Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Въпрос към майките на вече пораснали кърмачета: Колко време кърмихте близнаците си?

Опции:

# 30
 • Мнения: 4 589
Радост, аз пиех много вода, както и български лактогонен чай, поне по 1л. на ден. Кърма имам до момента, като сега изцеждам само на два пъти на ден и размразявам.
Аз така и не ги научих да сучат от мен, предвид дългия престой в болницата, децата бяха свикнали с бутилката. А и на мен така ми беше по-лесно. Изцеждах по 9-10 пъти на ден, до 6 месец сме били изключително на кърма (9 месеца реални).

Имах желание да кърмя, даже Айла е свидетел, но някак си при мен не се получи, а и аз не настоявах. Кърмен когато бяха неспокойни или като сме накъде навън.

# 31
 • Мнения: 395
Здравейте, от другата тема се подсетих да ви питам, вие пиехте ли много вода докато кърмехте? Аз по принцип съм от хората, които не се сещат да пият вода, случвало ми се е да отида на лекар и от вратата да ме питат пия ли достатъчно вода, а сега 3 литра на ден не ми стигат.  Почнах вече да се притеснявам, при вас как беше?
Радост, това все едно аз съм го писала  Crazy
Не се сещам да пия вода, дори и сега (за съжаление, не ми остана този полезен навик), но докато кърмех по 2-3 л на ден си отиваха и питах за още. Не сядах да кърмя без шише на една ръка разстояние.

# 32
 • София
 • Мнения: 9 232
  Показно от Вили - http://aila.snimka.bg/baby/poza-quot-dvoyina-futbolna-quot.471241.17317420
  Радост, ако бебетата са само на кърма, обикновенно средно на всяко дете му трябват около 750 мл мляко за денонощие или около 1,5 литра кърма и течности само за млякото което правиш за бебенцата. Като добавим още към 1-1,5-2 литра от колкото нормално се нуждае един човек, и количествата които описваш звучат нормално, особено ако храна която ядеш е основно в суха форма, а не супички или течни храни.
  Съветите при кърмене са просто да пиете толкова вода от колкото чувствате че имате нужда, без да се наливате излишно, но без и да се забравя да се пие. Така че варианта с шише или чаша вода до мястото на което кърмиш звучи много разумно. Трябва да пиеш толкова течности, че урината да ти е прозрачна и без силен мирис.

# 33
 • Мнения: 3 638
Ей го и моето шише с вода на видно място зад мен докато кърмя  Simple Smile (другото шишенце е бадемовото масло, с което си мажех бременния корем и още не съм махнала, че е скоро след раждането Joy)

http://zabliznacite.files.wordpress.com/2010/05/d0bad18ad180d0bc … g?w=300&h=225

Общо взето изпивах почти по едно такова шишенце от половин литър на всяко кърмене и ако забравех да си сложа вода наблизо умирах от жажда  ooooh! Никога не съм пила толкова много вода, просто си ми идваше отвътре, иначе и аз и сега и преди през деня почти не се сещам да пия ...

Природата си знае работата  Wink

# 34
 • Мнения: 4 589
Да ви кажа аз мисля да спирам с цеденето. Вече ядем всичко, кърма само вечер за лека нощ. Аз цеда по малки количества и не си заслужава, макар че знам, че всяка една капка кърма е ценна за децата.
Мисля ноември да вриключа, като изразходвам и замразената (смесвам замразена с прясна и каша).

Мъчно ми е, обсъждала съм го с Айла, но наистина вече нямам сили. Но за мен това беше едно невероятно преживяване, да мога да кърмя близнаците си толкова време.

Малко се отклоних от темата, но исках да споделя.

# 35
 • София
 • Мнения: 9 232
nikolina-pikolina  Hug

# 36
 • Перник
 • Мнения: 355
Да ви кажа аз мисля да спирам с цеденето.
nikolina-pikolina ти си герой толкова време да се цедиш. Не са много хората, които имат търпението и желанието да го правят толкова дълго време, за да получат децата им най-добрият старт в живота. С каката ми се наложи да се цедя около 40 дни в началото, докато засуче и знам колко е уморително и ангажиращо.
 villyh, Aila, fata ® благодаря ви за отговорите, успокоих се, че не съм само аз човека с шишето и на разходка като излизам си взимам една бутилка от 1,5 л. Моя мъж се шегува, че влизаме в преразход, ама това защото не знае колко струва АМ и за колко време свършва една кутия Simple Smile
Aila много хубави снимки, някои от тях и друг път съм ги виждала и пак ги разгледах с удоволствие.
За информация жълтеницата ни мина напълно на 2 месеца и 1 седмица.

