Ритка със крачета и ръчички МАРТенче за радост на всички!-тема 5

• 28 996
  • 742
  •   1
Отговори
# 120

За детската кухня, държавната, същото мнение като за готовите пюрета.  Като гледам какви лелки работят в кухните, си представям колко ще е мазно, солено и сладко. Дано да имам време да приготвям сама. Ако се наложи, вероятно ще е от частна кухня, мисля си, че ползват по-качествени продукти и има по-добър контрол  newsm78 А и като са частни фирми, не могат да си позволят да развалят качеството, защото просто ще си  изгубят клиентите. Все пак има конкуренция и като не ти хареса, има къде другаде да идеш.

Commelina напълно съм съгласна с теб,аз не съм доволна от държавната детска кухня,сигурна съм че в частните е по-различно  Peace
marinels имаш голямо  Hug от мен

Съжалявам че ще ви разочаровам момичета, но и в частната кухня (единствената)в нашия град, добавят "боклуци"
За съжаление имах нещастието да вляза в склада им  и видях какви марки ползват, например замразените им храни не са на бондюел (не говоря че тези са идеални) а са на Метро. Освен това имаше две упаковки растителна сметана, аз това чудо не бих дала на дете на 10 мес, а като знам че повечето майки започвайки от 7 мес вече взимат от детска кухня. Дано в градовете в които има повече конкуренция да е по друг начин. За съжаление света в който живеем е кошмарен и просто няма с какво да нахраним децата си, няма такова чудо БИО  в таз държава, и не ми казвайте че бабите на село произвеждат био, като знам колко пъти баба ми е пръскала доматите си а и ги "храни" както тя се изразява, а после казва ето ви доматки домашни Shocked този дето ги произвежда тонове поне има пари за по пречистен тор а нейната селитра или квото там.

# 121
  • Пловдив
Лъки   bouquet то не било далеч от акъла, но трябва да се сети човек  Blush

Г-жа Стихийно Бедствие, сигурно си права  Rolling Eyes Ти си писала, но съм забравила, как ще приготвяш храната на Крум - ще купуваш от био-магазини ли продуктите?

# 122
Съжалявам че ще ви разочаровам момичета, но и в частната кухня (единствената)в нашия град, добавят "боклуци"
За съжаление имах нещастието да вляза в склада им  и видях какви марки ползват, например замразените им храни не са на бондюел (не говоря че тези са идеални) а са на Метро. Освен това имаше две упаковки растителна сметана, аз това чудо не бих дала на дете на 10 мес, а като знам че повечето майки започвайки от 7 мес вече взимат от детска кухня. Дано в градовете в които има повече конкуренция да е по друг начин. За съжаление света в който живеем е кошмарен и просто няма с какво да нахраним децата си, няма такова чудо БИО  в таз държава, и не ми казвайте че бабите на село произвеждат био, като знам колко пъти баба ми е пръскала доматите си а и ги "храни" както тя се изразява, а после казва ето ви доматки домашни Shocked този дето ги произвежда тонове поне има пари за по пречистен тор а нейната селитра или квото там.

Бедствие, не всяка баба "храни" и пръска с препарати. Моето бабе сее най-често грах, моркови, тикви, картофи, царевица, пипер (капия)  и неща който най-общо казано не искат нищо друго освен поливане. А и в нашата градина съм си сяла магданоз, копър, марули , салатки и много, много други неща и ги оставям на самотек, само поливам  Laughing Имаме също ябълки , круши , череши , грозде. Когато идва време да си приберем реколтата - бланширам или каквато обработка се изисква и правя или буркани или във фризера.
Взимала съм много замразени зеленчуци и плодове. Е не съм очарована!
Когато човек сам произвежда , гледа и полива, може единствено тогава да е сигурен в качеството.
Дори си отглеждам и ядки - лешници, бадеми и орехи. Имам и лимон.

Е вярно е, че домашните зеленчуци и плодове не изглеждат като в магазина , огромни домати, прави краставици и едра права капия , но ги предпочитам пред "магазинските"!

# 123
  • Бургас
Не споделям мнението, че в частна детска кухня ще е по-различно от другата... Само парите ще са повече. Мисля че детските кухни са добре контролирани и се надявам да не остана разочарована от тази в града ни. Ще се възползвам от това улеснение.
Забелязвам, че винаги след ваксини Преслав става блед, дори жълт.  Thinking Sad При вас има ли го това ?

