Познай коя е книгата - 3

• 27 258
  • 774
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна/Лондон
Маркъс Зюсаааааак! "Крадецът на книги".
Тя е! Hug
Кажи ми дали да я мъча нататък, малко след цитата съм стигнала...

# 526
Аз лично не я домъчих. Това е книга и автор, които или те грабват и ти харесват от самото начало, или не. Много хора са пристрастени, но и много са като мен и теб.

Нещо много лесно и прекрасно от мен.. любим и любимо:

"Спокойно, Одет, спокойно.
Тя бе толкова жива, тъй нетърпелива, тъй възторжена, че усещаше как полита, изоставя брюкселските улици, промъква се през коридора на фасадите и минава покрай покривите, за да настигне гълъбите в небето. Който и да видеше как леката и фигура катери хълма на Изкуствата, усещаше, че тази жена, с перо в къдравата коса притежава нещо от птиците..."

# 527
Авторът е французин, основно драматург. Произведението е филмирано.
Хайде деееее smile3539

# 528
  • На високо
След всичките тези насочвания и подканяния, изказвам предположение, че авторът е Ерик-Еманюел Шмит. А тази симпатична Одет от откъсчето ме насочва към книгата "Одет Тулмонд и други истории". Но признавам си, че не съм чела нищо от автора  Blush.

# 529
Той е! Тя е!
Фрея, Ти си!  Laughing

...и моля, прочети го. Виртуоз.

# 530
  • На високо
Непременно ще се запозная с Шмит, вълшебнице  Hug..Истината е, че авторът ме заинтригува, още щом прочетох загадката ти.
Ето и от мен:
 "Решавам да тръгна направо по „Анри IV“, откъдето минава автобусът, за да мога по-дълго да съзерцавам задната част на Нотр Дам. От моста гледката е специфична. Вижда се и градинката, сгушена в края на острова.
Пристигам на мястото си за рисуване в осем и трийсет. Оставям кутията с боите и сядам на пейката. Потъвам в мисли какво ще рисувам и полагам усилия да ме осени вдъхновението. Мъча се да се науча на това. Твърде съм агресивен, насилвам сюжета, променям го и се опитвам да го превърна в част от себе си, вместо той да ме обсеби. Дишам дълбоко, опитвам да се отпусна и да си вдъхна увереност. Прекарах толкова много години, през които отпускането се обръщаше срещу мен. Всеки ден беше една надпревара, за да се види кой ще дойде пръв на работа и ще си тръгне последен. Дори не съм съзнавал, че е така. И не само аз — всички бяхме такива. "

# 531
  • На високо
Авторът е американец, пише под псевдоним. Някои от романите му са филмирани.
Чак довечера ще мога да пусна друго откъсче, дано някой го познае до тогава

# 532
На мен ми прилича на "Художникът" на Уилиъм Уортън. Но не съм я чела. Чакам да я получа скоро и доколкото се запознах предварително с нея ... може би е тя? Simple Smile

# 533
  • На високо
svet65 , на прав път си  Peace!
Авторът е Уилям Уортън, а книгата е "Последна любов".
Много харесвах този писател преди години. Изгълтах всичко негово, което открих преведено на български. "Художникът" и "Отвъд килера" прочетох последни и като че ли не се впечатлих така, както едно време...Аз ли съм различна, Уортън ли - не знам.
Но сега си ти, svet65!

# 534
Аз тепърва започвам да се запознавам с Уортън. Междувременно получих днес "Художникът" и скоро ще я започна. Ако е от по-слабите, нищо, тъкмо ще има градация към по-добрите му книги. Само "Пилето" не смятам да чета, че някои филми, които са се приемали за "култови" и много са ми харесали, после нямам желание за книгата...

Ето и от мен:
"Разбирам, драги, какво те води при мен. М. ти беше името, нали? Щом мислиш, че можем да бъдем приятели само защото и двамата сме недъгави, не възразявам. Но наистина ли си въобразяваш, че в сравнение с моя недъг ти си кой знае какво? Прекалено много мислиш за себе си, момче. И затова обръщаш такова внимание на дефекта си."

# 535
Още малко:
"Макар да се отдава всекиму, красотата не принадлежи никому. Красотата, приятелю е, да речем, като изгнил зъб. Езикът ти е все там, на проклетия зъб, който пробожда, боли тъпо и изобщо все току напомня за себе си. Накрая болката става тъй непоносима, че отиваш при зъболекар и го молиш да ти извади зъба. А сетне гледаш поразен окървавеното малко, кафяво и гнусно нещо в дланта си и недоумяваш: "Нима? Това ли беше то? Нещото, което не ми даваше нито миг покой и непрестанно ми напомняше за себе си, което се беше вкоренило дълбоко в мен и ме измъчваше до лудост? Ако болката беше частица мъртва материя, как, по силата на какво провидение, успя да пусне такива корени в мен и да ми причини толкова страдания? Къде е причината за мъките ми - в нея или в мен?"

# 536
"Златният храм" - Юкио Мишима
Почти съм сигурна,защото скоро я четох.

# 537
Tuon, не почти, а 100% можеш да бъдеш сигурна!:)
Хареса ли ти? То май трудно може да се каже точно "хареса" за тази книга, но е любопитна определено (според мен)! Simple Smile

Давай! Simple Smile

# 538
Малко по-късно ще мога да сложа цитат,но ако някой има желания  Grinning да заповяда и да дава.

svet65, доста противоречива ми се стори и на моменти тягостна, но други бяха наистина приятни за четене.Онзи момент - когато момичето водеше полицията при любовника си Sad ми се е запечатал в съзнанието.Вярно,че е в началото,но тогава реших да и дам шанс на книгата.

# 539
Нещо лесно.

"Когато С. си отиде, той се повъртя безсмислено из празния апартамент, после полегна на диванчето. От сутринта се чувствуваше някак изпразнен, почти кух. И мисълта му непрекъснато се връщаше към вчерашното погребение, сега е малко повече срам и стеснение. Защо така внезапно се бе разридал в залата на покойниците? Така страшно, така неутешимо? И кого бе оплакал — себе си или нея? Може би нито едното, нито другото. Себе си той никога не бе жалил, защото, като всеки зает човек, никога не се бе замислял сериозно за съдбата си. Никога не се бе обръщал назад, за да огледа пътя си. Дори не се бе опитвал да премери ръста си в своята собствена наука — докъде бе стигнал, какво още можеше да очаква? А жена си бе загубил постепенно и спокойно, без сътресения и без кризи освен в случая, за който изобщо не искаше да си спомня. Беше свикнал с нея, но никой не оплаква така горчиво своите навици."

Общи условия

Активация на акаунт