Какво представлява Ла Лече Интернешънъл?

Ла Лече Лига – Любящ начин на живот

Основана през 1956 година от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета, Ла Лече Лига е единствената организация, чиято единствена цел е да помага на кърмещите майки.
Сега с 8,000 Лидери и 3,000 местни групи само в Съединените Щати, групите на Ла Лече Лигата се срещат често в общностите по целия свят, за да обменят информация за кърменето и майчин опит.
Всяка година около 750,000 американски майки се обаждат на Ла Лече Лигата с въпроси и безпокойства. Съветите по телефона са достъпни 24 часа на ден, заедно с достъп до обширна библиотека с литература за кърменето.
Когато жена се присъедини към Ла Лече Лига, тя участва в система за помощ от - майка – на – майка, безценно средство за помощ за кърмене и родителство, подкрепа, знания и вдъхновение.

Поканени сте

Кърменето е чудно прост и естествен процес, но майките имат нужда от подкрепа и информация за такива теми, като правилното слагане на бебето на гърдата, работа и кърмене, избягване на проблеми, и преодоляване на трудностите, които могат да възникнат.
Възникват и въпроси: Получава ли бебето ми достатъчно кърма? Как да разбера? Защо бебето ми е нервно? Какво може да направи бащата, за да участва в грижите за бебето? Кога трябва да се отбие бебето ми? И така нататък.
Спокойно се обаждайте на местната си Ла Лече Лидерка с въпросите си. Още по-добре, вие сте добре дошли на която и да е от нашите местни срещи.
         
*****************************************************Цел и философия на Ла Лече Лига


Основната цел на Ла Лече Лигата е събрана в следните изявления:


Ла Лече Лигата е основана, за да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Макар че допълва грижите на лекарите и други здравни работници, тя оценява изключителната важност на майката, която помага на друга майка да разбере нуждите на детето си и да научи най-добрите начини да се погрижи за тези нужди.

ЛЛЛИ вярва, че кърменето с многото си важни физически и физиологически предимства е най-доброто за бебето и за майката и е идеалният начин да се започнат добри отношения между родител и дете. Любящата помощ и подкрепа на бащата позволяват на майката да се концентрира върху майчинството, така че заедно родителите развиват тясно взаимоотношение, което заздравява семейството, а по този начин и цялостната материя на обществото.

ЛЛЛИ също така вярва, че майчинството чрез кърмене задълбочава разбирането и приемането от майката на отговорностите и възнагражденията на специалната й роля в семейството. Както жената израства чрез майчинството, така израства като човешко същество и всяка друга роля, която тя заема през живота си, е обогатена от прозренията и хуманността, които внася в тях от опита си като майка.

Целта на ЛЛЛИ е ясна. Целенасочеността не пречи на взаимодействието с други организации със съответстваща цел, но ЛЛЛ внимателно ще се пази от съюзяване с друга кауза, колкото и да си заслужава тя.


Основната философия на Ла Лее Лигата е събрана в следните изявления:

•   Майчинство чрез кърмене е най-естествения и ефективен начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето.
•   Майката и бебето имат нужда да са заедно от рано и често, за да установят задоволяваща връзка и достатъчно количество кърма.
•   В ранните си години бебето има силна нужда да бъде с майка си, която е така основна, както и нуждата му от храна.
•   Кърмата е най-добрата храна за бебето.
•   За здравото, доносено бебе кърмата е единствената храна, от която се нуждае, докато покаже признаци, че се нуждае от твърда храна, приблизително около средата на първата година след раждането си.
•   В идеалния случай връзката на кърменето ще продължи, докато бебето надрастне нуждата си.
•   Будното, активно участие в раждането помага, за да започне кърменето с добър старт.
•   Кърменето се удължава и кърмещата двойка се подкрепя от любящата поддръжка, помощ и компания на бащата на бебето. Единствената по рода си връзка на бащата с бебето му е важен елемент в развитието на детето от ранно детство.
•   Добро хранене означава да се яде добре балансирана диета от храни, които са толкова близки до естественото си състояние, колкото е възможно.
•   От детството си нататък децата се нуждаят от любящо ръководство, което отразява приемането на техните възможности и чувствителност към техните чувства.
               

Идеалите и принципите на майчинството, котио са основата на убежденията на ЛЛЛ са допълнително развити в НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО, най-изчерпателният наръчник за кърмене и родителските грижи, който някога е издаван. Той е осигурявал нужните отговори на три поколения кърмещи майки във всеки аспект на кърменето.
               

LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL,
1400 North Meacham Road
Schaumburg, IL 60173-4840, USA.
www.lalecheleague.org
1985 La Leche League International, Inc. Printed in U.S.A.


