Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 5 500
Това, което искам да ви разкажа е свързано с моята най-добра приятелка, но не е главното, а само въведението.
За нея накратко, поради на знам чия немърливост им се запали жилището. Пияни пожарникари го гасиха, а блока е стар и са изливали тонове вода, защото има много дърво и само искра е достатъчна да пламне отново. Варненския кмет реагира много бързо и те веднага бяха настанени в общежитие. Това е. Май на кмета с това се изчерпаха задълженията и си излезе в отпуск и всички хора, защото не изгоря само нейното жилище, нямат идея кога ще бъдат ремонтирани жилищата им, защото един завод във Варна и Общината години наред не могат да се разберат чия собственост са тези жилища.
Сега главното. Общежитието е за кръгли сирачета и психически и физически болни деца. Самата сграда е в състояние, което не мога да опиша с думи. Като влязох вътре и се разплаках. В тези условия живеят хора, децата на България, защото държавата се грижи за тях, ама като мащеха. Стените олющени и напукани. Ужасна миризма. Мръсотията цари навякъде, има решетки по вратите и терасите, като затвор. Като, че ли децата ще избягат някъде. На къде? Те няма къде да отидат. Леглата са изтърбушени, няма пердета, в банята парче огледало за разкош. Викат ги за ядене със звънец, а то яденето почти всекидневно домати с ориз. А стокилограмовите лелки-готвачки си отиват с препълнени торби.
Децата всъщност са юноши и вече работят. Цепят дърва цял ден за 8 лева. 8 лева. За кое по напред са тези 8 лева. След година-две, като навършат пълнолети ги изпращат по родните им места и всеки да се спасява по единично. Да си търсят работа и да си плащат квартира и да се изхранват, поне.
Едно момче-тапицер-инвалид молило директора да остане в общежитието, защото няма къде да отиде, а тук имало поне работа. Щяло пари да му дава на директора, само и само да го остави в стаята, иначе на улицата и по контейнерите за боклук.
Питала ги за майките им. Знаят им имената и ЕГН-тата, знаят къде да ги намерят, ама не щат. Защото, "те не са ни майки, безразлични са ни и не изпитваме нищо към тях, по-майки са ни тези които са се грижили за нас".
Хора или престъпници ще станат тези деца. Според мен няма да станат хора, въпреки, че живота ги е облъскал, те се озлобяват и след излизане от родното общежитие, ще започнат да крадат за да има какво да ядат.
А така имат нужда от майчина ласка, от подкрепа, те също имат чувства.
Ако някоя майка, която е решила да си остави детето отиде и види условията, при които живеят никога няма да го направи. Действителността те блъсва още на бариерата, трябва да нямаш сърце да го направиш.

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 17 749
Има ли някаква възможност с нещо да помогнем? Малко пари, дрехи, храна? Как? Бих дала с удоволствие, стига да знам, че това, което давам отива където трябва.

# 2
  • Мнения: 5 500
Да и аз мисля като теб давам, но лично на тях Sign Exclamation
Вече им занесох 4 чувала с дрехи, които ние със съпруга ми никога няма да носим, а са направо нови. Днес чакам отзиви, сигурно страхотно са се зарадвали милите, не искам благодарности и за това ги оставих на приятелката ми. Тя чакаше да си дойде едно от момчетата, на което приятелката му, не стига че инвалид ами си и счупила крака и сега е в болница и момчето било до нея непрекъснато, как се крепят само самите те, и да им ги покаже. Днес ще разправя, ще се чуем.
А, иначе ако си от Варна, можеш да ми пуснеш ЛС и да те заведа на място, общежитието е до Тих труд.
Храна, тя трябва да е суха храна, защото в къщи има много месо, но ако го занеса да им го готвят лелките-готвачки със сигурност ще нагостят собствените си деца.

# 3
  • Мнения: 8 769
Афродита, кажи ми моля те на ЛС къде е това общежитие-мога и сама да отида, за да помогна по някакъв начин. Мерси предварително.

