Последните пет книги, които прочетох # 2

• 187 212
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
1. "Пенелопиада" Маргарет Атууд. 4/5 С огромно удоволствие я прочетох, хуморът ми допадна много.

2. " Чай за дами с традиционно телосложение" (Teatime for the Traditionally Built) Алегзандър Маккол Смит 3/5

3. "Прах от сънища" ("The Dust That Falls from Dreams") Луис де Берниер 4/5

4. "Принц Каспиан" К.С. Луис 3/5

5. "Конят и неговото момче" К.С. Луис 1/5. Тази книжка вървеше прекрасно, докато не настъпи шокиращия момент с който не мога да се съглася. Всичко в мен се бунтува, и се радвам, че стигнах до този момент преди да го прочета на децата (четем Нарния вечер заедно). Тази книга ще бъде прибрана, защото не са във възраст в която могат да разберат отвращението ми.  Истината е, че съм ядосана на писателя и не очаквах от него такава....импотентна теология. Не препоръчвам за деца. Дочетох я само защото очаквах някакво обяснение от Аслан, но последвалото такова беше отвратително.
Иначе книгата е подходяща за дискусии заради скандалното отношение на автора.

Последна редакция: вт, 22 мар 2016, 10:25 от Deziderata

# 676
1. "Пенелопиада" Маргарет Атууд. 4/5 С огромно удоволствие я прочетох, хуморът ми допадна много.

2. " Чай за дами с традиционно телосложение" (Teatime for the Traditionally Built) Алегзандър Маккол Смит 3/5

3. "Прах от сънища" ("The Dust That Falls from Dreams") Луис де Берниер 4/5

4. "Принц Каспиан" К.С. Луис 3/5

5. "Конят и неговото момче" К.С. Луис 1/5. Тази книжка вървеше прекрасно, докато не настъпи шокиращия момент с който не мога да се съглася. Всичко в мен се бунтува, и се радвам, че стигнах до този момент преди да го прочета на децата (четем Нарния вечер заедно). Тази книга ще бъде прибрана, защото не са във възраст в която могат да разберат отвращението ми.  Истината е, че съм ядосана на писателя и не очаквах от него такава....импотентна теология. Не препоръчвам за деца. Дочетох я само защото очаквах някакво обяснение от Аслан, но последвалото такова беше отвратително.
Иначе книгата е подходяща за дискусии заради скандалното отношение на автора.

Можеш ли да обясниш повече в скрит текст? Интересно ми е защото К.С Луис ми е един от любимите автори (макар да не съм чела книгите за Нарния).

# 677
1.Маминото детенце - Любен Каравелов
2.Гордост и предразсъдъци - Джейн Остин
3.Непознатата от Ямайка - Катрин Култър
4.Карибска мистерия - Агата Кристи
5.Паяжина на страстта-  Ан Дънхил

# 678

Можеш ли да обясниш повече в скрит текст? Интересно ми е защото К.С Луис ми е един от любимите автори (макар да не съм чела книгите за Нарния).

В "Конят и неговото момче"
Скрит текст:
Аслан (лъвът който е алегоричен образ на Исус Христос) нападна 2 деца и издра кожата на гърба на момиченцето. По-късно даде обяснение, че е наказание, понеже и липсва съчувстие.  Заради бягството и от двореца, мащехата и жестоко пребила слугинята.
Девойчето избяга, защото го бяха продали като коза на един дърт богат педофил. Ето така се награждава смелостта и инициативата на женския персонаж.  ooooh!

В първата книга имаше акцент върху прошката, тука обаче няма такова нещо.
Едит: В "Лъвът, вещицата и дрешникът" Едмънд си продаде сестрите и брат си за кутийка локум. Безнаказано. В пълно недоумение съм от творческото изпълнение на Луис.

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 14:58 от Deziderata

# 679
1. "Парфюмът- историята на един убиец"  Патрик Зюскинд 1/5. Като заклет парфюман очаквах нещо много различно, очаквах и повече. Очаквах всичко, но не и тази гавра и извращение.

