази година съм получила от него максимум 1ОО лева и то с триста зора , обаждания и молби!От прочетеното тук разбрах че , ако издръжката не се плаща това означава че той не се грижи за детето , т.е. мога да го съдя и да му се отнемат родителските права, но тъй като сме разведени официално едва преди месец , а практически не сме заедно от 1 години , не знам дали мога да направя това!Аз живея с родителите си , но положението ни не е цветно, майка ми работи , аз не мога да си намеря работа тъй като детето ми не е прието на градина и трябва да се грижа за него а баща ми е болен!Въпроса ми е следния , разбрах че няма никакви привилегии за самотни родители , тъй като практически такива на съществуват по закон, но имам ли някакъв шанс например ако отида в общината или нещо подобно , да разкажа и единствената помощ ,която бих искала да получа е детето ми да започне детска градина, за да имам аз възможност да започна работа и да предложа необходимото на детето си !?
Още веднъж се извинявам , ако съм писала на грешното място!!! Peace

# 61
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
maya_asenova
Трябва ти съвет от юрист.Дано да се включи такъв.

Можеш да го съдиш,че не плаща издръжката,но от момента,в който му е определена т.е от развода нататък.
Детски взимаш,нали?Също има помощи за отопление-питай в социалните.Друго няма.
Може да отидеш в общината и да потърсиш инспектора по образования,мисля че те отговарят за детските градини и да помолиш за място.Макар че ми се струва,че така не става.Но все пак не пречи да опиташ.

# 62
 • Мнения: 7
Елфита , благодаря ти за отговора!
Не вземам детски , тепърва ще ходя да разучавам как стоят нещата и там , тъй като до сега се водехме женени и той не пожела да си подготви документите за доход , а при все още не анулиран брак трябваше да има документи за доход и от двете страни! Тук прочетох че сега след развода имам право на детски и сега ще ходя до социалните да разуча как стоят нещата!Ще опитам да се обърна към някой и от общината , но както ти каза и мен малко ме съмнява да се получи нещо!

# 63
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
Тъй като си в тежка ситуация ще пробваш всичко.Дано да имаш успех

За детските-декларация свободен текст,че не работиш,някъде искат и трудовата ти книжка.Бележка от педиатъра за ваксините на детето.Копие и оригинал от акта за раждане.Молба по образец http://asp.government.bg/ASP_Files/M.D-7.doc   
Ако подадеш май месец,ще ти изплатят първите детски от 35 лв през юни.

# 64
 • Мнения: 7
Всъщност аз се водя на работа , понеже преди бременноста си работех във фирмата , в която работи и майка ми , собственикът ме съжали и ме остави да се водя на работа , само че договорът който имам е на 4 часа , направихме това за да ми тече стаж и да ми се плащат осигуровките, а в замяна на голямата услуга ,която то ми направи , аз правя преводи от 3 езика за него, лесно е а и не работя в офиса , превеждам си в нас и му ги пращам на майла! Не знам дали това че се водя на работа ще ми навреди в монета , надявам се да не навреди, затова ще отида и ще говоря в социално ще им кажа какво е състоянието ми и те ще ми кажат какво да правя!

# 65
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
Щом работиш тогава ще ти трябва служебна бележка за доходи 12 м назад.Пак ще имаш право на детски защото едва ли се осигуряваш на повече от 700 лв.
Защо не се класирахте за ДГ.След като имаш и допълнителна точка от това,че работиш

# 66
 • Мнения: 7
Ох къде ти 7ОО лева по договор съм на 4 часа и на 15О лева заплата! А за градината и представа си нямам защо не сме се класирали , и сега и сега продължавам всяка седмица да подавам документи , и все не сме приети!

# 67
 • Мнения: 3
Здравейте, аз съм самотно-щастлива майка на 5 месечно бебче и вече се сблъсках с абсурда за прием в ясла. По закон детето трябвало да се води с неизвестен баща (което не е в моя случай), за да имам привилегията да съм с предимство за прием в детска градина. Не става въпрос за това да ми намалят таксата, а да приемат дъщеря ми в ясла. При така стеклите се обстоятелства сме на 47-мо място и се борим за 3 свободни места. Момичета моля ви за съвет какво да правя в този случай.