*****************************************************               

Кратка история на Ла Лече Интернешънъл

 
1956 – Процентът на кърмене в САЩ спада почти до 20%; на 17 октомври се състои първата среща в дома на Мери Уайт.
1957 – ЛЛЛ довежда д-р Грантли-Дик Рийд, експерт по раждане, да говори в претъпкана зала на местната гимназия.
1958 – Основателите изясняват целите си и се обединяват като ЛЛЛ във Франклин Парк; публикува се първото издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО във формат на бележник и първото издание на двумесечната публикация за членове, тогава наречена ЛЛЛ НОВИНИ.
1960 – Над 50 жени идват на срещи на ‘Борда’ на всеки два месеца, първата ЛЛЛ Група извън страната е основана в Жонкиер, Квебек.
1962 – ЛЛЛ основава ‘Клонове’ с 5 Групи на Клон.
1963 – ЛЛЛ публикува първото издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО като книга и е направен първият превод на френски. Рийдърс Дайджест публикува статията: “Те учат на изкуството на кърменето” от Карен Прайор.
1964 – Официалното име се променя от Ла Лече Лига на Ла Лече Лига Интернешънъл, с групи в Канада, Мексико и Нова Зеландия; първата Международна Конференция на ЛЛЛИ се провежда в Чикаго с присъстващи 425 възрастни и 100 бебета.
1965 – Първият брой на Влияние е публикуван, за да държи ЛЛЛ Лидерите в крак с въпроси относно кърменето и организацията.
1971 – ЛЛЛИ получава широко разпространена публичност, когато принцеса Грейс Монакска говори на 4-тата Мeждународна Конференция, проведена в Чикаго, Илиноис, САЩ.

1972 – Процентът на кърмене най-после започва да се повишава, покачвайки се с 4%, и продължавайки да расте приблизително с по 3% на година през десетилетието.
1974 – ЛЛЛИ е акредитирана да осигурява последващо медицинско обучение от Американската Медицинска Асоциация.
1979 – ЛЛЛИ се представя на обединеното Събрание за Храненето на Бебето и Малкото Дете на СЗО/УНИЦЕФ в Женева, Швейцария.
1981 – ЛЛЛИ получава статус на консултант към Детския Фонд на Обединените Нации (УНИЦЕФ); установява статус на съдружник като част от организационната му структура; ЛЛЛ Швейцария става първата Страна-съдружник на ЛЛЛИ; публикувано е ревизирано и разширено издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО; ЛЛЛИ провежда 25-тата Годишна Конференция с рекордното присъствие на 3800 възрастни и 2300 деца; ЛЛЛИ публикува първото издание на РЕЗЮМЕТА НА КЪРМЕНЕТО, издание за здравни работници, излизащо на всеки четири месеца.
1982 – ЛЛЛ Лидер работи с УНИЦЕФ Бразилия, за да разработи пилотен проект за обучаване на майки с ниски доходи за съветници по кърменето и да формират групи за помощ от-майки-за-майки. Процента на кърмене достига 61.9%.
1984 – ЛЛЛИ публикува ЗА ЛЮЛКИТЕ И КАРИЕРИТЕ от Кай Лоуман.
1985 – Заглавието и форматът на ЛЛЛ НОВИНИ се променя на НОВИ НАЧАЛА; ЛЛЛИ служи в Международния Борд на Екзаминаторите на Консултантите по Лактация (IBLCE), основан за да развива и администрира доброволната офоциално одобрена програма за консултанти по лактация; първият IBLCE изпит е проведен през юли 1985г.
1986 – ЛЛЛИ публикува 6 книги, включително и НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО, за три години.
1987 – ЛЛЛИ стартира Програма Равни Съветници.
1988 – ЛЛЛИ е наградена с 4-годишна Стипендия за Оцеляване на Децата за проекти в Гватемала и Хондурас, за да обучава жени с нисък доход като съветници по кърмене и да формира групи за поддържане на кърменето от майки-за-майки; ЛЛЛИ публикува първото четиримесечно издание на ALUMNAE NEWS, за да достигне до членовете на новоформираната Alumnae Association.
1989 – ЛЛЛИ стартира телефонна линия 1-800-Ла-Лече, за да могат майките да стигнат до ЛЛЛ Групи и да получат информацията, от която се нуждаят; ЛЛЛИ основава Център за Информация за Кърменето (CBI), най-големият в света ресурс за научни изследвания върху кърменето.
1990 – Процентът на кърмене спада до 50%; Срещата на Политиците на СЗО/УНИЦЕФ излиза с “Innocenti Declaration за Предпазване, Съдействие и Подкрепа на кърменето”, която е подписана от 10 агенции на ООН и 32 страни, включително и САЩ.
1991 – Стартирана е Инициативата Болници, Приятели на Бебетата на СЗО/УНИЦЕФ през юни в Анкара, Турция; ЛЛЛИ се обединява с други организации и индивиди, за да образува Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA), глобална мрежа за предпазване, подкрепа и съдействие на кърменето; ЛЛЛИ публикува КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО и ревизирано издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО.
1992 – WABA спонсорира първата Световна Седмица на Кърменето, 1-7 август  с тема: Болници, Приятели на Бебетата. ЛЛЛИ спонсорира първия си Световен Поход за Кърмене.
1993 – ЛЛЛИ е призната в официални отношения от Изпълнителния Борд на СЗО на деветдесет и първата сесия през януари (резолюция EB9l.R20).
1994 – ЛЛЛИ мести офиса си от Франклин Парк в Шамбург, Илиноис, САЩ.
1995 – ЛЛЛИ установява присъствието си в Интернет със свой собствен уеб-сайт и е участник в “Родителска Супа в Америка Онлайн”. Процентът на кърмене отново се повишава приблизително до 60%.
1996 – WABA спонсорира петата Световна Седмица на Кърменето, през 1-7 август, тема: Кърменето: Отговорност на Общността; ЛЛЛИ публикува ревизирано и допълнено издание на КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО.
1997 – ЛЛЛИ провежда 25-ия годишен Семинар за Лекари и 40-та Юбилейна Международна Конференция през юли 1997 във Вашингтон, ДС САЩ; Празнува 10-та годишнина на Програма Равни Съветници.
1998 – Официално се основава Учебен Център в ЛЛЛИ, Шамбург, Илиноис, САЩ, за осъществяване на курсове, свързани с кърменето и мениджмънт на лактацията.
1999 – Представител на ЛЛЛИ пътува за Москва, Русия, за да осигури техническа помощ и подкрепа на новосъздадени групи за поддръжка от майки-за-майки. Руски акушери правят обиколка в офисите на ЛЛЛИ в Шамбург, Илиноис, САЩ.
2000 – Центърът за Информация за Кърменето на ЛЛЛИ става достъпен он-лайн.
2001 – Wellstart International дарява библиотеката си на ЛЛЛИ, като увеличава броят професионални статии, изследователски студии и книги, достъпни в нашият Център за Информация за Кърменето от 19,000 на 38,000.
2002 – За първи път излиза ревизирано издание на КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО в CD формат.