# 124
Penmar, няма нещо, дето има нужда само от поливане, вярвай ми. То и аз така си мислех първата година, когато започнах градинарство. Ама освен няколко билки - треви, нищо друго почти не стана - някакви хилави домати, меки тиквички... Трябва си храна някаква на тая почва, дето произвежда. Та сега и аз "торя", ама си правя мой си органичен тор и сок от червеи. И купища лайна - кравешки, конски и кокоши. Моите неща от градината са си органични, в това съм сигурна, както и тези от градината на свекърва ми. Тя е върл "био" производител. Тя ми е и учителя де, дава ми акъл какво да правя, ама какви домати направи тази година жената,  няма как да не и вярвам.
Тук няма такова чудо като детска кухня, така, че няма как да се възползвам. Не ми пречи да готвя за София отделно де, а след 1вата си година - каквото и ние ядем.

# 125
Бедствие току що взех от бабчето от село краставици,домати,чушки и лук без абсолютно никаква тор...посяти и поливани с вода...без никакви пръсканици и прочие...По-скоро пръскат хората,които ще продават...Бабчето сее за нас и имаме удоволствието през определените сезони да си хапваме вкусни,домашни плодове и зеленчуци...Да е жива и здрава бабинка Simple Smile Тъй че не всички баби "хранят" плодовете и зеленчуците....

katilias ако взема да снимам доматите и краставиците дето току що донесох,няма да повярвате,че не са торени...Явно си е до почва и климат.При теб може би е друго......едва ли баба ще ме излъже...пък и съм израстнала при нея на село и знам кое как го сее и гледа...

# 126
Penmar, няма нещо, дето има нужда само от поливане, вярвай ми. То и аз така си мислех първата година, когато започнах градинарство. Ама освен няколко билки - треви, нищо друго почти не стана - някакви хилави домати, меки тиквички... Трябва си храна някаква на тая почва, дето произвежда. Та сега и аз "торя", ама си правя мой си органичен тор и сок от червеи. И купища лайна - кравешки, конски и кокоши. Моите неща от градината са си органични, в това съм сигурна, както и тези от градината на свекърва ми. Тя е върл "био" производител. Тя ми е и учителя де, дава ми акъл какво да правя, ама какви домати направи тази година жената,  няма как да не и вярвам.
Тук няма такова чудо като детска кухня, така, че няма как да се възползвам. Не ми пречи да готвя за София отделно де, а след 1вата си година - каквото и ние ядем.

Както казах по - долу в поста си не изглеждат като в магазина - лъскави, прави и огромни , но са доста по - вкусни! Да казвам вкусни , защото доматите в магазина миришат на домати, а имат вкус на трева. За всичко си иска почва! А за тор тип лайно, нямам нищо против, и не го смятам за нещо вредно!  Mr. Green

Последна редакция: нд, 03 юли 2011, 15:09 от Penmar

# 127
Малко в страни от захранването и домашно отгледаните зеленчуци, да попитам интересували ли сте се от темата за Ранно развитие на детето??? Има ли мами, които са се опитвали да прилагат някоя от методиките и какви са техните впечатления?
Да си призная в началото отхвърлих "Ранното детско развитие", но фактът, че човешкият мозък е на 70-80% изграден до 3 годишна възраст  ме накара да си замисля, какво ще развивам у детето си след като процесът вече е приключил??

# 128
  • Бургас
Да, баща му вече му обяснява кое е нос, око, чело, а аз съм му показала няколко птици - гларус, лястовици, гълъби и врабчета  Grinning Не му говоря на бебешки, пея му детски песнички, но слуша и рок парчета и класика.  Peace Нямам търпение да започнем да рисуваме  Grinning

# 129
Благодаря Ви момичета  Hug Днес съм доста по-добре. Не исках да си идвам в Ловеч и поради тази причина, защото знаех че като си дойдем ще ме налегнат пак старите чувства и мисли и... Абе срам ме е да си призная затова не искам да ви казвам,не е нещо строго секретно  Joy

За домашните зеленчуци
- аз много се чудя,не съм фанатична с темата БИО, затова може би няма да приготвям всичко домашно, ако мога да използвам някой домашен продукт ще го направя.

