Отговори
# 360
Нилата, МамаАнелия  Hug Hug Hug
Ще пробвам да напипам топченце. Интерувам се, защото никак не ми се иска да й правят манту на 7 месеца  Confused Не е особено приятно и затова. А на Саша не помня изобщо кога се появи раничката като беше бебе.

Уф, знам, боли ужасно. На сина ми не са му правили такава ваксина като бебе и смотаната ни лекарка го прати на Манту, като можеше от календара на ваксините да види, че няма такава (а и бях дала много отдавна да каже дали не му липсва нещо, понеже аз тогава изобщо не разбирах), та го бодоха два пъти горкото миналата година. После веднага стана едно гнойно - страшна работа. Чудно, защо на нашите бебоци няма такава бърза реакция  newsm78

Хелън, това е т.нар. "чиста молитва". Прави се точно на 40 ден на теб и бебчето ти и всеки поп я знае. Идеята е, че до 40 ден жената не е чиста и не може да влиза в църква. С тази молитва се пречиства, а пък е и за бебчето, че нали 40-тия ден е крайъгълен камък. Отиваш заедно с бебчето в най-близката църква ден, два преди деня Х и се уговаряш кога точно да отидеш, за да не чакаш.

Ама вие сега да не си помислите, че аз съм някоя супер набожна. Не и че не вярвам, ама да ви кажа, прави ми кеф да ги правя тези неща, някакси чувствам се специална и като знам, че това сигурно е последното ми бебче, повече и такива специални моменти няма да има.

Бразилка, можеш да питаш, но аз знам, че има педиатри, които не го изписват или го изписват на определени бебета - може би ако качват кила прекалено бързо.

Аз отивам на преглед при доктора, дето ми прави операцията да го питам какъв е тоя конец, дето ми стърчи от корема  Mr. Green Стискайте палци.

# 361
Здравейте, съжалявам че четох пак по диагонал, но днес нямахме ток и съм полудяла.
При нас водата е от кладенец, който се захранва от помпа.. а няма ток, та нямахме и вода.
Днес Никола е по-спокоен, но снощи ме побърка направо.. голяма почивка  Rolling Eyes

Бюти, съчувствам ти, аз също мъкна кош и вадя шаси от мазето.. иначе го слагах и аз в колата.

Шунка, изака ли се Макс? Днес Никола е с такъв проблем,  и вчера и днес не е акал...

Цвети, мина ли на Симонка млечицата, как е Дани?

Тина, не че нещо... но ти бях казала за Хаук Малибу, а ти тогава даже май ми се и обиди.. дано тази да ти е удобна.   bouquet

За вит Д, на мен ми казаха 2 капки, защото качва по много.. аз забравям да давам...  Embarassed

# 362
  • София
Ваче, ти пък как успя и шийката да видиш! ooooh! Аз опитах да се погледна, но нищо не видях, дори не виждам къде е шито... И конци не съм видяла да падат, изобщо ми е странна тая история, но пък нищо не усещам, така че се надявам да съм добре Simple Smile

Ами така.. успях да видя. Като легна на леглото и се вижда добре. Ама това беше около седмица след раждането. И то защото в родилното мислех, че имам епизиотомия, а те ми викаха, че нямам такава и че и по документите не пише такова нещо. А аз помня добре как акушерката каза, че ще ме кръцне, ама съвсем малко.  Rolling Eyes После се оказа, че аз си мисля, че всяко кръцване е епизиотомия, а явно не е така. Та реших аджеба да видя какво точно са ми кръцнали Crazy Шийката се вижда съвсем ясно. Аз имам леко смъкване от предното раждане и явно не може веднага матката да се вдигне нагоре.

Вит Д според мен се дава нарочно сутрин. Свързано е със слънчевата светлина през деня. Явно си взаимодейства нещо и затова трябва да е в началото на деня, а не в края, ама това са мои разсъждения..

