Всеки ден с копнеж очакваме МАРТенски бебевалеж! - тема 15

• 32 895
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
  • Карлово
Аз имам въпрос към ЛЛЛ:
Трябва ли след като съм хранила бебето, да се изстисквам с помпата след това или да разчитам на него?
Трябва ли задължително да издава онзи звук, като че ли преглъща или ако си движи челюстите и мърда ушичките означава, че засмуква мляко?
Мога ли да кърмя, ако зърната са ми разранени? (последният път имах малко кръв на едното зърно)
Предварително ви благодаря!
Bub555, не е необходимо да изцеждаш след кърмене, освен ако дори и след като бебето се е нахранило, не са ти напрегнати и твърди гърдите, което е възможно в първите дни след раждането. Изцеждане се налага, когато гърдите са напрегнати и се цеди до облекчаване, независимо дали е преди, след или между кърменията. По този начин лактацията се оптимизира според нуждите на бебето.
Не е задължително да издава звуци и мърда ушички. Не всеки звук, който прави бебето, е гълтане, а някои бебета, които сучат добре, са почти безшумни. Преглъщането е видимо най-изразено по-скоро в областта на адамовата ябълка.
Ако не ти е некомфортно, можеш да кърмиш с разранени зърна. Поемането на малко кръв от бебето не е проблем. Вариант е временно да използваш силиконови зърна, докато зарастнат раничките.

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 00:35 от микки

# 121
  • Sofia
Честит Виктор на мама Матца 83 !

Редрени аз ще раждам във Вита. Много ме беше страх да не ме викнат от предишната вечер и ми олекна като доктора каза искам те сутринта в 8.00 - 8.30 (операцията е за 11.30).

Много прегръдки ви изпращам за утрешния голям ден  Hug

# 122
  • София
Аз се притесних, че Дани през цялото време преглъща след няколко засуквания. Това намалено количество кърма ли значи?
Явно и залъгалката го доказва. А  уж седи по 1 час на гърдата и го гледам как през цялото време си суче и преглъща.
Ако премахна залъгалката как да постъпя като потърси отново да суче? Въпреки че е сукал 1 час на едната и половин час на другата?

Има ли значение храненето на майката? Аз си го гледам сама  и почти нямам време да ям, защото или се кърмим или се приспиваме. Въобще не мога да изляза от стаята. Ям рядко и даже като ида да ям нямам апетит, а се насилвам. Не знам защо така....

Валари, спомена, че не си уверена в доброто засукване на бебето, а и зърната ти са болезнени. Винаги ли кърмиш със силиконови зърна? С тях усещаш ли болка?   Ако имаш наранявания по зърното, какво представляват и къде са точно? Дани само зърното ли засуква или успява да захване и част от ареолата(такова е засукването и със силиконови зърна)?

В началото най-често използваните пози за кърмене не са били удобни за теб, но с времето става все по-лесно да се кърми в различни пози. Може да пробваш отново някои позиции, за да видиш дали няма да намериш някоя по-удобна за вас, в която да можете да се справите по-добре и със засукването. А също да провериш дали няма да намалее(или дори да липсва) болката в зърното, когато сте заели друга позиция. Ето малко идеи за различни пози(някои е невъзможно да опиташ защото са за по-голямо бебе): http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0 Втората снимка е позиция "кръстосана люлка". Често тя се оказва най-удобна в първите седмици, защото имаш по-добър контрол над бебето. Гърдата я държиш със свободната ръка и помагаш за засукването.
 И така, избираш някоя позиция, настаняваш се удобно и взимаш детето. Тялото му изцяло да е обърнато към теб. Ако е необходимо, може да сложиш възглавница или навито одеяло под него, за да стане на необходимата височина, без да се налага ти да се привеждаш към него. Поднасяш зърното към носа на бебето(между горната устна и нослето), подсещаш го да отвори уста с погалване със зърното, изчакваш да отвори широко уста и тогава го закачваш, като бързо го придвижваш към гърдата, но не натискаш главата, а избутваш плещите напред. Така бебето се доближава с брадичка напред и леко отметната назад глава, което спомага по-доброто отваряне на устата.. Ако все пак засуче пак само зърното, може да освободиш вакуума, като бръкнеш с кутре в ъгълчето на устата и да извадиш зърното(не тегли докато бебето държи, за да не се нараниш) и след това опитай отново да закачиш детето по-добре. Ако не съм обяснила ясно, ето и една статия със снимки: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/position/

