Отговори
# 330
  • София
Кари, консултантите ще знаят по-добре и ще те посъветват какво да правиш, но аз да споделя моя опит - и при нас го има проблема със силната струя Confused  Откакто обаче започнах да я кърмя легнала, нещата са по-добре и коремчето като че ли я боли по-малко.  Появи се за съжаление проблемът с болезнените зърна, понеже в легналата поза ми е по-трудно да я наглася правилно, но засега не е нетърпимо и предпочитам мен да ме наболява, а не детенце да се мъчи Rolling Eyes  А за препълването - при мен наистина се регулира с времето...Старах се да не цедя или само много малко, когато беше вече нетърпимо, и за няколко дни нещата се оправиха при мен Peace  Стискам палци и при теб да има подобрение скоро Hug

# 331
Шунче беше Хаук Малибу,а сега чакаме Хана Слалом.Надявам се да ми е удобна  Praynig

# 332
Момичета  Hug мерси пак за поздрвленията,много мило ми става  Hug

Шунче,как се справи с мятащата се глава,която естествено не пуска зърното.Мартин от вчера го практикува,мен не ме боли,но не знам дали той така успява да яде ефективно.При вас мина ли този период?

Кари,за силната струя,Ани2 е казвала,че е подходяща поза,когато си облегната леко назад...то даже е и много удобно,ама моята струя не е силна иначе с кеф би го кърмила така  Simple Smile

Деси и ние сме с климатик,правим като другите...пускаме в другата стая,дори и вечер работи в хола,а малчо си е с пижама-ританки и блузка с дълъг ръкав тънички и памучна пелена завит.Поддържаме постоянна темп в целия апартамент около 26-27 градуса.Но нашия апартамент и с източно изложение и сме на последния етаж...няма друго спасение!

Цвети,ти си уникална  Hug Аз откакто съм родила не съм сготвила и една манджа...и мен по-скоро жегата ме отказва,но и свекърва ми,защото всеки ден носи ядене или излизаме навън да ядем.В нас само сандвичи и салати и плодове се ядат отделно от това,което тя готви.

Мушморонкооо,къде сте?Какво прави Крум?Какс те...губите се тук  Naughty

И аз мия преди да стреилизирам..

# 333
  • Sofia
Тина, да ти е честита новата количка и дано ти е удобна този път! Simple Smile

Пао, още продължава дърпането - аз или бързо се бутам към него да не дърпа силно, или както Ана каза, го откопчвам. След второ-трето дърпане, спирам манджата, вече доста ме боли. На мен така или иначе дясното зърно май още не е оздравяло, по-бледо изглежда и в основата има едно като резка... Не виждам и вече шансове да оздравее, но когато яде нормално, се търпи.

# 334
Благодаря Шунче  Hug
Утре като пристигне и я тестваме ще пиша да кажа как е  Wink
Моето синче цяла сутрин яде малко и заспива какъв е този ден не знам,моля се нощта да не е обърната на ден,че ще има да ходя като парцал из стаята пак  Confused

# 335
Здравейте мами!
Едвам се добрахме до вкъщи в тая жега! Ходих до църквата, да се уговорим за утре за молитвата за 40 дни, после седнахме на сянка в една градинка по пътя и беше супер, но пътят към къщи беше жесток  Mr. Green

Ани2, купих си сп."Моето дете" и видях вътре твоето познато личице и много полезна и интересна статия   bouquet
Ти също говореше последно за Шуслеровите соли - в това списание има приложение за тях. Стана ми интересно и това, че се препоръчват и за кърмачета при колики, но нещо не разбрах как се дават - на бебетата ли или майкиге ги пият?!
Пише така: "Сол №7 лекува всички видове колики. Приема се разтворена в гореща вода по 5 табл. 3 пъти на ден. При колики и запек: сол №10 5-6 пъти по 1 табл.

Цвети, призавам те!   bouquet У нас манджи готви свекърва ми, а мъжо понякога нещо бързо вечер. Аз ако трябва да готвя, нещо което те не могат, го правя сутрин, когато Сиана още спи. Така успях и погачата й да направя вчера и да се изкъпя преди да се събуди.  Laughing

Сиана вкъщи през деня заспива с кърмене, а нощно време се приспива сама без проблем.