Ох, утре мислех да подам домумените за детски и за еднократната помощ. Ама се оказа, че имам да вадя куп документи.. на децата бележки за имунизации.. чудя се дали не става за Рали епикризата, че там да написани ваксините. Май по-скоро няма да стане. На Саша до училището трябва да ходя за бележка, че е учениче. Абе... явно ще е другата седмица подаването  Confused

Като казахте хемороиди. Аз такова чудо не съм имала.. сега се сдобих, обаче  Close Вчера взех някакво мазило от аптеката, ама в него има лидокаин и пише, че не ставало при кърмене. Ама това в нета чета, а на листовката на препарата пише да се съветваме с лекар при бременност и кърмене. Сега не знам дали да го ползвам. Доксипрокт се казва.

МамаАнелия, точно това е, че май първата реакция е по-бавна. Ама на Саша миналото лято май не стана гнойна раничка, щото тя ходи цяло лято с лепенка на мястото, за да не го грее слънце. Сега вече има белег, не знам как се надигна отдолу, ама не е имала сега гной. Като бебе, обаче имаше, това го помня, както помня варицелния й обрив като беше на 2 месеца бебе  Tired
Стискам палци за прегледа!

# 363
Ваче,трябва ли на бебето бележка за имунизациите?За Саша е ясно,че трябва.
Най-вероятно ще искат и удостоверение за банкова сметка.А дали ще искат и документ за брак между родителите?Тъкмо се ровя за това и нищо не мога да разбера newsm78

# 364
Ваче,трябва ли на бебето бележка за имунизациите?За Саша е ясно,че трябва.
Най-вероятно ще искат и удостоверение за банкова сметка.А дали ще искат и документ за брак между родителите?Тъкмо се ровя за това и нищо не мога да разбера newsm78
да, трябва
служебна бележка от педиатъра за ваксините
свидетелство за брак
справка за доходи през изминалите 12 месеца
акт за раждане
всичко това за детски помощи

За еднократната помощ това не е нужно, само молба-декларация и копие от акт за раждане  Peace

# 365
Елина,  Hug ти си герой, сигурно всички ти го казват, и едва ли е някакво успокоение в случая. Но наистина трябват здрави нерви, за да се справиш с толкова много и постоянни задачи. Аз изперквам понякога и се улавям, че съм станала адски нервна, а ако бяха две, не знам просто...а 3-4....ох, леле.
За Вит. Д - на мен нито на частния, нито на държавния педиатър ми споменаха, добре , че бях прочела и попитах. Тогава ми казаха, "о, ами да, давайте му". Явно човек трябва да чете и да се информира сам, защото няма кой. Simple Smile Иначе може би на летните бебета не е толкова критично важно да се дава. Но все пак, хубаво е поне да ти го предложат като опция, з ада знаеш и да решиш.
Да питам майките, които само кърмят и не дават вода и друго - колко често ви мрънкат бебоците за кърмене. Моят цял следобед днеска мрънка през половин един час. Чудя се жега ли е само или е жаден. И не му ли става много, ако суче през толкова кратки интервали?

# 366
Да Чин много хора ми казаха,но аз си я бях харесала и ей го на какво стана.За съжаление обаче новата количка щяла да пристигне в сряда  Sad Ще откача още един ден без да излизаме,толкова е нервен от стоене в нас,че направо откачам  ooooh!

А колкото до вит.Д и ние си го вземаме от 20 ден.Ние сме на Вигантол,не знам дали има някакво значение.

# 367
  • София
чинче, ще се аклиматизира Нико за ден-два и после ще видиш колко ще ти е хубаво Peace  Иначе сигурно е било доста трудно без ток и вода Confused

съншайн, а ти мислиш ли, че мрънка за ядене през цялото време?  Може да го боли нещо, да му е топло, студено или просто да не може да заспи Rolling Eyes  Според мен през половин час хранене ще му дойде натоварващо, опитай да го успокоиш първо по друг начин Hug

(брей, днес колко съм активна, какво ли забравям да свърша, та имам толкова време за форума Crazy)