# 37
 • Мнения: 2 481
Като се отвори приказка за снимките, събрани от Aila - разглеждала съм ги многократно и те събудиха известно притеснение у мен относно размера на гърдите.
Видях предимно големи към доста големи гърди и нито едни като моите мини-размери, та отсега съм се зачудила на колко ката възглавници ще трябва да катеря бебетата, за да им е удобно да сучат  newsm78
Също, при нощно кърмене едва ли ще мога да ги кърмя легнала, тъй като като легна, поради малкия си размер гърдите ми изобщо не се разливат и трудно може да се каже, че зърната отиват настрани...
Май ще се наложи да си потърся да посетя практически уроци на ЛЛЛ или НАПК  Crazy

# 38
 • Мнения: 3 638
nikolina-pikolina , ти наистина си направила невероятно много!  Hug Поздравления за упоритостта и усилията да храниш дечицата си с изцедена кърма толкова дълго   bouquet

Може би вече си го обсъждала с някой, но да спомена, че ще е най-добре просто да намалиш броят на сесиите на цедене постепенно, за да се случи съвсем плавно като при едно нормално отбиване, а не изведнъж. Не знам колко пъти на ден цедиш в момента, може би вече си го направила.  Peace


Наистина ли мислите, че едно нещо след като не може да се стерилизира, значи не може да се почисти? Има толкова силни аерозолни дезинфектанти, с които се почистват например въртящи части на зъболекарските машини, наконечниците след всеки един пациент и части, които не подлежат на стерилизация? Продават се във всяка една аптека. Да не говорим за сребърната вода, която струва 4лв и е по-мощна от хлора, а е напълно безвредна. Помпа, на която й попадне кърма в мотра, просто ще даде на късо и ще изгори и няма изобщо да може да се предлага втора ръка, а всички части извън мотора могат да се дезинфекцират. Да не говорим, че в капка - две кърма не може да има достатъчна концентрация на вируси, която да причини спин например и кой е тоя вирус, който ще оцелее 1 година извън човешкия организъм? Вирусът на спин или по-точно хив вируса, оцелява няколко минути извън организма. Съжалявам, но както казах и по-горе, това ми звучи като лозунг на производителя, който иска непременно да си продаде помпите. А за блога със снимките нямам думи ... това трябва да е доста немарлива майка, за да не си извади никога маркуча от модула с моторчето поне да го измие с вода, че да види, че вътре има мухъл и изобщо да позволи да се породи мухъл в една част, която по принцип се вади и задължително се мие заедно с помпата.

Пропуснала съм този пост.

Ако си прегледала добре всички снимки в блога освен външните части накрая разглобяват и самата помпа и вътре при уплътненията също има засъхнало мляко, което няма как да се изчисти, още повече че и в самото упътване на помпата е посочено, че тя не може да се чисти и вътре.
Нямам никакво намерение да увеличавам продажбите на която и да е компания за помпи, но истината е, че повечето електрически помпи втора ръка (като изключим професионалните и тези, които представляват "затворена система") няма как да се почистят основно и в тях може да има остатъци от кърма.

Какъв е проблема?

1. Кърмата е "жива течност" почти като кръвта, т.е. тя се произвежда от кръвта на майката и оттам и всички останали рискове.
2. Не съм маниак на тема дезинфекция, но освен вируси в тези остатъци от кърма може да се съдържат и микроби, които не е желателно да попадат в досег с недоносено бебе, например, което е хранено с изцедената в последствие кърма.
# 39
 • Мнения: 3 638
Café con leche , може би в твоя случай просто ще ти е удобна друга поза  Simple Smile Не футболната, при която бебетата са отстрани на тялото ти с главички към гърдите, а позата "двойна люлка", при която бебенцата се спускат успоредно надолу и ги придържаш отстрани с ръце.
Надявам се Айла да няма нищо против да пусна другия албум за кърмене, където се вижда ясно за какво става дума и да сподели и личен опит Simple Smile

http://aila.snimka.bg/baby/poza-quot-dvoyina-lyulka-quot.471280

Лично за мен по-малкия бюст би бил улеснение за кърменето нощем, аз така и не успях да настаня бебетата в нито една легнала поза, защото гърдите ми не се разливаха много настрани, а нагоре и ако сложех бебетата ме притискаха.  Confused