Мая, браво!   bouquet

Чинче, как е Нико днес? Успя ли да свикне вече?

# 336
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Привет от нас!
Аз пак да пробвам писането с една ръка  Grinning
Моята драма с липсата на кърма изчезна, обаче от вчера сме с ново 20. Искат да сучат през половин-един час, сучат нервно, дърпат се, извиват се без да пускат, ръмжат, цирк пълен. На моменти ми става ужасно неприятно  Sad и ми иде да се откажа. Чудя се дали не минаваме през т.нар. скок в растежа  newsm78 и докога ли ще продължи тази пълна лудница?

На всичкото отгоре искат да спят само по мен, в момента в който ги оставя се събуждат и всичко започва отначало. Вчера не са спали цял ден поради тази причина.
И на това отгоре ги хванаха някакви ужасни колики и двамата. Снощи от 11,30 като се започна едно напъване, ръмжене, пърдене, ср@не, ядене и повръщане и този цикъл до безкрайност, та чак досега. Виждам ги че им се спи, но не могат да се отпуснат и да спят. И аз с тях де, та сега съм много зомбирана. Капки давах, ама и аз като вас стигнах до извода, че с тях и без тях все тая и ги спрях. Сега събирам сили да изтърпя периода...Миналата вечер Давид такова дране се дра, чак се чудех дали да звъня на спешния телефон. Два часа без да спре и по никакъв начин не можех да го успокоя.  Tired

И времето едно скапано, вали като из ведро и не става за разходка, ама ако ми писне ще ги натикам под дъждобрана и под козирката отпред.

А готвене, чистене....пране...това пък какво беше  newsm78 Добре, че мама пристига в четвъртък, че да си припомня вкуса на нещо готвено  ooooh! Завиждам на тези, които успявате!

# 337
Добър ден,момичета. Hug
Шунка,аз мия нещата на беба с Бочко и нямам оплаквания.
Елина,неприятно е малчовците да са неспокойни,но на всички ни се случва абсолютно същото.Все някога ще мине.
Аз днес ходих на контролен преглед до МД.Всичко уж е наред,само си имам някаква инфекция подобна на гъбична ,но не са само гъбички а и още некви гадинки.
Сега отивам при педито да видим с тези пъпки ще бием ли ваксината.

# 338
Добър ден Hug
Ще пиша май пак на бързо, че се събужда моя малък герой.
Днес излезнах на разходка сама с двамата, не беше чак толково зле, май ще се оправя с тез деца Laughing
Цвети и аз готвя всеки ден, какво да правя, детето и мъжа не търпят глад. Закуската е лесна работа, а иначе правя вечеря, която ядем и следващия ден на обяд. Така ми се събира едно готвене горе долу на ден.
Шишетата мия със сапун, и после стерилизирам, по лесно се отмива. Peace
Ваче наистина си имаме белег от ваксината, дори си има твърдо топче.

Почна да си яде ръцете, отивам  Simple Smile

# 339
За стерилизирането - ние едно стъклено шише ползваме за чайчето и го стерилизирам 1 път на ден, заедна с лъжички, биби (дето само подмятаме), накрайници - във вряща вода. През останалото време, мия и аз с Бочко.

Ваче, и Сиана има белег като пъпчица на лявото рамо, която почти не се забелязва, но се напипва. Пробвай с напипване, може да откриеш нещо.

Вие ме подсетихте - до петък и на мен ми текоха лохии, в събота цял ден - червена кръв с придружаващите цикъла болки, но слаби и оттогава - нищо! Това, значи ми е било 37-мият ден.

