Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

АМ в хладилник???

  • 3 031
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 19
Здравейте мами!Сигурно много е писано по темата,но искам пак да ви попитам следното:аз съм млада майка без никакъв опит в отглеждането на бебе и за съжаление без никой близък който да ми даде съвет,така че се отглеждаме предимно по инстинкт,интернет и книги.Бебка е на 1 месец и слава на Бога засега всичко е наред.На АМ сме и попринцип досега винаги съм приготвяла млякото непосредствено преди хранене,но в книгата на доктор СПОК която доста използвам прочетох че мога да си приготвям сместа в бутилките за цялата нощ или по-точно за 3 хранения през 3 часа.Пробвах го и досега проблем не сме имали,пробвала съм млякото,има същия вкус както и прясно приготвеното,никога не съм давала вече пито мляко.Наистина ли се развиват бактерии в млякото,въпреки че е в хладилник(наскоро попаднах някъде на такъв материал) и като цяло моля ви за съвет  newsm78

# 1
  • Мнения: 1 001
Спок да ме извинява, но на всяка кутия АМ пише (цитирам по памет) "Да се консумира до 1 час след приготвянето"
Аз лично се съобразявам с препоръката на производителя. Никога не съм давала АМ разтворено преди повече от час.
Не се губи кой знае колко време да сложиш n-брой лъжици в едно шише вода.
Аз си приготвях водата по шишетата, но разтварях непосредствено преди хранене - ако яде-яде, ако не след час хвърлям и правя ново.  Peace

# 2
  • Мнения: 2 911
Не е правилно това.
Млякото трябва да се консумира до 1 час след разтварянето.

# 3
  • Мнения: 8 684
Спок да ме извинява, но на всяка кутия АМ пише (цитирам по памет) "Да се консумира до 1 час след приготвянето"
Аз лично се съобразявам с препоръката на производителя. Никога не съм давала АМ разтворено преди повече от час.

Ама разбира се Laughing..нали трябва да се продава..

Значи, при положение, че шишето в което се приготвя АМ е стерилизирано, млякото се разтвори и стои в хладилник, от къде ще дойдат бактерии, че и да се развият? newsm78


# 4
  • Мнения: 27 525
Аз лично не рискувах, въпреки, че също ми се е искало понякога. Млякото се приготвя буквално за секунди, така че просто не виждам какво ми спестява или ми помага това, да си наредя шишенцата предварително в хладилника. А недопитото хвърлях, освен когато е изпивал много малко и след около половин час съм му го предлага пак.

# 5
  • Мнения: 275
Не знам да другите родилни отделения, но в това, в което раждах аз правеха така приготвяха им млякото вечерта и през ноща им го носеха студено от хладилника. На мен това не ми се струва добре първо, защото млякото извадено от хладилника е студено и не бих дала студено мляко на детето си и второ, когато стои повече млякото му се праменя вкуса и започва да мирише гадно. А и е много по-лесно да си го направиш на момента аз лична ползвам наглевателите за шишета и съм го нагласила на такава температура, че водата да е готова за консумация след добавянето на водата и за сутрешното мляко още от вечерта преди да си легна съм я сложила да се подгрява.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 426
Аз не бих рискувала да ти кажа честно,но и на мен как ми се искаше да си улесня живота тогава,когато хич не ми стигаше сън......Преварявах си вода предварително и после на котлона ставаше супер бързо,пък и млякото се прави за отрицателно време Peace.Една мама преди ми беше казала,че някъде в детска градина ли,ясла ли имало кърмаческа група ,където родителите носели млякото за децата си и го приготвяли предварително ,като го съхранявали в хладилник,но повече подробности не мога да кажа.Ти по-добре не рискувай,мое мнение Hug.

