Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 септ. 2004, 16:26 ч.

IZSLEDVANIA

  • 865
  • 2
  •   1
Отговори
ZDRAVEITE,

AZ SUM BREMENNA V 7 MES., I DO SEGA SA SA MI VZIMALI SAMO 2 PUTI KRUV I URINA ZA RUTINNITE IZSLEDVANIA (KRUVNA GRUPA, VASERMAN, HEMOGLOBIN I T.N.- 3 MES I PREDI 2 DNI KOGATO HODIH NA PREGLED). MOLIA INFORMIRAITE ME DALI TRIABVA DA SE PRAVIAT DRUGI ZADULJITELNI (ILI JELATELNI) IZSLEDVANIA - ZA RAZVITIETO I ZDRAVETO NA PLODA ILI NA MEN SAMATA?

BLAGODARIA VI!

# 1
  • Мнения: 6 029
Цитат на: MILENA1
ZDRAVEITE,

AZ SUM BREMENNA V 7 MES., I DO SEGA SA SA MI VZIMALI SAMO 2 PUTI KRUV I URINA ZA RUTINNITE IZSLEDVANIA (KRUVNA GRUPA, VASERMAN, HEMOGLOBIN I T.N.- 3 MES I PREDI 2 DNI KOGATO HODIH NA PREGLED). MOLIA INFORMIRAITE ME DALI TRIABVA DA SE PRAVIAT DRUGI ZADULJITELNI (ILI JELATELNI) IZSLEDVANIA - ZA RAZVITIETO I ZDRAVETO NA PLODA ILI NA MEN SAMATA?

BLAGODARIA VI!


а гинеколога си пита ли?

# 2
  • Мнения: 4 432
Това по-долу съм си го копирала отнякъде, но не помня точния източник.
Дано ти е полезно:


8 важни изследвания
Д-р Георги Янев


Здравето на Вашето неродено бебе е на първо място в списъка с безпокойствата през бременността. Чрез изследванията се следи как се развива малкото човече.

Изследване на кръвна група
Защo? Полезно е да знаете кръвната си група, особено ако се наложи спешна медицинска интервенция. Тестът има за цел да установи и дали сте Rh(-). Ако сте от тази група, а Вашият партньор е с Rh(+), бебето може да е Rh(+). При първа бременност несъвместимостта не е опасна, но при следваща бебето може да страда от сериозна анемия поради наличието на антитела в кръвта Ви. Добрата новина е, че проблемите се избягват чрез специални ваксини (Anti-D инжекции). Понякога се правят тестове, чрез които от ДНК на кръвта на майката се установява кръвната група на бебето.
Кога се прави? Ако досега не сте знаели от коя кръвна група сте, ще разберете при първия преглед, когато се регистрира бременността Ви.
Кога ще научите резултата? До една седмица – ако има несъвместимост.

Тест за хемоглобин
Защо? През 9-те месеца количеството на червените кръвни телца се проверява два-три пъти, за да се установи, че не страдате от анемия. Бременните са предразположени към анемия, защото обемът на кръвта се увеличава и за пренасянето на кислорода в организма са нужни повече червени кръвни телца (хемоглобин). В резултат на анемията може да изпитвате умора, а след раждането по-бавно да се възстановите от кръвозагубата (при нормално протичащо раждане се губи около 300 мл кръв, а при цезарово сечение – 1000 мл). Ако се подвърди, че сте анемична (с хемоглобин под 10), лекарят ще Ви предпише желязо.
Кога се прави? Изследването се прави в началото, по средата и в края на бременността.
Кога ще научите резултата? След около седмица. Лекарят ще Ви уведоми, ако има проблем.

Проверка за имунитет срещу рубеола
Защо? Обикновено реимунизацията срещу рубеола се прави в тийнейджърска възраст, затова все още може да имате имунитет. Ако нямате защита и през първите 12 седмици на бременността се заразите, бебето може да се роди със сериозни увреждания. Всичко, което се изисква от Вас, е да направите обикновен кръвен тест. През 9-те месеца не може повторно да се ваксинирате, но може да се предпазвате. Ако сте имали контакт с болен от рубеола и нямате имунитет, лекарят ще назначи лечение с антитела, за да се намали рискът.
Кога се прави? Най-добре е изследването да стане при първия преглед, когато лекарят регистрира бременността Ви.
Кога ще научите резултата? След няколко дни до седмица. Ако няма опасност, ще го разберете при следващата консултация.