# 340
Здравейте момичета,
Деска, Чин, и аз съм във вашия клуб на нервните бебоци. От жегата ли, от какво ли? Незнам. Много се стрестнах вчера. Цял ден не спа, само за по 30 мин. Преди си мислих, че бебка е неспокойна, но след вчера разбрах, че съм имала най-кроткото бебе на света. Сега обаче...  ooooh! Дано отмине тоя период и висчко да е наред. Накрая се приспахме със сушоар, но пак отне време. През ноща се буди 3 пъти. Имаше такъв неспокоен сън.... Свива се повече от преди и си мислих да не съм и докарала някоя инфекция на коремчето, но като прочетох поста на АНА2 малко се поуспокоих. Малко по-рядко е акото, но не е разтройство. Днес пак не спи както обичайно прави.  Rolling Eyes
Ходихме на една вила на гости, на около 40 мин от София. И докато се намота моя мъж и стана 12 часа. Та патувахме в най=голямата жега. Бебка спа и изведнъж нададе такъв писък. Направо се изплаших. Добре, че бяхме близо и я взех на ръце. После.... цял ден рев. Жега ли беше, урочаса ли ми я някой, незнам.
Шунка, много се радвам че бебчо се е изакал вече.
Мая, браво бе! Я сподели, тия килца от кърма ли ги докара само? Кой знае колко е сладък бебо вече.   Heart Eyes
Пао, честито мила!  bouquet
Заза, и аз не разбрах какво те издразни. всеки тук е бил нов по някое време. Винаги си добре дошла. За интеграция обаче трябва комуникация.  bouquet Пиши по-често и ще видиш колко са готини всички. Ама наистина няма нужда да правим статитики. Никой няма полза от тях. Тук сме да споделяме, а не да броим.
ЕЛина, защо не пробваш това със сушоара. Действа перфектно на уморени и неискащи да заспят деца.
Ох, аз още имам лохии. Слабички, но имам. Кити, Миси, вие как сте с лохиите?
И накрая да ви споделя какви щуротии си мисля напоследък. Така както храним постоянно бебоците когато са нервни, понякога на час, час и половина, нее ли по-кофти? Те хапват по-малко и съответно повечко предно мляко и по-малко задно и калорично.  newsm78

# 341
Добър ден и от мен, аз най-накрая се добрах до компютъра  Crazy. То не беше пране, гладене, готвене, ама така ми е жега, че едва стоя  Tired. Малкият тая нощ не спа, но и не рева де Simple Smile. Ама сега така дълбоко спи, че само ходя да го гледам дали диша  Grinning
Симпли, явно жегата им действа така на бебоците, моя не реве, но е много нервен. Облечен е по едно ромпърче само, но на врата все е изпотен... А чорапи въобще не търпи...
Аз в едно шише давам само вода, но го стерилизирам на 2 дена веднъж. И го мия преди това с течен препарат Бочко.
Цвети, аз ако готвя всеки ден ще полудея... Нямаме климатик, а като се пусне печката или котлоните в кухнята става 50 градуса  Tired Shocked. Ама днес вече нямаше начин, готвих  Laughing - печени картофи на фурна и карначета.
Елина, ти си майка-герой  Hug
Мама АнелиаН, каква е тая молитва за 40-я ден? В църквите позната ли е? Иска ми се и на малкия да му направим, но не съм запозната...
ПаО, Алекс пък се научи да ме ползва като биба  Grinning - като се наяде не пуска зърното, ами лекичко го бозае, ама ще го отуча от тоя навик, че като почнат зъбите...  Flutter
Шунка, и ти си герой - кой знае колко начина си измислила за успокояване на ревящо бебе   bouquet
ТинаТ, дано новата количка ти  по-удобна - ние още сме без  Tired
Чин, как сте? Никола успокои ли се?  Hug