2. "Под купола"  Стивън Кинг 4/5. Много силна, прочетох двата тома за 3 дни. Сериалът е пълна трагедия, в книгата всичко тече много бързо, без идиотски мелодрами и финалът е истински, не се чудиш какво се случва. Авторът разглежда идеята за бог като гадно хлапе с лупа, която мисля е на К.С. Луис от "A Grief Observed", но не съм сигурна. (Мисля, че там го видях, но беше отдавна, а като го пиша в Гугъл ми излиза цитат от филма Bruce Almighty  hahaha)

3. "Сърца в Атлантида" Стивън Кинг 5/5 Великолепна, майсторски написана книга, не можах да спра да говоря за нея, и ми се иска да я започна отначало. Прочетох я в Читанка за 2 дни, има много грешки, особено изваждащи очите беше заменянето на "които" с "който". Как може такова нещо!
Ще се купува на английски съвсем скоро, и моите хора искат да я прочетат. (ММ и баткото)

4. "Клетка" Стивън Кинг 4/5 Кинг е майстор, нямам какво повече да кажа. Не я пуснах тази книга докато не я свърших. Отново неговата тема за човека и злото, този път под различен ъгъл.

5. "Принцът на тръните" Марк Лорънс 2/5 Първата книга от фентъзи трилогията The Broken Empire. Интересен сюжет- пост апокалиптика около 3000та година, с принц оглавяващ разбойническа банда в нещо като след ядрено средновековие с интриги, кралски дворове, много насилие, магия и отново насилие.
Ако историята бе разказана линеарно, нямаше да се губи ефекта на някои драматични сцени. Твърде честото разхождане 4 години напред-назад ме подразни, както и някои факти които авторът е предпочел да остави за финала. Ако беше дал жокер по-рано, щях да чета с други очи.
Влачих книгата повече от месец и я дочетох най-сетне. Стана ми интересна в половината, и четох с интерес, въпреки че хпапето ми се струваше странно проницателно за възрастта си. Причината за това накрая бе разкрита и даваше смисъл, но ако Лорънс го беше намекнал по-рано, нямаше да чета с мисълта, че автора е изцяло скаран с детското развитие. Знам, че жанра е фентъзи, но не се усетих, че причината е типична за жанра. Както и да е, смятам да прочета останалите 2 книги, но не бързам.

# 680
Поредицата на Саманта Иънг - Дъблин стрийт! Много ми хареса!  Party

# 681
Здравейте! Последните пет книги, които прочетох бяха разтърсващи, особено последните 4 (ще ги подредя по хронологичен ред). Толкова силни книги, че в момента не мога да си намеря книга, която да ме "грабне"  Simple Smile
1. Пеперудата на Анри Шариеир - малко тежка книга, но пък доста интересна.
2. Семейство Ейглетиер на Анри Троая -  страхотна трилогия!  Shocked Първата книга са казва Ейглетиерови, втората е Гладът на лъвчетата и третата - Вълнения. Който не е чел трилогията, горещо я препоръчвам.
3. Аз преди теб на Джоджо Мойс - също книга, която те разтърсва и остава без думи...въпреки, гадният край.

# 682
Ох, да видим сега дали ще се сетя кои бяха:
1. "И след това..." на Гийом Мюсо - хубава книга, интересен замисъл, но диалозите ми бяха малко накъсани, а героите недоизпипани. И въпреки това смея да твърдя, че останах с добри впечатления. Особено ме впечатли начинът, по който главният герой разговаряше с щерка си по повод смъртта, даже смятам да плагиатствам и един ден на моите деца да обясня със същите изрази...
2,3,4. "Аз съм номер четири", "Силата на шестимата" и "Възходът на номер Девет" на Питакъс Лор - много интересна поредица, за жалост на български недовършена. Наскоро успях да си набавя книгите на английски, та ще се пробвам да завърша поредицата...пък колко добре ще я разбера... Laughing Laughing Laughing
5,6,7. "Дивергенти", "Бунтовници" и "Предани" от Вероника Рот - останах с хубави впечатления, най ми хареса, че краят не е тип "happy end".