# 368
Евридика, внимателно прочетох последния ти пост, тъй като съм със същия проблем, искам да попитам - какво означава малко количество кърма да се изцеди преди ядене? 20 мл малко ли са? Защото на мен едната ми гърда е доста по-млечна от другата и винаги е станала една голяма буца, която детето не може да захапе, та се налага да поизцеждам. Вече го правя на ръка, но по 20 мл поне изцеждам от ареолата да може да захапе. А снощи в 3 яде съвсем малко, въобще не ме облекчи, и нямаше как да изкарам до сутринта и така в просъница на ръка изцедих към 60 мл. И въобще не беше празна, просто облекчих напрежението.
Другият ми въпрос към вещите лица е свързан с ходенето до тоалет. От както кърмя, почти не ходя нито по малка нито по голяма нужда. Ям плодове, диня, пия много вода, но само гърдите ми се препълват. Докарах си ужасен запек, с него и хемороид ми се възпали. От 2 дни и детето намали изхожданията - преди всеки памперс беше обилно наакан, а сега от снощи до сега само 2 са достатъчно пълни. Възможно ли е и детето да се запекло малко, или просто израства и разрежда изхожданията? А с мен ще се промени ли картинката, защото ако трябва целият период на кърмене да е съпроводен с болки, запек, кръв и т.н., не съм сигурна колко време ще изкарам просто. Ям много плодове - сливи, круши, ппраскови, каквото се сетите. Сутрин - Активия с мюсли, но няма особена промяна в положението. Имам надежда с регулирането на кърмата течностите да стигат и до другите ми органи. Има ли такава надежда?

Здравей, teddy_varna!

Много добре си се сетила да изцеждаш леко, за да засуче по-лесно бебка! Няма правила в този случай колко е "малко" - до леко облекчение и омекване на гърдата, така че бебето да успее да засуче. За някой това може да е 10 мл, за други - 50 или повече. Анатомията на всяка гърда и количествата кърма, които може да "побере", са различни.

Не разбрах добре, моля да ми обясниш - казваш, че имаш същия проблем като C a r r y - т.е. силен рефлекс на потичане и бебка не може да се справи със силната струя, или по-скоро бързо препълване на едната гърда, втвърдяване и образуване на буци? От постовете ти разбирам, че пиеш Лецитин за премахване на бучките и предотвратяване на запушвания. Вариант за облекчение и леко намаляване на количествата кърма от по-млечната гърда може да е също и компрес от охладено в хладилника и набодено с вилица зелево листо. Добре е листото да не е от най-горната част на зелето (там се събират най-много нитрати) и с премахната централна жила. Увиваш гърдата като компрес, без областта на ареолата и зърното.
Топлият душ и лекият масаж също водят до облекчение при много жени.

Друг вариант е при кърмене да предлагаш винаги първо по-малко лактиращата гърда, а след това, ако бебка иска, по-млечната. Така от по-млечната гърда бебка ще суче на по-големи интервали и това би трябвало да е естествен сигнал за организма ти да намали леко производството.

Колкото до трудното изхождане и рядкото уриниране, може би е добре да се обърнеш към лекаря си за съвет. Не е добре да се разреждат толкова изхожданията, особено ако преди си била редовна в тоалетната. Овесените ядки обичайно действат разхлабващо, може и с тях да опиташ. Но консултация с лекар ми се струва необходима. Дали е възможно и системата за раждане, обезболяващите и последвалият прием на АБ и метергин да са нарушили баланса на течностите в организма? Лекарите, вярвам, ще дадат експертно мнение.

За бебка - 2 пълни памперса от снощи досега са добре, ако под пълни имаш предвид "наакани". А напишканите памперси за 24 часа е препоръчително да са 5-6 - това се счита за един от показателите, че изключително кърменото бебе приема достатъчно количество майчино мляко.