LLLI PR July 2003
Last edited Tuesday, October 28, 2003


*****************************************************               

Международни статистики на Ла Лече Интернешънъл

•   ЛЛЛИ предлага информация на 23 езика и на Брайл на английски.
•   Почти 41,000 Лидери са акредитирани за последните 45 години.
•   Над 7,200 акредитирани Лидери по целия свят помагат на майките да кърмят бебетата си чрез месечни срещи, по телефона или по електронната поща, и като работят със здравни работници.
•   ЛЛЛИ публикува две двумесечни издания: Нови начала, което се изпраща на членове, плащащи внос по целия свят, и Влияние, което се изпраща на Лидерите. На всеки четири месеца ЛЛИ също така публикува Резюмета на кърменето за здравните професионалисти и Лидери, а също и Континуум, публикация за членовете на Alumnae Association.
•   Цeнтърът за Информация за Кърменето (CBI, Center for Breastfeeding Information) на ЛЛЛИ съдържа над 37,000 цялостни изследвания с над 400 категории с данни за кърменето, което го прави най-обширната библиотека в света с проучвания, свързани с кърменето.
•   До този ден Администраторите на Равни Съветници по Кърмене са обучили над 4,800 Равни Съветници по Кърмене и 435 Програмни Администратори на Равни Съветници по Кърмене по света.
•   През декември 2002 ЛЛЛИ публикува трето ревизирано издание на Книга с Отговори за Кърменето. През януари 2003 за първи път книгата е била достъпна в CD-Rom формат. Тази квинтесенциална книга за кърменето, която е преработена основно, за да включи най-последните доказателства от изследвания за кърменето, за няколко кратки месеца вече е продала 11,000 печатни копия и 2,000 копия на CD-Rom.
•   ЛЛЛИ проведе своя 30-ти Годишен Семинар за Лекари на тема Кърмене през юли 2002. През годините семинарът е представен на над 3,000 лекари. Преценено е, че всеки лекар има контакт с приблизително 6,000 индивида, което се трансформира в потенциал да се помогне на 18 милиона семейства.
•    С телефонния номер 1-800-Ла-Лече се свързват над 10,000 пъти месечно.
•   На сайта на ЛЛЛИ посещенията нарастват постоянно от създаването му. Миналата година е имал над два милиона посетители.
•   От началото си годишният Световен Поход за Кърмене на ЛЛЛИ е привлякъл хиляди участници, създал е публичност без прецедент относно кърменето и е събрал над $ 2,200,000.

ЛЛЛИ поддържа статус на консултант на Детския Фонд на Обединените Нации (УНИЦЕФ), официални работни отношения с Световната Здравна Организация, участва като регистрирана Частна Доброволческа Организация (ЧДО) за Агенцията на Международно Развитие (USAID), акредитиран член е на Коалицията Здрави Майки/Здрави Бебета в САЩ и е член-основател на Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA). ЛЛЛИ е член на Група за Оцеляване на Децата Колаборации и Ресурси (CORE).

Тези статистики са от Годишния Отчет 2002-2003, който може да бъде получен, като позвъните на 01 847-519-7730.
Last edited Tuesday, October 28, 2003