За да помогнеш на бебето да приеме повече мляко може да приложиш компресия на гърдата. Ето описание как се прави: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/ и видео:  http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13 Или накратко обяснено – обхващаш гърдата с палеца отгоре, останалите пръсти отдолу, на известно разстояние зад ареолата и когато бебето започне да суче по-вяло, притискаш(но не така, че да те боли).  Като спре да гълта, отпускаш.
 Ако има нещо неясно, питай и ще опитам да бъда по-ясна.

Дани  какво количество чай изпива за едно денонощие? С шише ли го приема или по друг начин? Казваш, че пълни памперсите почти на всяко хранене,  демек наакани памперси ли? Какъв е цвета на акото? Усеща ли се неприятна миризма?  В какво количество е в един памперс(да речем събира ли се твърдата непопила в памперса част една чаена лъжичка?). Урината в какъв вид е – бистра, без цвят, без мирис или изглежда по друг начин? Колко пълни напишкани памперса се събират за денонощие и колко от тях са наакани?
От както сте изписани бебето претегляно ли е? Някои педиатри проверяват теглото на бебето  на 2 седмици. Дани ма ли жълтеница?

Извинявай, но не помня от кой град беше. Смяташ ли, че ще ти е от полза да дойде на място(или на удобно за двете място) помощник за кърмене/лидер, ако има във вашия град?

Ако системно не се храниш, възможно е това да даде отражение на кърмата. Може да се опиташ да се подсещаш, като си държиш някакъв плод в стаята и така да подхапваш нещо. Или когато има някой помощник вкъщи да си приготвиш няколко порции храна, като си взимаш по една чиния в стаята. Да ти е под ръка и да те подсеща

# 123
  • Карлово
Скреч, благодаря за изчерпателния отговор. За съжаление обаче аз наистина нямам и капка вече. Забравих да пиша, че се цедя на ръка, със стимулация на всички канали, масажи и топли компреси, но няма. Зърната ми са малки и освен акушерката и докито каза, че са плоски. Но аз си купих силиконови зърна, та ако потече млякото да съм подготвена. Биберон-залъгалка не давам въобще, то и детето не иска. За цедене по 8 пъти на ден не мога и да си помисля, защото нямам физическата възможност. От друга страна имам малко здравословни проблеми, които се появиха с раждането.
Били, а дали е удобно да попитам какви са здравословните ти проблеми (може и на лични), възможно е те да имат отношение към липсата на кърма.
Често при майки, които кърмят за първи път, е възможно да не са разработени добре каналите в началото и това да възпрепятства бързото потичане. Рефлексът на потичане също е зависим от емоционалното състояние на майката, затова е важно ти да си спокойна. Марти суче ли от гърда? Как се държи той, раздразнителен ли е, сърди ли се, докато се кърмите?

# 124
  • София
E STELA, ти къде ражда? За тези хапчета за разкритие съм чела не много хубави работи. И аз чакам да ни преместят в "родени", че да обсъждам по-свободно  Laughing
eya, благодаря, но ти не си с първо дете и знаеш, че да отглеждаш новородено е песен. Проблем са батковците и каките, които не можеш да гушнеш и да седнеш пред компютъра, докато те си кротуват сгушени  Simple Smile . За това и пиша вечер, когато баткото спи.
Магинка, на коя Витоша си била? Не ще да е било на софийската, щом казваш, че времето било чудесно. На мен кучи студ ми се вижда през прозореца.