# 369
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Ана2, май не ми е намаляла струята, ами както и Ваче казва, май дърпането и гъненето на гърда идва от момента с газовете. Сега следобед не се чувстват дискомфортно и всичко е наред.
Ама ако е наистина това  ooooh! докато отминат тия газове да не стана като оня виц за гърдите на бабата  Whistling
Теди Варна и аз съм така с водата. На ден пия по 3 литра и я отида веднъж до тоалетна, я не. Не знам къде ходи тая вода...Запека и аз си го имам...и хич не знам какво да го правя...
Миси, верно не е лесно да се усмирят ревящи бебета, ама наистина не се става лесно майка  Hug
Кити, защо да не пискам  Shocked  Joy  Hug

Гледам витамин Д обсъждате, на нас са ни дали едно рибено масло с вит. А, Д и Е и от това чудо трябва да им давам по 5 мл. А то смърди та се не трае  Sick на сурова риба. София си го хапва, ама Давид  Sick Вчера имах глупостта да изваря помпата си със спринцовките, с които давам това нещо, е няма такава смрад. Сега ще се чудя какво да я правя тази помпа.

hopeful_sunshine, ела да видиш какво нервно фучило съм като ревнат и двете  Joy Ама мъжът ми го отнася откакто е в командировка. Що телефон навъртя, ама нека му  Crossing Arms
Чин, дано се успокои Никола и да си починете!

ПП. Чудех се какво ли става с Цвета с тризнаците и как ли се оправя с тях  Crazy И другите близнашки мами отдавна не са писали...

Хайде, викат ме тъкмо навреме. Ама съм герой аз, два постинга за един ден.  hahaha

# 370
  • Sofia
Съншайн, сутринта беше същото при нас - на половин час - манджааа.  Tired

Чин, успяхме вчера - първо бърках в дупето с парче сапун, после този масаж - http://lalechebg.com/2009/09/colic-massage/, накрая търках с кърпичка и тогава започна да ака.

# 371
  • Пловдив
Моля някой да ми помогне, защото не издържам повече....
АНА2, ЛЛЛ
Малката е на 2 седмици. Кърмим се на поискване. Заспива само на гърда. По принцип всеки ден има един интервал от 3-4 часа през които е постоянно на гърдите ми. Но днес от 11 сутринта е спала само 2 пъти за по 10-15 мин и през останалото време е нон-стоп на гърдите ми. Нямам време дори да ям. Чудя се дали не и стига млякото, но памперсите са винаги пълни, така че едва ли... Просто не знам какво да правя вече... Нормално ли е да не се отлепя от мен?????????

# 372
Василиса, радвам се, че се разписа!!!
Много се радвам и че пълните памперсите и така добре се справяте! Малките бебета нямат достатъчно сили и твърде често заспиват на гърдата, почиват си, после пак сучат... Близостта на майката им действа успокояващо и затова те могат да прекарат така часове. По кое време са вашите твърде чести кърмения? Обикновено това се случва вечер, когато се е насъбрала умора от деня, а и млякото е най-малко (пикът на пролактина е нощем, така че най-много мляко има сутрин). Виж този материал на английски. Ако Евелин дреме на гърдата и не суче активно (при активно сукане чуваш шумно преглъщане, а челюстта под ушичките се движи), добре е да я будиш. Виж този материал. Можеш да помогнеш на бебето чрез компресия  и тук - тя им помага да сучат по-активно и да приемат по-лесно задното мляко.
Що се отнася до днешното поведение, третата седмица обикновено е първия скок в растежа или първата лактационна криза (както  и да го наречем), в която бебето има нужда от малко повече мляко и затова суче по-активно, за да си го набави. Би трябвало да отмине за два-три дни. Възможно е и да е имало нещо необичайно - промяна във времето, среща с повече хора, нови капки, ваксина...
Евридика ще посочи, което съм пропуснала, а аз ще пиша за предното и задното мляко после, че сега Явор ме зове Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 юли 2011, 22:46 от Ана2