Изследване на урината
Защо? Изследването е важно, защото чрез него се проверява за: Инфекция на пикочните пътища. През бременността тя е по-чест спътник и е нужно лечение, тъй като инфекцията може да доведе до преждевременно раждане. При положителен резултат ще Ви назначат лечение с антибиотици. Ниво на кръвна захар (глюкоза). Наличието на глюкоза в урината може да е индикатор за гестационен диабет. (През бременността допустимият праг на кръвната захар в организма е по-нисък.) Може да се наложи да постъпите в болница за по-задълбочени изследвания и наблюдение. Наличие на белтък в урината. То може да е предупредителен знак за прееклампсия – опасно състояние за здравето на бебето, което се свързва с високото кръвно налягане през 9-те месеца. Въпреки че белтъкът в урината не е единственият симптом за заболяването, понякога той може да е първият сигнал. Обикновено прееклампсията се появява през последното тримесечие, но в редки случаи и по-рано.
Кога се прави? При всяко посещение при Вашия акушер-гинеколог.
Кога ще научите резултата? До няколко дни.

Изследване за стрептококи от група В
Защо? Стрептококите от група В са най-честите причинители на бактериална инфекция при новороденото. Липсват симптоми през бременността, но при раждането бактериите се предават от майката на детето. Интравенозно вливане на антибиотици по време на родилния процес може да предпази бебето от инфекцията. Затова важно е преди раждането да се установи дали сте заразоносител. Ако се безпокойте, консултирайте се с Вашия акушер-гинеколог.
Кога се прави? В късната фаза на бременността. Стрептококовата инфекция от група В бързо се появява и изчезва, затова ако в началото на 9-те месеца резултатите са били отрицателни, към края може вече да са положителни.
Кога ще научите резултата? След няколко дни.

Проследяване на кръвното налягане
Защо? През бременността средните стойности на артериалното налягане са около 120/70 мм Hg. Стойности от 140/90 мм Hg се смятат за високи и може да сигнализират, че сте предразположена към прееклампсия.
Кога се измерва? При всеки преглед при Вашия акушер-гинеколог.
Кога ще научите резултата? Веднага.

Видеозон
Защо? 95% от бъдещите майки поне веднъж отиват на преглед на видозон. При изследването в 20-ата гестационна седмица (г.с.) с точност се определя срокът на бременността, проверява се за структурни малформации при плода. Генетичните изследвания се правят по-рано. Някои увреждания могат да се отстранят, докато бебето все още е в утробата.
Кога се прави? 18 – 20-ата г.с
Кога ще научите резултата? Веднага.

HIV тест
Защо? Тестът се извършва пожелание, но повечето бъдещи майки го правят. Ако резултатът е положителен, назначава се терапия за предпазване на бебето от заразяване. Малко вероятно е да сте HIV-позитивна, но е добре да знаете със сигурност, нали?
Бебетата на заразените майки се раждат с цезарово сечение и не се кърмят, за да се минимизира рискът от предаване на заразата.
Кога се прави? При първия преглед при Вашия лекар.
Кога ще научите резултата? На следващата консултация лекарят ще Ви осведоми, ако има повод за безпокойство.

Наблюдение през 9-те месеца
Всеки месец
урина – общо изследване, при данни за инфекция – изследване на стерилна урина
15 – 19-а г.с.
по желание на бременната (независимо от възрастта и от акушерската анамнеза) биохимичен скрининг за синдрома на Даун и за дефект на невралната тръба
17 – 20-а г.с.
изследване на антитела при бременни с необременена акушерска анамнеза, но с отрицателен Резус-фактор
21 – 24-а г.с.
Hb, Er, Hct (или пълна кръвна картина)
26 – 28-а г.с.
Повторно изследване на антитела при бременна с отрицателен Резус-фактор, на която при първото изследване не са открити антитела
29 – 32-а г.с.
Hb, Er, Hct (или пълна кръвна картина)
37 – 40-а г.с.
Hb, Er, Hct (или пълна кръвна картина)       

Общи условия

Активация на акаунт