С тих ужас гледам как перушината на Никола бавно намалява. Спомням си какъв грозничък беше брат му, като му опадна косичката   Whistling
 На мен рахата ми свърши. Майка ми си замина, мъжа ми по командировки тръгна, ще се ядат сухи филийки, няма коя да е. А когато се случи да остана сама с бебето вкъщи ми е направо супер! Все едно съм без дете. Какво ли ще е като почне да щъка и да помага на брат си в белите  Laughing

# 125
Честити дъщерички на radostani и vitrea!  newsm51, newsm51  Честити синове на evichka77, passion и matza83!  smile3525, smile3525 , smile3525  Да са живи и здрави, а на мамите бързо възстановяване!  

marinels, veset0, hellen_law, natali_bebeto 2, много стиснати палци и от мен днес fingerscrossed Чакаме бебевалежа  Wink

Слагам кафенца, на кой каквото му хареса и ви казвам ДОБРО УТРО   Hug

Благодаря ви за отзивите за темичката ни  Hug

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 09:16 от marys

# 126
Аз имам въпрос към ЛЛЛ!!!
Синът ми навърши вече 20 дни от раждането му и се храни през 3-4 часа със едно хранене през нощта. Като цяло е спокойно бебче, мъчиха ни малко колики, но не беше страшно. Притеснявам се, че от 3 дни почти не спим нощем и има следното поведение/ ще опиша ситуацията тази нощ/:  събуди се към 12 умрял от глад,ревящ, сложих го на гърдата и кърменето продължи до 1,30, като всеки мой опит да го сваля от гърдата след като заспиваше беше провал, плачеше и се свиваше и в момента , в който го слагах отново на гърдата, той започваше да суче и се успокояваше. Успях да го залъжа със залъгалка без да плаче от 1,30 до 2 часа, но от тогава до 2 и 30 отново на гърдата. Захапва ми пръста сякаш е много гладен. Не мога да си обясня как през останалото време едно хранене го държи сит 3-4 часа , а в часовете между 12 и 3 през нощта видимо ми показва че е гладен и е непрекъснато на гърдата ми, в противен случай плаче. Притеснена съм определено и не зная как да процедирам. Иначе е много спокойно бебче. През деня нямам никакви проблеми. Яде и спи добре. Ще се радвам, ако ми помогнете!

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 09:49 от tutkata

# 127
Добро утро!
Днес съм по-добре, благодаря ви, че  ме мислите, много мило ми стана  Hug Hug Hug
Честито на всички нови мами, да са им живи и здрави дечицата  newsm32
Много силно стиснати палци на marinels, veset0, hellen_law, natali_bebeto 2, дано всичко мине като по вода  Praynig
Commelina, и мен ме е страх от същите неща "Навсякъде чета, че 2 седмици преди и след термина си е нормално и се води раждане на термин. Но съм останала с впечатление, че у нас докторите не обичат да чакат по 2 седмици. А и да решат да ме чакат, то ще трябва да е по всяка вроятност под наблюдение в болница. Честно казано, престоят в болницата и предизвикването ме плашат повече от самото раждане  Rolling Eyes"  И моят термин би трябвало да е на 10 март, а ме карат да вляза на 9 в болницата  Sad За сега нямам никакви признаци, ще видим до тогава  Rolling Eyes
После пак ще пиша.
Успешен ден на всички  Hug Hug Hug

# 128
tutkata, моля отбележи с червено "въпрос към ЛЛЛ" така момичетата по лесно ще забележат постинга ти.

Цитат
плачеше и се свиваше и в момента , в който го слагах отново на гърдата, той започваше да суче и се успокояваше.
Това много ми прилича на колики.

# 129
Г-жа Стихийно бедствие, определено имаме колики и му давам Биогайа, действа му доста добре. Преди това бяхме с инфакол за 3 дни, но се запичаше и го спрях. Откакто давам капки биогайа ака редовно и е мн спокоен, с изключение на тези 3 дни и в часовете от 12 до 3 през нощта. Sad

# 130
Г-жа Стихийно бедствие, определено имаме колики и му давам Биогайа, действа му доста добре. Преди това бяхме с инфакол за 3 дни, но се запичаше и го спрях. Откакто давам капки биогайа ака редовно и е мн спокоен, с изключение на тези 3 дни и в часовете от 12 до 3 през нощта. Sad
Ще чакаме момичетата от ЛЛЛ да помогнат, но на мен ми прилича на колики, я кажи вечерта кога последно му даваш капки за колики.

