Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 113

  • 100 092
  • 751
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • у дома
  • Мнения: 1 572
пу за мен, да не ви изпускам Blush

_Пепи_  Hug

# 2
# 3
  • София
  • Мнения: 192
Здравейте вълшебници   bouquet
Поразена съм от красотите който показвате!Надявам се един ден и аз да снимам и кача моите тортички,ама след тези произведения на изкуството Crazy нямам смелост.
Искам да попитам за покритията-досега само "Варна"съм ползвала,но ми е много не еластична,искам по "гумено" покритие.Мармрлоус дали е по-еластично?
Благодаря.

# 4
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пепи   bouquet

# 5
  • Плевен
  • Мнения: 97
 Hug

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Аз имам и доста торти за показване, но не знам кога ще ги кача  Embarassed А и някои не са на нивото на което бих искала, но в момента на това съм способна.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 658
хайде и аз да се разпиша! Пепи, мерси за темичката. Ти пък как сколасваш и торти да въртиш?

# 8
  • варненка от София
  • Мнения: 4 784
Тандури, радвам се да видя нещо твое, липсваше ми. Макар че повече чета, отколкото пиша, но следя аз какво се случва тук. Подготвям аз едно торте за бал за другата седмица, та тогава може би ще ви представя нещичко и аз де.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
хайде и аз да се разпиша! Пепи, мерси за темичката. Ти пък как сколасваш и торти да въртиш?

Ами голяма скука е без торти Sad

Амбицирах се и ги качих в радикал- критикувайте на воля  Mr. Green



























# 10
  • Мнения: 27
Ооооопс! И аз тук!
Много ми е трудно напоследък да влизам, да чета, да коментирам.... Времето не и стига за нищо май... Crazy А темите се пълнят с красоти... stefina  Hug Как успяваш всеки път да не пропуснеш никого! Може да не си писала 20 страници, но винаги отбелязваш всички! Благодаря, че не пропускаш и мен! Аз обаче нямам сили за толкова, затова ще се върна само 5-6 странички назад (колкото за следобедната дрямка на дребния)...
иглика333, много хубав замък! Топчетата на кулите са много идейни! А на принцесите, чак и прическите им си докарала!
ditsan, тази торта я видях малко по-назад, но снимката с щастливия рожденник е толкова красноречива, че каквото и да ти пишем тук, това са празни приказки.... А и тази с Мечо Пух от следващите страници е много готина, сигурна съм, че я тя ще бъде придружена с буря от положителни емоции!
van444eto уникална е тази торта с книгите! Перфектно изпълнено, до на-малкия детайл! Следващата седмица ще правя торта по подобен повод за близки приятели и ми се въртеше подобен сценарий в главата, но след това, което си направила ми се отщя  Crazy, то не е релеф на книгата, то не е пюскюл на шапката.... Много е красиво!
betina33, тортата за прощъпулник е много идейна! А тази кошница с ягодки... започнах да слюноотделям пред мнитора... Много добре изглежда!
Албена, гъсеницата е толкова свежа и детска! Влюбена съм в нея! И единичката е много хубава! А за сметановата - много апетитно изглежда!
KikiNiki, много хубава интерпретация! Пеперудките стоят много добре в тези два цвята! А тази детската торта с езерцето е много готина! Да ти е жив и здрав порасналия мъж!
FRESA, честит празник и на вас на патерица! Замъка е забележителен, и с тези прозорчета на кулите... Бонбон!
Valeria, за теб нито знам какво да кажа, нито знам за коя торта по-напред да кажа! За това само едно БЛАГОДАРЯ! За това, че публикуваш тук, че ни вдъхновяваш, че вдигаш нивото като цяло!
r.i.angelova, забележително! И пауновите пера, и птичето с купола, и Айфеловата кула! Много, много красиво! И поздравления за спечелената награда, повече от заслужена е!
patriyani, поклон! Толкова много торти, и всичките изпипани, детайлни, цветни...
stefina Много е хубава тортата със зебровите шарки! А този кант с тези малки розички я прави много специална! И 15ката е перфектният акцент!   bouquet
Mинa, сватбената торта е зашеметяваща! Толкова екстравагантна, в същото време премерена! Много е шик!
princess_cake, много сладурски Том и Джери!
petia_tag Много е готина тортата с камиона! Самият камион е толкова истински, че едва ли някой е разбрал, че си имала друга концепция... А тортичката с розовите цветя е толкова нежна!
Дарилка Мъфините са просто жестоки!
Леля Ог Тортата с ягодките е готина, но това което много ме впечатли, малко по-назад в темата е тортата и мъфините с Пинко  Heart Eyes Много са готини!
Tatitt, много хубава чантичка за камера! Много добро ршение!
Tandoori, много нежно! Тази драперия е като жива! И честито за назначението! Дано изпитваш голяма наслада от работата!
_Пепи_ Поклон! Толкова много... и не знам какво им е на нивото  newsm78 От хубава, по-хубава... Благодаря за темата   bouquet
 Изписах си писанията, сега да си покажа и аз моите тортички от последните седмици и да бягам към детската градина...

DSC03957 by sungirlaug, on Flickr

Untitled by sungirlaug, on Flickr

Untitled by sungirlaug, on Flickr

DSC04020 by sungirlaug, on Flickr

Ballerina cake by sungirlaug, on Flickr
 

# 11
  • Мнения: 19
  #Crazy
Просто съм безмълвна, страхотни неща правите БРАВО!   bouquet

Наистина ви се възхищавам!

# 12
  • Мнения: 1 271
Супер, влизам да чета аз и какви добри новини само ме заляха от темичката  Heart Eyes
Тандурка, Честито ти нова работа!Със здраве да си я работиш и все красоти да сътворяваш!И на мен също много ми липсваше с тортите, но те следя и другите работи, които правиш  Heart Eyes Успех, УСпех, Успех ти пожелавам  Heart Eyes Тортата за причастието е невероятна-нежна, финна, изпипана-само както ти я можеш   bouquet   chef
sungirlaug, страхотни торти-най-впечатлителна ми е чантата  Crazy   chef
Лельо ОГ, невероятна торта си изрисувала-много е готина, определено ккавото хванеш го превръщаш в красота   chef   bouquet  Heart Eyes
Пепи,Пепииииии, душко, браво-с бебе в коремчето и торти правиш и то какви-определено не мога да сбъркам твоя почерк-личи си от киломентри, аз и преди съм го казвала, но сега ще го повторя-страхотна си! Не намерих забележка по никоя от тортите, я си кажи сама да не си бода очите  Mr. Green
Ангелова, Честито, отивам сега и аз да харесвам  Heart Eyes
Шемет, айде, не се помотвай, дай някоя торта или поне китка пусни де.....
Рая, ЧРД на Матю и давай да зяпаме тортата-със сигурност ще е нещо невиждано пак!

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 1 351
Запис! И да ви се оплача - днес имах път към Кауфланд и нали много хвалите пудрата им захар "Прима", реших да взема. Ами тя 3,45 лв за 500 г Rolling Eyes И се отказах. Ще правя шоколадово тесто, дано да стане.

# 14
  • Мнения: 148
Пепи,така е скука е без тях.Аз нещо засуших някои ден че отказаха една поръчка и направо ме сърбят ръцете вече.Но ти мила внимавай и не се претоварвай.
А тортите са страхотни,китарата е истинска прелест.Тази 80г със шоколадово тесто ли е или заливка страхотна е и въобще всички са страхотни незнам какво не им е на ниво  като са уникални.
sungirlaug ,страхотни торти но и на мен чантата ми е любима.

Общи условия

Активация на акаунт