# 68
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
poly4ka,как точно си самотен родител???Живеете с бащата без брак ли?Това не е самотен родител.

За да си самотен родител,детето ти не трябва да има баща,а твоето има и затова не може да ползваш предимството за ясла и градина.Отделен е въпроса бащата какви грижи полага за детето.Ако имаш претенции към него,ги уреждаш в съда

# 69
 • Мнения: 3
Здравей Елфита, детето ми има баща единствено по документи. Дори с издръжката немога да си позволя да я запиша в частна ясла или да наема детегледачка, а в края на годината оставам с минимална заплата.

# 70
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
Да,така е,ако бащата не се грижи за детето реално,издръжката за никъде не стига.Но нещата се гледат как са по документи.Щом в акта за раждане фигурира баща,не може да ползваш предимството.Трябва да пише баща неизвестен.
Пожелавам ти да се наредят нещата най-добре за теб.

# 71
 • Мнения: 3
Благодаря Елфита. Успех и на другите мами, които са в моето положение.  Hug

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 14:50 от poly4ka

# 72
 • Мнения: 585
Здравейте на всички,

Понеже темата преди време ме вънуваше много, кой е самотен родител и кой има право на соц. помощи.По въпроса знам това.

Самотен родител, е родител който в акта за раждане на детето си се води само той.Демек другия(бащата)е неизвестен.Има право на 50%отстъпка в детска градина и кухня - държавна.НАВСЯКЪДЕ В БГ НЕЗАВИСИМО ОТ ОБЩИНАТА.Също така в записване в детска градина на детето не участвате в ел. класиране ,а сте с предимство.Има се предвид, че майката сама полага грижи за прехраната на дтето си и не разчита на другият родител.И това е всичко.

Овдовяли родители, не се водят самотни.Децата наследяват  пенсии от починалият родител до навършвне на пълнолетие или до завършване на висше образование.

  Родители(майки), които децата са им припознати от бащите и независимо дали живеят с тях или не по закон не се водят самотни.

Социални помощи:Имат право всички на тях самотни родители,родители без брак,овдовяли родители и изобщо всички хора ако дохода им е под 350в. бруто.Точно тук аз не разбрах какво се има предвид в темата.Доколкото знам се взима дохода на двамата родители (на тези които фигурират в акта за раждане на детето)ако е само един родител тогава само един доход.
За мен това е парадокс.Как може да ми взимат за доход бруто като част от тези пари отиват в разни пенсионни фондове,здравни осигуровки и т.н.реално тези пари чисто не влизат в дома ми и аз не се възползвам от тях за отглеждане на детето ми.Навремето се опитахме тук да направим една асоциация точно за самотните родители и да ги разграничим от другите не самотни, но всичко се разпадна.Мися, че трябва да има такава асоциация която съвместно да работи с другите асоциации и фондации като "Движение на Българските майки", които също се занимават с това но не основно и "Бъдещи и настоящи майки".познавам много момичета от двете фондации, прекрасни хора които винаги биха помогнали.Това е от мен   bouquet

# 73
 • Мнения: 7 780
Самотен родител, е родител който в акта за раждане на детето си се води само той.Демек другия(бащата)е неизвестен. 
айде пак дискриминация .....
по тази логика винаги майката може да се води самотен родител и никога бащата.

# 74
 • Мнения: 6 274
Самотен родител, е родител който в акта за раждане на детето си се води само той.Демек другия(бащата)е неизвестен. 
айде пак дискриминация .....
по тази логика винаги майката може да се води самотен родител и никога бащата.


Оф, знаеш ли, понякога намирам голяма доза истина в постовете ти, но понякога (както в случая)  откровено ме дразниш!
Ми, да, приемай го като дискриминация, ако щеш, но една майка не може само да си изтръска... яйцеполагалото и да си набие камшика!
А мъжете се справят идеално с това в подобни ситуации.
За това в акта за раждане, обикновено графата с името на бащата остава празна.
Не, че няма и такива "майки", и когато родят и зарежат детето си, то тогава празните графи са две.
Туй то.

Общи условия

Активация на акаунт