Отговори
# 390
Шаманката много  благодаря за отговора и ще се опитам да направя всичко както ме съветвате.В момента няма хранения с кърма , защото изобщо не желае да засуче.Преди да започне това на всяко хранене тя сучеше поне по 10 минути от гърда като ги редувах първо на едната 10 минути, после на другата 10 минути.Захранването го започнахме на 3 1/2 месеца, но дадох първо сокче, после пюре.Сега заради това отказване от гърда сме минали само на мляко от няколко дни без пюрета и сокове.Преди да се появи отказа тя сучеше постоянно на всяко хранене и дори не заспиваше ако не й дам гърда.Последното ни ядене от гърда беше на 6.09 и то беше доста дълго.По въпроса с позите - нашата любима беше легнали на една страна една до друга и тя да суче.ПОзата която е показана на снимката се опитвам да я прилагам от няколко дни , но проявява интерес само през дрехите.Когато й предложа гърдата реве и не иска.Аз ги изцеждам дори и по-често от 3 часа.Цедя ги щом се сетя - интервалите са от час до 3 часа.Правя им и масаж, защото на последък доста ме болят.Ние с нея сме сами в къщи по цяла седмица, защото мъжа ми работи в друг град и се прибира само събота и неделя и през другото време аз се опитвам да я гушкам повече, но на последък имаме проблем и със държането на ръце , защото бабите й я научиха да е само на ръце и сега не иска нищо друго освен на ръце.Ще се опитам да направя всичко което си описала.Сега искам и друго да попитам лявата ми гърда много трудно се изцежда.Мисля си че може да получила някакво запушване.Ако приложа топли компреси дали ще й подейства добре?Боли ме малко повече.Болката стига дори под мишницата.масажирам я и после я изцеждам колкото мога.Благодаря за отговора..

Вида, наистина е неприятно, че момиченцето ти отказва да суче. Сега можеш да се възползваш от "наученото" от бабите и да я гушкаш при всяка възможност, на голо и без напрежение и насилване да я оставяш сама да стига до гърдата. Опитай да не се нагласяш и да не и помагаш да засуче, а да я оставиш сама да се справи. Може наистина да е добър преход да предложиш гърда със силиконово зърно, особено когато е полузаспала.

Топли компреси може да са полезни, особено когато усещаш гърдите си препълнени или напрегнати. Топъл душ също може да е полезен, както и нежен масаж и изцеждане на ръка. Чудесно е, че цедиш често, когато се сетиш. Това е важно както да не се допуска препълване на гърдите, така и за поддържане и увеличаване на лактацията. Ако усетиш болезнени бучки можеш да помогнеш с компрес от изстудено зеле или извара.

Пиши пак как сте  Peace

# 391
Въпросче: Нали от 1 седмица захранвам, първо сама и правех пюре, но колкото и да мачках картофа не мога да го направя, както трябва - без по-големи парченца.За това се отказах и от днес и давам готово пюре-морков на Гербер.Картофа го правех с кърма и сега моркова го направих 50 на 50. Мога ли така да си го правя докато стигнем количество за заместване на хранене, тоест и тогава количеството за 1 хранене да е с на 50 % с кърма или трябва само морков да и давам. Иначе сутрин и следобед вече давам по няколко лъжички пюре от круша или слива. За сега детенце си яде с лъжичката и иска още.

Слагай пюрето в цедка и с лъжицата претриваш, става идеално и няма бучици. По другия въпрос не мога да ти кажа, аз процедирам както дойде.

Установих, че Дани не харесва морков, но пък картофа го хареса. Важното е само да е по-редичко пюрето. Засега му ги правя аз, слагам и кърма, понякога добавям водичка от където е врял зеленчукът. Плодови още не съм давала, но и със зеленчуковите няма кой знае какъв напредък. По 2 лъжички я изял, я не. Като започне да яде зеленчуковото както си трябва, тогава ще му предложа и плод.

# 392
Мариета, благодаря за съвета!

# 393
bvl аз първо беля картофчето и го нарязвам на кубчета и варя докато не почне да се разпада после прецеждам и пасирам много добре слагам малко масло и АМ.