Г-жа Стихийно бедствие - интересни са ми твойте отговори на анкетата, би ли ги споделила?

За Ранно развитие - не съм чела досега по темата

В Ловеч не знам да има частна кухня, а с брат ми сме вземали от държавната - аз винаги му я изяждах Twisted Evil, вероятно детето ще предпочита нея пред моето готвене и то пак по същата причина с подправки,мазно и т.н.

# 130
  • Пловдив
Г-жа Стихийно бедствие - интересни са ми твойте отговори на анкетата, би ли ги споделила?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=593469.msg19125692#msg19125692

# 131
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=593469.msg19125692#msg19125692
Упс,пропуснала съм го.Извинявам се...

Г-жа Стихийно бедствие,сега видях че си ме питала за мотивите:

Доц. Мариана Маринова от Специализирана болница по активно лечение на детски болести е написала:
Сериозно съм обезпокоено от тази тенденция, известна като хранене водено от бебето. Тя не само не е по-добра за детето, но създава и риск за здравето му.Ако сравним с животинския свят, детето е най-безпомо6тното новородено (не съм съгласна)

Този метод прескача етапа на пасираната храна, а това не отговаря на никакви физиологични принципи. На първо място е опасността от задавяна. Преди около 80 години, когато детската смъртност в България е 150 па 1000 много семейства на село са хранели децата си именно по този начин. Например майката е кърмила колкото може, имало е боб на масата и тя давала на бебето от храната на възрастните (и тук не съм съгласна,но хайде)
Рискът от хранителни дефицити съ6то не е за пренебрегване. В тази възраст ммлякото вече не е достатъчно да зодоволи калорийните нужди на детето. Недопустимо е да се дават храни, с които детския организъм все о6те не е готов да се справя, за6тото няма нужните ензими и може да се алергизира. (Има ли нужда да обяснявам за6то този довод е глупав)

Доц.Стефка Петрова - национален консултант по хранене от РИОКОЗ
Нито една педиатрична асоциация в света не препоръчва т.нар захранване водено от бебето. Прескачането на пасираната храна не е физиологично и крие рискове - стомашно-чревни проблеми, задавяне, непълно усвояване на хран.ве6тества. На детето могат да се предлагат подходя6ти твърди храни, за да се стимулират дъвкателните му способности, но единствено като допълнение, а не като основна храна.

Първо да ви се извиня за 6т, но копчето ми пак блокира.

Не съм прочела много за този метод, но тези доводи ми се струват неоснователни. Относно задавянето - Анастасия от начало приема Вит.Д на хапчета, които разтваряме малко, но пак остава неразтворена част и тя си я поглъ6та без проблем. Засега толкова време не ми се е задавяла от това, та това ме наведе на мисълта да пробвам и аз този метод, но имам време докато ми се наложи да захранвам поне о6те 2 месеца...

# 132
Ние днес станахме на 4 месеца Simple Smile
Честито и на Виолета на m82, Каролина на noive, Момчил на mur, Радост на svetlanana
Да са им много послушни бебчовците

Аз имам и един въпрос, имам някакъв спомен че се коментираше формула за смятане колко трябва да яде АМ спрямо теглото си... някои може ли да ми я каже, че не мога да я намеря.

Ето малко рецепти за детска кухня http://www.pakostnik.com/bg/recipe.php

Последна редакция: нд, 03 юли 2011, 19:27 от стефанова

# 133
Честити 4 месеца на празнуващите бебоци днес! Да са живи и здрави!   bouquet

Момичета, да ви се оплача - мноооого ми пада косата!  #Cussing out Направо не се издържа! Някоя мама си спомням, че беше писала, че взима някакви хапчета, но съм забравила какви  Tired

А Дара се научи да си маха бибероната сама и постоянно го прави  Joy ....само дето не може да си я слага обратно. Е опитва се де, но не нацелва точно!  hahaha И естествено намира заместител - пръстчетата Sad

# 134
  • Ямбол
Олеееее и аз съм така с косата. Някакъв ужас е. Дайте илачи някакви Simple Smile Че и пърхут ми излезе.

Изабел и тя се запозна с биберона си, постоянно го вади, прави някакви безуспешни опити да я набута пак, но естествено не става работата и започва да се ядосва ...много ми е смешна.

Маринелка, да няма там някоя стара любов....към която не ти се връща

Общи условия

Активация на акаунт