Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 авг. 2011, 23:31 ч.

Сироп от бъз

  • 104 848
  • 130
  •   0
Отговори
  • Мнения: 2 318
Използвал ли е някой сироп от черен бъз за профилактика на простудни и вирусни болести при деца? Има ли ефект? Моля за рецептата, открих няколко различни и се чудя коя е автентична и най-добра. Освен това не мога да разбера за кое растение става дума - дървото или храста? Някъде срещам, че е дървото, от което в началото на лятото се прави сок от цвета. Помогнете ми по темата Praynig

# 1
  • Мнения: 55
Става въпрос за сироп от плодовете на храстовидният бъз, като узреят добре представляват китки от малки черни топченца. Аз правих миналото лято по следната рецепта: равни части добре узрял бъз(само черните топченца, зелени ако има се махат - отровни са) и захар. В керамичен гювеч редиш ред бъз, засипваш обилно със захар и така докато свърши. Оставяш на хладно и тъмно за 3 седмици и след това прецеждаш. Сега видях и друга рецепта:
Изцежда се чрез намачкване на зрънцата 1 л. сок , добавя се 500 гр захар , рапределя се в бурканчета по 250 мл и се заваря колкото да вакуумира. Пие се на гладно 2 пъти на ден по1 с.л. докато свърши дозата, след време може да се повтори курса.

# 2
  • Мнения: 2 318
А има ли ефект при децата, намаляха ли болестите? Искам да давам профилактично, че есента детето тръгва на градина за пръв път.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 318
Използвам редовно сироп от бъз(купешки) всяка есен/зима и съм много доволна  Peace

# 4
  • Мнения: 215
Снаха ми замразява зърна от бъз и през зимата дава на племенницата ми от тях.

# 5
  • Мнения: 620
Димков го препоръчва и като пречистващо средство. Той като лекарство само това е пиел. Старите хора пък по моя край казват, че е отровен. Интересно са ми отзивите и аз ще пиша като видя подробности от книгата.

# 6
  • Мнения: 495
Само зелените плодчета са опасни-сьдьржат цианкалий.И аз и детето ми сме пили,сега правя пак сок.

# 7
  • Мнения: 1
Аз го правя с мед в равно съотношение с бъза и го слагам в стъклен 3 литров буркан. Трябва да се бърка постоянно и после много внимателно да се прецеди, защото остане ли едно плодче или семчица -вкисва.
Не мога да предценя дали помага категорично, защото децата растат и болестите намаляват, а и по-принцип не ми боледуват много, но пък може би  това е  така от такива алтернативни добавки.
Хомеопатите казват, че е добре да се дава на по-големи деца(моите са на 3 и 4), но аз им давам по 1-2 лъжици , като им го разреждам като сироп.
Но иначе миналата година направих сладко от бъз-супер гадно е -само семчици и хруска ужасно.

# 8
  • софия
  • Мнения: 2 227
Аз имам изсушени цветчета от бъз .Дайте рецепта за сок или чай с лимон , цветчета и захар.  Имах я, но я загубих. Praynig.

# 9
  • Мнения: 2 318
Това с цветчетата е съвсем друго растение, по нашия край му казват "трамбъз" и е дърво. Все се чудя защо на две различни растения им казват по един начин, само се бъркат хората. Сока се прави от пресни цветове в началото на лятото. Сега може да го ползваш за чай, помага за кашлица.

# 10
  • софия
  • Мнения: 2 227
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B1%D1%8A%D0%B7 аз от това набрах цветчета в началото на юни

# 11
  • Мнения: 2 318
Не съм чувала на това да му се ползва цвета. Като казват, че зелените му плодове са отровни, да не е така и с цветовете? Всъщност пише, че това е дървото, а плодовете приличет на тези от храста... Незнам обърках се

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 23:34 от acer

# 12
  • Universe
  • Мнения: 1 516
От днес в "Денят е прекрасен” започна създаването на домашна билкова аптека. Водещите на предаването, под вещото ръководство на  д-р Атанас Михайлов, приготвиха сироп от бъз. Лекарството ще е готово след около седмица.



Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков. Невероятно е как храстите и дърветата около нас могат да ни лекуват, възкликва Мавриков.

Зрителите могат да открият рецептата във форума на предаването.

Домашен сироп

Гроски плод - бъз, бъзак, калина и други
Захар

Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1.
В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар.
Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват.

След седмица се прецежда в чисти бутилки.
Може да се подслаждат билковите чайове или да се разреждат с минерална вода.

Източник

# 13
  • София
  • Мнения: 346
Става въпрос за сироп от плодовете на храстовидният бъз, като узреят добре представляват китки от малки черни топченца. Аз правих миналото лято по следната рецепта: равни части добре узрял бъз(само черните топченца, зелени ако има се махат - отровни са) и захар. В керамичен гювеч редиш ред бъз, засипваш обилно със захар и така докато свърши. Оставяш на хладно и тъмно за 3 седмици и след това прецеждаш.

Сложих плодовете и захарта в стъклени буркани преди два дни. Въпросът ми е бурканите плътно затворени ли трябва да са или с марля отгоре? Също да бъркам ли редовно или да го оставя да си седи. И под "хладно" в стаята ли да са или в хладилника?

Мерси   bouquet

# 14
  • Мнения: 3 098
От цветовете се прави сироп от бъз.
От плодовете, тези рецепти, които сте написали тук се получава сладко. Точно така го е записал и Димков в книгите си - сладко.

Ползвам бъза и изсушен, за чай. 

# 15
  • София
  • Мнения: 7 707
От цветовете се прави сироп от бъз.
От плодовете, тези рецепти, които сте написали тук се получава сладко. Точно така го е записал и Димков в книгите си - сладко. 
Аз четох в нета рецепта за сироп от бъз и намерих такава на Димков. Става въпрос за сироп от плодовете на черен бъз. Ето тук е рецептата, написано е също от цвета какво се прави, от корените на бъза и прочие:
http://www.network-hv.com/index.php?option=com_content&task= … 99&Itemid=190
 В понеделник подредих в бурканите бъз и захар. Разбърквам с дървена лъжица през ден някъде. Следвам инструкциите на приятелка, която от години си прави всевъзможни такива "бъркочи"  и на която имам достатъчно доверие.

# 16
  • Universe
  • Мнения: 1 516


Слагам го в трилитров(и) буркан(и), отгоре марля  и бъркам всеки ден с дървена лъжица.

От 900 гр. бъз + 1 кг захар - излизат 2 буркана по 720 гр. Peace


Лечителят Петър Димков разказваше в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...” 


Източник

# 17
  • Мнения: 620
и аз направих тази година огромни количества. Напарви ме впечатление на село как козите си похапват солидно преди да тръгнат на паша и като се вращат също. Дават си енергия.