# 394
Забравих да си похвяла чедито и тук - на 5 месеца малкото ми голямо момче е 8.100 кг, 69 см т.е. +700 гр. и 1,5 см от предишния месец. Захранването, което се колебаех дали да почна от началото на октомври се отлага до 17 когато Влади навършва 6 месеца. Схемата ми е одобрена - 7 месец въвеждане на зеленчуци, 8 месец въвеждане на месата /пиле, пуйка, заек, телешко/, сирене и плодови пюренца след обед. От 9 месец може би ще ядем попара на закуска /освен кърмата/ и така ще въведем глутена, но това не е сигурно. Няма да замествам хранене поне 2-3 месеца след като го захраня.

Единстветото което ми остана като чуденка е тъй като моята докторка хич не е е фен на кашите как ще въвеждам елда, просо и т.н.

Аааааа имам и още една чуденка - каза ми, че в 8 месец заедно с месата мога да въвеждам и някои риби. Не уточнихме точно кои, но се чудя - рибата хем я водят за алерген, хем има невероятно полезни мазнини, които са много нужни за развитието на мозъка. Ще се разровя повече по темата. Ако някой има инфо, моля да го сподели.

В тази връзка КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РАННОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА РИБА?

ЕлБиЕн, пробвай вечер да дадеш Калоян на баща му да го приспи. Влади също се храни само с кърма на поискване и ни се е случвало да не иска вечер да заспи, да дърпа гърдата като постоянно захапва зърното и после го пуска. В такива моменти го взима баща му да го приспива. Опитно сме установили, че той всъщност не е гладен, а е превъзбуден. Имало е и случаи когато кърмата наистина е намаляла и не му стига, но тогава се буди по-често, през деня яде по-често и до 2-3 дни нещата са се регулирали.

# 395
И при нас ММ е безценен в някои моменти, когато бебка реве, не иска да суче, суха е- тогава баща и като я гушне-веднага заспива.
За рибата- нямам мнение.

Днес установих, че дрехи, които смятах да носи в ранната есен вече са и малки. От както се е родила не успява да облече повечето дрехи, които е получила като подаръци или пък аз съм купила, без да разсъждавам дали са необходими.

# 396
  • España (Плевен)

# 397

В тази връзка КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РАННОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА РИБА?

Аз ще захраня с месо и риба към годинка само, за да е опитала и да не се "захрани" сама на по-късен етап и няма да и давам повече.

# 398
К А Т И, да сте живи и здрави!

След 2 дни и моето мишле става на 5 месеца, толкова бързо мина.......

И да ви се оплача - вчера почти не е спал. За целия ден дали му се връзва 1 час спане. Какво е това нещо? И за капак ми беше толкова зле, през нощта ме заболя гърло, целия ден ме болеше глава, а трябваше спешно на купувам на баткото обувки и обикаляхме по центъра. Мислех, че вечерта поне ще спи като къпан, но не. Мъчи го нещо явно, сигурно зъби..

И да ви кажа, вчера направих пюре от тиква. Разредих го само с водичка, кърма не съм слагала. Много му хареса! За пръв път откакто му давам пюрета мога да кажа, че яде. Изяде всичко каквото му дадох, ако имаше още сигурно още щеше да яде. Днес пак ще му дам тиква, а утре ще смеся с круша или ябълка.

# 399
Здравейте момичета!
Ние изкарахме поредния вирус с баткото ( и поредните обяснявания с детската градина, но нейсе!)

ЕлБиЕн,
забравих да спомена още нещо - мисля си, че ако държиш да продължиш с кърменето, а юнакът категорично иска да си похапне повечко, отколкото успявате засега, е по-добра идея да захраниш с оризова каша, отколкото да даваш добавка в шише. Много бързо се учат пустите му хитреци, че е по-лесно от шише.

За захранването с риба - ще чакам към 10-ти месец най-вероятно. Но принципно, колкото и да се страхуваме от алергиите (ако в семейството има алергия към риба е добре да се чака по-дълго с въвеждането), всъщност с рибата се внасят много полезни мазнини, които има дори защитаващо действие против алергии. С големия ми син нямах проблеми, дано нямам и с малкия, но ако не му харесва или има реакция, просто ще отложа във времето.
Ето тук една статия по въпроса, но на английски - http://www.babycenter.com/408_when-can-my-baby-eat-fish_1368510.bc

# 400
  • Варна
Мира:) какво значи няма да дадеш повече? newsm78

# 401
Риба ще дам след 6-тия месец. Гледам, че предлагат пюрета с риба за 6+ м., ще им се доверя. Друг е въпросът детето как ще я приеме, но аз съм длъжна да опитам. Ако не му хареса няма да го насилвам, както и с всяка друга храна де.
Баткото и до ден днешен не обича риба. Даже като готвя си затваря вратата на стаята, за да не му мирише.

