Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 397
Здравейте! Синът ми е вече на един месец и е крайно време да започнем да развиваме интелекта му, само че не знам как Grinning Това, което правим в момента е - да му говорим много и да му пускаме детски песнички, може ли според вас да се направи още нещо по въпроса?

# 1
 • Мнения: 211
Въпреки, че се препоръчва от 2 месец, може да му показвате ярко оцветени предмети, които се движат, за да почне да се заглежда. Говорете му, обяснявайте му като сте навън за предметите, който са около вас. Така свиква с мелодиката на езика. Гукайте му, нека да е около вас, когато е будно, за да чува разговорите ви. Успех!

# 2
 • Мнения: 183
Само не го претоварвайте. Детото си ДЕТЕ! То има собствен ритъм. На тази възраст, а и много кслед това, за него най-важни са игрите. /Не искайте да учи английски преди да знае български/

# 3
 • Мнения: 2 452
Цитат на: ala
Здравейте! Синът ми е вече на един месец и е крайно време да започнем да развиваме интелекта му, само че не знам как Grinning Това, което правим в момента е - да му говорим много и да му пускаме детски песнички, може ли според вас да се направи още нещо по въпроса?

Честно казано, едва ли можете да направите особено много, освен да го прегръщате, да му ГОВОРИТЕ много и да задоволявате потребностите му, за да може детето да расте и се развива нормално, да се чувства спокойно и обичано. По-скоро му пейте вие (ако можете, разбира се), вместо да му пускате касети. На мен са ми смешни опитите за "развитие на интелектуалното ниво" на бебе едва ли не още от утробата. Това си е мое мнение и никого не задължавам с него! Струва ми се много изкуствено и претенциозно. Както и идеята на детето да се четат книжки в определен час, за да му се обогатявал речника (говоря за новородени бебета и такива, които според мен нямат необходимите кортикални връзки, за да могат да формират речник). Има време за всичко! Дете на 1 месец се нуждае от чист памперс, храна и много много гушкане. Това според мен ще бъде най-добрата предпоставка за  бъдещото ну интелектуално израстване.
Лаура

# 4
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Цитат на: ala
Здравейте! Синът ми е вече на един месец и е крайно време да започнем да развиваме интелекта му, само че не знам как Grinning Това, което правим в момента е - да му говорим много и да му пускаме детски песнички, може ли според вас да се направи още нещо по въпроса?


Струва ми се , че много бързаш... Бебе на 1 месец.. Интелектуално развитие... Мисля, че това, което му предоставяте като занимание му е достатъчно - говорене и слушане на песнички. Ако прекалите, може да се превъзбуди и да има проблеми със спането. Така са ме съветвали мен.
Постепенно новороденото проявява интерес към различни предмети от заобикалящия го свят. Щом му обръщате толкова много внимание, сами ще забележите към какво насочва интереса си бебето и може да споделите с него какво представлява предмета и какъв е при допир. Така процедирам с  Мая. Впрочем говоренето с бебето е ужасно ценно за него.
Примерно моята кукла обожава да слуша и гледа баща си, след като се прибере от някъде, да разказва преживелици. Попива всяка дума. На второ място по интерес се нарежда носенето на рамо. Майка ми започна с това носене през 1-2 месец. Не можело бебето само да лежи, трябвало да види света...  Shocked  И аз млада майка с болен кръст предложих бабките да си носят внучето, щом са толкова ентусиазирани. Бебе Мая изпитва неописуем  възторг от този вид разходки, така че опитайте и Вие по някое време. Трето място в класацията имат пеещите играчки. Но може би сте малки още за тях.
Имате ли пееща въртележка над леглото? Сега й е времето...
Поздрави  Flowers Four Leaf Clover

И както Лаура каза:"Има време за всичко! Дете на 1 месец се нуждае от чист памперс, храна и много много гушкане."

# 5
 • Мнения: 3 369
Laura много добре ти е казала всичко.

Наистина му пейте по-добре, отколкото да му пускате песнички. Дори и фалшиво да пееш, на детето ме ну прави впечатление. Но затова пък се радва много.

За да се развие интелектуално, детенце има нужда от сигурност и любов. Така че не се притеснявай, нищо специално не трябва да правите, стига да не го оставяте да плаче и да е обичано и всичките му нужди да са удовлетворени.

Между другото, бебчо има нужда да се оставя и самичък да си играе - така развива способността си да изследва света около себе си. Така че не му висете и непрекъснато на главата.

Тук можеш да прочетеш за някои игри и играчки, които са подходящи на тази възраст (на английски е).

# 6
 • Мнения: 397
Цитат на: Laura
На мен са ми смешни опитите за "развитие на интелектуалното ниво" на бебе едва ли не още от утробата. Това си е мое мнение и никого не задължавам с него! Струва ми се много изкуствено и претенциозно. Както и идеята на детето да се четат книжки в определен час, за да му се обогатявал речника (говоря за новородени бебета и такива, които според мен нямат необходимите кортикални връзки, за да могат да формират речник). Има време за всичко! Дете на 1 месец се нуждае от чист памперс, храна и много много гушкане. Това според мен ще бъде най-добрата предпоставка за  бъдещото ну интелектуално израстване.
Лаура

Далеч съм от идеята да правя от детето си вундеркинд. Просто бих искала да дам на сина ми най-доброто от себе си, а после той ще си решава какво да прави с него. За кортикалните връзки не съм много съгласна с теб. Според мен твърде малко се знае за структурата и развитието на човешкия мозък все още. От наблюденията ми върху моя син и върху други новородени  стигам до извода, че бебетата още от раждането си имат известна способност да мислят, макар и не толкова развита, колкото у възрастния човек, но това все пак е само началото. Така например в родилния дом имаше обичай лекарят да мине на визитация и да разповие бебетата, а пета-десет минути след това да минат и да ги вземат за къпане. Когато ги разповият и оставят така всички бебета започват да плачат. Целият етаж кънтеше от бебешки плач, а аз лично съм се опитвала да успокоя моето бебе, което се беше зачервило цялото и трепереше от ужас пред предстоящата баня. Взимаха го ревящ да го къпят, след което го връщаха съвсем спокоен, макар и намръщен. С другите бебета също беше така. Факта, че така неистово плачеха преди баня си го обяснявам с това, че вероятно са им правели и имунизации по това време. Що се отнася до четенето в определен час може би наистина е малко изкуствено, в края на краищата всеки може да чете на бебето си, когато му харесва. Моето лично мнение обаче е, че бебетата не се нуждаят само от чист памперс ядене и гушкане, защото  те усвояват майчиния си език, слушайки предимно родителите си да говорят, чела съм също така някъде, че те с особено внимание слушат именно човека, когото най-много обичат. Допускам също и че бебетата много по-лесно и без акцент могат да научат някакъв чужд език, но не смея да уча моето, защото аз самата не ги знам перфектно. Така че по-добре е да научи родния си език както трябва, отколкото да научи още един или няколко езика грешно. Според някои проучвания пък бебетата се раждат с определен брой вродени понятия, които впоследствие дообогатяват под въздействието на външни стимули, а може би ако се  подберат подходящите стимули, понятийната система на бебетата би станала много по-богата, може да се въздейства също и върху адаптацията на бебето към външната среда и социализацията му. Убедена съм, че мога да напрявя нещо за психическото развитие на моя син само че не знаех точно какво и именно затова отворих тази тема.

# 7
 • Мнения: 8 769
Аз също се придържам (все още) към съветите за говоренето и обясненията. Още от раждането говорех на дъщеря си. След това се мина на песнички (много ги харесваше и до към 9-10-я месец само с пеене ядеше), приказки и т.н. Смятам, че това е и една от причините сега да казва много думи, да повтаря абсолютно всичко и да дава адекватни отговори "да", "няма" и такива от сорта.
Има майки (с които съм се срещала) с деца на долу-горе нашата възраст, които са изумени, защо детето ми много говори (за възрастта си). Казвам, че аз непрекъснато му говоря и обяснявам. А те ми задават безумния въпрос: "Е, какво толкова му говориш?" Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

# 8
# 9
# 10
 • Мнения: 2 452
Aко ми прочетеш още веднъж мнението, ще видиш, че съм подчертала ГОВОРЕНЕ! Не казвам да си оставиш детето на произвола, напротив; говори му, пей му, сложи му въртележка над леглото, пускай му музика, но не изпадай в крайности.
Цитат на: ala

За кортикалните връзки не съм много съгласна с теб. Според мен твърде малко се знае за структурата и развитието на човешкия мозък все още. От наблюденията ми върху моя син и върху други новородени  стигам до извода, че бебетата още от раждането си имат известна способност да мислят, макар и не толкова развита, колкото у възрастния човек, но това все пак е само началото. Така например в родилния дом имаше обичай лекарят да мине на визитация и да разповие бебетата, а пета-десет минути след това да минат и да ги вземат за къпане. Когато ги разповият и оставят така всички бебета започват да плачат. Целият етаж кънтеше от бебешки плач, а аз лично съм се опитвала да успокоя моето бебе, което се беше зачервило цялото и трепереше от ужас пред предстоящата баня. Взимаха го ревящ да го къпят, след което го връщаха съвсем спокоен, макар и намръщен. С другите бебета също беше така.


Ами аз имам много по-прозаично обяснение - СТУДЕНО ИМ Е НА ДЕЧИЦАТА, затова плачат; Laughing  Laughing новородените не могат да си контролират температурата и "приемат" температурата на околната среда, която, убедена съм, далеч не е била 37 градуса. Права си за кортикалните връзки, не всичко се знае, но е съвсем научно доказано, че има разлика в невроните на новородени и възрастни. Нямам време да влизам в подробности в момента (до миналата година работех в институт по невронауки и макар да не съм специалист точно в тази област, все пак придобих доста познания "по осмоза".
Ако имаш възможност, намери и гледай филмчетата "Oh, baby!". Това са серии от филми за развитието на децата в различни аспекти (говор, моторна активност, себепознаване). От тях може да научиш много и да заемеш идеи.  
Хайде, до октомври.

# 11
 • Мнения: 397
Цитат на: Laura

Ами аз имам много по-прозаично обяснение - СТУДЕНО ИМ Е НА ДЕЧИЦАТА, затова плачат; Laughing  Laughing новородените не могат да си контролират температурата и "приемат" температурата на околната среда, която, убедена съм, далеч не е била 37 градуса. Права си за кортикалните връзки, не всичко се знае, но е съвсем научно доказано, че има разлика в невроните на новородени и възрастни. [/quotе="Laura"]
Обяснението ти би могло да се приеме, само че веднъж лелките, които взимаха бебетата се забавиха и аз увих моето в одеалцето, с което спеше, той обаче не спря да плаче и да трепери. Сега като отворихме тази тема мога да споделя и друго интересно наблюдение в тази връзка - моят син е голям гладник  Grinning  по принцип не плаче много, защото е кротичък, но огладнее ли.... Laughing Когато го взема на ръце обаче той спира и започва да се оглежда, забавя ли се с храненето обаче той почва отново да плаче сърцераздерателно и прави една такава измамена физиономия Laughing  Далеч съм от мисълта, че бебетата мислят като нас възрастните, но съм убедена, че те още след раждането си схващат последователността на две събития, които често се повтарят едно след друго. Интересно ми е също така, когато се усмихва насън какво съвува. Все пак той няма чак толкова много впечатления от външната действителност, за да сънува тях.

# 12
 • Мнения: 397
Цитат на: sunny_zt
Погледнах и видях, че си преподавател и, че твоето хоби е литературата и психологията. Това е много хубаво, само да не се получи професионално изкривяване.
Бъди преди всичко майка, и след това психолог


Аз не съм психолог Grinning  Колкото до професионалното изкривяване не се притеснявай, както писах някъде по-горе нямам болни амбиции по отношение на сина ми, нямам намерение да го правя вундеркинд. Grinning Просто искам да се занимавам с него и да му обръщам внимание като правя неща, които са полезни и съобразени с неговата възраст. Не мисля, че би му навредило, ако си говоря с него, ако му пускам музика, ако го уча да гука  Grinning , макар че той май май смята гукането за несериозна работа Grinning Аз просто му се радвам, толкова дълго време си мислех, че няма да имам деца и сега, когато той се появи съм на седмото небе от щастие и искам да му дам колкото е възможно повече.Това, което искам за него и да бъде щастлив, самоуверен, контактен, да вярва в себе си и в своите възможности. И най-вече да не се страхува да бъде такъв, какъвто е, да се радва, че е такъв, какъвто е и да не иска да бъде някой друг.

# 13
 • Мнения: 4 397
Цитат на: ala

Интересно ми е също така, когато се усмихва насън какво съвува. Все пак той няма чак толкова много впечатления от външната действителност, за да сънува тях.

напротив! за едно бебе абсолютно всичко е ново, защото няма никакъв опит.дори смяната на блузката ти е ново впечатление  Simple Smile според някои това е причината бебоците да стават кисели вечер - колкото и да ти се струва, че нищо не сте правили, за бебо впечатленията са много и се изморява Wink
аз лично поддържам теорията, че малките бебета сънуват неща от минали животи, но това е съвсем друга тема....

# 14
 • Мнения: 397
Цитат на: agneshka
Цитат на: ala

аз лично поддържам теорията, че малките бебета сънуват неща от минали животи, но това е съвсем друга тема....

Аз също приемам теорията за преражданията и допускам, че това е възможно. Наскоро четох в интернет, че усмивката е просто нервен рефлекс и изобщо не е свързана с емоциите на бебето, мисля обаче, че това твърдение звучи абсурдно. Изобщо в науката има толкова много различни мнения. Например според някои учени усмивката първоначално е представлявала оголване на зъбите като по този начин приматите са плашели противниците си, впоследствие е започнала да изразява радост. По този начин обаче не се обяснява факта, че бебетата се усмихват още в утробата на майките си. Моето бебе например се усмихва, когато му е приятно, но забелязвам, че усмивката му все още не е насочена към мен, той се усмихва на нещо свое, понякога дори се смее с глас Grinning Много ми се иска един ден някоя от усмивките му да бъде адресирана лично към мен.

Общи условия

Активация на акаунт