Лени, тази дозичка е за един очвек за цяла година

# 18
  • София
  • Мнения: 7 707
Лени, аз го правя по същата рецепта . Понеже обаче го правя за първи път този сироп искам да те попитам нещо. Пише , че става готов за три седмици. Има ли нещо, по което разбираш , че е готов сиропа? А после от останалия плод правиш ли вино, както е дадено в рецептата? И каква е целта на марлята под капачката?
 Станаха  повечко въпросчета. Blush

# 19
  • Мнения: 94
Бъзът се ползва за различни работи. Корените, листата, цветът, плодовете се берат по различно време на годината и се ползват разни рецепти и начини. В този линк има инфо (може и някой вече да го е постна, ама не видях) http://zigun.eu/drugi-statii/sykrovischeto-na-chernija-byz.htm. Лично аз правя сироп от цветовете, които бера през юни.
* 16 цвята (съцветия) бъз (има и рецепта с 30 цвята, ама то зависи от големината, аз ги подбирам много големи)
 * 2 кг захар
 * 1 пакетче лимонена киселина
 * 1 л вода
Цветът заедно с водата и захарта кисне 24 часа в голям съд и периодъчно се разбърква. После се прецежда много добре праз ситна цедка. Слага се лимонената киселина, разбърква се и се налива в бутилки. Добре е да са с винтови капачки. Съхранява се на тъмно и хладно място.

 Тази година направих към 15 литра и още го пием. Разрежда се с вода (може и газирана) на вкус. Не се е развалил, сипала съм го в стъклени бутилки. Адски е вкусен и надявам се полезен, макар и бая захар отива.

# 20
  • Мнения: 3 098
Валенцето, благодаря за линка!

Аз преди време се снабдих с почти всички книги на Димков, за бъза има доста рецепти, това е растението фаворит като профилактично и лечебно средство за лечителя.
Сладкото или мармалада съм го правила, не е трудно, но предпочитам сироп или сушени части от билката.

Има ли още плодове от бъз по това време? Август месец, когато аз брах, вече бяха пред прецъфтяване?

# 21
  • София
  • Мнения: 7 707
На мен приятелка ми го донесе преди точно 6 дни. Чувала съм, че и през октомври се бере, защото в по-планинските райони цъфти по- късно. Simple Smile

# 22
  • Мнения: 2 318
Моят сок стана доста гъст, едва се точи, но започна леко да ферментира,  но не съм прецедила плода още е вътре. Дали трябва да се превари? Няколка човека ми казаха, че имат познат, починал след като ял бъз и се страхувам да дам на децата.

# 23
  • Universe
  • Мнения: 1 516
Лени, аз го правя по същата рецепта . Понеже обаче го правя за първи път този сироп искам да те попитам нещо. Пише , че става готов за три седмици. Има ли нещо, по което разбираш , че е готов сиропа? А после от останалия плод правиш ли вино, както е дадено в рецептата? И каква е целта на марлята под капачката?
 Станаха  повечко въпросчета. Blush

7 дни на хладно го държа ( в стая с климатик), всеки ден разбърквам с дървена лъжица, затворено е с марля без капачка. Няма нищо по което да разбирам - спазвам указанието

Не знам за виното и изхвърлих плода Sad

П.П. Моя позната пък го държи на слънце - не знам кое е правилното, аз ви казвам моя начин  bouquet

# 24
  • Мнения: 620
аз го държах на слънце 11 дена и на 12 го прибрах в хладилника

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Дали би могло да се приготви с кафява захар

# 26
  • София
  • Мнения: 7 707
Мерси, Лени!
Аз смятам да си спазвам рецептата на Димков и да държа в буркан три седмици на хладно, в случая в един шкаф, в хладилника нямам място.

# 27
  • Мнения: 4 742
Момичета, а откъде да си го взема този бъз? Като не ги разпознавам тези билки  Sick Продават ли се някъде? За Варна най-вече се интересувам ако имате инфо, казвайте, на мен ми трябва за лечение на ЩЗ при мен  Peace

# 28
  • София
  • Мнения: 7 707
Дездемона, не съм виждала да се продава бъз. Бере се от селските полянки. Нямате ли някоя баба на село да ви набере? То вече е и късно, но все пак по планинските поляни има.
 Да ви питам за дозата- по колко лъжички давате на децата на ден?

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 349
Ето рецептата на моя йога инструктор - http://yoga-amrita.org/byzak/
Прави се с мед, не със захар, защото знаете - захарта не е особено полезна, за деца пък съвсем. Но бъзака предпазва от грипни и простудни инфекции, повишава имунитета и се пие от есента до пролетта. За възрастни дозата е сутрин на гладно супена лъжица, а за деца над 5 г. чаена лъжица. При деца от 2 до 5 г. възраст чаена лъжичка се разрежда с вода се изпива.

# 30
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Аз съм виждала да се продава по пазарите,напр.на Женския и на Красноселския пазар

# 31
  • Universe
  • Мнения: 1 516
И с мед съм го правила, и с кафява, и с бяла захар.

Аз моя го купих от пазара  (можеш да помолиш някоя селска жена да ти набере и продаде Peace)

# 32
  • Мнения: 49
Аз го правя така,както Лени го е описала.
За втора година го приготвям. .Моя приятелка го прави за майка си,която беше изписана безнадеждно.В момента жената е жива,здрава и много е ергична.Прави се като количество от септември до септември.Моята приятелка започна да го пие след като и откриха киста на гърдата.От нея вече няма и спомен.Аз доста боледувам,от миналата година,откакто започнах и аз да го пия-нямам проблем и нос не ми се е запушвал,а мисля,че идруги неща оправих с този сироп.Взимам всяка сутрин по 1 супена лъжица.
Успех на всички в приготовлението и концумацията!

# 33
  • София
  • Мнения: 346
Сложих плодовете и захарта. Престоя три седмици. Сега трябва само да го прецедя и сложа  в буркани.

Въпросът ми е на какво трябва да мирише обаче сместа преди да е прецедена. Моята мирише леко кисело и не много приятно ( но не чак гадно), а течността в други бурган леко намисрисва на джибри.  newsm78

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 20:32 от Elyah

# 34
  • София
  • Мнения: 1 771
Купешкият сироп от бъз дали има същият ефект като домашно приготвеният?И къде продават такъв сироп от бъз? Simple Smile

# 35
  • София
  • Мнения: 7 707
danielad , в съседна тема се обсъжда купешки сироп от бъз за деца Самбукус.
http://apteka.framar.bg/30015900/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83% … D0%BB-natures-way
Ужасно скъп ми се струва, но пък ако нямаш направен е добра алтернатива мисля.
 Моят сироп е готов и отпреди седмица го пием. С останалия след прецеждането плод си направих бъзово вино Simple Smile както е описано в един от линковете, които по- горе бях дала. Сега си престоява на терасата, докато стане готово.