# 373
Sleeping Beauty, само от глад/жажда е при нас, защото като му дадох да суче сега в 6 ч. и откърти и вече час не е мръднал. А си беше хапнал към 4:30-5. Може пък да е скок в растежа, нали уж третата седмица. бла бла.
Елина, и аз се нервя на таткото, ама и той ми се нерви, та не знам къде ще стигнем...Simple Smile
Ваче, аз за хемороиди в последната седмица от бременността (когато беше страшно просто положението) мазах с прокто гливенол, той е ОК при кърмене. Помогна обаче след 1 седмица мазане. После при раждането си мислех, че ще стане пак някакъв ад (и аз съм с шевове вътрешни, външни...всякакви и само и хемороиди ми трябваха. умирах от страх как ще става ходенето до 00), обаче май се закрепи положението. Но явно няма спасение от тези гадове и след като роди човек. :–)

# 374
Пласирах малечко на баща му...тази жега ще ни умори  ooooh!
Шунче, аз също трудно се справям с легналата поза, с тази юздичка няма как да уцеля правилно позициониране. И си кърмя седнала  Confused Дали не можеш да пробваш да наместиш Макс, докато си седнала, а после да се отпуснеш в легнала позиция, като внимателно, но здраво го придържаш?
На въпросите за честото кърмене, предното мляко и т.н. Когато по принцип си кърмим често, тогава млякото е урегулирано и количеството предно-задно мляко е оптимално. Когато решим да кърмим по-често от обичайното, а се притесняваме за този дисбаланс, принципът е да даваме в рамките на два часа от една и съща гърда до пълното й изпразване. Ако я чувстваме вече празна, значи задното мляко вече е изпито, даваме другата, въпреки че два часа не са минали. Така няма опасност бебето да приеме само предно мляко.
Що се отнася до това дали по-честото кърмене може да предизвика колики - може, когато майката е с хиперлактация или със силен рефлекс на потичане, бебето се нагълтва твърде бързо с мляко и по този начин се получава тази частична лактазна  недостатъчност, за която сме си говорили и която  е придружена със зелени и пенести изпражнения и колики.
Дали с честото хранене можем да разширим стомахчето на бебето? По логика би трябвало да е обратното - по-рядкото хранене да разшири стомаха. Бебето приема средно 30 мл на час, 60 мл за два часа, 90 мл за три и т.н. Ако приема по малко на порции, то стомахчето няма как да се разшири - 100 мл много по-лесно могат да разширят стомахчето от 30. Проблемът с честото хранене е проблем за майката и затова ние съветваме да се прилагат компресии и да се държи будно бебето, за да има интервал между храненията, който да позволи на майката да си почине или да свърши нещо друго и различно. Категорично честото хранене не е носител на колики в обичайния случай - факт е, че в Африка, където се кърми наистина на поискване и бебетата са винаги в ръцете на майките, коликите са почти непознато явление. Когато обаче имаме силен рефлекс или хиперлактация, или пък бебето има ГЕР - да, твърде честото кърмене тогава може да не е добро решение.

Явор днес също суче често, но заспива лесно на гърдата и не приема по много мляко наведнъж. Не знам как е при вас, но жегата успива по принцип и ги прави не толкова активни.
Теди, и с Метергина ли още си с хиперлактация!!! Shocked Милата ми ти... Обсъждала ли си с консултантите варианти за намаляване на млякото? Би могла да пробваш да храниш само от едната гърда в рамките на три часа. Ако това не върши работа, би могла да увеличиш този интервал на 6 часа. Може да се стигне дори до 12 часа от една и съща гърда. Другата гърда по същото време изцеждаш само за облекчаване при нетърпимо положение.
Ако това не сработи, обичайно се изцеждат напълно до изпразване и двете гърди , така че гърдите да са меки около час преди храненето. След това можеш да храниш от едната гърда няколко поредни хранения, докато тя напълно се изпразни и се почувстваш добре, а състоянието на другата е почти непоносимо. Тогава сменяш гърдите по същата схема. Би трябвало при тези крути мерки най-после млякото да намалее. Внимавай обаче, ако пробваш тези варианти,  количеството да не намалее драстично. Виж това, ако не си го чела, разбира се.
За запека - подкрепям Евридика.

Последна редакция: пн, 11 юли 2011, 19:54 от Ана2

Общи условия

Активация на акаунт