# 7
  • София
  • Мнения: 352
Не виждам смисъл да се съхранява в хладилник, за да се спести евентуално време, защото нали трябва да се топли след това. Аз съм си купила термос за водата и след като се превари и изстине до подходящата температура я сипвам вътре. Така много си улесних живота, особено нощем, млякото се прави за секунди Peace

# 8
  • Мнения: 1 001
Спок да ме извинява, но на всяка кутия АМ пише (цитирам по памет) "Да се консумира до 1 час след приготвянето"
Аз лично се съобразявам с препоръката на производителя. Никога не съм давала АМ разтворено преди повече от час.

Ама разбира се Laughing..нали трябва да се продава..

Значи, при положение, че шишето в което се приготвя АМ е стерилизирано, млякото се разтвори и стои в хладилник, от къде ще дойдат бактерии, че и да се развият? newsm78





Идея нямам от къде , дали и как ще дойдат бактерии. Обаче не ми се рискува.
Щом го пише сигурно има за какво.
Така както пише на бурканчетата с пюрета, че могат да се съхраняват в хладилник до 2 дни след отварянето... и те сигурно искат да продават повече.
Общо взето инструкциите на опаковките са за да се четат, а не да е шаренко и за разкош.  Laughing
Пак казвам - не е кой знае каква философия и загуба на време да бухнеш няколко лъжици АМ в някакво количество вода и да го разбъркаш... не разбирам логиката да го разтвориш преварително, да го сложиш в хладилника, да го претопляш после....е това е повече гимнастика от "нормалният" общоприет вариант да се разтваря непосрествено преди консумация.  newsm78

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 10 194
Как го затоляш?Ако е в микровълнова по-добре си го прави преди всяко ядене.
Но дори и да е по-друг начин,не мисля че се спестява каквото и да е време с предварителното приготвяне.

# 10
  • Мнения: 15 379
Бенджамин Спок пише за млека за бебета, които в първоначалния си вид са били кондензирани в консерва или сухи млека, които са се разреждали с вода+глюкоза, царевичен или кленов сироп за подслаждане.
Отваряш, разреждаш с преварена вода/добавяш сироп, ако е нужно и зареждаш шишетата на вратата на хладилника.
Преводът не е коректен или по право не е актуализиран. Защото това е практика от средата на миналия век.

Формулата се приготвя така, както е указано от производителя и това е описано на кутията.
Единственото мляко, за което знам, че може да бъде приготвено предварително и да бъде оставено в хладилник, като готов разтвор е Фризо 3.

# 11
  • Мнения: 8 684

Идея нямам от къде , дали и как ще дойдат бактерии. Обаче не ми се рискува.
Щом го пише сигурно има за какво.
Така както пише на бурканчетата с пюрета, че могат да се съхраняват в хладилник до 2 дни след отварянето... и те сигурно искат да продават повече.
Общо взето инструкциите на опаковките са за да се четат, а не да е шаренко и за разкош.  Laughing
Пак казвам - не е кой знае каква философия и загуба на време да бухнеш няколко лъжици АМ в някакво количество вода и да го разбъркаш... не разбирам логиката да го разтвориш преварително, да го сложиш в хладилника, да го претопляш после....е това е повече гимнастика от "нормалният" общоприет вариант да се разтваря непосрествено преди консумация.  newsm78

Ахам...то на пюретата пише, че са от 3-ия мес нали Whistling...ако имаше начин и от 3-ия час след раждането ще пишат че стават Money

Идеята (пак авторката ще каже) подозирам че е относно вечерното мляко-т.е. по-лесно би ѝ било, да стопли направеното такова, вместо да става, преварява вода и т.н..

А хладилника не е шкаф за съхранение на хранителни продукти...именно Т която поддържа, гарантира че няма да се развиват бактерии, в сравнение престоя на същата храна на стайна/по-висока Т Wink

# 12
  • Мнения: 15 379
Водата за нощното мляко (а и не само за него), може да е предварително преварена и сипана в стерилизираното шише. Или оставена в термос например.
Аз така правех - премерената доза си я сипвах в контейнерчето за мляко. Шишето с вода в термобокс.
Като ревне чавето, отварям шишето, сипвам съдържимото от контейнера, друскам шишето и давам да яде.

# 13
  • Мнения: 1 001

Идея нямам от къде , дали и как ще дойдат бактерии. Обаче не ми се рискува.
Щом го пише сигурно има за какво.
Така както пише на бурканчетата с пюрета, че могат да се съхраняват в хладилник до 2 дни след отварянето... и те сигурно искат да продават повече.
Общо взето инструкциите на опаковките са за да се четат, а не да е шаренко и за разкош.  Laughing
Пак казвам - не е кой знае каква философия и загуба на време да бухнеш няколко лъжици АМ в някакво количество вода и да го разбъркаш... не разбирам логиката да го разтвориш преварително, да го сложиш в хладилника, да го претопляш после....е това е повече гимнастика от "нормалният" общоприет вариант да се разтваря непосрествено преди консумация.  newsm78

Ахам...то на пюретата пише, че са от 3-ия мес нали Whistling...ако имаше начин и от 3-ия час след раждането ще пишат че стават Money

Идеята (пак авторката ще каже) подозирам че е относно вечерното мляко-т.е. по-лесно би ѝ било, да стопли направеното такова, вместо да става, преварява вода и т.н..

А хладилника не е шкаф за съхранение на хранителни продукти...именно Т която поддържа, гарантира че няма да се развиват бактерии, в сравнение престоя на същата храна на стайна/по-висока Т Wink


Възраста на пюретата оказва степента на пасиране, т.е. консистенцията на пюрето, пък от там нататък всеки родител преценя с какво, как и дали да захрани с нещо.
Над 4 мес. са гладко пасирани, след това имат по-едри частички,докато накрая са си почти с парченца вътре.  Peace Децата са различни - следователно хранителните алергии също. Има хора алергични към много неща, други нямат никакви... производителя няма как да знае точно твоето дете какво ще може да яде или няма да може да яде. Пише, че може да бъде предложено на бебе над 4 мес., от там нататък ти решаваш дали съдържанието е подходящо точно за твоето дете.

Ако идеята на авторката е такава, то самата идея е тъпа. Първо не е необходимо да се изварява водата непосредтсвено преди хранене. Нищо не пречи преди да си легне да приготви 2-3 шишета наляти с преварена вода и като се събуди бебето само става, слага колкото там лъжички АМ трябва - храни и т.н.
бтв - на моето дете вода за АМ никога не съм топлила. Винаги съм давала АМ с вода на стайна температура.  Тия термоси, термобоксове - не благодаря. Стайната си е идеална (поне за моето дете)

Колкото до хладилника - да не е шкаф. Но АМ е храна за бебета - трябва да се внимава с тяхната храна. Няма да влизам в подробности какво може да стане при едно продължително разтройство или повръщане при малко бебе. Може и да не стане, но аз за себе си не бих рискувала.

Да не говорим колко е права Sourcherry в това, което е написала.

Бенджамин Спок пише за млека за бебета, които в първоначалния си вид са били кондензирани в консерва или сухи млека, които са се разреждали с вода+глюкоза, царевичен или кленов сироп за подслаждане.
Отваряш, разреждаш с преварена вода/добавяш сироп, ако е нужно и зареждаш шишетата на вратата на хладилника.
Преводът не е коректен или по право не е актуализиран. Защото това е практика от средата на миналия век.


Той даже ако не се лъжа някъде напред в книгата си описваше млеката по онова време, но аз него не съм го чела кой знае колко та не съм съвсем сигурна, просто нещо такова ми се върти из ума.


И хайде най-после да спрем да плюем производителите на АМ и детски храни, защото ако не бяха те, незнам ние майките, които сме нямали кърма с какво сме щяли да си храним децата.

# 14
  • Мнения: 15 379
Да, описва видовете млека.
Но пак казвам - става дума за 60-те години на 20 век.
70-те години започва масово произвеждане на подобия на сегашните формули, т.е. сухото мляко се разрежда само с вода.

Общи условия

Активация на акаунт