# 402
Mwpo, ще я захраня, за да не и стане нещо ако някой и даде без мое разрешение месо и риба, но няма да я храня с тях. Не виждам нищо полезно в месото, особено това от магазина. С разнообразна растителна храна се набавя всичко необходимо.

# 403
  • София
Ох, момичета, май успях да обърна тенденцията. В понеделник отидохме на вилата и вчера цял ден много внимавах с кърменето, като го приканвах, дори когато не беше съвсем огладнял. А, иначе, когато нямаще много кърма гледах да го преспя на гърда. Получи се, от два дни сме пак без добавка. Стискайте палци!!!

Много благодаря на Шаманката, че отново откликна на моите въпроси.
В общи линии, това се появи като проблем преди около седмица. Може би наистина преди да дам добавката следобед пелените му не бяха така мокри както обикновено, не съвсем сухи, но на моменти, за мен изненадващо малко намокрени. Сега са добре, въпреки че последните два дни минахме без добавка. Като бройка също са добре, след АМ имаше няколко сериозни нацапвания, чак се изненадах, сега сме отново нормално 7-8 на ден, като сутрин и до обяд много ги пълни, следобед по-малко отделя, а нощния е сериозно пълен на сутринта. Той сам намали нощното хранене, на мен то не ми тежеше никак, защото и без това се будя често, а го храня легнал до мен и си доспивам през това време.

Не знам дали правилно разбирам въпроса за това колко често суче ефективно от гърда. Суче много често, обикновено по няколко минути на гърда (5-10 мин. когато има кърма), но когато заспива го оставям по-дълго (15 мин. поне на гърда, дори повече), ако не се е нахранил и по-дълго го държа. Но ефективно е само в началото за няколко минути и понякога на по-късен етап на храненето усещам как слиза кърма и той гълта по-големи глътки.

Иначе определено е по-спокоен на разходка и дори когато е гладен ако го гушна разглежда наоколо и се забавлява без да плаче. По същият начин, ако го гушка баща му се успокоява и дори да очаква яденето не е много нервен.

Не знам дали може да са зъби, факт е, че си е много весел, иначе и изглежда доста добре. Това което може да го притеснява е, че понякога го храня навън и това май много не ни се получава, защото той се разсейва и прекъсва и пр.

В повечето случаи сменям гърдите когато сам реши, но понякога, ако бързам, щом усетя, че вече не гълта много, а по-скоро само движи устни, също сменям.
Дали е склонен да суче по-дълго от една гърда много зависи от настроението му. Вече съм му свикнала и ако се изнервя и хапе и дърпа, го прекъсвам и или му давам другата или малко се посмеем заедно и опитваме отново или се храним движейки се и така, но има случаи, в които нищо не помага и прекъсвам за около 1/2 час.
Обикновено, ако не се е нахранил го връщам пак на първата, после отново на втората и така може дори няколко пъти да го направим. Ако е гладен с готовност захапрва отново първата гърда. Наддава много добре, по кило и нещо на месец.

Дано не ми се налага пак добавка, но ще я разделям на няколко приема, за да не заместваме хранене. Аз, така или иначе, винаги първо го каня да суче.

Ленито, много си права. Усетих го веднага, че хич не му се мъчи с кърмене, ако има вариант бързо да се засити от шише. Ще избягвам този вариант, защото направо може да го отбие. Точно мислех да питам и дали не е по-добре да захранвам, вместо да дохранвам.  Hug Hug Hug

# 404
  • Варна
За месото и аз мисля да отскачаме до съседни села,все някой ще ни продаде едно пиле. На ММ баба му гледа зайци и пилета. Но риба-тя е толкова полезна за развитието на мозъка.
Между другото скоро четох един блог на някакъв Людмил. Детето му е имало кариеси и разрушено зъбче, но той се хваща по някакъв метод и за 8 месеца с ядене на кълнове и т.н успяват да премахнат съществуващите кариеси и зъбчето регенерира. Ако го намеря,ще го пуснаа.

Общи условия

Активация на акаунт