Ритка със крачета и ръчички МАРТенче за радост на всички!-тема 5

• 29 008
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ена4, честит рожден ден на патерица! Да си жива и здрава, много щастие и късмет ти желая!

Аз не съм писала от миналата тема, ще прегледам оттам насам какво сте обсъждали и ще се включа по някои въпроси.

ino4kada, аз давам туя при всяка ваксина по тази схема. Досега сме слагали три, като синфлорикса и инфанрикса ги разминахме с една седмица и не знам дали нещо е помогнала туята, но много леко ги понася бебето, много е весел, няма температура и дано да е все така  Praynig.

Notova, аз откакто мажа с Ивостин съм много доволна, нямаме проблем на гънките.

Нашите крачета също са постоянно изпотени, по цял ден сменям чорапи или ританки, а пък нагоре се мокри, защото се лигави  ooooh!.

За мачкането и гушкането на бебето нашата кака е така, като му се хвърли, ще го сплеска. Веднъж го целувам по крачетата, а тя ми вика " а аз кога ще го целувам", не дава само аз  Laughing.

За гукането: Бобо много гукаше преди, миналата седмица се научи да бръмчи с уста многo сладко, а отскоро пък много смешно квака Simple Smile.

Ние май окончателно ще се разделим с количката, изобщо не ще да се вози вече в нея. Днес се опитахме да се разходим, какичката ни пак си е у нас болна и исках да я заведа в парка, хем да поиграе, хем да хапне нещо. Е, не става - стигнахме до най-близките пейки и не можем да продължим, реве, като го оставя в количката и това е. Кърмих го, гушках го малко, слагам пак в количката - пак рев. Накрая се прибрахме, рева до истерия, докато се приберем  ooooh!. Взехме кенгуруто и ходихме до Кенара да си купим обяд, поразходихме се малко и се прибрахме.
А в кенгуруто обича, даже си заспива там, хитрецът малък. Кака му беше същата, явно такива ми се падат или аз така ги гледам, не знам  ooooh!.

Аз вече спрях да стерилизирам, не че пие вода, ама му държа едно шишенце за всеки случай. Ми то дъвче непрекъснато каквото му падне - неговите ръце, нашите, рамената вечно са ми мокри, какво повече да го пазя. От миналата седмица много го тормозят венците, извадих геловете, купих Дентокинд, купих и разни гризалки, но нищо не помага за дълго. Реве, мрънка, изобщо не стои като преди да си мълчи, да си зяпа и да се занимава. Нали нямахме колики и аз се разглезих, сега ми е едно кривооо  Confused. Като си изпусне гризалката реве едно жално и нещастно, като не я изпусне, му става гадно, защото я дъвче прекалено силно и пак реве  ooooh!. Яна започна да се лигави на 4 месеца, а първият зъб й поникна на 8 месеца и половина. Но така е, не могат да изскочат за  два дена, за съжаление, има време, докато се прореже венеца и се покаже зъбчето.

За спането: спи точно по 40 минути  и ако му се спи още, трябва да му дам да цока, иначе реве ужасно. Понякога спи по 2-3 часа, но с пауза за цокане на всеки 40 минути. През нощта пък паузите са горе-долу така: 4, 3, 2, 1 часа Simple Smile. Накрая към 8 започва да се върти и ставаме да акаме.

За захранването: аз отговарях преди на разни въпроси, мислех след 6-ти навършен, както и каката съм захранвала. Но ми се струва, че той се развива по-бързо от нея и се замислям дали да не захраня малко по-рано все пак. Днес как ни гледаше в устите, даже се облизваше и дъвчеше нещо на празен ход, милото  Laughing.

За болките в колената: аз имах след предишното раждане, отдавах го на повечето килограми, но вероятно има връзка и с хормоните. Щях да се мажа с Диклак, но после видях, че не може, когато се кърми. Така си ми мина, не помня обаче след колко време. Мисля, че мазане с Арника гел ще помогне. И падането на косата преминава, пак е свързано с хормоните. При мен още не е започнала, но помня как беше предишния път - ужас някакъв  ooooh!.

