Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия "учител"

 • 454 772
 • 4 520
 •   1
Отговори
 • у нас
 • Мнения: 5 116
Знам, че тук има много, които са учители и моля да ми обясните - каква е разликата между  това да учиш за "учител по икономика" и само за учителска правоспособност? Или с други думи казано - ако имаш само учителска правоспособност, а търсят учител по икономика, отговаряш ли  на изискванията, или задължително трябва да си учител по икономика, за да не ти отхвърлят кандидатурата, че не отговоряш на изискванията. И тази учителска правоспособност дава ли ти право да бъдеш учител по всичко, което си учил по време на висшето образование?

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 6 395
Нещо не те разбрах.
Има специалности с педагогически профил, който по мое време беше по избор. Съответно, ако го изкараш, можеш да бъдеш учител по специалността, която си завършил.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 032
Знам, че тук има много, които са учители и моля да ми обясните - каква е разликата между  това да учиш за "учител по икономика" и само за учителска правоспособност?
Няма такава специалност "учителска правоспособност".
Може да си завършила "Предучилищна педагогика" за да си учител в детска градина;
"Начална училищна педагогика" - за начален учител.
А за отделните предмети трябва да си завършила съответната специалност
И да си учила педагогика, за да придобиеш правоспособност да преподаваш съответния предмет.


Или с други думи казано - ако имаш само учителска правоспособност, а търсят учител по икономика, отговаряш ли  на изискванията, или задължително трябва да си учител по икономика, за да не ти отхвърлят кандидатурата, че не отговоряш на изискванията.
Ако търсят "учител по икономика" някъде и ти искаш да кандидатстваш за тази позиция -
то трябва да си завършила някаква икономика,
да си държала допълнителни изпити по "Педагогика", като втора специалност
и в дипломата ти да пише, че можеш да бъдеш и "Учител".

И тази учителска правоспособност дава ли ти право да бъдеш учител по всичко, което си учил по време на висшето образование?
В дипломата ти пише по кое имаш право да бъдеш учител.

Дано се изразих правилно, за да разбереш.   bouquet

# 3
 • Варна
 • Мнения: 954
Да. Не може да си завършил Педагогика (Предучилищна или начална училищна) и да преподаваш икономика, нито език, математика, история, химия, БЕЛ и т.н.
Не ти разбирам добре въпроса.
Какво образование имаш и за каква позиция искаш да кандидатстваш.
Няма специалност "учител по икономика", има икономически специалности, които можеш да преподаваш, ако си взел и педагогически профил, в който си изучил и сътветната методика на обучението - методика на обучението по икономика, счетоводство и контрол и т.н.

# 4
 • у нас
 • Мнения: 5 116

Няма такава специалност "учителска правоспособност".


някои университети предлагат педагогически курсове за учителска правоспособност – за специалисти висше или полувисше непедагогическо образование за получаване на квалификация “УЧИТЕЛ” .

Не става дума за начална педагогика, говорим за магистър по икономика.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 954

Няма такава специалност "учителска правоспособност".


някои университети предлагат педагогически курсове за учителска правоспособност – за специалисти висше или полувисше непедагогическо образование за получаване на квалификация “УЧИТЕЛ” .

Не става дума за начална педагогика, говорим за магистър по икономика.

Да, ако имаш и едното (магистърска степен по икономика) и другото (педагогическа правоспособност, със съответната медотика), можеш да преподаваш определени икономически дисциплини. Кои точно зависи от дипломата ти за магистър, от педагигическата ти правоспособност и/или по преценка на директора на учебното заведение, където кандидатстваш.

Не мога да ти отговоря конкретно, защото "магистър по икономика" ми звучи много общо.
Моята специалност е от съвсем друга сфера.

# 6
 • Мнения: 1 378
За да преподаваш икономика, е необходимо да си завършил икономически ВУЗ и да имаш педагогическа правоспособност. Не може да преподаваш икономически дисциплини без едното от двете.

# 7
 • у нас
 • Мнения: 5 116
С други думи това, което исках да питам е - нужно ли е да се учи за следдипломна квалификация "учител по икономика", което е 2 години или може да се преподава икономика и само с изкаран курс за педагогическа правоспособност, който е 1 година?

# 8
# 9
 • Мнения: 18 384
Sinara, не всички учители по икономика имат изкарана въпросната "педагогика". )
А по въпроса ти - трябва да имаш завършена спец. "Икономика", бакалавър или магистър, и е добре след това да изкараш и спец. Икономическа педагогика, или само педагогика.
Много вузове предлагат Иконом. педагогика, в повечето случаи е 4ри семестъра. Ако вече си учител, минаваш на индивидуален план и изпитите можеш да ги вземеш и в рамките на няколко месеца.
Специално в СА Д.А.Ценов - Свищов е така.

# 10
 • somewhere near the sea
 • Мнения: 3 079
В сайта на Министерството на образованието има НАРЕДБА за единните държавни изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител"от 1997(не е променяна)

# 11
 • Мнения: 18 384

Може и да има и да не е променяна, но по училищата какви хора назначават е отделен въпрос. )

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 742
Преди години за кратко замествах в училище, където в горен курс имаха паралелки, изучаващи икономически дисциплини. Едната колежка със сигурност имаше завършена икономическа педагогика, сама си го каза, за да може да преподава.

А за назначенията - ми назначават кадрите, които идват. Друг е въпросът, че има директори, които не биха взели някой сульо и пульо - това поне съм го видяла при моя работодател, директор на училище. Тази седмица приемахме документи за работни места - е, от около 40 човека за 3 места, само 7 или 8 от тях си бяха подготвили всички изисквани документи. А това е информация, до която имат достъп в обявата, за да могат да ги приложат. И естествено, при разглеждането И на документите (защото при нас и едни дълги интервюта се правят), шефът е избрал хората измежду тези 7-8 човека.

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 27 527
tonitabrandtner, какви са всички тези документи, които не всички носят. Аз например не нося свидетелство за съдимост и медицинско, които ще занеса, само ако ме назначат. Преди това - не.

Sinara, според мен няма значение как си придобила педагогическата си правоспособност. Дори е възможно да те вземат и без такава, ако липсват други кандидати. Но това зависи от много неща.
И да, педагогиката ти дава право да преподаваш всички предмети, които си учила във висшето си.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 742
От 2 години и двете свидетелства ги искат при подаване на документите - ксерокопия, разбира се. Също така и копие от трудовата книжка липсваше масово. За едното място беше поставено изрично условие да има удостоверение за придобита квалификация за Човекът и природата в 5 и 6 клас. Така се случи, че затова място дойдоха в един ден кандидатите и се случи, че тогава аз приемах документите, само една жена имаше документа и вчера я бяха извикали да подпише договор.

Общи условия

Активация на акаунт