Последна редакция: нд, 03 апр 2016, 22:31 от ticiana

# 683
1. "Мъглата"- Стивън Кинг 4/5  Много точно илюстрира механизмите за самосъхранение в човешката психика при екстремни ситуации, чудовищата са само помощно средство.
2. "Абсолютно истинският дневник на индианец на половин работен ден" Шърман Алекси 5/5. Страхотен хумор, много дълбоки общочовешки теми, човек може да плаче и да се смее в едно изречение. Книгата е автобиографична, в категория Young Adult, но със сигурност подходяща за възрастни. Във възторг съм от писателя и си купих още 2 негови  книги, като възнамерявам да изчета всичко негово.  Heart Eyes
3. "Къщата на духовете" Исабел Алиенде 5/5 Смаяна съм, че не съм прочела книгата по-рано. Семейна сага написана в стил магически реализъм, който ме накара да мисля за Маркес, но блести със свой автентичен стил. Историята се развива естествено и непринудено, в което личи майсторството на авторката. Ритъмът е като свеж поток, който те повлича и не можеш да спреш. Невероятните женски персонажи ме накараха да се поинтересувам от оригиналните прототипи, и така попаднах на следващата книга-
4. "Паула" Исабел Алиенде. 5*/5 Каквото и да напиша ще е малко. Алиенде се нарежда до любимите ми автори и ще прочета всичко нейно. Късметлийка съм, че я открих.
5. "Колорадецът" Стивън Кинг Докато я започна, тя взе че сърши.  Thinking Много кратка! Хареса ми, няма да си кривя душата, веднага си измислих теория (авторът оставя това в ръцете на читателя), но можеше още. Закъде се е бил разбързал Кинг?

# 684
1. "Тютюн" на Д. Димов
2. Разкази на Й. Йовков
3. "Крадецът на книги" на М. Зюсак
4. "Мъглата" на Стивън Кинг
5. "Шестото клеймо" на Дан Браун

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 13:47 от Tatti

# 685
Отзад напред:
1. Автобиография - Бранислав Нушич - още я чета, но е много забавна и все пак те кара да се замислиш
2. Колекционерът - Дж. Фаулз - Брр, смразяваща, без капка надежда ...
3 и 4. Сказание за Хан Аспарух, княз Слав и жреца Терез - 1 и 2 том, сега чакам да върнат 3-ти Simple Smile
5. Тангра и неговият син - Кармен Мишу - от нея се запалих за Сказанията

# 686
Пясъчен часовник - Елизабет Гейдж

Жената, която търсеше любовта - Ивинела Самуилова

20 стъпки напред - Хорхе Букай

Да продължа без теб - Хорхе Букай

Какво знам със сигурност - Опра Уинфри

# 687
1. "Човек на име Уве" Фредрик Бакман 3/5 Четох я дълго, почти месец, и между другото прочетох няколко други книги. На места ме подтисна, краят беше сантиментален до немай къде. Хуморът беше симпатичен, но познавайки достатъчно Уве-та, ми беше по-скоро тъжно, отколкото смешно.
2. "Самотният рейнджър и Тонто се бият в рая" Шърман Алекси (The Lone Ranger and Tonto Fistfight in Neaven) 5/5 Сборник разкази, показващ живота на съвременните индианци в резервата в Спокейн, Уошингтън.
3. "Reservation Blues" Шърман Алекси 5/5 Роман, в който отново се срещаме с героите от "Рейнджъра и Тонто" около 10 години по-късно.
4. "Предимставата да бъдеш аутсайдер"  Стивън Чбоски 5/5
5. "Човекът, който не беше убиец" Юрт & Русенфелт 5/5 Много повече от криминале, ще чета останалите от поредицата.

# 688
1. "С дъх на канела" = Никълъс Спаркс

2. "Моята прекрасна книжарничка" - Петра Хартлиб

3. "Убийството на Роджър Акройд" - Агата Кристи

4. "Гръцко кафе" - Катерина Хапсали

5. "Летище" - Артър Хейли

# 689
1. "Тупаниците на малкия Никола" - Госини и Семпе

2. "Любовта да пребъде" - Сара Джоузеф

3."Злата и красивата" - Вера Кауи

4."Пълен кръг" - Даниел Стийл

5."Любов и омраза"- Джанет Дейли