За ранното развитие: не съм чела какво точно се има предвид, но много съм се занимавала с дъщеря ми, чели сме от съвсем мънички, много съм й говорила, пишех й картончета с буквите, после рисувах нещо с тази буква, пяла съм й много. Тя прочете първата си трибуквена дума на 3 години, сега има страхотен речник, учи немски, много я хвалят в градината. Ето например тук е на 4 месеца и половина. Така че, според мен отделяйте време и се занимавайте.

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 03:48 от Betta

# 181
Добро утро!Благодаря и на останалите момичета за честитките! Hug Моята беба снощи ми направи страхотен подарък-не се събуди от 22 до 6.30 сутринта. Shocked Party Party Party Това не се беше случвало. Но пък батко и събуди ли се и няма спане на никой в къщата. Crossing Arms
Маринелка, според мен по-гадно е , ако нямаш приятели в Ловеч, а не това, че има 5 кафета на кръст. Ужасно е да няма с кого да обелиш 2 думи. Събирай се с мами по парковете и така.
Утре сме на рожден ден на племенника ми, който става на 3. Идеи за подарък?Дрехи няма да купувам, кажете някоя играчка, която сте пробвали скоро.

# 182
  • София
Момичета,

Тъй като се заговорихте за бисквитките, искам да питам нещо майките с опит вече.
Посъветваха ме да планирам бисквитките някъде във времето преди да са ни се появили зъбките, за да може детето да се научи да ги смуче. Една майка ми каза, че те понеже не са ги дали преди да се появят зъбките и сефа детето отчупва парченце със зъбките и после не знае какво да го прави и се дави. Моля ви споделете вашия опит. Дали това е единичен случай. Аз не знам дали ще мога да планирам тези бисквитки преди зъбките Thinking

# 183
Здравейте мами чета ви отдавна ,но най- накрая се регистрирах за да ви пиша .Аз съм от Пловдив моят бебо е роден на 21 .03  казва се Димитър.Ще се радвам да споделям с вас .

За захранването  мисля да пробвам след навършен 4 мес,защото кърмата не му стига и  дохранвам с АМ,но дали ще хареса тези гадни пюрета ще разберем тогава.Ще почна от 1 2 3 4.. лъжички на ден ,и всяка седмица ще сменям зеленчука наново пак по 1 2 3 лъжици и така ,а дали 6те ми се получи е др въпрос.Първо ще си ги приготвям аз ,а после купешки.

От скоро малкия започна да се надига да става ,не му ли е рано още , в количката е на полулегнало положение може от там да е свикнал,а и последно  пеем та се късаме едно аааааааааааааа..

# 184
  • Варна
Да се отчета: днес бяхме на консултация, бебо е 6.550 кг, 61.5 см. Наддал е с близо 810 гр от миналия месец, но се е издължил само с половин сантиметър!  #Crazy На мен ми изглежда по-дълъг от преди  baby_neutral Правиха му втория прием на INFANRIX-IPV+Hib и първият на SYNFLORIX (миналият месец я нямали получена от ЗК). Засега е добре, весел е и енергичен, дано да си остае такъв и не вдигне Т!

Ние смятаме другия месец да пътуваме до Турция, лекарката каза, че няма проблем, но аз си представям как половин ден ще се пътува с бебе в колата... Сигурно ще се наложи да преспим някъде, но ще решаваме на място. Но пък ще си накупим всичко необходимо от там, затова и аз не пазарувам от тук-скъпо е, а се внася от там (любимите ми марки дрехи са Азиз бебе, Бебетто и Карамел, все турски). Разликата в цените е умопомрачаваща  smile3514

Маринелс, разбирам те много добре. Аз съм от Варна и живея във Варна, но малкото приятели, които имам, са заети, някои не обичат бебета и даже още не са идвали да ни виждат (тях не ги наричам точно приятели...) Sad Така че аз по-скоро нямам приятели, с които да излизам... Добре че таткото е в отпуска и се забавляваме заедно, иначе все сама с бебо навън не винаги е весело. Аз обичам да ходя в морската градина и да сядам на някоя пейка да чета, но ми липсва общуването с хора на кафенце  lalalala

# 185
VSD, варненсите мами нали си организират всяка седмица срещи, не ходиш ли с тях? Тъкмо може да си намериш дружка по квартал  Grinning

di_mi, добре дошла  Hug

# 186
Маринелче,нали в Ловеч си израстнала...неможе да нямаш няколко дружки от училище например...Аз чесно казано на Любимец точно това му харесвам,което ти не харесваш на Ловеч..излизам с количката и отивам на всяка точка от града,която си пожелая...без коли и прочие...а в София...извън квартала все с кола трябва да се ходи...За кафетата ние тука имаме едно единствено....ресторанти имаме,те са и кафета през деня,ама говоря за заведение в което се прадлагат само напитки....мен тук за отглеждане на дете повече ми харесва...пълно с майки с колички,всички се познаваме...ама различни сме явно с теб...мен София така ме нерви това дълго пътуване от точка до точка...това чакане на маршрутки и автобуси...изтрещявам...обичам спокойствието аз...в София мога да ида за седмица  да разнообразя...на кино да отида...някой мол да обиколя...и така

Аз да ви споделя...миналия ден бях на село при баба и дядо и се заговорихме за една позната,дето бебчето и скоро ще направи годинка...Пита ме дядо с кво храня Ванеса и аз му казвам,че си я храна със специално бебешко мляко(така му казвам,щото те не разбират много много хората...по тяхно време такива работи е нямало)Та дядо ми сподели за тази позната,че от миналата година детето го хранило САМО С ДОМАШНО КОЗЕ МЛЯКО правя си сметката аз и излиза,че детето най-много да е било на 6-7 месеца...Мен ли не ме бива или въпросната майка не я бива.От кога може да се дава подобно нещо?моля разяснете ми,че ми е интересно.....Че на всичкото отгоре друго мялко след като яло козе детето нещяло да види друго....едва го научили и краве и кисело да яде... #Crazy  newsm78
За пореден път се оверявам,че повечето мами тук в форума са много по-различни от майките,с които се виждам всеки ден тук...

# 187
VSD варненските мами имаме среща всеки четвъртък между 11.30-12 ч. пред летния театър. Там пием кафе и след това тръгваме на разходка.

Заповядай с нас.

# 188
  • Пловдив
От скоро малкия започна да се надига да става ,не му ли е рано още
Ди ми, добре дошла Simple Smile
И аз тъкмо същото щях да питам. От около седмица Тошко голям зор дава да седи. Само да му подадеш ръце и се хваща и се набира. Естествено, не може да пази равновесие, клатушка се наляво надясно, но му е голям кеф да стои така. Чувала съм, че още не са им развити ставите на таза  и може да им навредим, ако прекалено рано ги слагаме да седят, има ли нещо такова  newsm78

# 189
  • Карлово
Обръщат ли се вашите бебчета от гръб по корем и обратно?

# 190
Е-хооо Simple Smile Да ви кажа благодаря на всички за отговорите на анкетата, т.к. ми бяха много полезни, за да НЕ започна с плодови пюрета. И така - започнахме тая работа със захранването при нас  - (1-ви въпрос от анкетата)   на 4 месеца и 10 дни, та да спра да се чудя как точно да бъде: трети ден вече в обедното хранене, преди АМ, опитваме (2-ри въпрос) чист пащърнак (на Хип) и бих казала, че малкият много го харесва. Аз го опитах - не е лошо, определено предизвиква любопитството по посока нови вкусови усещания на малкия. (6-ти въпрос) Започнах от две лъжички, вчера три, днес - четири, а утре мисля да му предложа половин малко пюренце (ако го иска).  Засега няма някакви неприятни реакции - акането си е същото - и на вид, и на честота. Колики няма (както и досега), но си продължаваме си с Биогаята. Както ви писах, бих чакала до 5 навършени месеца, но през септември ще прекараме три седмици в Гърция и не искам там да давам нищо ново, та по-добре да е захранен дотогава. Но мисля, че и конкретното бебе си е готово за захранването.
Дотук отговорих на първите два + шести въпрос от анкетата.
Нататък:
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? Да ви кажа честно, не смятам да приготвам аз пюрета, а после ще се запиша на детската кухня в квартала, а ако не му хареса - на частната кухня.
4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? Купила съм по едно от всички видове на ХИПП и всяко ще си чака реда. Взела съм и някои на Милупа и Бейбилав. Ще давам от тези, които повече му се усладят - е, цената не е без значение за мен, така че и това ще съобразя, но в никакъв случай няма да гледам евтиното.
5. (отпада за мен)
6. (по-горе отговорих)
7.За тези, които имат по-големи деца - как се справяхте с петната от пюрета (чувала съм че са упорити, но така ли е наистина
Днес един бял панталон беше здраво нацапан с пащърнака - с мокри кърпички го изтрих и нищо не остана - може да е от материята, а може пащърнакът и да не цапа. Иначе не знам още петната с какво най-добре ще се изпират - като разбера, ще ви споделя.[/b]