# 342
Ако искате, вярвайте, преди един час се излюпих от... леглото  (няма да слагам иконката за засрамена, щото не ме е срам) Simple Smile
Получих някакво запушване на лявата гърда от долната страна (аз никога досега не съм имала запушване, то много неприятно било - боли), а цяла нощ не бях спала отново - то ту едното дете, ту другото в тая жега...Ние сме на последен етаж, климатици нямаме, така че си представяте картинката. И сутринта само отведох Румен на градина и легнах. Реших, че ако аз не си помогна, няма кой. Явор до мене - като се размърда, давам да суче от засегнатата гърда, и така - кога дремя, кога просто си лежа... Сега дори се изкъпах и съм нов човек. Деси, и аз бих ти препоръчала да си ползваш климатика, като го включваш, докато ви няма, например - не само, че е жега, голяма е температурната разлика.
И Явор суче по-начесто и по-малко като количество - сигурно от жегата - днес го оставих за малко и без памперс, само с едно непромокаемо чаршафче отдолу, млъкна моменталически, но за десет минути пишка два пъти  Grinning Аз вече имам рефлекс да покривам пишката, за да спася околните предмети от фонтана Simple Smile
МамаАни, хич не им разбирам на тия соли, но понеже мои приятелки ги ползват, та оттам и на мен ми влезе идеята, ще поразпитам. А за Мирената, тя е нелош избор, но след шестия месец на бебето, когато вече количеството мляко е урегулирано и се въвеждат и допълнителни храни - тогава вече могат да се ползват и таблетки, които съдържат само прогестерон.
Цвети, аз готвя, няма как, по различно време, зависи кога съм си вкъщи и кога Явор е спокоен. Понякога се налага да е чак вечер, като се прибере Стефан и се занимава с бебето.
Шунче, ще мине зърното постепенно, но сигурно няма да спрат приключенията ви с кърменето - имаш си човече с характер Simple Smile
Кари, Бюти и Пао са ти дали много добри съвети - има си специфични пози за кърмене, когато струята е силна. Едната е т.нар. поза "конче" - облягаш се назад, бебето е почти върху тебе, главата му е по-високо от гърдата - не странично, както е при класическите пози, а сте един върху друг - нещо такова, само че това бебе е голямо и седи, а мъничкото ще лежи върху ти. Другата поза е легналата - при нея също намалява струята.При легнала позиция излишното мляко ще подлива и ще отиде отстрани, а няма да се налага на бебето да го гълта - затова е добре да се постави кърпа, която да го попива. При легнала поза не винаги бебето засуква добре, затова внимавай зърното ти да сочи нослето му, вратлето да е извито назад и бебето да гледа гърдата, когато я поема. Така нослето трябва да остане свободно, а брадичката да е впита в гърдата, както при другите пози.
Можеш да си помогнеш при силна струя и чрез т.нар. "цигарен захват" или "ножица" - хващаш ареолата между показалеца и средния пръст - това намалява силата на млечния поток.  Можеш и да  прилагаш натиск с дланта на ръката от външната страна на гърдата, като сменяш мястото на натиск, за да не се предизвика запушване. Изцеждането преди хранене е нож с две остриета - може да увеличи допълнително количеството произведено мляко. Повече е писано по въпроса тук.
Що се отнася до честото сукане - то може да се дължи и на силната струя, която мъчи бебо и го кара да суче, докато задоволи първоначалния си глад и после да се откаже, така и на период на скок в растежа, когато има нужда от повече мляко и затова за два-три дни иска да суче по-често, за да си "изработи" необходимото му количество.
Евридика ще добави още нещо полезно, предполагам. Пиши какво става Simple Smile
Елина, трудно е да се оправи човек с едно ревящо дете, а пък с две едновременно и с батко  Shocked Когато се дърпат и извиват, разваляй вакуума и ги поставяй наново. Как мислиш, дали не ти е намаляла струята - тогава може да пробваш компресия, или пък да е прекалено силна (обикновено това кара бебоците да са неспокойни на гърда). Виж този материал, може да ти е от полза.
И предлагам да не ме правите толкоз бяла и добра, щото взеха да ме сърбят растящите крила и ще взема да мина от Тъмната страна  Mr. Green Нищо кой знае какво не съм направила, но ако съм помогнала някое бебе да е кърмено малко повече и някоя от вас да е малко по-спокойна, значи съм си свършила работата.
Тина, на мен Хаук Сити ми е много удобна - обичам я тази количка...засега. Дано втората  е по- подходяща за вашия терен...
Китичка, трудно ми е да ти препоръчам конкретна марка спирала,  обсъди го с гинеколога си, защото има условия - не трябва да имаш ранички (а след раждане често има), инфекции, да не си алергична към мед... Иначе има само медни, както и медно-сребърни и медно-златни.  Може би момичетата, които вече са ползвали спирали, могат да споделят опит.