# 4
  • Мнения: 1 770
Много тъжно! Sad
И аз ви съветвам всичко, което се носи, да се дава веднага на децата. Но имайте предвид, че някои неща може да им се взимат и след това. Други неща пък те си "менкат" или продават. Нагледала съм се и съм се наслушала на всякакви истории - посещавам домове от 97 година. Оправията трябва да стане главно генерално (чрез промяна на ръководството например). Или пък чрез редовни посещения. Много е трудно да се помага на институции, които не искат сами да си помогнат. От опит говоря, горчив  Cry

# 5
Може ли някой да ми каже каква е процедурата за взимане на дете от домове за сираци, за коледа и примерно са някоя събота и неделя?

# 6
  • София
  • Мнения: 6 191
Цитат на: G
Може ли някой да ми каже каква е процедурата за взимане на дете от домове за сираци, за коледа и примерно са някоя събота и неделя?


Доколкото знам вече не се провежда кампанията "Заведи ме вкъщи".
Миналата година се развихриха доста спорове около кампанията и спомените ми са, че успяха да надделеят противниците й и преустановиха тази практика.
Не съм 100% сигурна в това.

Относно процедурата и изискванията
Ще цитирам статия, която бях пуснала в BG-Mamma и която вече не е активна поради гореизброените причини.
Информацията ми е дадена лично от Соня Илиева - директор на ДОВДЛРГ П.Р.Славейков, София

"В последните няколко години се превърна в традиция провеждането на кампания ''Заведи ме вкъщи'' в дните преди Коледните и Новогодишни празници, целяща да призове повече хора, имащи желание и възможност, да осигурят един истински празник на поне едно от децата, оставени в дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи.

Ако ви липсва информация за такъв дом и искате да положите усилие - обадете се в работно време на тел. 02/ 984 984 0 и помолете за повече информация. Назовете града и региона в който живеете - ще ви укажат най-близкия дом до вас или в най-близкия голям град. Идете до указания дом и говорете с директора на дома. Само той/тя, по негова преценка, може да разреши излизането на ''домски деца'' извън дома по всяко едно време.

''Домски деца'' означава децата, чиито родители не ги взимат по празниците - пълни сираци или напълно забравени от близките си.

За предпочитане е в кампанията да участват семейни хора с по едно или две деца, но не е задължително.

Не коментирайте евентуалния отказ на директора на дома - в неговата юрисдикция е да ви се довери или да не поеме заедно с Вас отговорността за детето по Коледа.

Ето какво се изисква, за да може да вземете детенце от някой дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи (информацията е предоставена от Соня Илиева - директор на ДОВДЛРГ П.Р.Славейков):

1. Медицинско свидетелство на двамата съпрузи

2. Документ от районния психодиспансер, че не се водят на отчет - на двамата съпрузи

3. Препоръка от работното място (в препоръката трябва да се запише, че въпросното лице има необходимите финансови средства, за да осигури добри условия - не е нужно да се посочват точни суми)

4. Препоръки от приятели или съседи (2 бр.) - в препоръката се описват двамата съпрузи, отношението им към собствените деца (ако имат такива), начин на живот, социално поведение - свободен текст.

5. Подаване на молба за взимане на дете от конкретен дом в районната социална служба, отдел Закрила на детето, ОССП - Дирекция Социално подпомагане.

6. ''Избор'' на дете - консултации с директора на дома, възпитателите, психолога на заведението.

7. Изготвяне на нотариално заверена декларация - в декларацията се описват дните, в които детето ще бъде взимано.

В повечето случаи това се превръща в традиция и за да не се налага да изготвяте на ново всички документи и ако имате желание и намерение да взимате детето и по други поводи, в декларацията се пише, че детето ще се взима през почивни дни, празници, ваканции и всеки друг път, когато имате възможност.

В декларацията се записват имената да детето, неговото ЕГН, както и домът, в който се отглежда то.

Задължително в декларацията трябва да фигурират следните позиции:

- Семейството, което взима дете от дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи е задължено да осигури нужните средства, условия за живот и препитание на детето.

- На детето няма да се оказва никакъв физически, психически, сексуален и религиозен тормоз

- Детето няма да се използва за проституция, просия, модел за порнографски материали и т.н."

Общи условия

Активация на акаунт