Нотова, нашето бебе само няколко пъти досега се е обърнало от корем по гръб. За обратното наблюдавам напредък последните дни вече няколко поредни ноши спи на една страна, което за мен си етап преди да започне да се обръща.

Ти, пък, Маринелке - Ловеч си е толкова спокойно  и хубаво местенце - погледни го от положителната страна и се наслаждавай на престоя си там. А мъжът ти удовлетворен ли е от новата работа - помня, че писа, че я чака с положителни емоции, а и ти се радваше за него?

# 191
Здравейте мами!
Моите слънчица спинкат, и така имам време и за форумче Wink
ena4, бъди много здрава и щастлива!  bouquet
Маринелче, не унивай Wink в този Ловеч, към края на седмицата може да пътуваме, ще минем през Плевен, а пътьом и през Ловеч да се видим на по кафе Laughing Дано само времето да е хубаво, и да сме живи и здрави.
veset0 , приемането на козе мляко от дете на 5-6 месеца се практикува отдавна. Причината поради, която се избира козето мляко, а не друго например, е че се смята, че е най- близко до майчиното. Не е толкова мазно, като кравето и лесно се усвоява. Това главно се прави по селата, след като майката по една или друга причина не може да кърми. Обикновено децата израснали на село са дълго кърмени бебета, че дори и до 3-4 год. възраст. Мен също са ме отгледали баба и дядо, още от бебе( 3месеца) до 4-5 г., също са ми давали козе мляко, но до колкото знам след годинка. А до тогава на АМ( хумана)
 А колкото до това, че мамите, които пишат тук са по- различни, и тези с които ти се виждаш, това е така, защото според мен мамите около теб едва ли отделят толкова много време на форуми и нет. Peace По- скоро те следват традициите на своите родители при отглеждането сега на своите деца. И са много по- близо до природата, от колкото ние например, затворени в панелките. Peace
  VSD, искрено и благородно ти завиждам за пътуването до Турция( все още не съм била) Колкото до организацията по пътуването с бебе, само искам да напомня, че добре да правите по- чести почивки, и да вадите бебо от столчето на всеки 2 часа поне за 10- 15 минутки. Възможност за смяна на пелена и разхладителна напитка за вас. От кой град ще пазарувате?
 redreny2000 , от въпроса ти за бисквитки разбирам, че ти искаш да научиш детенцето да ги яде преди да има зъби. Така ли е? Ако да- то значи, че преди да са се показали зъби ти предлагаш на бебето бисквитка и то я лигави, смуче и облизва, или си чеше венците, ако го сърбят, и по този начин свиква с вкуса и после след като вече има зъбки ще я хапва. Аз лично не намирам особен смисъл в това да храня с бисквити още преди да са избили зъбки, а и след това. Не мисля, че в тях има полезни хранителни вещества или друго, което да не може да бъде набавено с друга храна. Peace
Commelina, това което знам за сядането и особено за момчетата е, че не бива още да се поставят седнали. По препоръка на ортопеда (д-р Драганов) синът ми седна на дупето, едва когато сам успя да си седне. Сега ни каза, че за сестра му може след навършени 6 месеца да я поставям аз седнала за кратко. Било добре за момичетата. А колкото до това, че се набира сам о.к.,, това си е едно чудесно упражнение, което може да продължите да го правите, но без да му помагаш принудително да сяда. А просто да стигнете до седнало положение и да отпуснеш бебето назад, като пак се държи.
Notova, Елица все още не се обръща сама.
sirence, една от причините, за да НЕ започна захранването с плодово пюре, плод, или плодов сок е че образува висока киселинност в стомахчето на бебето, и прави ферментация пак там, а това ще е сигурна предпоставка за връщането на коликите, или друг дизкомфорт.