# 36
  • Мнения: 4 742
Във Варна в магазините за природни храни има сироп от черен бъз, не обърнах внимание на грамажа на бурканчето, но цената бе 6,50 (бурканчето бе малко, като за сладко). Беше посочено, че производителя е от град Ракитника или нещо подобно newsm78. Продават се и изсушени плодчета от черен бъз Peace

# 37
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
danielad , в съседна тема се обсъжда купешки сироп от бъз за деца Самбукус.
http://apteka.framar.bg/30015900/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83% … D0%BB-natures-way
Ужасно скъп ми се струва, но пък ако нямаш направен е добра алтернатива мисля.
 Моят сироп е готов и отпреди седмица го пием. С останалия след прецеждането плод си направих бъзово вино Simple Smile както е описано в един от линковете, които по- горе бях дала. Сега си престоява на терасата, докато стане готово.
Е
Ееее направо в Бг цените са ПОТРЕСАВАЩИ #Cussing out
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Sambucus-Black-Elderberry-Orig … -120-ml/8573?at=0

# 38
  • София
  • Мнения: 1 318
danielad , в съседна тема се обсъжда купешки сироп от бъз за деца Самбукус.
http://apteka.framar.bg/30015900/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83% … D0%BB-natures-way
Ужасно скъп ми се струва, но пък ако нямаш направен е добра алтернатива мисля.
 Моят сироп е готов и отпреди седмица го пием. С останалия след прецеждането плод си направих бъзово вино Simple Smile както е описано в един от линковете, които по- горе бях дала. Сега си престоява на терасата, докато стане готово.
Е
Ееее направо в Бг цените са ПОТРЕСАВАЩИ #Cussing out
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Sambucus-Black-Elderberry-Orig … -120-ml/8573?at=0
   
По нашите аптеки разфасовката е 120мл.
При американците за същата цена е  240мл:
  $16.81    

# 39
  • В горичката, до рекичката
  • Мнения: 193
Сега виждам, че има отделна тема за черния бъз. Не можах да набера тази година и взех вчера от аптека готов :
http://static1.framar.bg/product/cheren-bqz.jpg
Реших да предпочета българския Wink

# 40
  • София
  • Мнения: 7 707
ko10c, мерси за споделената информация! А може ли да напишеш каква е цената и откъде точно го взе? Аз питах в няколко аптеки и идея си нямат за какво им говоря. Направила съм около литър и двеста мл, но няма да стигне и за четирима ни за зимата.

# 41
  • Мнения: X
Става ли за кърмачки, никъде не намерих инфо?  Rolling Eyes

# 42
  • Мнения: 4 742
Сега виждам, че има отделна тема за черния бъз. Не можах да набера тази година и взех вчера от аптека готов :
http://static1.framar.bg/product/cheren-bqz.jpg
Реших да предпочета българския Wink

Да и аз за този говорех, че съм купила вчера от Варна. Цената тук бе 5,75 лева. Виждам, че обсъждате, че дом приготвеният е леко кисел, този готовият е по-скоро сладък и доста приятен на вкус, направо да си го намажеш на филия вместо мармалад  Mr. Green

Валенцето провери, но не по аптеките, а  в магазините за природосъобразни или био храни  Peace

# 43
  • София
  • Мнения: 2 544
За тези от София, има го в аптеката на "Чаталджа"-13, цената е около 5 лв.

# 44
  • Мнения: 2 318
Като е толкова полезен, някой може ли да обясни от къде идват митовете, че е отровен? Моя домашен стана много гъст, по-гъст от мед, едва се бърка с лъжицата в буркана. Не може да се прецеди и сега се чудя какво да го правя. Кисна го вече 5 седмици - за изхвърляне ли е?

# 45
  • София
  • Мнения: 7 707
Доколкото ми е известно на мен още от детските ми години- отровен е недобре узрелия плод. А сега като се заинтересувах и четох  разбрах,  че  ако се пие в големи количества също може да е отровен.
 През какво го цедиш, acer? Аз използвах изпран дамски чорапогащник Grinning по препоръка на приятелка, която от години прави сиропа. Идеята е да не попадне въобще и семчица в прецедената течност. Тази ми приятелка го държи по 40 дни преди прецеждане.
 Мерси за споделените линкове за сироп от магазина. Моят няма да стигне за цяла зима, тъй че ще се възползвам.

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 349
acer, вероятно си сложила малко мед или захар, би трябвало пропорциите да са 1:1. Ако не е вкиснат не го хвърляй, по принцип 40 дни трябва да кисне. Разбърквай го всеки ден и понамачквай зрънцата. А относно мита - зелените зрънца са си отровни, трябва да е узрял добре. За това, ако има зелени се махат  Peace

# 47
  • В горичката, до рекичката
  • Мнения: 193
ko10c, мерси за споделената информация! А може ли да напишеш каква е цената и откъде точно го взе? Аз питах в няколко аптеки и идея си нямат за какво им говоря. Направила съм около литър и двеста мл, но няма да стигне и за четирима ни за зимата.

Цената е 5,10, взех го от една аптека в Габрово, където живея. На вкус е приятен, като мармалад.
Бях тръгнала да търся американския Самбукус, но ме гледаха странно и ми предложиха това. Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 1 175
Здравейте!
Някой има ли наблюдение, дали сиропът от бъз помага при разболямане или е хубаво да се пие, докато е здраво детето, за да изкарва по-лесно болестите. Синът ми е на 3,7 г и все страда от сополи и кашля от тях. В момента пак е така. Чудя се, дали има смисъл да го купувам този бъз или Самбукус или само ще си дам парите. newsm78

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 349
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

# 50
  • София
  • Мнения: 1 175
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?

# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 15 150
ko10c, мерси за споделената информация! А може ли да напишеш каква е цената и откъде точно го взе? Аз питах в няколко аптеки и идея си нямат за какво им говоря. Направила съм около литър и двеста мл, но няма да стигне и за четирима ни за зимата.

Цената е 5,10, взех го от една аптека в Габрово, където живея. На вкус е приятен, като мармалад.
Бях тръгнала да търся американския Самбукус, но ме гледаха странно и ми предложиха това. Simple Smile

А при мен обратното... Crazy Гледаха ме като луда кото питах за БГ сироп и се опитваха да ми пробутат другия.Но...така и не намерих тук /Пловдив/ от Бг сиропчето. Tired

# 52
  • София
  • Мнения: 7 707
Аз купих от българското сиропче, но тук в Сф . Да ви кажа понеже си имам и направен лично от мен, който ползвам за децата, че е малко количество...ами разликата с купения е огромна. Определено и този от магазина не е лош, има си вкус на бъз, но на мен ми има вкус на мнооого глюкоза, все едно ям глюкоза разрезена с малко бъз. Но ако човек няма направен е добро решение.

# 53
  • Мнения: 4 395
Бъзакът може да се яде и суров( разбира се добре узрял), но внимавайте с количествата, защото аз есента прекалих( не знам колко съм изяла, беше ми много вкусен- може би шепа и половина) и малко след това започна виене на свят, прилошаване, повръщане. Бях неадекватна, почувствах се като натровена. В момента, в който го изповръщах всичкия, моментално се оправих.

Иначе и сироп си направих, (също и от черен бъз), но само малко пих от него. Подарихме го на човек в нужда. Много сладък ми се получи, макар че го правих по рецепта. Нормално ли е да е толкова сладък?  ooooh!

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 349
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?
Ако става въпрос за дете е добре да не се превишава повече от 1 ч.л. дневно, защото е силен. Може да се разрежда с малко водичка и да се дава по-начесто, вместо сутрин само на гладно.

# 55
  • София
  • Мнения: 1 175
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?
Ако става въпрос за дете е добре да не се превишава повече от 1 ч.л. дневно, защото е силен. Може да се разрежда с малко водичка и да се дава по-начесто, вместо сутрин само на гладно.

Благодаря за отговора! А някой може ли да сподели впечатления, дали сиропът от бъз /български или Самбукус/ повлиява сополите при децата в градината?

# 56
  • Мнения: 117
Здравейте, дами!
Малко късно видях темата за бъза   Simple Smile. Преписвам ви дословно рецептата за бъза, която ми даде внука на Петър Димков: В буркан се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне. Отворът на буркана се завръзва с тънка кърпа и се оставя да престои на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завръзват с кърпички вместо да се запушват с тапи и се държат на студено, за да не вкисне.
Desdemona, ние живеем и в Долище и аз си бера бъз / в някои краища го наричат бъзак, бъзунек, байзан .../ там. Има го в изобилие по поляните в гората извън селото. Есен ми идват колежки на гости и ходим на разходка да си наберат. Няма да ми пречи и ти да наминеш  Grinning.
Хубав ден на всички.

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 1 671
До сега не съм припарвала до тревистя бъз. И аз от малка съм научена, че е отровен. А и миризмата му е една....
А от дървовидния се носят много приятни аромати  Mr. Green От него си правя сироп от цветовете.

Сега погледнах опаковката на купешкия на нейчър уей - пише, че е от дървовидния  newsm78 И на българския пише, че е от черен бъз  newsm78
Иначе знам, че и от тревистия се прави, само дето не съм се престрашила. Въпроса е кой вариант е по-добрия?!?
Бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз
Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина е дървовиден

# 58
  • Мнения: 181
 Aз също стигнах до твоя извод.
  В Щатите определено правят сиропа от Sambucus nigra - Дървовидния. То се вижда и на снимката на сиропчето Sambucol. При дървовидния черните плодчета висят надолу. При това, за мен Димков описва точно този вид в разказа си. Нали казва, че невестулката е обелила кората на бъза. Логично е това да е кората на дървото, мисля си.

Аз все пак направих 2 буркана от 3л от тревистия, защото се сетих края на октомври и само такъв намерих. Давам ги всяка сутрин на гладно на децата (4г и 8г) и на мъжа ми, защото те ми носят болести. Аз кърмя и не смея да го пия.

Какво да ви кажа, изкарахме вече няколко вируса + свинския грип. Не са ни подминали, въпреки че като тръгнат да се разболяват увеличавам дозата до 3ч.л. на ден. Други лекарства не давам,вярно, но си се разболяват, което леко ме разочарова.

Догодина ще търся от дървесния вид.



# 59
  • Мнения: 570
Малкият ми син изпи една опаковка Самбукус .Точно по нова година беше болен ,вдигна един ден Температура,дали от тоя сироп,но на другия ден нищо му нямаше......чак се учудих(не вярвам да е толкова вълшебен).
Сега намерих български сироп от бъз и давам и на двамата ,почти са свършили буркачето ,смятам да взема още едно .Дано се разминем с вирусите Praynig

# 60
  • Мнения: 6 339
И аз при вас, за да не забравя тази година да направя.

# 61
  • Мнения: 4 395
До сега не съм припарвала до тревистя бъз. И аз от малка съм научена, че е отровен. А и миризмата му е една....
А от дървовидния се носят много приятни аромати  Mr. Green От него си правя сироп от цветовете.

Сега погледнах опаковката на купешкия на нейчър уей - пише, че е от дървовидния  newsm78 И на българския пише, че е от черен бъз  newsm78
Иначе знам, че и от тревистия се прави, само дето не съм се престрашила. Въпроса е кой вариант е по-добрия?!?
Бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз
Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина е дървовиден

Виж тук:
Ако тази рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъ­за­к, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се  внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате.   Зе­ле­ните на цвят  са неуз­ре­ли,  съдържат цианкалий и задължително следва да ги от­стра­ни­те. Пло­дът трябва да е ме­ки­чък и тъ­мен, поч­ти че­рен. 
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/06/07/cheren-i-polski-b … zpoznavame.558085



# 62
  • Мнения: 0
привет!
Запис. Заинтересувах се от бъза, откакто прочетох, че освен имуностимулиращо има и слабителен ефект. Искам просто да комбинирам за дъщеря ми, която е с такъв проблем.
1 въпрос: Някой който е пил (давал на дете- сироп Sambucus- Nature's Way)или пък на някаква друга фирма,  да каже има ли такъв ефект?
2.Пили ли сте български сироп и какви всъщност сиропи от бъз има на пазара?
Като цяло има ли ефект- от купешките- наблюдавате ли разлика?
3.Някой беше писал, че Американският'Sambucus- Nature's Way' не стига че е двоен, ами и по-евтин - да де, но за доставка няма ли пак да излезе толкова? newsm78
4.Нали няма риск някой от сиропите да е отровен -купешки - че четох ....
ще ме извините, но съм си бъзлива, пък особено ако става въпрос за дъщеря ми Embarassed  ooooh!

# 63
  • Мнения: 349
Сироп от плод бъз
   
Продукти

    1 буркан (750 мл) изцеден сок от бъз
    1 буркан (750 мл) + още 150-200 г захар
   
      
Приготвяне  
Сиропът не преминава през топлинна обработка и има дълъг срок на годност, но за това трябва да е спазват някои особености при приготвянето и съхранението му: Без неузрели семена, без семки, без никаква вода в изцедения сок, готовия сироп да има свободен достъп на въздух!!!

Наберете около 1-1.5 кг едри, сочни, здрави и добре узрели чепки плод от бъз, далече от магистрали и замърсени райони. Измийте ги под течаща вода, без да ги смачквате, отцедете и подредете на разстояние една от друга чепките върху застлана тава с вестници или кухненска хартия. Имайте предвид от тук на сетне, че плодчетата много цапат, предвидете мястото на работа и защитете облеклото си. След пълно изсъхване и попиване на водата със суха вилица над сух съд оронете зрънцата. Не бива да попадат зелени и недобре узрели зрънца, както и вода!!! Изхвърлете неузрелите зърна и дръжките на чепките. След това с вилица или с приспособление за мачкане на сварени картофи смачкайте плодчетата на пюре. Използвайте дамски найлонов чорап или ситна цедка, да да прецедите пюрето. Изхвърлете добре изстисканата гъста маса от ципи и семки. Прецедете през ситна цедка още 2-3 пъти получения гъст студено пресован сок, за да се уверите, че в него няма семки!!! Измерете обема на получения сок, например 1 буркан. Измерете същото количество захар - 1 буркан, като може леко да увеличите захарта със 100 -200 г отгоре. Смесете сока и захарта и разбъркайте. Налейте в бурканчета, които съхранявайте на студено, отворени да дишат, единствено може да се покрият с парче марля или салфетка. В хладилник съм съхранявала сироп от бъз по описания начин повече от 1 година, единствено става по-гъст от изпарилата се влага.

Ако се затруднявате да измиете съдовете и приборите, използвани при смачкването и прецеждането, заради образувалия се лепкав бяло-сивкав налеп по тях изтъркайте ги с парче плат или памук, натопени в лакочистител, а след това измийте с препарат за съдове и топла вода. Чорапът след прецеждането е вече неизползваем.

Този сироп е хранителна добавка с профилактично действие против простудни заболявания, укрепва имунната система и оказва и други ползи на организма, както и е отлично средство за облекчаване на суха и мокра кашлица.
Може да се пие разреден като напитка или да се взема по 1 чаена лъжичка на гладно. Вкусът му е по-приятен в сравнение със сироп, приготвен от цели плодчета, заедно със семената, като последните дават горчиво-тръпчив вкус и имат по-остра миризма.

Рецептата съм я приготвяла от плодовете на тревистия бъз, по-разпространия вариант е за плодовете на дървовидния бъз. Необходимо е да се отбележи, че стеблото, листата и семената на тревистия бъз са отровни, но плодовете не. Поинтересувайте се в Интернет за повече информация за свойствата и приложението на двата вида бъз.


http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B1%D1%8A%D0%B7


пп Дано тази година  и аз да    си направя този хубав сироп.

Последна редакция: чт, 09 фев 2012, 07:34 от ЕМСИ

# 64
  • Мнения: 8 750
Предполагам, че за болни от диабет този сироп е противопоказен, но все пак реших да ви питам. Имаше въпрос за доставката от iHerb - не е скъпо никак, но след това има освобождаване от митницата, там е малко разправия. Но ако се комбинира с други продукти, става. Аз така си взимам Коластра и АФА на разумни цени и ми излиза в пъти по-изгодно от Аквасорс

# 65
  • Мнения: 64
Да побутна темата ,тъй като сега пак идва времето на болестите.Аз направих сироп от черен бъз и давам на децата от 10 дни.Малката е със сополи и накашля.Давам им по 1 ч.л.на гладно.Искам да питам мамите които са давали друга година на децата си доволни ли са?Знам че не мога да очаквам чудеса но все пак доста залагм на сиропчето като чета разни теми.По колко ч.л. е максимума да се дава на деца при настинка?

# 66
  • Мнения: 181
Това, което аз разбрах след като го давах цял един сезон преди години, е, че не бива да се дава постоянно и че не трябва да очакваш чудо. Мисля, че една сутрин, една вечер максимум бих давала. Точна дозировка едва ли има, все пак не е лекарство.
Децата спират да боледуват с израстването.
Успех!

# 67
  • Мнения: 1 631
Прових сама домашен. Не видях особен ефект. Както казва и Fata, единственото, което подобрява положението е израстването.
Повече файда усещам от инфлуцид и тонзилотрен започнати незаабвно при разболяване.

# 68
  • София
  • Мнения: 41 392
Ползвала съм купешки, освен вкусови качества, друг плюс не съм видяла.
какаДиди - да, точно самбукус давах и ефект не видях. Мисля, че даже беше с ехинацея вътре.
по аптеките има http://apteka.framar.bg/30015222/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD- … D0%BF-410-%D0%B3-
https://shop.zdravnitza.com/bg/za-imunitet/220-sirop-ot-cheren-baz.html също е вариант.
И още https://www.bgbakalia.com/index.php?manufacturers_id=89

Сироп от бъз за разреждане и пиене си взимаме на хармоника.


Ако има от къде да си набереш чист бъз и да си правиш - чудесно, аз от софия например не бих си брала и правила.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2015, 16:38 от Angel_Dust

# 69
  • Затънтена някъде зад дувара
  • Мнения: 154
Давам от близо 1 г домашно направен сироп от бъз ,този който е тревистия ,не дървесния.Всяка вечер преди лягане си имаме ритул -в малки чашки слагам 2 ч лъжици сироп и разреждам с вода.Децата отпиват и преди известно време на малката правих кръвни тестове и какво беше учудването ми ,че е вдигнала хемоглобина на 120 при положение,че бяхме анемични с под 100 хемоглобин.Малката ми е на 4 а в периода в който съм постоянствала и сме пили бъз почти целогодишно ми е боледувала само веднъж.

# 70
  • Мнения: 64
Моят също е домашно направен.Давам го от 20 дена сутрин по 1ч.л.Но много мнения чух и незнам колко дълго може да се дава,правят ли се прекъсвания ? В грипни периоди или когато са болни може ли  да се дава сутрин и вечер?Аз мисля да давам цяла зима до март-април ноооооо........да не направя по-лошо от колкото добро за здравето на децата?

# 71
  • Мнения: 181
Прових сама домашен. Не видях особен ефект. Както казва и Fata, единственото, което подобрява положението е израстването.
Повече файда усещам от инфлуцид и тонзилотрен започнати незаабвно при разболяване.

Още един глас за изброените хомеопатични "коктейли", за които си припомних неочаквано скоро, още в края на лятото.

Два дни преди 15 септ. (последния ни ден на морето ooooh!) 4-годишният ми син се зарази от друго детенце с гнойна ангина. Веднага го почнах с Инфлуцид и я изкара неусетно и на крак. Буквално за 2-3 дни. Големите не я пипнаха, предполагам защото са карали няколко пъти като по-малки. И помня, че точно Инфлуцид ги излекува за 3 дена.

Аз вече нищо няма да давам "превантивно". Какво ли не съм опитала с горките деца, но все си боледуваха по няколко пъти на сезон. Най-много е помагала своевременната реакция - хомеопатия, компреси, гаргари, нагревки на крака, бабешки рецепти ... и търпение.


ani_rozi, давай с мярка (особено, ако детето е малко). Не е добре имунната система да бъде постоянно стимулирана (ако това върши сиропът от бъз), а никой не може да ти каже каква е точната доза при тези народни рецепти. Успех!

# 72
  • Мнения: 35
Здравейте, според вас дали е безопасно да се дава на дете на 1 година и 9 месеца или е рано още? Имам една бутилка домашно приготвен сироп от бъз с мед (купих го от фермерския пазар). Аз го пия редовно всеки ден по една супена лъжица.

# 73
  • Мнения: 55
аз също направих...сок от дървото и сироп от храста бъз.Сиропът го правих ред4е бъз ред4е захар..и най отгоре с пове4ко захар...след около седмица разбърках и след 1 2 дни прецедих с марля.Един познат ми даде сироп и давам на сина ми от около месец,през 1 -2 дни по 1 кафяна лажичка.а той  е на 2.1месец ...

# 74
  • София
  • Мнения: 7 707
Аз ще си напиша също мнението.
Не зная защо като чета тук имам чувството, че част от вас смятат бъза едва ли не за лекарство. Не е лекарство. Няма да спре разболяванията на децата ви. И не е нормално да ги спре. За да изградят имунитет децата все пак минават през разни болести. Въпросът е как ги изкарват.
Започнах да давам сиропа преди 5 години мисля. Слез разговор с педиатър. Децата ми никога не са били често и тежко боледуващи, да чукна на дърво. Убедена съм в полезните му качества, но не и в това, че ще спре вирусите. Не. Просто подсилва имунитета. И го подсилва по естествен начин,а не като химичните имуностимулатори.
Тогавашната педиатърка на децата беше на мнение, че бъзът спокойно може да се дава цяла зима и аз и се доверих. Не вреди. Дали без бъза децата ми щяха да боледуват повече и по-тежко не зная и няма как да зная.
Сегашната ми педиатърка не знаеше, че пием, докато един ден тя самата не ми предложи някакви сиропчета, синтетични, от черен бъз. Такива, дето им оставят представителите на разни фармацевтични компании. Тогава и казах, че ние пием домашен и тя беше много доволна.
Говорете с лекарите си за дозата.
Ние пием по супена лъжица сутрин на гладно от октомври до март без прекъсване. При болест давам два пъти на ден.
Преди три години претърпях хирургична интервенция, извършена от хирург- онколог. Не, не беше рак, а видоизменена тъкан на шийката на матката, която тъкан можеше и да доведе до рак. И тогава доцентката- онколог, която извърши интервенцията ме посъветва да пия сироп от черен бъз. Така или иначе бяхме започнали да го приемаме  преди това, просто тогава се затвърди мнението ми за полезните му качества.
Хората сме с различни мнения и е нормално. Аз например на хомеопатия отдавна не вярвам. Давала съм Инфуцид два пъти на децата си- полза нямаше. Лично мнение.
Но смятам, че ползата от бъза е голяма.
Бъзът не е лекарство.

# 75
  • Затънтена някъде зад дувара
  • Мнения: 154
Моят също е домашно направен.Давам го от 20 дена сутрин по 1ч.л.Но много мнения чух и незнам колко дълго може да се дава,правят ли се прекъсвания ? В грипни периоди или когато са болни може ли  да се дава сутрин и вечер?Аз мисля да давам цяла зима до март-април ноооооо........да не направя по-лошо от колкото добро за здравето на децата?
Не се притеснявай само не знам дали на гладно не дразни, а и имай впредвид е има слабителен ефект така е лично аз не рискувам на гладно най-безопасно ми се струва веер 30 мин преди вееря

# 76
  • София
  • Мнения: 41 392
30 мин преди вечеря не е ли на гладно?
Може би 1 час след ядене е най-ок.

# 77
  • Мнения: 1 631
Първият бъзак купих готов набран от дядо билкар на пазара. Занимаваше се само с билки, имаше всякакви и мисля им разбираше.
Бях с детето тогава на няма  2г и той ме предупреди да не давам преди 4г, било прекалено силно и опасно. Това, че е природен лек далеч не го прави безобиден.
Знам за много родители, които дават и на 3г, това си е тяхна отговорност, но не го прави добро решение. Всеки преценява.
Аптечния самбукус е с конкретна концентрация и е изчислен да не предозира. Домашния кой ще го сметне?
Освен това четох на няколко места, че това е антибиотик, да природен, но антибиотик. Кой дава АБ на дете по 3-4 месца без прекъсване? Личното ми усещане, не задължавам никого, че е добре да се дава при първи признак на разболяване за 1-2 седмици и край. Затова пак ще си направя, ей така да имам.

# 78
  • София
  • Мнения: 7 707
Разбира се, че не задължаваме никого с мнението си. Аз съм изключително страхлива по отношение на лекарства, билки и всякакви неща. Затова винаги питам поне по един лекар, на който имам доверие. В случая с бъза съм питала...да сметна...мисля общо 4 лекари, от които двама пезиатри, един доцент онколог и една приятелка лекар УНГ. а, да, и детски невролог, защото голямата ми дъщеря е с увреждания. Значи петима. Обичам презастраховането с една дума. Laughing

# 79
  • Мнения: 120
А до колкото разбрах от една статия, прочетена в интернет, бъза имал много отровен двойник. Има ли нещо характерно или отличително, по което незапознати хора да разпознаят истинския бъз от отровния му двойник? Как да сме сигурни, че плодовете, които сме си набрали не са от вредните.... До колкото разбирам повечето от нас го дават и на деца....

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Има двойници,но те са и много различими от бъзака....аз знам,че зелените неузрели плодчета са много отровни

# 81
  • Мнения: 1 631
А до колкото разбрах от една статия, прочетена в интернет, бъза имал много отровен двойник. Има ли нещо характерно или отличително, по което незапознати хора да разпознаят истинския бъз от отровния му двойник? Как да сме сигурни, че плодовете, които сме си набрали не са от вредните.... До колкото разбирам повечето от нас го дават и на деца....
Вземете си другарче при брането, някой който познава растението. Ако нямате такъв не купувайте от непознат на пазара. В града расте много бъзак и не знаете от кой булевард е бран. На 5 мин от нас до едно от най-оживените кръстовище има пустеещ поне декар площ само с бъзак. А билки се берат от чисто място, без трафик.

# 82
  • Мнения: 5
Привет, момичета!

Записвам се и аз по темата Simple Smile

# 83
  • Мнения: 199
Момичета, моля някой да ми разясни. От всичко изчетено, разбирам че има бъз дървовиден и храстовиден. И двата явно не са отровни - плодовете им. На мен ми трябва за детето. Миналата година един колега на мъжа ми ни даде едно бурканче и бях много доволна. Опитах се да го направя обаче моето стана рядко, гадно на вкус и бие на вино. Малката я боли стомаха от него. Моето е от дървовидното бъзи. Може би трябваше да махна капачките на бурканите защото докато стояха три седмици със захарта беше затворено. Моля, може ли някой да ми продаде изпитано сиропче, ще си платя, трябват ми две мънички бурканчета. Ще съм безкрайно благодарна........Това ми е много скъпо по аптеките купешкото.

# 84
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Колко струва по аптеките?
Последно като взимах беше около 4лв за малко бурканче.

# 85
  • Мнения: 199
Къде е това? Аз съм виждала един за около 28 - 30 лв малко бурканче -Самбуксу ли беше нещо такова....

# 86
  • Мнения: 199
Не знам момичета но аз съм много доволна. Ние боледуваме често. Като го пи детето за първи път не е пила антибиотици. Изключително съм доволна! Много държа да си намеря. Тук намерих хора които продават и всички, казват че го правят от храстовидния вид(ако ви интересува де). Може би това нещо трябва да търся. Цената ме устройва - http://apteka.framar.bg/30015222/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD- … D0%BF-410-%D0%B3-
някой ползвал ли го е?

# 87
  • Мнения: 5 267
Преди седмица приготвих един буркан. За първи път правя. Мирише ужасно неприятно. Това нормално ли е? Как изобщо се пие при тази миризма....

# 88
  • Мнения: 12 810
Някой има ли книгата на Димков да прочете от кой бъз е правил сиропа?
Някъде из нета пише, че той открил полезните свойства на бъза след като забелязал натровена невестулка да яде от кората, което ще рече от дървовидния, но навсякъде рецептите са за храста. От друга страна всички сиропи са от дървовидния.

Онана, малко ти е била захарта и затова е вкиснал.

# 89
  • Мнения: 1 631
Във фейсбук пиши "Сътворено с любов ", предлагат домашен.
И много лесно може да си направите отровен сироп, затова не рискувайте здравето на децата си. Недобре узрелите плодчета на бъзак съдържат цианид. Знаете какво е!

# 90
  • София
  • Мнения: 1 230
Някой има ли книгата на Димков да прочете от кой бъз е правил сиропа?
Някъде из нета пише, че той открил полезните свойства на бъза след като забелязал натровена невестулка да яде от кората, което ще рече от дървовидния, но навсякъде рецептите са за храста. От друга страна всички сиропи са от дървовидния.

Онана, малко ти е била захарта и затова е вкиснал.

Димков е имал предвид тревистия бъз "Sambucus ebulus", който той наричал "полски бъзуняк".

http://./2015/08/imunostimulating-elixir-by-petar-dimkov/

# 91
  • Мнения: 1 631
Във фейсбук пиши "Сътворено с любов ", предлагат домашен.
И много лесно може да си направите отровен сироп, затова не рискувайте здравето на децата си. Недобре узрелите плодчета на бъзак съдържат цианид. Знаете какво е!

# 92
  • София
  • Мнения: 7 707

Аз не вярвам някой освен мен да събира плодче по плодче, за да няма зелени. Не бих купила така на сляпо.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2015, 05:09 от Валенцето

# 93
  • Мнения: 12 810
Джеси, този линк не се отваря.

В аптеката продаваха едни бурканчета на Юлия ЕООД с черен бъз обаче. Аз миналата година съм купувала един път от техния.

# 94
  • София
  • Мнения: 1 230
Не зная защо не се отваря. Затова копирам текста:

Как да различите видовете бъз в България и да наберете от правилния? Черният бъз – Sambucus nigra е дървовиден. То расте масово и предимно по влажни места, и ни е познат най-вече с ароматните си цветове, появяващи се през май-юни и използвани за приготвяне на сладка разхлаждаща „бъзонада”- сироп от цветове и захар. С лечебни качества обаче, известни на народната медицина и описани от редица природолечители, се отличава другият вид бъз – Sambucus ebulus. Т.е. за профилактика и лечение е препоръчително да използвате не черния дървесен бъз, а тревистия бъз наричан още бъзак. Той за разлика от първия е тревисто растение – храст. Цъфти по-късно – през юли-август с по-бели от другия бъз цветове и връзва също така тъмно–черни плодчета през септември. Ще го разпознаете още по щръкналите нагоре съплодия, за разлика от тези на дървесния, които са увиснали надолу. Лечителят Петър Димков го нарича “полски бъзуняк”.

Храстите с малките черни плодчета са навсякъде – в градинката пред блока ви дори. Зреят от края на месец август – до края на септември. Този период е идеален за брането на тази билка разпространена из цяла България. Изберете все пак хубаво и чисто място откъдето да си наберете бъз.

За да приготвите сироп от бъз наберете хубаво узрели плодове черен бъз, а ако има зеленкави зърна, ги изхвърлете защото са отровни! Измийте ги и ги подредете в голям буркан, като редувате ред плодчета, ред захар до горе. Покрийте буркана с марля и го сложете на слънчево място да ферментира за около 2 седмици. След това прецедете през марля и разпределете сместа в по-малки бурканчета или шишета. Затворете ги и поставете на тъмно и студено място.

Оригиналната рецепта от Петър Димков е следната: В буркан от 5 кг. се редят ред зърна (2 см. дебел), ред ситна захар. Най-горният пласт е захар – 9 см. Вместо капак се слага парче платно и бурканът се оставя на светло и слънчево място, та захарта да се стопи. Прецежда се през тънка кърпа като се изтисква. Налива се в бутилки и се завързва с платно а не с тапа и се държи на хладно място за да не вкисне.

Ако все пак затворите с тапа или капачка бурканите/бутилките – отваряйте ги всеки ден или не ги дръжте плътно затворени, защото от ферментационния процес може да се пръснат. Плодчетата можете да не изхвърляте, а да ги направите на конфитюр.

# 95
  • Мнения: 55
Във фейсбук пиши "Сътворено с любов ", предлагат домашен.
И много лесно може да си направите отровен сироп, затова не рискувайте здравето на децата си. Недобре узрелите плодчета на бъзак съдържат цианид. Знаете какво е!
Аз не вярвам някой освен мен да събира плодче по плодче, за да няма зелени. Не бих купила така на сляпо.

Здравей,ами повярвай не си само ти,аз също много внимавах ,защото е не само за мен ,а главно за детето ми

# 96
  • Мнения: 1 631
Ако може да не ме цитирате с коментар как не бихте си купили!  Писала съм в отговор на конкретен въпрос откъде може да се намери. Аз си го правя в малко количество за моето семейство. Не купувам. Пробвала съм от аптеката на фирма Юлия .... и е доста рядко на фона на домашно приготвен.

# 97
  • София
  • Мнения: 7 707
Ако може да не ме цитирате с коментар как не бихте си купили!  Писала съм в отговор на конкретен въпрос откъде може да се намери. Аз си го правя в малко количество за моето семейство. Не купувам. Пробвала съм от аптеката на фирма Юлия .... и е доста рядко на фона на домашно приготвен.
Извинявайте, редактирах се. Tired Далеч не съм имала предвид , че Вие сте купувала бъз и не съм искала да Ви обидя.
Във фейсбук пиши "Сътворено с любов ", предлагат домашен.
И много лесно може да си направите отровен сироп, затова не рискувайте здравето на децата си. Недобре узрелите плодчета на бъзак съдържат цианид. Знаете какво е!
Аз не вярвам някой освен мен да събира плодче по плодче, за да няма зелени. Не бих купила така на сляпо.

Здравей,ами повярвай не си само ти,аз също много внимавах ,защото е не само за мен ,а главно за детето ми

Точно това имах предвид- че именно майката/ родителят/ ще си го почисти най-добре от зелени зърна, а не някой, който ще го прави сиропа за продажба.

Много обидчиви в тази тема Tired.
Бъдете здрави !

# 98
  • Мнения: 5 267
Никой не ми каза за гадната миризма...
Нормално ли е така да мирише?

Аз четох, че на деца е опасно да си дава не само заради зелените плодчета, но и заради риска от предозиране. Затова на детето ще взема готов сироп от бъз от аптеката.

# 99
  • Мнения: 199
И аз мисля, че става дума за храстовидния вид. Мисля да си купя този на Юлита, страх ме е да купя ей така на сляпо от хора които продават домашен. Пишат, че го дават на децата си и т.н.....ама не смея. Толкова ли е слаб този Юлита?

# 100
  • Мнения: 12 810
На Юлия съм вземала аз, не Юлита. Всички в аптечната мрежа са от дървовидния бъз. Поне аз не съм виждала от другия.

Утро, миризмата е нещо субективно и не казваш на какво мирише. Да не е вкиснат? Иначе има някакъв дъх, но на мен не ми е гаден. На спарена билка, нещо такова.

# 101
  • Мнения: 1 631
На мен този на Юлия ми стои рядък в лъжицата, вкусът му е като сиропче тип горски плодове. Освен това дозата му за дете е по 1чл 3 пъти на ден, срещу 1 или даже половин от домашния. Но поне е приятен, не пречи да се опита Peace
Други години по това време бера бъзак, а сега като гледам дъждовете може и да не смогна. Но имам миналогодишен при зор. За мен де, на децата давам мултивитамини и не искам да ги претоварвам.
Измествам темата за което се извинявам предварително. Но от рибено масло съм видяла повече полза за децата и здравето им на фона на сироп от бъз/бъзак.
Може би се повтарям, но миналата година едното ми дете изкара пневмония на крак, нито кашляше, нито температура, беше в кондиция. Лекарката чу хриповете на слушалка и направихме снимка, която потвърди. Изпи си АБто и бузите му хлътнаха, придоби нездрав вид. Засилих приема на РМ и за 2 -3 дена детето си възстанови цвета на кожата, целия външен вид.

# 102
  • Мнения: 5 267

Утро, миризмата е нещо субективно и не казваш на какво мирише. Да не е вкиснат? Иначе има някакъв дъх, но на мен не ми е гаден. На спарена билка, нещо такова.

Не е вкиснат. От самото начало ми мирише така...  Sick Мда, точно на спарена билка. Явно на мен ми е противно.  Sick

# 103
  • Мнения: 117
Някой има ли книгата на Димков да прочете от кой бъз е правил сиропа?
Някъде из нета пише, че той открил полезните свойства на бъза след като забелязал натровена невестулка да яде от кората, което ще рече от дървовидния, но навсякъде рецептите са за храста. От друга страна всички сиропи са от дървовидния.

Онана, малко ти е била захарта и затова е вкиснал.

Някъде по-напред в темата съм написала рецептата на Димков, дадена ми е лично от внука му - пак Петър Димков, лекар офталмолог. Сиропът се прави от храстовидния бъз.

# 104
  • Мнения: 141
Здравейте, скоро навършихме годинка и педито ни изписа самбукус нигра - американското сиропче от бъз профилактично за имунитет,но малката не иска да го пие.Мога ли да го смесвам с храна или АМ?
Благодаря предварително!

# 105
  • Мнения: 4 831
Жадоре, не искам да се бъркам, но на деца до три години не е препоръчително да се дават имунистимуланти, само профилактично, за да се развие имунната система.
Не бих ти препоръчала да го даваш просто така, а само ако наистина е болен, за да подпомогнеш оздравяването.
По темата сироп от бъз - бъзуняк си правя всяка година. На детето давам по една чаена лъжичка сутрин преди хранене. Следя внимателно за зелени плодчета, когато го приготвям и за сега всичко е ок.
Мъжът ми и аз пием по една супена лъжица, мисля, че по-големи количества са опасни.
Освен сироп от бъз, можете да си направите и домашна клеева тинктура и да комбинирате двата имунустимуланта.
Аз така правя и съм доволна, но не е панацея разбира се.
Настинките са полезни за имунната система на децата, ако разбира се не са чести и не рецидивират в тежки състояния.

# 106
  • Мнения: 141
Абе и аз така съм чувала но нали педи-тата за за това,ама хайде  Grinning тя и без това не иска да го пие таман няма да я насилвам горкото дете  Grinning
Благодаря за бързия отговор  bouquet

# 107
  • Мнения: 35
На нашия се престрашихме и му даваме всеки ден по една чаена лъжичка. Пие си го с удоволстиве. На година и 10 месеца е.

# 108
  • Мнения: 159
И мен ме интересува на колко годишно д

# 109
  • Мнения: 55
аз вече давам от време на време примерно 3 пъти в седмицата около 1 кафяна лъжичка на 2 год

# 110
  • Мнения: 35
Вече около 2 месеца пие по една чаена лъжичка всяка сутрин. Скоро ще става на 2 годинки. Засега не е имало проблеми. Ползваме ръчно приготвен сироп от ферма "Амброзия" (от фермерския пазар).

# 111
  • plovdiv
  • Мнения: 44
Здравейте,на мен ми става лошо от сиропа бъзак(много захар на гладно)и си купих сушен плод от бъз.
Въпросът ми е знаете ли дали мога да дам на дете на 4 год.?
Поздрави

# 112
  • Най-красивия град
  • Мнения: 6 320
Аз купувам от био магазин .Сок от черен бъз,но без захар.На детето давам по 1 чаена лъжичка,а ние пием по една супена лъжица.На вкус е малко кисел сока,но детето го харесва.

# 113
  • plovdiv
  • Мнения: 44
Благодаря,Вени!

# 114
  • София
  • Мнения: 7 707
Аз купувам от био магазин .Сок от черен бъз,но без захар.На детето давам по 1 чаена лъжичка,а ние пием по една супена лъжица.На вкус е малко кисел сока,но детето го харесва.
Ще помоля за нещо, което ми е важно. Дали може да напишете съставките на този сироп? Интересно ми е какво го държи да не се разваля, защото аз правя от много години сироп от бъз, но тази година за първи път не трябва да консумирам захар и се чудя как да приемам бъза. Мислех за сушен, но и варианта за сироп без захар ми е добър, стига да не е пълен с консерванти.
Благодаря предварително!

# 115
  • Мнения: 117
Валенцето,
А с мед можеш ли да пиеш?

# 116
  • Най-красивия град
  • Мнения: 6 320
Сокът е без консерванти и оцветители.
Ето този е
http://www.balevbiomarket.com/bio-sok-ot-cheren-buz.html

# 117
  • Мнения: 261
Валенцето приемай го под формата на чай. Най-натурално и най-полезно.

# 118
  • София
  • Мнения: 21
Момичета късно ли е вече да си направя сироп от бъз?
И има ли двойник бъза да не набера някой отровен див незнам..

# 119
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Не е късно.

# 120
  • София
  • Мнения: 21
Май ще си остана без сироп..четох някъде из интернет,че трябвало да е от дърво черен бъз,а пък аз си мислех,че е от този ниския,където го има навсякъде.

# 121
  • София
  • Мнения: 114
Тази година купих на Хармоника - сироп от плодове бъз, хубав е. Преди това съм ползвала на Фентъзи фууд от района на Стара Загора, но той не се намира в София, само онлайн.

# 122
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
Май ще си остана без сироп..четох някъде из интернет,че трябвало да е от дърво черен бъз,а пък аз си мислех,че е от този ниския,където го има навсякъде.
точно от ниския се прави сиропа

# 123
  • Мнения: 33
Каква е дневната доза за дете на 6 години

# 124
  • Мнения: 4 831
Една чаена лъжичка.

# 125
  • Точно където трябва
  • Мнения: 1 718
Купих сироп от черен бъз. На него пише нектар, но мисля, че не е някакъв концентрат. Първо, щото 0,750 е 9,50 лв. и второ - четох, че да се пие по 50-100мл. на ден. И трайност от отваряне е 5 дни. Някой давал ли е такова на детето си и в каква доза?

# 126
  • Най-красивия град
  • Мнения: 6 320
Правили сме сироп от бъз.
И от бял и от черен,но е важно да се събират само напълно узрелите плодове.

# 127
  • София
  • Мнения: 1 175
Аз пък правя от дървото бъз, а не от храста. Така ме посъветваха преди години.

# 128
  • Sofia
  • Мнения: 14 451
От храста есента се прави лековития,от който се пие по 1ч.л/ден,от дърво този за разреждане.

# 129
  • София
  • Мнения: 1 175
Не съм съгласна, есента си правя сироп от дървесния бъз вече няколко години по съвет и рецепта на д-р Атанас Михайлов. Ето и инфо:
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/superbilkata-cheren-byz-p … it-do-rak-1575963

# 130
  • Точно където трябва
  • Мнения: 1 718
Купих сироп от черен бъз. На него пише нектар, но мисля, че не е някакъв концентрат. Първо, щото 0,750 е 9,50 лв. и второ - четох, че да се пие по 50-100мл. на ден. И трайност от отваряне е 5 дни. Някой давал ли е такова на детето си и в каква доза?

Моят въпрос остава.

Общи условия

Активация на акаунт