Да се подготвиш предварително като отидеш на среща на организация в помощ на кърменето е наистина отлична идея и определено помага. Има такива в цялата страна!  Simple Smile

# 40
 • Мнения: 4 589
Благодаря ви момичета за думите.

fata ®, след консултации с Айла и мн обсъждания, сега изцеждам по един път на ден, количества около 120-130мл. Предвид това, че ядем по 150мл преди сън, размразявам 200мл и останалото количество е прясна кърма.

Сега съм решила да цеда по 1 път на ден, сутрин докато започне да намалява,после ще мина през ден и смятам до месец-два да приключа. Съще не искам да е изведнъж, искам максимално да им давам кърма.

Ето тук можете да видите как съм се справила в началото, за майките, които не успеят като мен да кърмят:
http://premature-bg.com/kurmene/kurmene-lichni-istorii/item/64-nina.html
Месец август минах на 3 изцеждания, като драстично намаля, преди месец на 2 и сега на едно.
Като от количества 1500мл ан ден, сега изцеждам 130мл за 24 часа. Стига ни, със замразената заедно.

Успех на висчки, които искат да кърмят и да хранят децата си с кърма.

# 41
 • Мнения: X
fata, продължавам да не съм съгласна, че всички уплътнения и т.н. не могат да се пръснат с един "прост" дезинфектант, с който работят например зъболекарите, който действа за 2 мин и се изпарява напълно или с една "проста" сребърна вода. Ако толкова прост механизъм като помпата за кърма "нямаше как да се изчисти", какво остава за зъболекарските машини примерно. Освен това, Айла спомена, че няма известен случай на заразено бебе чрез помпа втора ръка - за мен това е достатъчно да покаже, че говорим за някакъв "имагинерен" риск, много по-малък от този, бебето да хване инфекция в родилния дом, да речем, който риск е напълно реален в БГ. За недоносените, доколкото знам, май кърмата се преварява. Аз лично не съм ползвала помпата си от почти 2 години и няма никакъв шанс вътре да е останала инфекция, защото няма как да съществува 2 години извън човешкия организъм. Не години, а минути и часове не може да живее вирусът на СПИН да речем, извън организма. Ако можеха толкова да издържат, всичко наоколо щеше да е във вируси. За мухъл и т.н., няма никакво значение дали един потребител ползва помпата или различни. Вероятно като консултанти не е редно да препоръчвате помпи втора ръка, но пак казвам - ако започнем да се пазим от всички рискове, които са вероятни колкото този, то изобщо не трябва да раждаме деца. Що се отнася до блога - ами аз имам същата помпа, там мляко никога не е попадало. Кой знае как е ползвана и съхранявана - може дори да е заливана с мляко, да е повръщало бебе отгоре - кой знае. Аз лично не бих се доверила на някакъв блог на жена, която никога не си е вадила маркуча от помпата, който е от частите, които могат да се вадят и почистват. Аз бих се доверила, ако ми изтъкнеш конкретен случай на такова заразяване - посочи ми го и ще се съглася. Иначе ей-сега ще ти извадя моята помпа, ще я разглобя, ще я снимам и ще ти я покажа като  "доказателство", че там няма нищо и моето "доказателство" ще е точно толкова силно, колкото твоето. Или пък ще ти извадя "статистика" колко много жени са ползвали помпи втора ръка и никой с нищо не се е заразил. Казах моето мение, няма смисъл повече да дъвчем темата. Всеки сам може да прецени.

nikolina-pikolina, шапка ти свалям!!! и за всичко, което си преживяла, за да имаш тия деца и за кърменето!