# 192
Notova, Виктор се обръща от гръб по корем вече от месец насам, но от корем по гръб не го е правил. Сигурно защото аз го обръщам като се поизмори да вири главата нагоре.
И той много се набира да става, даже не иска да го гушкам полулегнал, а се набира да седне иначе почва да мрънка. Като го надигна да е изправен, но не седнал, е доволен. Всичко трябва да се наблюдава, особено хвърчащия батко около него не го изпуска от поглед, има кой да го забавлява Heart Eyes
Betta, благодаря, че сподели за Туя-та. След прочетеното и аз смятам да я взема и да му я давам по схемата. Предполагам, че няма какво да му навреди хомеопатията. А ти как му ги даваш на Бобо зрънцата? Сега ми хрумна как мога да му дам - стрити в малко вода и после със спринцовка.
mama_vessy, мъжът ти е получил най-хубавия подарък за рожденния си ден Wink  bouquet
di_mi, добре дошла Hug
ена4, браво на бебка, оставила те е да се наспиш Simple Smile А за подарък на племенника ти, много си зависи от детето с какво обича да играе. На Бобо в главата са му само пушки и коли. Сигурна съм, че на една хубава кола/рейс/камион много ще се зарадва детето Hug
VSD, браво за мерките на твоя юнак, а за ръста може да не са го измерили предния път или сега. Щом педи нищо не ти е казала, няма за какво да се притесняваш Hug

На баткото днес му е 5-ти ден от Варицелата и вече завяхват пъпките, дано Вики го пропусне Praynig

# 193
  • Бургас
Notova, Преслав се обръща от гръб на корем и прави опити да пълзи  Crazy, мести си краката, вири си дупето, много се раздава, само че главата му е все забита долу  Laughing
Не знам дали заради ваксините или жегата, но от известно време насам е много ревлив, суче нервно, дърпа се, реве, опъва зърното, абе голяма борба е пак  Close Вечер се успокояваме час и половина и чак тогава заспива - към 21.30-22 ч. Дано скоро премине този период, че е голям екшън.
Момичета, откакто е по-активен и се върти повече, Памперс ми протичат отстрани на крачетата  Sad Аз ли не ги стягам добре  newsm78 Днес съм го преобличала три пъти  Tired
Лъки, надявам се и Преслав да качи малко грамчета, че ме натискат да давам АМ  Sad

# 194
  • Варна
di mi, добре дошла на теб и Митко  bouquet

VSD варненските мами имаме среща всеки четвъртък между 11.30-12 ч. пред летния театър. Там пием кафе и след това тръгваме на разходка.

Заповядай с нас.
Би било чудесно, само че ще е малко на по-късен етап, защото режимът на бебо не ми позволява да излизаме тогава, а и скоро ще стане жега и точно по обяд не смятам да излизам  Rolling Eyes Сигурно и вие ще смените часът заради жегите...

Обръщат ли се вашите бебчета от гръб по корем и обратно?

Аслан не се обръща, макар че от време на време се обръща на една страна и се стреми да се обърне по корем. Според мен е въпрос на време да започне Simple Smile

VSD, искрено и благородно ти завиждам за пътуването до Турция( все още не съм била) Колкото до организацията по пътуването с бебе, само искам да напомня, че добре да правите по- чести почивки, и да вадите бебо от столчето на всеки 2 часа поне за 10- 15 минутки. Възможност за смяна на пелена и разхладителна напитка за вас. От кой град ще пазарувате?

Съпругът ми е от градче близо до Кушадасъ, сигурно от там ще пазаруваме, и от Измир. Знам, че ще се налага често да спираме, но няма проблем, важното е на бебо да му е максимално комфортно  baby_neutral

Общи условия

Активация на акаунт