# 131
Здравейте, момичета  Hug
Влизам да поздравя всички мами, които вече гушкат своите бебета. На тези, на които им предстои - всичко ще бъде наред.
На мен днес ми "изтича срока на годност"  hahaha както ми каза сутринта мъжа ми. Мислех си, че беба ще се роди по-рано, а то май към пренасяне отиваме  ooooh!. Ние сме добре, въпреки, че имаше проблеми, по-скоро с кофти лекари от колкото с нас самите. Беба си кротува в корема и май хич не й се излиза. Като чух и прогнозата за времето  Joy то си има за какво  Laughing.
Аз ще пробвам една разходка (студ, не студ) за помощ на раждането, че половинката си ме отряза за секс  Cry Cry Cry. Детето вече знаело всичко, той така не искал за се запознава с нея   bowuu
Хубав ден на всички   bouquet

# 132
Стискаме  Hug Само спокойно, всичко ще бъде наред! Очакваме и твоята хубава история от раждането  Hug
успех и на hellen_law3 !!!!!!!  Hug Сигурна съм, че всичко ще мине по мед и масло!!  Wink Радвам се, че си попаднала на свестен доктор!

Цитат
Честно казано, престоят в болницата и предизвикването ме плашат повече от самото раждане  Rolling Eyes
- абсолютно, и аз съм така, искам всичко да стане възможно най-непринудено и затова почнах да се чудя какво става с младежа..  Crazy  Mr. Green

preslava_82, май сме с еднакъв "проблем", аз от няколко дни ходя по-често до wc, но предполагам, както казват момичетата, че организмът се чисти.. нямам и прекален апетит, малко ми прилошава, даже ми се гади.. ама май не е вирусче....  Grinning
Честито бебче на мама matza83!!! Да й е жив и здрав малкият Виктор!!!   bouquet
eya, отивам да пия чай от малинови листа Crazy всичко ще изпробвам (шегувам се, разбира се )
Скреч, нашата си Витоша бре Wink  пеша през тихите улички до трамвайчето (поне 15мин от нас с много бавното ми ходене), после 1-2 спирки нагоре до последната на 5-цата и оттам през прословутия р-т Бор малко нагоре до една детска площадка. Обаче имаше заледявания и бая снежец, на връщане щях да се пребия на няколко пъти, добре, че майка ми ме държеше. Но вятър нямаше и беше по-тихо и спокойно, отколкото долу. А то като вървиш, си се стопляш  Wink

Какво ли ще е като почне да щъка и да помага на брат си в белите  Laughing
- и на нас ни предстои тази "олелия" в скоро време с братчето ми  Mr. Green  Peace

marys, какво е това кафенце в 4 сутринта???  #Crazy Май като гледам заедно сме будували нощес, ама аз се мъчех в леглото да заспя отново..  Laughing

Magica, приятна разходчица!!!  Hug

# 133
Добро утро и от мен на всички.
Честито на новите майчета, да са им много здрави и послушни бебчетата и бързо да се приберат вкъщи  bouquet  bouquet  bouquet
marys   Благодаря за кафенцето  Hug след безсънието май всички имаме нужда.
И аз вече нямам търпение да се гушнем с бебка, но тя явно няма никакво намерение скоро да излиза  Tired, термина ми е за 10.03, но все се надявах, че ще се гушнем по-рано, четири дни не се спряхме от разходки и пак нищо, само повече ме болеше кръста вечер, от днес започвам и аз с почистването пък да видим ( тя и свекърва ми днес си е вкъщи и ще се засичаме та току виж може и да родим от напрежение Joy )
Пожелавам ви един много усмихнат и слънчев ден на всички въпреки времето на вън  Simple Smile

# 134
Честито на всички нови мами!Нека бебоците са им здравички и спокойни.  bouquet
Весето,Маринелс ,Натали бебето и hellen_law ,стискам палци всичко да е ок и скоро да гушкате своите съкровища. Hug
Вече явно й е много тясно на момата и по-цял ден се протяга.Направо корема ми става квадратен като си вирне дупето и гръбчето.
А момичета ,да ви попитам на вас станаха ли ви гърдите по-чувствителни преди да родите?Дали това означава нещо? newsm78
[color=orangeredmarys ][/color],благодаря за кафенцето. Wink
Magica_de_Spell ,приятна разходка.Дано даде по-бърз резутат. PeaceИ аз мисля да прибягна до различни методи за предизвикване на раждане.Той и нашия тати го е страх за бебка,ама ще видим за сега не съм го отписала. LaughingМежду другото и ние сме купили същия комплект за изписването на беба самоче в розово. Wink

Общи условия

Активация на акаунт