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 14:52 от Анонимен

# 42
 • София
 • Мнения: 9 232
Café con leche  снимките които е пуснала Фата, нямам нищо против съм аз и то след слизането на кърмата около 3-4 ден, когато съм като с имплантанти и гърдите са ми над двойни по-размер. Нормално нося сутиен 75 В, като чашката ми е голяма, особено на лявата гърда. Дори една колежка консултант наскоро като ме видя, каза че ако незнае, че съм кърмила близнаци, особено за лявата гърда ще заяви че съм с хипоплазия, тоест недоразвити млечни жлези.
Ето тук може да се види как кърмя и колко големи са гърдите, вече при установена лактация.
Фата всъщност и при голям бюст препоръчват биологичната поза или майката легнала по гръб, именно защото тогава и гърдите се смаляват, под силата на гравитацията и разпределението.
Ако искаш имаме лекции които водим от НАПК, може да се разберем някой път да дойда и аз  и да се чуем и поговорим отделно за тънкостите при кърмене на близнаци. Общо взето и тук неволята учи, след като издържах един месец горе долу да кърмя поотделно нощем близначките, с повече възглавници и експериментиране открих как да ги кърмя заедно  Simple Smile

    Само да отбележа нещо, почти всяка жена може да произвежда достатъчно мляко за своето бебе, бебета. При близнаци рядко проблема е че не може да се направи достатъчно мляко, а как да се организира и изобщо менажира кърменето, тъй като трябва да имаш достатъчно често и ефективно стимулиране и на двете гърди. Тук се включва и капацитета на гърдите, макар да не е пряко свързан с размера на бюста, принципно по-малките гърди не могат да са с мног оголям капацитет.
    Капацитета е количеството кърма, което може да се складира, преди да се задейтсва механизма за намаляване на производството посредством локалният инхибитор на лактацията. Това е протеин които когато гърдите не са изпразвани по дълго дава сигнал да се намали производството. При някои жени може например да правят спокойно 5-6 часови паузи на гърда, като се събират 100-150 мл мляко в гърда и това не води до намаляване на количествата. Докато при други при повече от 2-3 часа пауза и складирани 50-70 мл, вече се задейства механизма за намаляване на произвоството. И в двата случая жените може да правят достатъчно мляко за своите бебета, просто алегорично ако си представим гърдите като малка и голяма чаша от която пием вода, в единият случай може да пием по нарядко по-големи количества,  а в другият трябва по-често да се пълни и пие с по-малко количество. Тоест да се кърми по-начесто и бебето да получава по-малко мляко, но общо достатъчно за денонощието.
    Аз лично бях от този случай, кърмих близнаци, но докато бяха на изключително кърмене ми се налагаш да кърмя просто по-начесто. В началото може да е малко по-трудно защото бебенцата сучат по-дълго, но после не е проблем, тъй като кърменията протичат буквално за 5-10 минутки и заедно с едновременното кърмене, което е от голяма полза в този случай не е вече толкова натоварващо.
Все пак е от огромна полза да се научиш реално да си почиваш във времето в което кърмиш. Настаняваш се удобно, бебетата сучат, а ти може да четеш книжка, да гледаш телевизия или дори да се ровиш из форума  Simple Smile

# 43
 • Мнения: 2 481
Nikolina-pikolina, благодаря за хубавия разказ   bouquet
Само някак никак не можах да си представя едновременното цедене с две ръчни помпи  Crazy Crazy Би ли разказала малко повече?

Aila, благодаря за изчерпателния отговор   bouquet
Аз съм чашка А и от прочетеното се виждам как ще трябва да кърмя едва ли не на всеки час  Laughing В началото на бременността гърдите ми се увеличиха, сега са си в напълно нормално състояние и се надявам да ги добутам до някакъв приличен размер при раждането  Praynig
Тази поза двойна люлка ми се струва голямо напрежение за ръцете  Rolling Eyes , а може би не е точно така?  Blush

# 44
 • Мнения: 4 589
Café con leche , аз даже някъде имах и снимка, Айла я има, показваше я на една др мама.
Ако искаш, мога да ти изпратя.
Сядам удобно, така че краката да са свити повече и облягам двете помпи, намествам ги удобно и помпам. Така все едно две бебета сучат от мен едновременно. Винаги до мен има бутилка с вода, пускам си хубав, забваен филм и действам. Същото беше и нощно време. Помпите са ръчни, с електрическа не ми беше удобно.
Децата бяха засукали, но за мен се оказа по-лесно да се изцеждам и да давам кърма. А и от болницата те бяха свикнали с бутилката, не беше проблем.

Общи условия

Активация на акаунт