# 343
Аз пък чак днес се сетих, че закъснявам с 4 дена да взема третия болничен  ooooh!
Дано не стане проблем, а уж си бях настроила алармата на телефона  Confused
На някой случвало ли се е???

# 344
Привет и от мен   bouquet

Ана2 и ЛЛЛ моля помогнете. От два дни малкия започна да суче на 1 час, преди това се хранеше на 2, 2 часа и 30. В родилното ме посъветваха да не ползвам помпа, да оставя кърмата ми да се урегулира . И наистина така и стана. Гърдите не ми се препълваха, до сега. Имам чувството, че бебчо се дави от силната струя, почва да връща, започва се и едно къркорене на коремче. Дали от това не ни дразни коремче newsm78 През ноща му дадох да захапе и после извадих гърдата, тя продължи да си тече и така я оставих няколко минути. Много по спокойно яде бебчо след това. И коремче не го мъчи толкова. Определено обаче малкия суче по по малко или това е защото струята е по- силна newsm78 Съвсем се убърках, какво става  newsm78 Та въпроса ми е какво да правя от тук нататък. Трябва ли да започна да изцеждам преди хранене по малко или да оставя и днес нещата така пък да видим дали ще се урегулира сама кърмата  newsm78 Може и пълна глупост да казвам със саморегулирането ooooh! От къде доиде въобще това препълване, всичко си вървеше перфектно  ooooh! Забравих да кажа пълен памперс имаме след почти всяко хранене.Малко убъркано стана, дано сте ме разбрали Hug

Здравей, C a r r y!

Видях, че Ана2 тъкмо ти е писала,   bouquet, но и аз съм си написала вече поста, та го копирам целия, нищо, че доста неща се повтарят  Laughing

Чудесно е, че в Англия се радваш на компетентна информация за кърменето още от родилния дом! Много добре си се сетила през нощта да оставиш силната струя да изтече навън и да намалее налягането, преди отново да предложиш гърдата на Алекзандър.
Това, което наблюдаваш, се нарича силен рефлекс на потичане. Той се среща най-често между 3тата и 6тата седмица от раждането на бебето и признаците му са такива, каквито описваш – силна струя, бебето се задавя, гълта въздух, дразни се, захапва и пуска гърдата (прави това с надеждата, че ще овладее силната струя мляко) и т.н. Къркоренето на коремчето пък може да е от това, че при бурното и накъсано сучене Алекзандър поема и доста въздух.

В такива случаи може би ще е удачно да предлагаш само по една гърда на хранене и бебето добре да я изсуква. Общата препоръка е при засилен рефлекс на потичане и струя под по-високо налягане, да се предлага само едната гърда за интервал от около 2 чАса, защото така количеството мляко, което ще остава в същата гърда, ще е по-малко и налягането при потичане на млякото няма да е така силно.

Препоръчително е и позите за кърмене да са такива, в които майката е леко или повече полегнала назад, така че гравитацията да пречи на струята мляко да потича толкова бързо и силно – такава е например биологичната поза. Ако прецениш за удачно, може да потърсиш и изпробваш и пози, в които гърлото и главичката на бебето са по-високо от нивото на зърното – например футболна топка, но ти да си леко облегната назад, така че главата на Алекзандър да е малко по-високо. Или бебето да е седнало в скута ти с лице към теб и по този начин да му предложиш гърда.

Вариант е също да прекъсваш храненето, когато усетиш рефлекса на потичане и струята се засили и да оригнеш Алекзандър, като през това време може да попиеш течащото мляко в нагъната хавлиена кърпа или, ако имаш подходящи чашки или колектори за кърма, да я събереш и замразиш.

Относно наблюденията ти, че Алекзандър изсуква по-малко мляко напоследък - навярно той успява да изсуче същото количество кърма за 24 часа, както и до преди 2-3 дни, но сега просто суче по-често, както и ти си забелязала.

Изцеждане преди хранене не мисля, че се налага, освен ако Алекзандър не е сукал дълго време и гърдата се е препълнила. Тогава съвсем лекичко цедене, само до облекчаване и по-лесно засукване, вероятно ще бъде от полза.

Надявам се някой от тези методи да даде резултат и ще се радвам да споделиш!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт