Професия "учител"

• 496 059
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 4 395
  • Там,където се събуждам щастлива.
Днес трябваше да замествам в един клас (13 годишни) и се замислих върху нещо: как реагират българските ученици, ако непознат за тях учител замества един час. Какво би било поведението им?

# 4 396
  • Майничка
Според мен, ще пазят поведение, поне първоначално. После - според учителя.

# 4 397
  • В подножието на планината
    Здравейте, колеги,
  притеснява ме една от новите наредби на министерството- наредба 10 и по-точно прилагането и в нашето училище. Става въпрос за чл. 25, т.7 от наредбата:
Чл. 25. (1) Дейностите по самоподготовка на учениците включват:  1. ситуации за осмисляне на изучаваното съдържание по време на учебния час;  2. усвояване на начини и методи за рационално учене;  3. подготовка на домашни, проектни задания и/или задачи;  4. подготовка за класни и контролни работи;  5. изпълнение на допълнителни задачи и упражнения във връзка с общообразователните учебни предмети от седмичното разписание, поставени от учителя на групата;  6. формиране на умения за самостоятелно планиране и организиране на подготовката;  7. консултации с учители по различни учебни предмети.  (2) Консултациите по ал. 1, т. 7 се провеждат независимо от консултациите по чл. 178, ал. 1, т. 5 ЗПУО.  (3) Учителят на групата се консултира с учителите по учебните предмети и съвместно определят съдържанието на самоподготовката.
 Работя в ОУ и директорката настоява да изготвим график и да влизаме в занималните следобед за да провеждаме консултации  по един учебен час. Аз трябва да посетя 3 занимални седмично. Имам колеги , които трябва да посетят 6 занимални. Моля, дайте съвет как да оборим това недоразумение.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 14:49 от det

# 4 398
Другата седмица започвам практика в детска градина и училище 1-4клас.За първи път ще водя уроци пред децата и не знам как точно да се държа пред тях.Тук поне има опитни учители,а аз сега започвам и ми е притеснено.Давайте съвети! Peace

# 4 399
  • Ямбол
Защо да е недоразумение? Нали става дума за целодневна организация на учебен процес?

# 4 400
  • В подножието на планината
  Ще се опитам да обясня по-ясно какво ме притеснява. Аз работя като учител, имам пълен норматив часове, провеждам консултации, по предмета който преподавам, веднъж седмично(5-7 клас). На базата на новата наредба 10, чл. 25, т.7(2), директорът на училището иска да изготвим график за посещения в ЦОУП, където да проведем консултации в рамките на един учебен час за всяка група по учебния предмет, който преподаваме.
  В ЦОУП има учител, който работи с учениците и съответно получава заплата за това. Аз трябва да вляза и да иззема неговата функция. Не сме средищно училище ( вече СУ), а основно училище. Според мен в наредбата не е регламентирано, че подобна консултация трябва да се случва всяка седмица. В моя конкретен случай това би означавало след приключване на редовните ми часове, 4 дни в седмицата да провеждам часове и следобед. Тъй като всички колеги трябва да посещават ЦОУП според графика моите часове могат да са от 16.30ч. следобед примерно.
  Учителят има право след приключване на часовете, да проведе подготовката си за следващия ден на удобно за него място, т.е., не е задължително това да се случва в училище. Аз предпочитам това да става вкъщи.
  Как Вие тълкувате наредбата? След като в нея не е посочено, че въпросните консултации трябва да се провеждат всяка седмица, има ли право директорът да изисква от нас да ги провеждаме всяка седмица?

# 4 401
  • Майничка
Добре де, не е ли по-логично и консултациите в занималните да бъдат на принципа на "редовните", т.е., тези ученици /от трите занимални/, които имат нужда от такива, да дойдат при теб, в определен, известен за тях час, един път седмично, пак в рамките на времето за занималня /предполагам, редовните ти консултации са в рамките на времето за обед и почивка/ ? Какъв е смисълът да влизаш в занималня с 30 ученици, примерно, от които само 3 имат нужда от консултация /и желание за такава/, докато другите бръмчат на други теми?
Според мен, по-скоро би следвало да наблегнете с колегите ти на аргументация в тази посока - консултациите да се провеждат в относително концентрирана обстановка, за тези деца, които наистина го желаят, а не на  принципа на всеобщата мобилизация, в обстановка на стандартен час и със същия резултат.

А след като не е посочен изричен период в наредбата, всеки може да го тълкува както му отърва, но висшестоящият обикновено има право. Mr. Green

# 4 402
  • Ямбол
Не само че има право, но и може да издаде заповед за такива часове и ако не противоречи на закон, а това не противоречи, то следва нарежданията да се спазват.

С това не защитавам директорите, напротив, само тълкувам.
Ние например сме задължени да стоим 8 часа на работа, когато нямаме учебни часове. В други училища не е така.

# 4 403
  • Луната ни пази
При нас от години учителите влизат в ГЦОУД. Но влизат тези учители, които имат различна специалност от учителя на групата. От миналата година се влиза само в групата на седмокласниците.
И ние, когато няма учебни часове, работим по осем часа в училище. Друг е въпросът, че Директорът ни пуска понякога по- рано. Но за това винаги чакаме разрешение, регламентът е 8 часа.

# 4 404
  • Пловдив
8 часа през учебната година или през ваканциите? Питам, защото има колеги с методичен ден, когато имат един освободен ден и директорите ги задължават да стоят по 8 часа в училище. Това не е редно, защото пред учебната година сме на годишен норматив и той се изпълнява според програмата.
Докато по време на ваканции нормалното работно време си е 8 часа и освобождаването по-рано е лична воля на директора.

С първото някои колеги според мен малко спекулират, в смисъл имам колежка, която преподава на един 9-ти клас веднъж седмично, останалите и класове бяха от 5-ти до 8-ми. И имаше претенции от 15 до 30 юни да ходи на училище само един час в петък, защото все още не били завършили учебните занятия. Само че не и разрешиха и тя сто пъти идва до синдиката да се оплаква. Лично според мен това, което искаше тя не е редно, но няма как закона да е съвършен и има леки неуредици и неуточнения, които е трудно да се изчистят.

# 4 405
  • Ямбол
8 часа през учебната година или през ваканциите? Питам, защото има колеги с методичен ден, когато имат един освободен ден и директорите ги задължават да стоят по 8 часа в училище. Това не е редно, защото пред учебната година сме на годишен норматив и той се изпълнява според програмата.
....
Ако се случи колега, който например преподава в 12 клас и му се освободи ден/дни след 15 май, трябва или да си пусне платен отпуск, или да стои осем часа на работа. За ваканциите съм съгласна, но в учебно време, при положение, че има норматив и работи, колкото останалите, то не е редно, но и не виждам да е някъде регламентирано. На мен не ми се е случвало още, но все гледам да имам поне 2-3 часа в дните, в които ми отпадат часове. Ако ми се случи, бих се поровила малко повече, дори бих употребила и закона за дискриминацията.
И друго има при нас, което за мен е също дискриминация - за да омаловажи членуването в синдикат, на несиндикалните членове дава допълнителен отпуск 10 дни(все измисля нещо като оправдание за награда). Нито един синдикален член не е заслужил такава награда.

# 4 406
  • Пловдив
Лиляна, аз още преди да направите синдикат съм ти казвала, че е не е много законно да се дават дни без да се основават на КТ. Нямам време да се ровя сега да гледам къде какво е написано, но можете да отидете в регионалното ръководство на синдиката и да попитате там. Аз мога да попитам адвоката, но по-следващата седмица, защото заминавам в командировка и се връщам чак другата събота.

# 4 407
  • Ямбол
ЗлаВещица, да не би и ти да отиваш в ЦЕРН.

# 4 408
  • Пловдив
В Кипър отивам, обмяна с техните синдикати. Те бяха миналата седмица тук, сега ние отиваме там.

# 4 409
  • Ямбол
Наши колеги ще ходят в ЦЕРН за седмица, затова си помислих, че и ти може да си в групата.

Общи условия

Активация на акаунт